|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
paprotka
niedawno kupiłam paprotkę i nie chce się "trzymać", liście zaczęły usychać więc postanowiłam przyciąć te, które już były do niczego i nadal to samo...proszę pomóżcie
![]() :pr osi:dodam, że nie podlewam jej przesadnie ale często zraszam |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: paprotka
Cytat:
po drugie kup nawóz z dżdżownic kalifornijskich Biohumus - jest naturalny i bezpieczny po trzecie - paprotki lubią wilgotną ziemię, wilgotne powietrze. Moja paproć robiła mi na złość przez trzy lata. Latem pięknie rosła, zimą niemal umierała. No i musisz znaleźć jej dobre miejsce, świetnie czują się na północnych oknach, gdzie nie ma mocnego słońca a jest całkiem jasno ![]() Powodzenia!
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
dzięki wielkie,zrobię jak mi radzisz i zobaczymy co z niej wyrośnie
![]() mam nadzieję,że da się jeszcze ją uratować... |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet jak zostanie jej niewiele listków zawsze może odbić. Pamiętaj, że paproć nie ma typowych korzeni, przesadza się ją w marcu lub w kwietniu, zanim zrobi się ciepło. Co któreś podlewanie możesz wstawić ją pod prysznic, porządnie zrosić i poczekać aż ścieknie cała woda
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
zrobiłam jak kazałaś i teraz czekam na rezultaty..,nie wiem dlaczego tylko paproć ciężko mi rośnie bo pozostałe kwiaty (nie zapeszając) sprawują się cudownie
dam znać kiedy jej stan będzie już lepszy, dziękuję za radę i pozdrawiam
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
ja efekty czekałam długo, ale doczekałam się.
Dziś ucięłam stare, uschnięte łodyżki i pnącza (niechcący ucięłam też dwa dorodne liście ). Korzeni ma tak dużo, że braku w donicy miejsca i czekam do wiosny na przesadzanie. Doniczka będzie ta sama, ale nowa ziemia, no i korzenie może przytnę. Rośnie całkiem dobrze tfu tfu. Paprotki są trudne, same z siebie, niestety.
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
szczęściara
z tego co się orientuję paproć nie potrzebuje zbyt dużo miejsca więc może mieć małą donicę dlatego też przy przesadzaniu mojej ze względu na to że ma tak mało liści postanowiłam posadzić ją w mniejszej chyba nawet o 2 numery!a co do przycinania korzeni-czy jeśli wykona się taki zabieg, zacznie lepiej rosnąć??
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Chciałam ostatnio kupić paprotkę albo trzykrotkę ale mój TŻ się nie zgodził bo jest strasznie zabobonny
szkoda gadać, a tak ślicznie by na parapecie wyglądała, a jak walczycie np. z mszycami ? robicie jakieś roztwory czy coś ?
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mszyce?? nie mam takigo problemu, a nawet jesli to najlepiej z mszycami radza sobie biedronki, ktorych od wiosny do jesieni masz pelno. ja moja paprotke podlewam, zasilam nawozem z dzdzownic kalifornijskich i rosnie. w marcu musze ja tylmo przesadzic, bo korzenie nie maja miejsca.
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
też słyszałam o biedronkach że są bardzo dobre na mszyce
![]() a co do mojej paproci to marnieje w oczach;( teraz już tylko 2 listka jej zostały, pozostałe zaczęły usychać;( |
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
jak macie mszyce, to posadźcie w doniczce obok czosnek
odstraszy mszyce.A co zabobonnego jest w paproci ![]() Paprotka tez marnieje, jak siedzi pod nią ktoś chory lub ktoś kto nie lubi roślin.
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja ma okresy kiedy trochę marnieje, ale to głownie teraz, od centralnego. Dlatego wylądowała w łazience, gdzie jest okno, grzejnik i duuuużo wilgoci. I jest git.
|
|
|
#15 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() przecież jestem jak najbardziej zdrooowa a mojej miłości do roślinek nie da się wyrazić słowami.. na szczęście wiosna tuż tuż , biorę się za kolejne przesadzanie tym razem zaopatrzyłam się w ziemię z nawozem więc to już ostatnia deska ratunku.. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Konto usunięte
|
Podepnę się pod wątek, bo też mam pyt. o paprotkę. Kupiłam ją w markecie, już wtedy nie była w dobrym stanie, ale myślałam, że ją w domu podratuję. Niestety, po jakimś czasie połamała się większość gałązek, ok. 2,3 cm nad podłożem. Teraz puszcza sporo nowych gałązek, ale większość z nich też się łamie tak blisko podłoża jak tylko urosną albo wysychają liście. Podlewam ją 2 x w tyg., a jak ma bardzo mokro to tylko 1 raz. Zraszam codziennie. Raz na 2, 3 tyg. zasilam biohumusem. Trzymam ją w północno - wschodnim kącie, ale rano rolety są zawsze zasłonięte, więc nie jest wystawiona bezpośrednio na promienie słoneczne. Wilgotność w pomieszczeniu to mniej więcej 38%-42% temp. 20-22 stopnie. Jak ją ratować?
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Udało Ci się ją uratować?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:47.

). Korzeni ma tak dużo, że braku w donicy miejsca i czekam do wiosny na przesadzanie. Doniczka będzie ta sama, ale nowa ziemia, no i korzenie może przytnę. Rośnie całkiem dobrze
z tego co się orientuję paproć nie potrzebuje zbyt dużo miejsca więc może mieć małą donicę dlatego też przy przesadzaniu mojej ze względu na to że ma tak mało liści postanowiłam posadzić ją w mniejszej chyba nawet o 2 numery!a co do przycinania korzeni-czy jeśli wykona się taki zabieg, zacznie lepiej rosnąć??

szkoda gadać, a tak ślicznie by na parapecie wyglądała, a jak walczycie np. z mszycami ? robicie jakieś roztwory czy coś ?