Studia... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-27, 10:50   #1
warsawcity
Przyczajenie

Studia...

Witam. Mam nadzieję, że mi pomożecie w podjęciu słusznej decyzji. Otóż... Jestem maturzystką Na maturze zdaję: język polski (podstawa), język niemiecki (rozszerzenie), historia (rozszerzenie) i wos (rozszerzenie). Zawsze miałam dobre stopnie, poza tym nie mogłoby być inaczej. Moi rodzice są bardzo ambitni, aż za bardzo. Są wykształconymi ludźmi i ode mnie oraz od mojego rodzeństwa wymagają tego samego. Zawsze liczyła się nauka, nauka i jeszcze raz nauka. Nigdy mi to szczególnie nie przeszkadzało, bo nie miałam problemów z tym, wiedza raczej sama mi wchodziła do głowy. I tu się zaczynają schody... Uwielbiam język niemiecki, ale także lubię historię i moja mama - z zawodu prawnik - bardzo chce, abym studiowała właśnie prawo. Ja nie wiem co mam wybrać? Mój brat jest na drugim roku studiów prawniczych, nie żałuje, bardzo to lubi i twierdzi, że się spełnia, że to jest to, co chce robić w życiu. Najstarsza siostra studiuje fizjoterapię, a druga - farmację. One zawsze wiedziały co chcą w życiu robić i realizują swoje plany, ale ja... ? Wiem, że prawo zapewni mi dobre, dostatnie życie i lubię to, ale tak samo lubię niemiecki. Co Wy na moim miejscu byście wybrały? A może oba kierunki? Bardzo proszę o pomoc.
warsawcity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 10:59   #2
Ararauna
Raczkowanie

Dot.: Studia...

Ja wybrałabym to co lubię, nie chciałabym żeby moja przyszłość zależała od moich rodziców czy ich oczekiwań, to Twoje życie i ty o nim decydujesz,jeśli faktycznie tak samo jak niemiecki lubisz prawo możesz studiować oba kierunki, ale to będzie od ciebie wymagało naprawdę dużo pracy i silnej woli.
Ararauna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 10:59   #3
Pin up girl
Zakorzenienie

Po pierwsze, z polskim na poziomie podstawowym możesz o prawie na państwowej renomowanej uczelni zapomnieć, więc jeśli taką miałaś w planach, to już masz problem mniej.
Jeśli to ma być prawo na uczelni prywatnej, to wiadomo, że to inny poziom i będziesz musiała dużo dać z siebie, żeby potem zrobić aplikację (chociaż to zależy od uczelni).
Powodzenia!
Pin up girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 11:08   #4
invisible_01
Zakorzeniona

Moim zdaniem nie ma co patrzeć na opinię rodziców, tylko kierować się tym, co samemu chce się robić w życiu. Ja bardzo lubiłam niemiecki i zdecydowałam się na germanistykę. Jeśli miałabyś jakieś pytania co do tego kierunku, to chętnie pomogę W każdym razie spokojnie polecam.

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Ararauna Pokaż wiadomość
Ja wybrałabym to co lubię, nie chciałabym żeby moja przyszłość zależała od moich rodziców czy ich oczekiwań, to Twoje życie i ty o nim decydujesz,jeśli faktycznie tak samo jak niemiecki lubisz prawo możesz studiować oba kierunki, ale to będzie od ciebie wymagało naprawdę dużo pracy i silnej woli.
Miałam na roku sporo osób, które próbowały studiować jednocześnie prawo i germanistykę - żadna z nich nie dała rady, więc takiego rozwiązania bym nie polecała.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 11:09   #5
Einode
Raczkowanie

No nie wiem na ile jestes ambitna,ale studiowac i prawo i germanistyke jednoczesnie..to nie lada wyzwanie. Obydwa te kierunki sa ciezkie i wymagają poswięcen. Studiowalam germanistyke i uwierz mi,że jezeli chce się skonczyc takie studia,to trzeba sie naprawde porzadnie przyłozyc. Nie wyobrazam sobie, że mialabym dodatkowo skupiac sie jeszcze na drugim kierunku, jakim jest prawo, gdzie jest chyba jeszcze wiecej roboty niz na germanistyce.
Moim zdaniem powinnas wybrac jeden, najbardziej interesujacy Ciebie (nie Twoich rodzców!!) kierunek.

Edytowane przez Einode
Czas edycji: 2010-02-27 o 11:14
Einode jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 11:21   #6
Aniulka88
Przyczajenie

Kobieto rób to co kochasz! Nie warto spedzac 5 czy 6 lat na to by wkuwac nudne kodeksy... Nie spelniaj czyiś marzeń tylko swoje!
Aniulka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 11:26   #7
640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Pin up girl Pokaż wiadomość
Po pierwsze, z polskim na poziomie podstawowym możesz o prawie na państwowej renomowanej uczelni zapomnieć, więc jeśli taką miałaś w planach, to już masz problem mniej.
Może się tak nie zapędzaj.
https://irk.umk.pl/2010/katalog.php?op=info&id=13510126
640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-27, 11:54   #8
eelmirka
Zadomowienie

nawet się nie zastanawiaj, nie ma co zaczynać studiów na które już teraz nie masz ochoty i nie wiem o co chodzi Twoim rodzicom, przecież germanistyka to bardzo dobry kierunek, na pewno po nim nie zginiesz
eelmirka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 12:11   #9
limonka1983
Zakorzenienie

GG do limonka1983

Może wybierzesz to, co lubisz? Ja skończyłam technologię chemiczną, choć cała rodzinka bardzo chciała, bym została lekarzem. Super. ale ja nie chciałam. To moje zycie, ja miałam pracować w zawodzie, w którym chciałam, a nie oni. Powiedziałam Mamie (Jej szczególne życzenie z tą medycyna), że jak tak bardzo chce, to niech sama pójdzie na medycynę. Matura jest nazywana egzaminem dojrzałości. Ty go zdajesz. Rodzice nie mają już nic do gadania.
limonka1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 12:11   #10
curly_hair
Raczkowanie

Ja osobiście polecam prawo, bo sama studiuje ale jeśli wolisz germanistykę to wybór jest oczywisty... dwa kierunki od pierwszego roku będzie ciężko, wiem co mówię, bo sama miałam taką sytuację i nie umiałam pogodzić tego
curly_hair jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 12:19   #11
asiapoznan111
Raczkowanie

Rób to co lubisz. Nawet się nie zastanawiaj, bo pójdziesz na kierunek do którego nie masz przekonania i będziesz miała problem taki sam jaki ostatnio opisała pewna Wizażanka.
Poza tym możesz pójść na germanistykę, a potem zostać tłumaczem przysięgłym, tam z pewnością będziesz miała styczność z prawem i Mama też będzie zadowolona

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-27, 12:27   #12
iloneczka1
Wtajemniczenie

Abo mozesz zostać prawnikiem a zrobic sobie do tego licencjat z niemieckiego, i np tłumacza przysięglego. prawnicy z dobrą znajomością niemieckiego też są potrzebni, róze są przecież dla nich perspektyw, np mozesz wyjechać
Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij..........
iloneczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 12:51   #13
whoaboa
Zadomowienie

Cytat:
A skąd masz takie informacje? Bo, patrz, ale np. na UW polskiego rozszerzonego nie biorą pod uwagę, jeśli poda w to miejsce inne rozsz. przedmioty - tutaj wos i historię. Więc proszę nie głoś takich mądrości, jeśli nie masz na dany temat dostatecznej wiedzy.
whoaboa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 14:13   #14
vogelek
Raczkowanie

Mój kolega miał podobna sytuacje do twojej Rodzice naciskali, namawiali na prawo aż uległ. Niestety bo potem przez cały czas żałował swojej decyzji. Po roku postawił jednak na swoim rzucił studia i poszedł na swój wymarzony kierunek historie -teraz jest jednym z najlepszych studentów a przedtem ledwo co zdawał

PS A z polskim podstawa możesz się nawet dostać na prawo na uj -znajoma się dostała a do tego miała 50% z historii rozszerzonej. Tylko przygotuj się na masówke i ćwiczenia w grupach nawet do 80 osób

Edytowane przez vogelek
Czas edycji: 2010-02-27 o 14:15
vogelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 15:33   #15
limonka1988
Raczkowanie

Cytat:
Jeśli to ma być prawo na uczelni prywatnej, to wiadomo, że to inny poziom i będziesz musiała dużo dać z siebie, żeby potem zrobić aplikację (chociaż to zależy od uczelni).
Powodzenia!
Nieprawda, na UŚ w Katowicach nie biorą w ogóle polskiego pod uwagę
limonka1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-27, 15:35   #16
asiapoznan111
Raczkowanie

Cytat:
Powodzenia!
Z tego co się orientuję w Poznaniu też bez rozszerzonego polskiego można się dostać. Znam kilka takich przykładów.
Stary 2010-02-27, 19:04   #17
vogelek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asiapoznan111 Pokaż wiadomość
Z tego co się orientuję w Poznaniu też bez rozszerzonego polskiego można się dostać. Znam kilka takich przykładów.
Też znam takie ale w ich wypadku mieli bardzo dobrze zdane inne przedmioty
Stary 2010-02-27, 19:07   #18
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aniulka88 Pokaż wiadomość
Kobieto rób to co kochasz! Nie warto spedzac 5 czy 6 lat na to by wkuwac nudne kodeksy... Nie spelniaj czyiś marzeń tylko swoje!

Nic dodać,nic ująć

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 21:27   #19
ulusiaaa
Raczkowanie

jeśli lubisz niemiecki i interesujesz się Niemcami jako krajem, to zapraszam na germanistykę, jestem na 3 roku co prawda te studia wymagają uporu i czasami dużych poświęceń, ale jeśli nie masz problemów z nauką i potrafisz się zebrać kiedy trzeba, to będzie to dla ciebie dobry kierunek

a jeśli chodzi o tłumacza przysięgłego, to niestety nie jest takie proste, egzamin jest strasznie trudny, zdarza się, że ludzie po kilka lat próbują, albo że tłumacze, którzy utracili uprawnienia z różnych powodów, mają problemy ze zdaniem tego egzaminu ponownie (mimo, że pracowali wiele lat w zawodzie - przypadek mamy mojego kolegi). co oczywiście nie oznacza, że zdanie tego egzaminu jest niemożliwe sama zamierzam za kilka lat spróbować

wybierz kierunek, który cię interesuje, bo będziesz się okropnie męczyć! nie słuchaj rodziców
ulusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-27, 22:26   #20
warsawcity
Przyczajenie

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Przekonujecie mnie coraz bardziej do germanistyki, jednak z prawem nie chodzi tylko o marzenia mojej mamy - ja sama też chciałabym być prawnikiem, ale nie wiem czy podołam dwóm kierunkom... Nigdy nie miałam problemów z nauką, na koniec I semestru miałam średnią 4,9, a nie wysilałam się szczególnie. Niemieckiego w ogóle w domu się nie uczę, wszystko zapamiętuję z lekcji, a historię lubię - czytam dużo książek, poza tym moja babcia była nauczycielką historii i to już płynie w mojej krwi... A co do rozszerzonej matury z polskiego; jestem warszawianką i zamierzam studiować na UW, a tam nie jest potrzebny rozszerzony ten język; wystarcza historia i wos, którą zdaję na poziomie rozszerzonym.
Stary 2010-02-27, 22:54   #21
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez warsawcity Pokaż wiadomość
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Przekonujecie mnie coraz bardziej do germanistyki, jednak z prawem nie chodzi tylko o marzenia mojej mamy - ja sama też chciałabym być prawnikiem, ale nie wiem czy podołam dwóm kierunkom... Nigdy nie miałam problemów z nauką, na koniec I semestru miałam średnią 4,9, a nie wysilałam się szczególnie. Niemieckiego w ogóle w domu się nie uczę, wszystko zapamiętuję z lekcji, a historię lubię - czytam dużo książek, poza tym moja babcia była nauczycielką historii i to już płynie w mojej krwi... A co do rozszerzonej matury z polskiego; jestem warszawianką i zamierzam studiować na UW, a tam nie jest potrzebny rozszerzony ten język; wystarcza historia i wos, którą zdaję na poziomie rozszerzonym.
idz na prawo a dodatkowo zapisz się na kurs niemieckiego, zrób jakiś certyfikat i tyle
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-28, 00:27   #22
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

byłam w podobnej sytuacji i wybrałam filologie angielską ; ) na prawo planuje isc za rok, jako drugi kierunek ; ) tez możesz tak zrobic, ponieważ na I roku sprawdzisz, czy nadajesz sie na studiowanie dwoch kierunkow (tzn. czy w ogole wyrabiasz na jednym) głowa do góry! ; D

na razie zdaj na spokojnie mature ; ) wszystko sie jakos ułoży, a mama prawnik powinna zrozumiec twoj wybor ; ) moj tata prawnik musiał zrozumieć MÓJ wybór i jest zadowolony, ze za kazdym razem jak przyjezdzam do domu to z dumą opowiadam mu, jak idzie mi na anglistyce ; )
irmusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-28, 09:36   #23
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Ja studiuję germanistykę właśnie na UW i jestem zadowolona Prawo to na pewno świetny i przyszłościowy kierunek, więc przemyśl dokładnie, co jest dla Ciebie ważniejsze.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-28, 09:58   #24
malpkajuja
Raczkowanie

zwykle nie wypowiadam się na intymnym ale ten temat mnie na tyle zaintrygował ze po prostu musiałam

mówisz, że chciałabyś iść i na germanistykę i na prawo. dobrze Ci idzie z niemieckim i z takimi przedmiotami jak WOS, historia.... to idź na prawo!!!! zwłaszcza jeśli masz mamę prawnika to przecież łatwiej odnajdziesz się w tym światku (tak jest....)
języka możesz się uczyć wszędzie na kursach, wyjazdach, w internecie, możesz zdobywać certyfikaty i biegle się nim posługiwać, nawet uczyć czy tłumaczyć....a prawniczką nie zostaniesz po kursie! odradzałabym Ci prawo gdybyś napisała, że to tylko ambicje i marzenia Mamy, ale mówisz, że sama mogłabyś studiować prawo, więc idź na to prawo...to bardziej opłacalne. Jak pójdziesz na prawo i dodatkowo będziesz się uczyć języka to masz coś jakby dwa w jednym, a po germanistyce mniejsze możliwości....Ostatecznie też możesz robić różne kombinacje typu licencjat z germanistyki, potem prawo i takie tam.... Ot, moje zdanie na ten temat
ciesz się, że jesteś zdolna, pracowita i masz takie dylematy...oczywiście nie umniejszam Twoich problemów, ale wiesz dużo ludzi chciałoby się uczyć, a nie ma możliwości i takie tam....

osobiście zazdroszczę
Stary 2010-02-28, 10:01   #25
peggy_blue
Zakorzenienie

Cytat:
Powodzenia!

Cytat:
jest tez na UW szkoła prawa niemieckiego, możesz na dalszych latach studiów spróbować
http://www.spn.wpia.uw.edu.pl/pl/index.php?s=historia

Sama studiuję prawo, do końca nie wiem, czy to jest to, co chcę robić przez całe życie, bo pierwszy rok to głównie przedmioty wprowadzające i historia

ale absolutnie nie namawiam na prawo, skoro germanistyka to twoje marzenie. Powodzenia na maturze i w wyborze
peggy_blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-28, 10:54   #26
warsawcity
Przyczajenie

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Postanowiłam dobrze zdać maturę , a potem w zależności od wyników zdecydować, który kierunek wybieram choć jestem przekonana, iż będzie to prawo, ponieważ jest to zawód przyszłościowy no i pociągający, a na drugim roku studiów zamierzam rozpocząć także germanistykę. Nie chcę rezygnować z żadnego z nich tak naprawdę, więc postaram się je pogodzić, a jeśli mi się to nie uda to będę zdawać różne kursy języka niemieckiego.
Stary 2010-02-28, 14:00   #27
Madaleinee
Zadomowienie

ja studiuję na wydziale prawa i administracji, nie jest to "czyste" prawo jednak kierunek na którym 3/4 przedmiotów to przedmioty prawnicze.Jestem w żywiole ale widzę, że np. moja przyjaciółka się męczy także lepiej dla Ciebie jeśli wybierzesz studia z zamiłowania a nie z przymusu, bo co z tego, że będziesz kiedyś szanowanym adwokatem skoro nie usatysfakcjonuje Cię to. Przemyśl wszystko pięć razy bo wybierając studia "budujesz" podstawę na całe życie.

Madaleinee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości