Chamstwo nie zna granic - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-17, 16:08   #1
Perfume
Raczkowanie

Chamstwo nie zna granic

Czesc dziewczyny,
Chciałam sie Was poradzic...
Sprawa wyglada tak ze pracowalam przez listopad i grudzien w w pewnym sklepie. Za listopad dostalam umowe pod koniec grudnia. Oczywiscie umowe zlecenie. W grudniu mialam dostac umowe zlecenie za grudzien, i pod koniec grudnia tez dowiedzialam sie ze nie przedluza mi umowy na kolejne miesiace. Jakos mnie to nie zrazilo za bardzo bo i tak nie mialam zamiaru tam zbyt dlugo siedziec....Jednak umowe za grudzien mialam dostac w polowie stycznia, mieli sie do mnie odezwac, bym ja odebrala. Mamy obecnie polowe lutego a umowy dalej nie ma... Jestem na 200% pewna ze jej nie zobacze, a to dlatego ze do mojego rodzinnego domu przyszedl listownie PIT tylko za listopad!!! No i oczywistym jest ze grudnia juz nie wzieli pod uwage bo chcieli sobie przyrobic na pracowniku, a ja pracowalam na czarno!. Dodam ze pracowalam za stawke godzinowa ktora wypadala po odliczeniu wszystkich skladek... I to dotyczy nie tylko mnie tylko jeszcze 2 pozostalych dziewczyn ktorym tez podziekowano... I mam do Was teraz pytanie czy moge jakos powalczyc o swoje, gdzies to zglosic??? Bo to przechodzi ludzkie pojecie. Najchetniej bym tam poszla i zrobila awanture Mozecie mi cos poradzic w tej sprawie bo naprawde chcialabym sie domagac swojego tylko nie wiem do konca jak to zrobic. Prosze o rady

Perfume jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-17, 16:44   #2
Ata77
Zakorzenienie

Dot.: Chamstwo nie zna granic

Niewątpliwe pracodawca złamał prawo, umowy nie dostaję się z takim opóźnieniem!!! Co do tego grudnia...W zasadzie to trzeba byłoby udwodnić,że umowa była obiecana,w przeciwnym zaś razie jesteś w pewnym sensie osobą współodpowidzialną, bo niejako "zgodziłaś" się pracować bez umowy, będąc tego świadoma. Wykonywałaś "pracę na czarno" jak to się potocznie określa. Łamałaś tym samym prawo. Nie jestem ekspertem w tym temacie. Jeśli masz poczucie krzywdy proponuję podpytać (można anonimowo) w PIP.

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-17, 16:49   #3
studi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Perfume Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny,
Chciałam sie Was poradzic...
Sprawa wyglada tak ze pracowalam przez listopad i grudzien w w pewnym sklepie. Za listopad dostalam umowe pod koniec grudnia. Oczywiscie umowe zlecenie. W grudniu mialam dostac umowe zlecenie za grudzien, i pod koniec grudnia tez dowiedzialam sie ze nie przedluza mi umowy na kolejne miesiace. Jakos mnie to nie zrazilo za bardzo bo i tak nie mialam zamiaru tam zbyt dlugo siedziec....Jednak umowe za grudzien mialam dostac w polowie stycznia, mieli sie do mnie odezwac, bym ja odebrala. Mamy obecnie polowe lutego a umowy dalej nie ma... Jestem na 200% pewna ze jej nie zobacze, a to dlatego ze do mojego rodzinnego domu przyszedl listownie PIT tylko za listopad!!! No i oczywistym jest ze grudnia juz nie wzieli pod uwage bo chcieli sobie przyrobic na pracowniku, a ja pracowalam na czarno!. Dodam ze pracowalam za stawke godzinowa ktora wypadala po odliczeniu wszystkich skladek... I to dotyczy nie tylko mnie tylko jeszcze 2 pozostalych dziewczyn ktorym tez podziekowano... I mam do Was teraz pytanie czy moge jakos powalczyc o swoje, gdzies to zglosic??? Bo to przechodzi ludzkie pojecie. Najchetniej bym tam poszla i zrobila awanture Mozecie mi cos poradzic w tej sprawie bo naprawde chcialabym sie domagac swojego tylko nie wiem do konca jak to zrobic. Prosze o rady
Najprościej będzie zadzownić do PIP i tam zasięgnąc opinii, możesz złożyć skargę...A może tak zadzownic do firmy i zapytać się o pit?może zapomnieli o nim-wiem wiem nadzieje....
Stary 2010-02-18, 19:48   #4
Rena
Zakorzenienie

Faktycznie jak wystawili taki pit, to nie uwzglednili Twojej pracy w grudniu w rozliczeniu za 2009. Moze jednak planuja zaplacic w tym roku - i o to bym powalczyla - wtedy ta platnosc bedzie wykazana w picie za 2010. Takze nie widze tu zamknietej drogi, ew. moze byc sporo ich zlej woli.

Tak czy siak skontaktuj sie najpierw z nimi - osobiscie, mozesz tez pojsc tam z kims, zebys sie czula pewnie, bo rozmowa moze nie byc mila.

A jak nie to pomocy szukac mozesz w pipie.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości