![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Cena - inna na półce, inna w kasie
.
Edytowane przez eifersucht Czas edycji: 2012-09-12 o 16:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Cena - inna na półce, inna w kasie
moja mama zawsze sprawdza ceny jak są nabijane i nigdy nie mówi no trudno tylko się upomina
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
mnie się często zdarza. jednak zazwyczaj wynika to nie ze złego wprowadzenia ceny do systemu a po prostu bałaganu na półkach. towary są wykładane nie na swoje miejsce i jest to niestety nagminne a trudno przy każdej rzeczy porównywać kod z opakowania i z ceny na półce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nigdy na to nie zwracam uwagi, chyba, że kupuję jakąś rzecz "zbędną", która mi się podoba i ostatnio było, że cena poszewki na jaśka na półce to 9,99, a przy kasie 12,99- jednak kupiłam, bo mi się podobała.
Za to ostatnio TŻ kupił koszulkę w Diversie- cena z metki 19,99- przy kasie 24,99- zwróciłam sprzedawcy uwagę, ten na to, że najwidoczniej pomyłka, TŻ zapłacił więc 24,99 (ja mam ostry język więc bym to odpowiednio skomentowała, jednak wolałam przy TŻ scen nie robić,bo wiem, że on tego nie lubi :P ) Denerwuje mnie coś takiego, niby są to groszowe sprawy, ale nie noszę dużo gotówki w portfelu (wolę płacić kartą) i często się zdarza, że przez te "extra" 2 czy 5 zł zamiast gotówki muszę płacić kartą :P A wiadomo, że gotówka w portfelu to chwila moment i nie ma ![]()
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Był taki wątek:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=155012 ja generalnie często sprawdzam ceny przy czytnikach w supermarketach. nie wszystkiego, ale np. wolę się upewnić, że ten zeszyt tyle kosztuje ile napisali, a ten kubek rzeczywiście kosztuje tyle, ile kosztuje. natomiast wiele razy spotykałam sie z sytuacją, że nie ma ceny napisanej, a kodu też nie odczytuje - denerwujące bardzo potem przy kasie dzwonienie przez 5minut. a w sklepach z ciuchami raz zdarzyło mi się, że bluzka wcale nie była na przecenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zdarza się bardzo często ale zwykle się tego nie zauważa bo kupujemy więcej rzeczy. Kiedyś kupowałam rolki w Carrefourze i miały kosztować 129zł a przy kasie 169 ;] szok! Wykłócali się ze przekleiłam cenę z tańszych (
![]() Najwięcej takich jaj robi właśnie Carrefour i dlatego rezygnuję z zakupów w tym sklepie. Jak tylko nachodzi mnie chęć aby sprawdzić - zawsze okazuje się, że oszukali. Ostatnio - kupowałam nektarynki, cena 4,49zł/kg a po zważeniu na naklejce 5,99/kg. A najgorsze jest to, że nie ma kar dla hipermarketów za takie działanie. Co najwyżej zwracają różnicę, ale tak naprawdę 5% ludzi zauważa oszustwo więc wciąż są na plusie.
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Staram się pilnować z cenami (śledzić ile kasjerka nabija na kasę, ewentualnie po odejściu od kasy uważnie studiuję rachunek) i jeśli jest różnica w cenie, to proszę o jej zwrot. Najczęściej bez problemu zwracają różnicę w cenie (ostatnio kupowałam przecenioną książkę i wbiła się kasjerce stara cena i sama skierowała mnie do Punktu Obsługi po zwrot różnicy). Warto być czujnym, bo przy większych zakupach łatwo nie zauważyć nawet 10 zł, a to już sporo.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedys w punkcie obslugi czekalam 45 minut na wypisanie faktury vat na paliwo! Pani powiedziala, ze kolezanka ktora wyszla na przerwe zajmuje sie fakturami, a ona, mimo, ze nie miala nic do roboty nie chciala tego zrobic. Przede mna stal facet, ktory sie strasznie na to zdenerwowal, zaczal rzucac miesem do niej, ona dalej do niego, ze nie zrobi. On, ze chce do kierownika, to ona do niego bezczelnie: kierownik glowny jest w warszawie! To on: prosze nr do kierownika. Ona nic. I taka dyskusja durnowata. W koncu zaczal wypisywac skarge pisemna, moj tato tez kiedys takie cos pisal, ale efektu to nie dalo zadnego. Zenada!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Ja kiedyś kupowałam koszulę w diversie, pamiętam że wszystkie były po 69,90 a ta jedna 59,90 po nabiciu na kasę okazało się, że jednak kosztowała 69zł tylko pomylili się na metce, ale zapłaciłam za nią 59
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Denerwuje mnie to i zawsze się upominam - staram się patrzeć jak kasjerka nabija a przed odejściem od kasy sprawdzam paragon.
To przecież nie moja wina, że jest bałagan na półce, zła cena w systemie - więc mogę zwrócić uwagę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
w rossmanie oszukują...napis jest ze promocja ale wstawiaja tam inny towar tej samej nazwy..np jest promocja na jakis zapch adidas...to owszem postawia adidasa ale zaupelnie inny produkt, a przy kasie sie tlumaczą ze tamten wyprzedany a napis zapomnieli zdjąc
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Też mnie to drażni... często w realu mają taki bałagan, czasami wrecz rzeczy nie mają kodów i pani odsyła na drugi koniec marketu by rzecz odłożyć i przyniesć inną z kodem...i oczywiście od nowa stać w kolejce
![]() na szczęście wiem,że cena na metce czy półce nawet naklejona pomyłkowo jest ceną obowiązującą..takie jest prawo i sprzedawca nie ma prawa sprzedać tego po innej cenie.
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
to ja moze z innej strony, bo wlasnie pracuje w takim supermarkecie
![]() i machinalnie zawsze wszysko spradzam po kodach ;x mnie wlasnie denerwuja ludzie ktorzy mowia ze cena byla inna ![]() ale np sprzedajemy teraz nektarynki po 99gr za sztuke, jedna pani awantura bo bylo niecale 4 zl za kg tak tak.. pisalo tylko szkoda ze byl tam tez napis "mandarynki" [lezalo sobie na takim stoliku, po jednej stronie mandarynki, po drugiej nektarynki] i ja jesli natne sie na zla cene.. to wlasnie przez niedopatrzenie ![]() wezme nie ten kod i juz cena 2 razy wieksza Cytat:
tylko jak mowie.. kod sie musi zgadzac w supermarketach jest wiele rodzajow jednego produktu sa drozsze i tansze zwykle bierzemy na szybko i nawet nie zwracamy uwagi ze patrzymy na zupelnie inna rzecz... gwarantuje ze po kilku dniach pracy w takim supermarkecie patrzylybyscie na to troszke ianczej ![]() a co do braku kodow... noo...tez odsylam/dzwonie a co mam innego zrobic? ja nie przykleilam tego kodu/oderwalam go? ja tam jestem prawie gosciem jako pracownik tymczasowy, wykonuje zlecenie i z samym tesco mam niewiele wspolngo...
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
mnie to niesamowicie irytuje, bo w ten sposób zostawiłam w markecie 11 zł. od tamtej pory zawsze sprawdzam rachunek, i słusznie, bo później miałam kilka takich sytuacji, i zawsze domagam sie zwrotu pieniedzy. nie chodzi tu o to, że za wszelką cene chce być okropną klientką, ale są pewne zasadzy, które obowiązują, nawet rozumiem, że zdarzają się pomyłki - kontrolowanie i zmienianie wszystkich cen w dziale to wielka odpowiedzialność i trudne zadanie. pozdrawiam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
oczywiscie ze mnie to wkurza, ostatnio w Rossmanie tak sie nacielam, ale rachunek (o glupia) sprawdzilam na stacji PKP dopiero i bylo juz "po ptakach" a nie zauwazylam bo kupowalam duzo rzeczy...
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Kiedyś kupiłam bagietkę za 10 zł. Oczywiście dopiero w domu spojrzałam na rachunek.
Postanowiłam za to bardzo się nią delektować, skoro była taka droga ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ja sama pracowałam w sklepie to wiem jak to wygląda w takim hipermarkecie ludzie czesto sie zmieniaja, przychjodzisz karza ci powsadzac nowe ceny ty to robisz a jak nie mozesz znalesc nie zmieniasz nic ... czesto bywa tak ze zle wprowadzaja ceny do komputera , ale najczesciej to nieuwaga pracowników dopowadza do tego ... ale tez chytrość szefostwa którzy uwazaja ze wten sposob mozna troszke wiecej zamajaczyc ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Nie ''co najwyżej'', bo obowiązuje cena 'półkowa', wszystko zależy od tego, jak bardzo asertywne, uparte, czy wręcz kłótliwe potraficie być
![]() ![]() Gdy widzę coś takiego, zawsze dopytuję o różnice cenowe, awantur mi się nie chce, poza tym, nie chciałabym, aby różnicę pokrywał np. ten, kto jest odpowiedzialny za konkretny towar, bo mogło być tak, że ktoś się pomylił, i szef zażąda od niego wyrównania (i to jest 1 powód dla którego nie robie o to wojen) - najwyżej to ja ;-) z czegoś zrezygnuję, bo nie lubię być robiona w balona, ale wydaje mi się, że gdyby więcej ludzi dochodziło się o te swoje złotówki, to ta praktyka może przestałaby być taka nagminna ;-), tymczasem kasjerki nierzadko mają tupet (najwyraźniej są już oblatane z radzeniem sobie z klientem), starają się zbić człowieka z pantałyku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale z tym sie zgadzam... ale coz robic skoro nawet szefowa do mnie mowi "nie przejmuj sie ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
Nie no, wiesz, nie chcę byc w żadnym razie dla nikogo podła, rozumiem też, że praca niewdzięczna, ale nie zmienia to faktu, że jest jak jest
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zgadzam się. Porównując wszystkie hipermarkety, w których robiłam zakupy to zdecydowanie Carrefour wypada najgorzej, bo zawsze mnie tam nabiją w butelkę,nawet na parę groszy, jeśli robię większe zakupy, ale staram się tam chodzić od wielkiego dzwonu i jak już naprawdę nie mam wyjścia, bo niestety to właśnie ten market mam najbliżej ![]() Raz mi się zdarzyło w Auchanie,że kupowałam kilka produktów w tym jajka w promocji za 2,99, a na kasie wyskoczyło 4,49 to poszłam do punktu obsługi klienta, pani poszła na sklep, sprawdziła i oddała mi różnicę. Ogólnie staram się sprawdzać na czytnikach ceny, ale bardziej tych podejrzanie tanich rzeczy.
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Mój wujek kiedyś opowiadał, że było kilka dni przed świętami (boże Narodzenie) i kupywali jakieś tam owoce. Całkiem inna była cenna na półce i paragonie. Ludzie śpiesząc się nie zauważali tego... A jak zapytał dlaczego cena jest tu i tu inna to powiedzieli, ze NIE MIELI CZASU PRZESTAWIĆ! No ale w końcu znalazł się ktoś kto to zauważył i czas się znalazł!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Niedawno kupowałam w Carrefourze dwie pary dżinsów, każda po 24,99. Przy kasie okazało się, że za obie pary mam zapłacić 84.98. Zdziwiłam się, że w drodze do kasy te spodnie tak podrożały i zwróciłam na to uwagę kasjerce, a ona odesłała mnie do punktu obsługi klienta. Śpieszyło mi się, więc już nie robiłam zamieszania, zabrałam spodnie, dobrze, że paragon też. Jakież było moje zdziwienie, gdy w domu na spokojnie obejrzałam ten paragon. Jedną pozycją były spodnie dżinsowe, sztuk jedna, cena 24.99 a drugą pozycją był sweter męski za 59.99 i to on tak zawyżył rachunek. A ja zapłaciłam za rzecz, której nie kupowałam. Oczywiście poszłam sprawę wyjaśnić. Bez problemu sklep zwrócił różnicę. Ale uważać w Carrefourze trzeba, bo już nie raz widziałam inną cenę w na półce, a inną przy kasie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
w którymś markecie zwracana jest podwójna różnica w cenie... żebym tylko pamiętała w którym
![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Bylam kiedys na zakupach w realu z kolezanka. Kupila koszulke za 12 zl, a przy kasie okazalo, ze kosztuje 30 (tylko 18 zl roznicy...) Moja kolezanka spytala sie o cene, a babka upracie mowi, ze 12 zl (mimo, ze na czytniku widac, ze 30)
![]() Trzeba uwazac nawet przy kupowaniu lodow na galki czy pocztowek. Bo potrafia policzyc 80gr*3= 3,20 badz 90gr*3=3,60 itp. Nie wiem czy tak specjalnie(w koncu to 25% wiecej, a przy wiekszej ilosci klientow cos tam sie wiecej zarobi) czy sie ktos nie przylozyl do tabliczki mnozenia, czy takie zmeczenie. Ale zwracalam uwag e:P Jesli chodzi o sklepy odziezowe to nigdy nie mialam problemow osobiscie. Zawsze cena z metki zgadzala mi sie z cena przy kasie. A jak jest balagan (np przy sprzedazy artykulow szkolnych) to zawsze sprawdzam na czytnikach. Bo np lezy sobie zeszyt za 6,50 wsrod zeszytow za 3 zl. I szkoda przeplacac za takie rzeczy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zawsze zwracam uwagę na numeryczne oznaczenie kodów kreskowych, powinno zgadzać sie z cenówką, jak nie mogę znaleźć to sprawdzam na czytniku. Pomyłka zdarzyła mi się raz, od razu kasjerce powiedziałam o pomyłce, powiedziała bym poszła do BOKu i tam mi różnicę w cenie zwrócili. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Niestety zbyt często sklepom uchodzą takie praktyki na sucho bo zwyczajnie się spieszymy lub nie zauważyliśmy - ostatnio kupowałam krem z Bielendy, na półce jak byk cena 11.99, w kasie 14,99... Akurat wtedy dopłacić 3 zł nie było dla mnie wielkim problemem, ale niesmak pozostał... Nie wykłócałam się, bo w napiętym grafiku nie miałam na to zwyczajnie czasu.
Moja mama to nie daje sobie w kaszę dmuchać, kilka lat temu w realu specjalnie w systemie zmieniali cenę owoców morza bo napisane było 4,99 a w kasie wyskoczyło 11,99... Zajęlo nam to chyba z pół godziny łącznie z wzywaniem sztabu kierowników, ale musieli sprzedać po niższej cenie ![]()
KAT-TUN <- so proud to be HYPHEN!!! /Girigiri de itsumo ikite itai kara.../ /Bo zawsze chciałam żyć na krawędzi.../ <Real Face by KAT-TUN> 1. Oszczędzam 2. Nie wydaję 3. Odkładam 4. I pojadę, zobaczycie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Mi się kilka razy zdarzyła taka sytuacja, ale nie były to duże kwoty.
Chyba jednak nie jest to zamierzone działanie, przynajmniej nie w każdym sklepie, bo kilka razy zdarzyła mi się także sytuacja odwrotna - zapłaciłam mniej niż się spodziewałam ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.