Moskwa -Władywostok- pomóżcie spełnić marzenie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-02, 21:41   #1
salomi
Raczkowanie

Moskwa -Władywostok- pomóżcie spełnić marzenie

Witam, szukam osób, które pomogłyby załatwić wizę do Rosji. W wakacje 2010 chcę z mężem wyruszyć do Moskwy, a dalej koleją transsyberyjską do Władywostoku. Nie chcę korzystać z usług biura podróży. Może macie jakichś znajomych w Moskwie którzy mogliby mnie "zaprosić" abyśmy dostali wizy i przenocować 2-3 noce? Chcemy zobaczyć jak żyją normalni Rosjanie, pogadać z nimi, a jednocześnie coś zwiedzić i przeżyć przygodę życia.
salomi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-07, 13:19   #2
hoian
Raczkowanie

Dot.: Moskwa -Władywostok- pomóżcie spełnić marzenie

wydaje mi sie, ze nie trzeba miec zaproszenia, zeby dostac wize. nigdy o tym nie slyszalam...
hoian jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-10, 16:41   #3
salomi
Raczkowanie

No niestety sprawdzałam.
Rodzaje wiz:
  • turystyczna: uprawnia do jednokrotnego przekroczenia granicy i pobytu w celach turystycznych na terenie Federacji Rosyjskiej przez okres nie dłuższy niż 30 dni - trzeba mieć umowę dotyczącą świadczenia usług turystycznych, tzw. voucher, oraz potwierdzenie obsługi turysty zagranicznego przez organizację prowadzącą działalność turystyczną - chcę ominąć biura podróży i hotele - za drogo
  • jednokrotna zwykła: uprawnia do jednokrotnego przekroczenia granicy i pobytu na terenie Federacji Rosyjskiej przez okres nie dłuższy niż 20 dni. Wydawana na podstawie zaproszenia
  • dwukrotna zwykła: uprawnia do dwukrotnego przekroczenia granicy i pobytu na terenie Federacji Rosyjskiej przez okres nie dłuższy niż 3 miesiące. Wydawana na podstawie zaproszenia
  • biznesowa dwukrotna: uprawnia do dwukrotnego wjazdu na teren Federacji Rosyjskiej w okresie co najwyżej trzech miesięcy. Wydawana jest na podstawie zaproszenia firmy rosyjskiej, z którą prowadzona jest współpraca gospodarcza
  • biznesowa wielokrotna: uprawnia do dowolnej ilości wjazdów na teren Federacji Rosyjskiej w okresie jednego roku. Wydawana jest na podstawie zaproszenia firmy rosyjskiej, z którą prowadzona jest współpraca gospodarcza
  • tranzytowa: prawnia do jednokrotnego lub dwukrotnego wjazdu na terenFederacji Rosyjskiej na czas określony konieczny do przejazdu przez terytorium Federacji i opuszczenie jej granic
  • wiza do Obwodu Kaliningradzkiego: uprawnia do jednokrotnego, dwukrotnego lub wielokrotnego wjazdu do Obwodu Kaliningradzkiego na czas do 30, 90 lub 365 dni.
Podaję ze strony http://www.rosjapl.info/rosja/wizy.php

Edytowane przez salomi
Czas edycji: 2009-11-10 o 17:13 Powód: dopisek
salomi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-17, 07:44   #4
zawszetylkoja
Przyczajenie

Hej,

Byłam w Moskie przez 2 miesiące kilka lat temu. Wizę załatwiałam sama - w konsulacie w Krakowie - wypełniłam wniosek i... dostałam. Wiza normalnie kosztuje jakąś tam sumę, ja zapisałam się na kurs rosyjskiego i w konsulacie sami uznali, że nic nie płacę, że jest to "wiza naukowa" Nie miałam żadnego zaproszenia etc. tylko adres, gdzie tam niby będę. Pamiętaj też, że (nie wiem czy w całej Rosji) obowiązuje meldunek - ma się chyba dzień czy 3 na zameldowanie. Jeśli nic się w ciągu 4 lat nie zmieniło to meldunek taki sprawdza np. policja na ulicy (ale tak jak mówię, to była Moskwa) A tak btw z doświadczeń z Kaukazu - taki voucher turystyczny można kupić na lewo.

I jeszcze: couchsurfing - wpisz w Google, zarejestruj się i poznaj kogoś z Rosji, kto wynajmie Ci kanapę i może zaprosi
zawszetylkoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-19, 20:21   #5
dotka85
Zadomowienie

Dokladnie, wcale nie jest tak ciezko. Kup voucher turystyczny do Rosji, poszukaj w necie gdzie to mozna kupic w Twoim miescie, koszt 100zl i dostajesz wize turystyczna bez problemu. Co do noclegow to trudno zeby ktos z forum Cie zapraszal do swoich znajomych skoro Cie nie zna, a wystarczy ze zarejestrujesz sie na Couchsurfing albo Hospitality Club i na pewno znajdziesz kogos kto Cie przyjmie, zobaczysz jak zyja Rosjanie i spelnisz swoje marzenie. Btw ja tez sie wybieram latem koleja transsyberyjska ale do Irkucka i to tylko czesc mojej wielkiej podrozy
dotka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości