![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 160
|
Canneloni - najlepsze przepisy
Witam Wizażanki
![]() Potrzebuję pomocy w dwóch kwestiach: A) dopracowanie mojego przepisu na canneloni B) wymyslanie ich więcej, bo canneloni jest smaczne pyszne i, jak powiedział mój 12-letni brat, kozackie ![]() Więc... A) CANNELONI A LA ETACHIC ![]() Miałam wile problemów, bo spróbowałam wczoraj zrobić canneloni z togo co znalazłam w szafkach i lodówce. Farsz: sos do spaghetti po neapolitańsku z winiary ![]() Farsz II (tylko na "wloty" do rurek canneloni) ![]() Canneloni napełniam farszem, ale najpierw zatykam jeden wlot niedużą ilością farszu II, dzięki temu, w momencie kiedy wrzucam farszI, nie wylewa mi się on. Kiedy skończę z farszemII, znów zaklejam odrobiną farszu II i układam w naczyniu żaroodpornym. Układam mnóstwo canneloni i polewam obficie pozostałością sosu neapolitańskiego, dodaję starty ser na wierzch (bardzo dużo) i zapiekam w piekarniku w temp. 200stopni tak jak było napisane na opakowaniu canneloni ![]() I tutaj pojawia sie pytanie..... Dlaczego canneloni nie było takie... świetne,. mięciutkie, tylko troszkę gumowate, chociaż pyszne... może powinnam je podgotować? Ale jak wtedy napełniać farszem ![]() proszę o pomoc i nowe przepisy bo pokochałm canneloni........ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
Mój ulubiony przepis na Canneloni ze szpinakiem.
Składniki: Nadzienie: a)ok. 60 dkg sera białego. półtłusty lub tłusty 1-2 kulki mozzarelli jajko śmietana opcjonalnie, ale ja zawsze korzystam z tej opcji b)masło szpinak mrożony 2 ząbki czosnku Sos: pomidory w puszce koncentrat pomidorowy z ziołami bulion dużo żółtego tartego sera oraz Canneloni ![]() Przygotowanie: rozdrobnić ser, dodać starte kulki mozzarelli,dodać śmietanę, doprawić, dodać jajko, wymieszać, szpinak (może być wcześniej rozmrożony) wrzucić na masło, dodać czosnek, odparować, połączyć z masą serową. W międzyczasie tzw. przygotować sos, np. pomidory z puszki na patelnię + bulion + potem koncentrat albo bez pomidorów, następnie faszerować rurki, układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, na pierwszą warstwę dać żółty ser, druga warstwa , zalać sosem, uprzednio pokrywszy serem starym, zapiekać ok. 40 minut, uważać, żeby się sos nie wygotował. Rurek wcześniej nie obgotowujemy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 15 703
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
Lullaby super przepis
![]() Ja jedyne canneloni jakie robiłam to było z nadzieniem z mięsa mielonego z cebula i pieczarkami i róznymi dodatkami jak mi sie tam wymyśliło w danym momencie, i dla mnie koniecznie musi byc sos beszamelowy (uwielbiam go!)
__________________
Nikt nie zasługuje na twoje łzy, a ten kto na nie zasługuje na pewno nie doprowadzi cię do płaczu. Moje anioły z masy solnej:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
Ilonko, to częsty błąd i wielu potrafi zniechęcić do dalszych prób
![]() Nie ma obawy, że rurki będą surowe. Ale jednak nie jest to danie dla amatorów rozgotowanych makaronów, bo rurki zawsze są lekko twardawe ![]() Kulbit, cieszę się, że przepis się spodobał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 15 703
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
![]() ![]() Kiedys obgotowałam je na lekko twardo ia jak zaczelam nadziewac rurki zaczeły sie rwac - tragedia! Ale za drugim razem już byłam madrzejsza ![]() Zdecydowanie jestem za sparzeniem rurek we wrzatku ![]()
__________________
Nikt nie zasługuje na twoje łzy, a ten kto na nie zasługuje na pewno nie doprowadzi cię do płaczu. Moje anioły z masy solnej:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Dolny Śląsk/West Yorkshire (UK)
Wiadomości: 675
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
Ja robie naprawdę duuuzo sosu. I pomidorowego i beszamelowego. Na beszamelowy zuzywam zawsze wiecej niz pół litra mleka po to żeby dokladnie pokryc caly makaron. Makaron zawsze zalewam tym sosem tak zeby prawie cannelloni zakrywal. Własnie dzieki duzej ilosci sosu makaron mieknie i nie jest wcale sztywny ani twardawy. Z reszta informacje te dostalam z pierwszej reki - od znajomej Włoszki. Po prostu zwieksz ilosc sosu etachic i juz.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Dolny Śląsk/West Yorkshire (UK)
Wiadomości: 675
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
telepatia jakaś czy cuś, u mnie właśnie na obiad były cannelloni
![]()
na stronie Barilli znalazłam przepis na cannelloni z nadzieniem z ricotty i papryki zapiekane pod beszamelem, brzmi ciekawie... ![]()
__________________
płodek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
mówisz i masz
![]() Składniki:
2. Przygotować farsz łącząc w misce ricottę z papryką, jajkiem, bułką tartą, parmezanem, doprawiając solą i pieprzem. Napełniamy nim cannelloni. 3. Aby przygotować beszamel rozpuść masło w garnku, dodaj mąkę, potem ciepłę mleko, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i doprowadź do wrzenia. Dodaj oliwki posiekane w plasterki. 4. Formę wysmaruj tłuszczem, na dnie rozprowadż dwie łyżki beszamelu, wyłóż cannelloni, przykryj je pozostałym beszamelem i posyp parmezanem. Zapiekaj przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Rada szefa kuchni: dla jak najlepszego efektu zaleca się przygotowanie w miarę płynnego beszamelu. dla 4 osób trudność: łatwe czas przygotowania: 60 minut Smacznego!!!!
__________________
płodek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
Lewaloff dziękuję Ci bardzo za tłumaczenie
![]() Nie poszło na marne, bo już skopiowałam i z pewnoscią wypróbuję. Matko bosko, to ma z 1000 kalorii na porcję ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
BAN stały
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 409
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 982
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
moje ulubione nadzienie na canelloni:
piers z kurczaka ugotowana garsc orzeszkow wloskich opakowania ricotty parmezan lub grana dwa zabki czosnku przyprawy wg uznania miesko z orzeszkami i czosnkiem mozna przepuscic przez maszynke ja akurat mam specjalny mikser do rozdrabniania mies,dodajemy riccote i starty ser,doprawiamy przyprawami, to nadzienie rowniez sprawdza sie jako farsz do ravioli |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
noo wlasnie z powodu tych piekielnych rurek
![]() ![]() To klopot podobny jak przy lazanii obgotowywac czy nie ...??? Czyli najwazniejsza zasada w obu przypadkach duzo dobrego sosu.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Gliwice
Wiadomości: 776
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
Lasagne nie obgotowuję nigdy, a cannelloni zrobiłam za radą Lullu i nie obgotowałam - i było o.k., tylko rurki muszą być pokryte w całości sosem.
Nadziałam szpinakiem wymieszanym z fetą i prażonymi orzeszkami pinii i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Dzierżoniów
Wiadomości: 12 327
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
ja przedwczoraj robilam canneloni wegetarianskie
![]() ![]() wzial mpaczke kotletow sojowych w proszku,odstawilam zeby nasiaknely woda. w tym czasie zrobilam sos pomidorowy z wikszymi kawalkami pomidorow dodalam tez czosnek i bazylie. podsmazylam cebulke i do niej dodalam wlasnie soje...do tego dodalam troche sosu zeby nie bylo za suche i tym nadziewalam cannelloni. nadziane rurki ulozylam w wysmarowanym tluszczem naczyniu ,zalalam sosem zeby je przykryl i do piekarnika na 50 minut :d mmmm pychota ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 15 703
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
Lullaby dziś będę robiła canneloni w 2 wersjach, jedna wg. twojego szpinakowego przepisu, bo ostatnio mam na szpinak ciągły apetyt
![]() ![]()
__________________
Nikt nie zasługuje na twoje łzy, a ten kto na nie zasługuje na pewno nie doprowadzi cię do płaczu. Moje anioły z masy solnej:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-11
Lokalizacja: wielkopolska
Wiadomości: 11 709
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
hej dziewuszki w przyszły weekend będę robić canneloni z przepisu ETACHI, mam pytanko, czy ten makaron do canneloni on się tak naprawdę nazywa, czy to jest tylko nazwa potrawy
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 87
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
agus87,
tak nazywa się makaron. Ja prawie zawsze kupuję firmy Melissa. Nie trzeba go wstepnie gotowac i smakuje moim zdaniem bardzo dobrze. Agnieszka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-11
Lokalizacja: wielkopolska
Wiadomości: 11 709
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
dziękuję Agniesiu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 982
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
a powracajac jeszcze do nadzien wegetarianskich, to tez mam swoj ulubiony farszyk w piec minut gotowy.Uzywam go zawsze do jednej warstwy lasagne i kilka canneloni tez czasem przekladam. Daje niesamowity smak.
4 biale czesci pora vegeta zasmazka w proszku knorr odrobina smietany pory kroimy w talarki i dusimy w niewielkiej ilosci wody doprawionej wegeta, pod koniec gotowania zageszczamy zasmazka knorr, mozna tez zrobic zwykla zasmazke z maki oraz dodajemy troszke smietany. Bardzo polecam Nieraz pory dodaje tez do obiadu jako jarzynke, swietnie smakuje z grillowana piersia kurczaka, wtedy tez pory posypuje zoltym serem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
Cytat:
![]() Najbardziej uciążliwą częścią procesu jest napełnianie rurek, których nie można niestety napełniać przez zanurzenie w masie, bo ser oblepia rurkę ze wszystkich stron. ![]() I piekłam 26 minut a nie 20, ze względu na cannelloni (oczywiście Mellisa), żeby mieć pewność, że będą al dente a nie półsurowe ![]()
__________________
płodek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 144
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
Chcialabym zrobic canneloni z miesem mielonym w sosie bolonskim.Jadlam takowe i bylo pycha. Tylko mam problem bo moj piekarnik ni dziala.
![]() I czy w zwiazku z tym mizna canneloni upiec na patelni,na piecu a nie w piekarniku? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2002-12
Wiadomości: 12 990
|
Dot.: Canneloni - najlepsze przepisy
Cytat:
![]() Ja słyszałam że w mikrofali można nieźle zapiec canneloni ale niestety nie próbowałam. Robiłyście może w ten sposób? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:41.