|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
matura z angielskiego - bez korepetycji
Witajcie!
Mam pytanie: czy są tu wizazanki, ktore samodzielnie przygotowaly sie do matury z jezyka angielskiego? Samodzielnie - mam na mysli lekcje w szkole + samodzielna nauka w domu. Jak zdalycie mature? Na jakim poziomie? Z jakich ksiazek korzystalyscie? Mam tez problem z listeningiem, o ile nauczycielke na lekcji w wiekszosci rozumiem, to ciezko mi zrozumiec szybki belkot z magnetofonu. Znacie moze jakas strone gdzie sa w miare proste (z wyrazna wymowa) listeningi? Moze jakies radio sluchac? Ale obawiam sie, ze to odpada, bo radiach zazwyczaj szybko mowia. Pamietam, ze w podstawowce kupowalam gazety O.K. i English Junior ( z krolikiem Baksem, Lola, Twittym itd. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: matura z angielskiego - bez korepetycji
To zalezy o jakiej maturze mówimy, czy o podstawie czy o rozszerzeniu. I zalezy na jakim poziomie jesteś. Jeśli na słabym i chcesz zdawac rozszerzenie bez żadnej pomocy t0 będzie ciężko. Jesli mówimy o podstawie to uważam, że bez korepetycji spokojnie dasz sobie rade.
Ja zdawałam podstawe, roszerzenie nie było mi potrzebne, zdałam na 88 %, a nigdy na żadne korepetycje nie uczeszczałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedyne to tak jak Ty właśnie miałam problem z listeningiem, ale słuchałam listeningów dołącząnych do mojej ksiązki do angielskiego i wzięłam chyba jeszcze od brata (miał inną książkę.).
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Nie musisz przejmować się listeningiem aż tak bardzo, jeśli przejrzysz sobie transkrypcje z poprzednich matur to zauważysz, że teksty do listeningów są zazwyczaj łatwiejsze niż do readingów
![]() A jeśli chcesz poćwiczyć słuchanie to polecam najprostszą opcję - ściągnij sobie jakiś świetny film, może być również taki który już dobrze znasz i obejrzyj go bez napisów ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My oglądaliśmy CNN czy BBC i mieliśmy zdawać raporty :p Najprzyjemniej jest oglądać filmy bez polskich napisów ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja zdawałam podstawe i zdałam na 98% bez żadnego dodatkowego uczenia się. Z tym że jak oglądam filmy to staram się zapamiętywac różne zwroty czy teksty w angielskim i potem jak to jest tłumaczone na polski. I czytam sobie tłumaczenia piosenek które lubie i wtedy się łatwiej zapamiętuje
![]() Ja też zawsze miałam problem z listeningami ale jakoś poszło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Mam za sobą na razie tylko próbną podstawę, ale bez jakiegokolwiek przygotowania napisałam na 95%, a nie wydaje mi się, żebym była jakaś wybitna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja zdawałam podstawę- 98% miałam.
Nie chodziłam na kurs, korepetycje itp. Listeningi? Głównie stare arkusze maturalne.
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Moją metodą na część "ze słuchu" było wyłapywanie słów-kluczy. Z filmami to jest raczej cięzko, bo większość to amerykańskie, a anglicy strasznie bełkoczą.
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Zdawałam maturę z angielskiego na poziomie podstawowym, zdałam na ponad 70%. Nigdy nie chodziłam na żadne korepetycje ani kursy.
Polecam oglądanie fajnych seriali w oryginale z polskimi napisami. Ja oglądam dr House'a i czuje, że mój angielski ostatnio bardzo się poprawił. Szczególnie znajomość słówek związanych z medycyną ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam 90% z rozszerzonego angielskiego. Sama się uczyłam w domu, słuchając muzyki i tłumacząc teksty, oglądając filmy po angielsku bez napisów. Nie korzystałam z żadnych książek w domu
![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zależy od tego na jakim poziomie jesteś. Jeżeli masz opanowane podstawy to na pewno z resztą sobie poradzisz bez dodatkowych lekcji
![]() Ja zdawałam angielski rozszerzony, bez żadnych kursów czy korepetycji i miałam 73%. Bez rewelacji bo na próbnej było 10% więcej, więc jak widać można samemu ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Zdawałam podstawową w roku 2007, przygotowywałam się sama, zdałam na 98%
![]() Polecam książkę "Matura Companion" - do niej dołączone są płyty z listeningiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
ja będe zdawać podstawę i rozszerzenie. zostałam tak oszukana, ze do rozszerzenia przygotowuje się sama [ w czasie normalnych lekcji, gdzie wiekszosc klasy - oprócz mnie i przyjaciolki - robi repetytorium z podstawy mimo że jesteśmy klasą w całosci rozszerzoną. a własciwie grupą.] z ksiazka ForMATURA bodajże. taką białą. polecam.
![]() próbną podstawę zdałam na 91, a rozszerzenie na 72, ale zamierzam nadrobic. ![]() jedyne zajęcia prywatne na jakie uczęszczałam, to w 3 klasie gimnazjum. przerobiłam całą gramatykę i nauczyłam sie jeszcze swobodnie wysławiać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ona nie pytała się na ile zdałyście
![]() Słuchaj wiele obcego języka. Może to być nawet słuchanie pasywne. Sprzątaj, gotuj itp. a w tle niech leci BBC lub coś podobnego. To, że mówią szybko jest plusem gdyż taki "listening o poziom wyżej" sprawi, że lepiej będziesz rozumieć słuchanie maturalne. Proszę http://www.englishbaby.com/ tutaj masz cudowną stronę z nagraniami audio, do kórych dołączony jest tekst po angielsku. Dziś własnie słuchałam o igrzyskach w Vancouver ![]()
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Naprawdę. Wystarczy napisć. Zdałam dobrze|bardzo dobrze|średnio na podstawie|rozszerzeniu.
Najwazniejsze to dać dziewczynie jakieś rady jak ma się przygotować z tego co sprawia jej największe problemy bo to, że może zdać bez korepetycji już wie
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ale wiesz, dla kogoś 70% z rozszerzenia to bardzo dobrze, a mnie się wydaje, że to tak niezbyt jak ktoś się już tego angielskiego uczy... więc chyba lepiej napisać na ile a nie jak.
ja się przymierzam akurat do matury z hiszpańskiego i mam pomoc w postaci lekcji prywatnych, ale angielskiego uczę się sama - ogólnie ściągam sobie podręczniki (bo książki do języków są niestety drogie) które przerabiam, tłumaczę piosenki, rozmawiam na chatach i facebooku z zagranicznymi znajomymi - ćwiczyć jak się da ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ja zdaje mature z angielskiego na rozszerzeniu i nie mam zadnych korepetycji.
Mialam az do 1 klasy liceum od 3 podstawowki wiec uwazam ze moj poziom jest calkiem niezly i nie potrzebuje korkow w domu ![]() Zalezy jak sie czujesz i na jakim poziomie jestes. Nie macie w szkole fakultetow z ang??U mnie wszyscy sobie je bardzo chwala. Ogladanie filmow po ang bardzo pomaga.Moze kup sobie jakies repetytorium z dolaczona plyta zeby latwiej Ci bylo cwiczyc. Ja mam super podrecznik gdzie jest mnostwo cwiczen ze sluchu , jest plyta dolaczona a na koncu jt napisana tresc dialogu jest tez klucz z odp. KSiazka jest droga kosztuje 60 zl ale bardzo obszerna mnostwo slowek i cwiczen pod mature zarowno podst jak i rozszerzona jesli chcialabys sie dowiedziec co to za ksiazka to pisz na priv bo nie wiem czy moge tu udzielac takich info ![]()
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Skoro masz problem z listeningiem, to może seriale z angielskimi napisami?
Edytowane przez La Cannelle Czas edycji: 2010-03-07 o 13:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Ja zdawałam poziom podstawowy, bez korepetycji tylko to co w szkole (miałam super nauczyciela) i to co w domu
![]() ![]() ![]()
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
ja zdawalam podstawe, bez zadnych korepetycji, zreszta nigdy nie bylam na zadnych i z zadnego przedmiotu, probna zdalam na 88%, normalna na 78%. moim zdaniem podstawe mozna spokojnie zdac bez zadnych "wspomagaczy" typu korepetycje, jakies extra podreczniki, repetytoria... ja uczylam sie doslownie kilka dni przed matura, TYLKO z repetytorium, ktore bylo naszym jedynym podrecznikiem w 4 klasie, powtarzalam najprzydatniejsze zwroty, podstawowe czasy, wzory zaproszen, listow itp.
Moje repetytorium to taka czerwona, gruba ksiazka a4, autorzy: Rosińska i Mędela, jestem z niego bardzo zadowolona, zawiera w sobie wszystko co potrzebne by zdac podstawe na wysokim poziomie (ja nie uczylam sie jakos wybitnie, nigdy nie mialam glowy do jezykow, stad taki wynik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
To ja Ci powiem tak. Angielskiego nie da się nauczyć z repetytorium, czy z zeszytu.. Najważniejsze to z tym językiem się obyć- na listeningu to się najbardziej przydaje.. Jedyne czego sie naucz to te wszystkie wyrażenia do listów itp.. Reszta to kwestia Twojego obycia z językiem
![]() ![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Nigdy nie uczestniczyłam w korepetycjach z języka angielskiego, zdałam poziom podstawowy na 96%, uczyłam się z repetytorium oraz oglądałam seriale bez napisów po angielsku, to wbrew pozorom dużo daje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja zdawałam podstawę. Nie mieliśmy podziału na grupy-23 osoby w klasie,więc przez cały rok nawet matury ustnej z n-elką nie przerobiłam bo byłam na końcu dziennika.
Uczyłam się tyle co na klasówki. Żadnego arkusza nawet w rękach nie miałam. I ku zdziwieniu mojej n-elki napisałam na ponad 80%. Cały czas twierdziła,że nic nie umiem,że nie zdam. To się zdziwiła ![]() Matura podstawowa to bzdura,serio ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:28.