|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Studia...
Witam. Mam nadzieję, że mi pomożecie w podjęciu słusznej decyzji. Otóż... Jestem maturzystką
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studia...
Ja wybrałabym to co lubię, nie chciałabym żeby moja przyszłość zależała od moich rodziców czy ich oczekiwań, to Twoje życie i ty o nim decydujesz,jeśli faktycznie tak samo jak niemiecki lubisz prawo możesz studiować oba kierunki, ale to będzie od ciebie wymagało naprawdę dużo pracy i silnej woli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Po pierwsze, z polskim na poziomie podstawowym możesz o prawie na państwowej renomowanej uczelni zapomnieć, więc jeśli taką miałaś w planach, to już masz problem mniej.
Jeśli to ma być prawo na uczelni prywatnej, to wiadomo, że to inny poziom i będziesz musiała dużo dać z siebie, żeby potem zrobić aplikację (chociaż to zależy od uczelni). Powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzeniona
|
Moim zdaniem nie ma co patrzeć na opinię rodziców, tylko kierować się tym, co samemu chce się robić w życiu. Ja bardzo lubiłam niemiecki i zdecydowałam się na germanistykę. Jeśli miałabyś jakieś pytania co do tego kierunku, to chętnie pomogę
![]() ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
No nie wiem na ile jestes ambitna,ale studiowac i prawo i germanistyke jednoczesnie..to nie lada wyzwanie. Obydwa te kierunki sa ciezkie i wymagają poswięcen. Studiowalam germanistyke i uwierz mi,że jezeli chce się skonczyc takie studia,to trzeba sie naprawde porzadnie przyłozyc. Nie wyobrazam sobie, że mialabym dodatkowo skupiac sie jeszcze na drugim kierunku, jakim jest prawo, gdzie jest chyba jeszcze wiecej roboty niz na germanistyce.
Moim zdaniem powinnas wybrac jeden, najbardziej interesujacy Ciebie (nie Twoich rodzców!!) kierunek. Edytowane przez Einode Czas edycji: 2010-02-27 o 11:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Kobieto rób to co kochasz! Nie warto spedzac 5 czy 6 lat na to by wkuwac nudne kodeksy... Nie spelniaj czyiś marzeń tylko swoje!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
https://irk.umk.pl/2010/katalog.php?op=info&id=13510126 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
nawet się nie zastanawiaj, nie ma co zaczynać studiów na które już teraz nie masz ochoty
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Może wybierzesz to, co lubisz? Ja skończyłam technologię chemiczną, choć cała rodzinka bardzo chciała, bym została lekarzem. Super. ale ja nie chciałam. To moje zycie, ja miałam pracować w zawodzie, w którym chciałam, a nie oni. Powiedziałam Mamie (Jej szczególne życzenie z tą medycyna), że jak tak bardzo chce, to niech sama pójdzie na medycynę. Matura jest nazywana egzaminem dojrzałości. Ty go zdajesz. Rodzice nie mają już nic do gadania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja osobiście polecam prawo, bo sama studiuje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Rób to co lubisz. Nawet się nie zastanawiaj, bo pójdziesz na kierunek do którego nie masz przekonania i będziesz miała problem taki sam jaki ostatnio opisała pewna Wizażanka.
Poza tym możesz pójść na germanistykę, a potem zostać tłumaczem przysięgłym, tam z pewnością będziesz miała styczność z prawem ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Abo mozesz zostać prawnikiem a zrobic sobie do tego licencjat z niemieckiego, i np tłumacza przysięglego. prawnicy z dobrą znajomością niemieckiego też są potrzebni, róze są przecież dla nich perspektyw, np mozesz wyjechać
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Mój kolega miał podobna sytuacje do twojej
![]() ![]() PS A z polskim podstawa możesz się nawet dostać na prawo na uj -znajoma się dostała a do tego miała 50% z historii rozszerzonej. Tylko przygotuj się na masówke i ćwiczenia w grupach nawet do 80 osób
Jestem "dys" nie zwalnia mnie to jednak z poprawności językowej. Jeżeli zobaczysz błąd ortograficzny/gramatyczny/logiczny zwróć mi na niego uwagę. Będę bardzo wdzięczna. Edytowane przez vogelek Czas edycji: 2010-02-27 o 14:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Też znam takie ale w ich wypadku mieli bardzo dobrze zdane inne przedmioty
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nic dodać,nic ująć ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
jeśli lubisz niemiecki i interesujesz się Niemcami jako krajem, to zapraszam na germanistykę, jestem na 3 roku
![]() ![]() a jeśli chodzi o tłumacza przysięgłego, to niestety nie jest takie proste, egzamin jest strasznie trudny, zdarza się, że ludzie po kilka lat próbują, albo że tłumacze, którzy utracili uprawnienia z różnych powodów, mają problemy ze zdaniem tego egzaminu ponownie (mimo, że pracowali wiele lat w zawodzie - przypadek mamy mojego kolegi). co oczywiście nie oznacza, że zdanie tego egzaminu jest niemożliwe ![]() ![]() wybierz kierunek, który cię interesuje, bo będziesz się okropnie męczyć! nie słuchaj rodziców ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Przekonujecie mnie coraz bardziej do germanistyki, jednak z prawem nie chodzi tylko o marzenia mojej mamy - ja sama też chciałabym być prawnikiem, ale nie wiem czy podołam dwóm kierunkom... Nigdy nie miałam problemów z nauką, na koniec I semestru miałam średnią 4,9, a nie wysilałam się szczególnie. Niemieckiego w ogóle w domu się nie uczę, wszystko zapamiętuję z lekcji, a historię lubię - czytam dużo książek, poza tym moja babcia była nauczycielką historii i to już płynie w mojej krwi... A co do rozszerzonej matury z polskiego; jestem warszawianką i zamierzam studiować na UW, a tam nie jest potrzebny rozszerzony ten język; wystarcza historia i wos, którą zdaję na poziomie rozszerzonym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
byłam w podobnej sytuacji i wybrałam filologie angielską ; ) na prawo planuje isc za rok, jako drugi kierunek ; ) tez możesz tak zrobic, ponieważ na I roku sprawdzisz, czy nadajesz sie na studiowanie dwoch kierunkow (tzn. czy w ogole wyrabiasz na jednym)
![]() na razie zdaj na spokojnie mature ; ) wszystko sie jakos ułoży, a mama prawnik powinna zrozumiec twoj wybor ; ) moj tata prawnik musiał zrozumieć MÓJ wybór i jest zadowolony, ze za kazdym razem jak przyjezdzam do domu to z dumą opowiadam mu, jak idzie mi na anglistyce ; ) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
zwykle nie wypowiadam się na intymnym ale ten temat mnie na tyle zaintrygował ze po prostu musiałam
![]() mówisz, że chciałabyś iść i na germanistykę i na prawo. dobrze Ci idzie z niemieckim i z takimi przedmiotami jak WOS, historia.... to idź na prawo!!!! zwłaszcza jeśli masz mamę prawnika to przecież łatwiej odnajdziesz się w tym światku (tak jest....) ![]() języka możesz się uczyć wszędzie na kursach, wyjazdach, w internecie, możesz zdobywać certyfikaty i biegle się nim posługiwać, nawet uczyć czy tłumaczyć....a prawniczką nie zostaniesz po kursie! odradzałabym Ci prawo gdybyś napisała, że to tylko ambicje i marzenia Mamy, ale mówisz, że sama mogłabyś studiować prawo, więc idź na to prawo...to bardziej opłacalne. Jak pójdziesz na prawo i dodatkowo będziesz się uczyć języka to masz coś jakby dwa w jednym, a po germanistyce mniejsze możliwości....Ostatecznie też możesz robić różne kombinacje typu licencjat z germanistyki, potem prawo i takie tam.... ![]() ![]() ciesz się, że jesteś zdolna, pracowita i masz takie dylematy...oczywiście nie umniejszam Twoich problemów, ale wiesz dużo ludzi chciałoby się uczyć, a nie ma możliwości i takie tam.... osobiście zazdroszczę ![]()
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() http://www.spn.wpia.uw.edu.pl/pl/index.php?s=historia Sama studiuję prawo, do końca nie wiem, czy to jest to, co chcę robić przez całe życie, bo pierwszy rok to głównie przedmioty wprowadzające i historia ![]() ale absolutnie nie namawiam na prawo, skoro germanistyka to twoje marzenie. Powodzenia na maturze i w wyborze ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Postanowiłam dobrze zdać maturę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
ja studiuję na wydziale prawa i administracji, nie jest to "czyste" prawo jednak kierunek na którym 3/4 przedmiotów to przedmioty prawnicze.Jestem w żywiole ale widzę, że np. moja przyjaciółka się męczy także lepiej dla Ciebie jeśli wybierzesz studia z zamiłowania a nie z przymusu, bo co z tego, że będziesz kiedyś szanowanym adwokatem skoro nie usatysfakcjonuje Cię to. Przemyśl wszystko pięć razy bo wybierając studia "budujesz" podstawę na całe życie.
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:22.