satanizm - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2004-08-25, 18:17   #1
MarilynManson
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 174
GG do MarilynManson

satanizm

co sadzicie na temat satanizmu???chce poznac opinie poniewaz dotychczas spotykalam sie tylko z negatywnymi komentarzami...piszcie!
Stary 2004-08-25, 18:36   #2
Dorixx
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 423
Re: satanizm

a z jakimi komentarzami "pozytywnymi" chcia³aby¶ sie spotkaæ na temat satanizmu? , ¿e zamiast 2 osób zabito 1 ? nie wydaje mi siê, ¿eby satanizm mia³ jakie¶ pozytywne strony
Stary 2004-08-25, 18:50   #3
paula78
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 34 839

czy jakakolwiek sekta moze miec pozytywne strony?
paula

paula78 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2004-08-25, 18:54   #4
Fifinka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 228

albo satanizm albo pozytywne opinie,to dwie sprzecznosci nie da sie tego polaczyc,paradoks
Fifinka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2004-08-25, 19:03   #5
verleina
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 60

satanizm nie posiada ¿adnych pozytywnych stron. Rozpatruj±c satanizm jako sektê posiada wszelkie negatywne aspekty: zniewolenie, wykorzystywanie cz³onków grupy, czêsto fizyczne, brak indywidualizmu, podporzadkowanie przywódcy etc. Natomiast jako religia, bo moze taka by³a Twoja intencja, to satanizmu niestety nie mozna zaliczyc jako religii, gdyz nie spe³nia podstawowych norm: nie ma pozytywnej misji, nie ma ¿adnych podstaw, nie jest pozytywnym aspektem dzia³alno¶ci ludzkiej mówi±c wprost
pozdrawiam i proszê o wyjasnienie intencji tego postu. prowokacja??
verleina jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2004-08-25, 19:15   #6
Rena
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 29 331

MarilynManson - fajna ksywa
Rena jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2004-08-25, 19:32   #7
cheetah
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 143
GG do cheetah

Przeczytalam swego czasu tzw biblie szatana. Jakos mna specjalnie nie wstrzasnela, ale rowniez nie zachwycila.

Natomiast co do zabijania to proponuje sobie przypomniec np. hiszpanska inkwizycje, czy wojny religijne w Europie, wiec to nie tylko satanizm zabija ludzi. Chrzescijanstwo wedlug mnie jest jedna z najbardziej 'krwawych religii', no ale to temat na osobna dyskusje

Natomiast co do sekt, to spotkalam sie z wieloma zdaniami, ze wlasnie kosciol katolicki to po prostu wieksza sekta, niewiele rozniaca sie w zalozeniach od tych pomniejszych. Zreszta prawo chyba okresla kiedy cos jest sekta i moge sie mylic ale z tego co pamietam, to kazda grupa okolo 15 osob moze zalozyc sobie sekte i czcic kogo chce, nawet motylki - jako sile wyzsza [btw. pamietam, ze w moim liceum swego czasu koledzy chcieli zalozyc sekte, bo to by ich uwolnilo od sluzby wojskowej]

Cheetah
cheetah jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2004-08-25, 19:53   #8
Gosiabie
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 562
Wy¶lij wiadomo¶æ przez ICQ do Gosiabie GG do Gosiabie Wy¶lij wiadomo¶æ przez Yahoo do Gosiabie

Czy masz na my¶li "Bibliê szatana" Jan Suligi?
Ta akurat traktuje o tarocie i jego historii.
Cóz, ko¶ció³ wszystko co "inne", tajemnicze i magiczne wrzuca do jednego wora.
Pewno chodzi Ci raczej o Bibliê Antona Lavey'a. Nic specjalnego, to prawda.
Mnie smieszy inna sprawa, mianowicie, gdy nasz wspania³a m³odzie¿ dokona dewastacji, zabije kolegê, to wówczas media, ko¶ció³ ca³± wine zrzucaj± na satanizm.
Bo przecie¿ ktos lub cos winny byc musi.
To, ¿e kto¶ nosi siê tak , a nie inaczej(d³ugie w³osy, muzyka, ubiór) nie czyni z niego satanisty.
No, ale o czym by wówczas mówiono...
Pozdrawiam
Gosiabie jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2004-08-25, 21:40   #9
DominikaS
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 440

W³a¶nie, zale¿y co nazywamy satanizmem. Je¶li to jeden z nurtów okultystycznych, wiara w czarn± magiê to tak naprawdê, Ci którzy siê nim zajmuj± nie s± gro¼ni.
Je¶li chodzi o pseudosatanistów - czarne msze na cmentarzu przy skraju dróg o pó³nocy, mordowanie zwierz±t, dewastowanie miejsc pochówku i tym podobne to po prostu jest wandalizm, g³upota, bezsensowne okrucieñstwo i zbrodnia.
A to, co niektóre ¶rodowiska ko¶cielne nazywaj± satanizmem - specyficzne ozdoby, sposób ubierania siê, granie w Diablo)), s³uchanie muzyki metalowej,"³agodne formy magii, wró¿biarstwo, astrologia, jasnowidzenie", horoskopy w gazetach itp to raczej forma fascynacji z jednej strony i doszukiwanie siê na si³ê z³a we wszystkim z drugiej.
My¶lê, ¿e tak naprawde niewiele osób zdaje sobie sprawê czym jest satanizm i przewa¿nie uto¿samiaj± go z róznymi wybrykami opisywanymi przez prasê i na tej podstawie oceniaj±. Przyznam ¿e i ja nie bardzo orientujê siê w za³o¿eniach i filozofii satanizmu.
DominikaS jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2004-08-25, 21:59   #10
Rena
Zakorzenienie

cheetah napisa³(a):
> Natomiast co do sekt, to spotkalam sie z wieloma zdaniami, ze wlasnie kosciol katolicki to po prostu wieksza sekta, niewiele rozniaca sie w zalozeniach od tych pomniejszych.

Mam podobne pogl±dy - chrze¶cijañstwo zaczyna³o w staro¿ytnym Rzymie jako sekta - od tamtego czasu sta³o siê oficjaln± religi±, co nie zmienia faktu, ¿e po dzi¶ dzieñ ma sporo zwyczajów typowych dla sekt...
Stary 2004-08-25, 22:18   #11
WioletaM
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 214

np. jakie?
WioletaM jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2004-08-25, 22:23   #12
admin
Go¶æ

Wiadomo¶ci: n/a

Kakusia napisa³(a):
> np. jakie?

Np.: widzia³a¶ zachowania osób wierz±cych zgromadzonych wokó³ ksiêdza Jankowskiego? Tr±ci sekt±, jak dla mnie do¶æ jaskrawo
Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2004-08-25, 22:28   #13
WioletaM
Zakorzenienie

nie widzia³am
Stary 2004-08-25, 22:32   #14
gaga
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 286
GG do gaga

renia to znaczy ze polowa ludzi (amoze jest nawet wiecej chrzscijan) to sekta? no co ty?
a pozatym ten temat to satanizm, ...
wrozby to zabobony, a w tych czsach to niewinna rozrywka
i jeszce jest wiele tzw koscio³ów, kazdy wierzy w Boga, i kazda z tych wizr ma swoje jeszcze tam postacie, nie bede sie rozpisywac bo nie o to mi chodzi, nie chce pisac o inkwizycji i porownywac do kogos czy czegos tam, ale wierzc w boga czlowiek poiwnien czynic dobro(o matko jak to powaznie zabrzmialo , ale wlasciwie to jest powazne)i nie kazdy kto czyni zlo jest w sekcie!!
poprostu jest czlowiekiem , ktory jest dobry albo zly, i jast wp³ywowy na dobro albo na z³o!
nie kazdy muzu³manin jest terrorysta, bo nieprawda ze jego wiara w Allacha karze mu zabijac ich zdaniem "niewiernych"!!
natomiast satanizm to porostu wandalizm!! zlo! nie widze tam nic ciekawego w zadnym przekonaniu o ich prawdzie!
nie jest tez tak ze jak kolega zbije kolege to media czy koscio³ mowia ze to zawsze satanisci! skad takie
wiadomosci???
z³y, niepoczytalny ograniczony czlowiek , tylko taki potrafi zabijac, bic dzieci zony itd! nie mieszajmy w to wiary!
Stary 2004-08-25, 22:37   #15
admin
Go¶æ

Wiadomo¶ci: n/a

Kakusia napisa³(a):
> nie widzia³am

Widzia³em reporta¿ w TV, wstrz±saj±cy...
Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2004-08-25, 22:38   #16
Gosiabie
Rozeznanie

Wy¶lij wiadomo¶æ przez ICQ do Gosiabie GG do Gosiabie Wy¶lij wiadomo¶æ przez Yahoo do Gosiabie

Sekta, która zdobêdzie olbrzymi± liczbê wyznawców staje siê ogólnie uznawan± religi±.
Kosció³ katolicki mia³ bardzo "agresywny marketing" i dlatego trwa do dzi¶.

Dla wiadomo¶co Twojej Kakusiu podaje definicjê sekty:
Wed³ug S³ownika Jêzyka Polskiego sekta oznacza grupê spo³eczn± izoluj±c± siê od reszty spo³eczeñstwa, maj±c± w³asn± hierarchiê warto¶ci, zespó³ norm zachowania, silnie akceptuj±c± rolê przywódcy.

Tym w³asnie jest kosció³ katolicki. Tylko, ¿e wiêkszy z powodów, które poda³am wy¿ej.
Niech Ci siê nie wydaje , ¿e kosció³ ten rz±dzi na swiecie.
Wiêcej wyznawców ma bowiem Buddyzm i ¦wiadkowie Jehowy w Ameryce.
Pozdrawiam
Stary 2004-08-25, 22:43   #17
cheetah
Zadomowienie

GG do cheetah

Gra¿yna napisa³(a):
> renia to znaczy ze polowa ludzi (amoze jest nawet wiecej chrzscijan) to sekta? no co ty?

Nie, to nie o to chodzilo. Jezeli sekta przekroczy jakas magiczna liczbe swoich czlonkow jej status sie zmienia. Mysle, ze Reni, tak jak mi, czy Zlo chodzilo raczej o stereotypowe podejscie do sekt i porownanie kosciola katolickiego wlasnie do tego, co wiekszosc ludzi ma na mysli, mowiac o sekcie. [mam nadzieje, ze sie jasno wyrazilam]

Cheetah
Stary 2004-08-25, 22:46   #18
mskladaczek
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 580

izolujaca sie od spoleczenstwa????
pierwsze slysze....
G³owa kosciola katolickiego jest Papie¿... W ktorym miejsu widzisz to jego izolowanie sie?????
Nie wiem o czym Ty mowisz.....
mskladaczek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2004-08-25, 22:46   #19
Gosiabie
Rozeznanie

Dok³adnie tak Cheetah.
Prosty przyk³ad: gdy ktos ukradnie jedn± rzecz nazywa siê go z³odziejem, gdy nakradnie multum rzeczy nazywa siê go biznesmenem.
To porównanie pasuje do tego , jak sekta przekszta³ca sie w religiê.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2004-08-25, 22:47   #20
cheetah
Zadomowienie

GG do cheetah

Gosiabie napisa³(a):
> Kosció³ katolicki mia³ bardzo "agresywny marketing" i dlatego trwa do dzi¶.

Trafnie ujete Zreszta podpisuja sie pod cala ta wypowiedzia oburacz

Cheetah
Stary 2004-08-25, 22:48   #21
Rena
Zakorzenienie

Gra¿yna napisa³(a):
> renia to znaczy ze polowa ludzi (amoze jest nawet wiecej chrzscijan) to sekta? no co ty?

Napisalam, ze ma zwyczaje sekty, a to przecie¿ nie to samo co bycie sekta. Wg mnie chrzescijanstwo to jedna z najwiekszych religii ¶wiata, niesamowity fenomem - co w tym takiego jest, ¿e przetrwa³o tyle tysiêcy lat??
Stary 2004-08-25, 22:49   #22
WioletaM
Zakorzenienie

Nie prosi³am o wyja¶nienie pojêcia, bo sama mogê sobie przeczytac w encyklopedii. Nie zgadzam siê z tym, ¿e ko¶ció³ katolicki to sekta i izoluje siê od reszty spo³eczeñstwa. Dla mnie to absurd.
Stary 2004-08-25, 22:50   #23
gaga
Zakorzenienie

GG do gaga

hmm.. ja jestem wierzaca (no moze nie praktykuje tak jak powinnam..)ale man nikt nie rzadzi... to co? trafilam an normalnego ksiedza?
to co pokazuja w TV. tez nie moze wzsystich do jednego wora...
ja znam tez ludzi z innych wiar.. niektorzy sa dziwni, ale inni normalni, swoja wiare trzymaja w sercu (mi tez jakos latiwej wierzyc i miec nadzieje ze ktos sie mna opiekuje, ale to moje jest)owszem na temat samego Kosciola mozna miec mieszane odczucia, tzn nawet katolicy, ale to temat rzeka ...
wzcoraj jak rosjanka skaka³a o tyczce SUPER WIDOWISKO!!
tez w cos wierzy³a, do czegos ,kogos sie moze modli³a, moze zaklinala tyczke?
ale wiara! dala jej sile i skoczy³a,
Stary 2004-08-25, 22:51   #24
gaga
Zakorzenienie

GG do gaga

chcialam powiedziec ze mna nikt ani nic nie rzadzi! i ze moze trafilam na normalego ksiedza!...
Stary 2004-08-25, 22:52   #25
Rena
Zakorzenienie

mskladaczek napisa³(a):

> G³owa kosciola katolickiego jest Papie¿... W ktorym miejsu widzisz to jego izolowanie sie?????

Paradoksalnie w moim odczuciu to czlowiek bardzo oderwany od rzeczywistosci. To ze jezdzi po calym swiecie i byl na tylu pielgrzymkach... coz z tego skoro byl fizycznie w tylu krajach, ale jak mozna poznac zwyczaje i uczucia ludzi mieszkaj±cych w danym kraju za szyb papamobile??
Stary 2004-08-25, 22:56   #26
cheetah
Zadomowienie

GG do cheetah

Grazynko, tyle, ze nikt z nas nie kwestionuje wiary samej w sobie. Mysle, ze wszyscy z nas w cos/kogos wierza. Jedni wierza w Allaha, inni w Budde, jeszcze inni w siebie, a ostatni znowu w matke nature Wiara w cos/kogos to podobno zjawisko, ktore pomaga ludziom psychicznie [lepsze samopoczucie, poczucie bezpieczenstwa, przeznaczenia itp itd], gdy wierza, ze ktos/cos ma ich w swojej opiece. Tak samo jak wierzymy w to, ze dany lek nas wyleczy z danej choroby.

Cheetah
Stary 2004-08-25, 22:57   #27
WioletaM
Zakorzenienie

Jestem wstrz±¶niêta tym co napisa³a¶. Obra¿asz Papie¿a i nie tylko.
Stary 2004-08-25, 22:59   #28
Gosiabie
Rozeznanie

Specjalnie dla Ciebie Kakusiu wyja¶nie Ci o co mi chodzi.
Otóz Chrze¶cijanie byli sekt±, gdy Jezus prowadzi³ swych 13 aposto³ów.
Ma³e, zamkniete grono, wyizolowane od ogó³u spo³eczeñstwa, prze¶ladowane. Z charyzmatycznym liderem o imieniu Joszua na czele.
Czy jeszcze cos brakuje do definicji sekty?
JAk ka¿da sekta proponowali inny styl ¿ycia, niz ogólnie przyjêty - tak samo jak dzi¶ wtedy te¿ ludzie lecieli na nowo¶ci.
Pomys³ chwyci³, przetrwa³ i siê rozwija³, a kosció³ nape³nia³ sakiewki.
Podstawowa idea w kosciele katolików: "Pa¶ owieczki moje", nieprawda¿?
A co robi pasterz? Najpierw owce goli, a potem zarzyna.
Stary 2004-08-25, 23:01   #29
gaga
Zakorzenienie

GG do gaga

ale z tego co ja wiem co jak ktos sie dotanie do sekty to jest zamknieciu, pracuje na swojego pzrywodce, nie moze mic swojego zdania itd..
ja nie czuje zebym byla w sekcie, bo mamswoje zdanie, pracuje na siebie, na tace mozna dawac , a jak kogos nie stac nie tzreba, nasz ksiadz nie wywoluje takich luzdi z ambony, po kledzie jak chodza nie biora nigdy ani grosza, mowi ze jak chce to moge dac na ofiare, na mszy ale nie jest to obowiazek. nasi ksieza nie jezdza super samochodami a wogole wiekszosc ich nie ma! to chyba nie jest sekta? a moze sue wylamali?
Stary 2004-08-25, 23:02   #30
Rena
Zakorzenienie

Kakusia napisa³(a):
> Jestem wstrz±¶niêta tym co napisa³a¶. Obra¿asz Papie¿a i nie tylko.

Nie widzê nic obra¼liwego w stwierdzeniu, ze ktokolwiek jest oderwany od realiów... to po pierwsze, a po drugie nie podchod¿ do tego tak emocjonalnie
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Forum plotkowe

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:47.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.