|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Banki w UK - wrażenia, opinie, ostrzeżenia.
Hej Emigrantki!
![]() Zwracam się do Was z prośbą o Wasze opinie na temat angielskich banków - w których można liczyć na profesjonalną, miłą obsługę, które mają najwięcej bankomatów oraz punktów obsługi klienta. Interesuje mnie także temat opłat oraz kosztów związanych z założeniem oraz posiadaniem konta, kart kredytowych itp. Chciałabym poznać wszelkie przydatne informacje oraz wszelkie ostrzeżenia. ![]() Pragnę zaznaczyć, że najbardziej interesuje mnie północno - środkowa część Anglii - 0kolice Leeds, Manchester, Liverpool itd. ![]() Pozdrawiam Was i liczę na porady! ![]() Q Edytowane przez Queen Czas edycji: 2009-09-22 o 10:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Banki w UK - wrażenia, opinie, ostrzeżenia.
Cytat:
ja jestem z północny-zachód. moge ci opowiedzieć o dwóch bankach, o ktorych wiem co nieco: NatWest i Lloyds Ja mam konto w NatWestcie, jestem zadowolona, płace za konto 2 funty miesięcznie, ale to konto nazywa się welcome i mam je po polsku ;p jak mi przychodzą jakieś papiery z banku to mam po polsku. W moim mieście w banku nie ma obsługi polskiej w Natwescie, ale moze gdzie indziej jest. Moj chlopak ma normalne konto, za ktore nic nie placi, ma jeszcze konto oszczędnościowe, za ktore tez nic nie placi. za zejscie ponizej 0 placi sie 28f kary. ale to jak sciagaja automatycznie z konta kase to mozna debet zrobic, nie da sie czegos kupic jak sie nie ma nic ma koncie. obsluga w banku jest mila, podoba mi sie tam, a chodze tam często, bo albo zgubie karte, albo sie przeprowadzam i trzeba adres zmienic i takie tam... Lloyds - niektorzy sobie chwalą, niektorzy narzekają - tez zależy. sa dwa rodzaje konta, zwykle i premium. za premium placi sie 7f za miesiac. zwykle jest bezplatne, o ile konto masz na koncie powyżej 0. tylko tam jest tak, ze jak masz np na koncie 3funty, to da rade zaplacic w sklepie karta za zakupy za np 50f. i juz masz debet i rosna ci odsetki do oddania. nawet jak przekroczysz 1p. zalozenie konta trwa 10 min, jest obsługa po polsku. a tak ogólnie to w anglii mozesz wypłacać kase we wszytskich bankomatach, nie tylko tych ze swojego banku, i nie płacisz przy tym zadnej prowizji. wyjątkiem są np bankomaty w sklepach ciapackich, ale to zawsze sie oznaczone ile kasy ci zabiorą. jest to okolo 2funtow mam nadzieje ze pomoglam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mi nie zależy na polskiej obsłudze, w sumie to wolę ich rodzimą ![]() ![]() Jakich dokumentów potrzebowałaś, aby otworzyć konto w NatWest? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
tylko dowodu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Wyśmienicie!
![]() Może ktoś jeszcze się wypowie na ten temat? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
a mi sie jeszcze przypomniało coś na temat HSBC - założenie konta tam jest masakrą ;d mój chłopak pomagał koledze przy założeniu konta, bo on nie mówił po angielsku zbyt dobrze, no i było ciężko, dużo pytań, pierdół, chłopaki sie zmęczyli tym zakładaniem ;d
w natwest i lloyds jest to dziecinnie proste, tylko dowod, podanie adresu kilka pytań i konto juz jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Wiesz z bankami jest tak, ze kazdy ma inne doswiadczenia. jeden ma dobre , drugi zle.
Ja z wlasnych przezyc, odradzam HSBC. Przy zakladaniu robili dosc duzo problemow , ze wzgledu na adres ( ja wynajmowalam wtedy pokoj i jedyny dokument jaki posiadalam to byla umowa z wlascicielem , ktora niestety nie byla uznana).W koncu udalo mi sie zalatwic dokument ( wlasciciel zgodzil sie dodac moje nazwisko do jego rejestru). Konto mi otworzono. Po jakis 6 miesiacach dzwonili do mnie ze nie maja mojego adresu i zlikwiduja mi konto jesli nie przyniose dokumentow. Okazalo sie ze ten dokument juz zgubili ( a dokument nei moze byc starszy niz 6 miesiecy a ja juz w tym czasie sie wyrejestrowalam). dalam im list z Home Office, ktory rowniez zgubili.W skrocie przez jakies 3 lata sie z nimi uzeralam ( sama sie sobie dziwie). W koncu szklanka goryczy sie przelala, gdy wyslalai mi list,ze w ciagu 30 dni mam zlikwidowac konto, a jak nie to sami mi zlikwiduja i wysla czek!!! Wkurzylam sie, poszlam z Tztem do banku, Tz na nich nawrzeszczal, domagal sie rozmowy z managerem. i w koncu zgodzili sie nie zmykac mi konta za dyskrecja managera! Na drugi dzien poszlam do Lloyds Tsb, otworzyli mi konto bez problemu ( wlaczajac konto internetowe), place za to 8 f i wchodza w to rozne dodatkowe opcje ( typu ubezpieczenie telefonu w razie zguby /kradziezy itd). W lloyds jeste juz z jakies 3 lata i ani razu nie mialam z nimi problemu ( no moze poza tym ze konsekwetnie mi wciskali karty kredytowe az sie na nie zgodzilam , ale teraz nie zaluje). Sami do mnie zadzwonili zebym otworzyla konto oszczednosciowe z lepsza lokata i to bezplatnie. Dlatego tez zdecydowanie polecam LLoyds TSB. i jeszcze dodam, ze duzo moich znajomych ma konto w tym banku i rowniez sa zadowoleni. Ale sie rozpisalam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Ja tez mam konto w Lloyds TSB i jestem zadowolona, aczkolwiek na poczatku mielismy z TZem przeboje po przekroczeniu limitu debetowego (o £1.20) - mozna do tego latwo dopuscic placac karta, a kary sa wysokie. Na szczescie ze wzgledu na wczesniejsza "niekaralnosc" nam je anulowano. Nie obylo sie jednakze bez wizyty w banku. Pamietam, ze mocno mnie to do nich wtedy zniechecilo.
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Podróżniczka
|
Nationwide jest chyb najbardziej oszukańczym bakiem. Więc czytajcie dobrze umowe z bankiem zanim coś podpiszecie. W Nationwide pobierają mi do tej pory odsetki za skasowany directdebit, nie mogę przez to zamknąć konta. A w PL jestem ponad rok. Grrrrr
![]() W Loydsie są duże opłaty za karty kredytowe, ale konto założyć jest łatwo i jest polska obsługa. Osobiście polecam RBS. Nie było z nimi żadnych probelmów. Zawsze uprzejmi, łatwo założyć kartę kredytową. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Ja i moj mąż mamy konto w Lloyds TSB(od trzech lat),nigdy nie mieliśmy z nim problemów ani na początku gdy mąż zakładał konto ani teraz,a dla przykładu gdy chciał założyc zaraz po przyjeżdzie konto w Halifaxie odmówili mu bo za krótko przebywał w UK
Polecam Lloydsa mają też specjalny numer gdzie można rozmawiać po polsku |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ja mialam konto w Nationwide, ale byly problemy z wszystkim, ogolnie bylam obywatelka najnizszej kategorii...
Zalozylam konto w HSBC, bezproblemowo, mam tez tam konto internetowe ktore ulatwia zycie ALE wyjechalam z UK na pol roku i nie wiem jak stwierdzili,ze zmienilam adres i mi z tego powodu zablokowali karte kredytowa! Chcialam kupic bilet na samolot, a tu szok, karta zablokowana, ani komorki doladowac ani nic. Gdybym byla kuzwa w podrozy do Australii, co zreszta mialo miec miejsce, to niezle by mi namieszali przez blokade tego konta! Wniosek taki,ze za kazdym razem jak zmieniacie adres musicie to bankowi zglaszac (i byc w stanie jakos ten adres potwierdzac). Dla mnie to paranoja jakas, tym bardziej,ze ja w tej chwili nawet nie jestem nigdzie zameldowana, a ostatnie pol roku spedzam w rozjazdach. Jeszcze jedna rzecz - wcisneli mi jakies ubezpieczenie jak zakladalam konto. Pytalam 2x czy to na pewno obowiazkowe - tak. Pozniej zadzwonilam jeszcze i sie okazalo,ze to nie bylo obowiazkowe. Znam angielski biegle ale szlag mnie trafia jak ktos mnie oklamuje bo jestem cudzoziemka i latwo sie wykreca zwalajac wine na mnie,ze to ja nie zrozumialam. Edytowane przez Orianna Czas edycji: 2009-10-08 o 12:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Loyds tez ma podobne uslugi,moj chlopak ma tam konto ale z polskiej opcji nie korzystal,za to ogolnie jest zadowolony.
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Mi nie zależy na polskiej obsłudze, ogólnie na języku polskim w tych bankach, tylko na ich ogólnej opinii.
![]() Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
z hsbc nie mialam problemow zadnych - zalozylam konto bedac w anglii 3 dni
![]() konto online maja teraz wszytskie banki, wystarczy tylko odpowiednie okienka pozaznaczac przy skladaniu wniosku o otwarcie to, jakie konto chcesz otowrzyc zalezy od tego czego po koncie oczekujesz: polskiej obslugi, braku oplat, ubezpieczenia wraz z kontem (mamy z mezem w lloydsie ubezpieczenie mieszkania), dodatkowych opcji jak konto dla dziecka wejdz na strone compare.com, confused.com lub kazda inna porownujaca uslugi finansowe i tam porownaj |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Ja pierwsze konto zalozylam w Loydsie, ale denerwowaly mnie te kary i to, ze nie zostalam poinformowana na poczatku o niektorych sprawach. Przenioslam sie do Barclays'a i jestem bardzo zadowolona, mila obsluga, wszystko cacy, konto internetowe, sami informuja o nowych "ofertach"
Jestem jak najbardziej na tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Z tego co dziewczyny piszą i zresztą z własnych doświadczeń widzę, iż wszystko zależy od ludzi pracujących w danym banku.
U mnie w mieście są trzy banki tej samej firmy a dostawałam 3 rodzaje informacji na ten sam temat ![]() Ja jestem w HSBC i jestem bardzo zadowolona. Problemów nie miałam z założeniem, po prostu założyli mi najprostsze konto na początku- SOLO, ale po jakichś 3 miesiącach wymienili na Maestro. Na dzień dzisiejszy wszystkie Maestro zostały wymienione na VISA, jako że Maestro nie było akceptowane w każdym kraju etc. Nie polecam Barclays. Choć koleżanka ma i jest bardzo zadowolona. Jednakże ona jest straszną pedantką i nic jej nie umknie. O co mi chodzi... Będąc w Polsce przez przypadek przekroczyłam limit w Barclaysie o 50 penców i za 3 dni zapłacić musiałam ok 100funtów. Wysłali listy etc, ale te niestety nie dotarły na czas- ale to nie była ich wina (!) Zepsuli mi w ten sposób historię kredytową na jakiś rok. O głupie pare groszy ![]() Natomiast raz przekraczając limit w HSBC nie musiałam zapłacić nic, jako iż jestem ich dobrym klientem i nigdy wcześniej takie coś nie miało miejsca. Pare miesięcy odkładania paru funtów na konto wystarczyło, by przyznali mi kartę kredytową na 2500 funtów. Nigdy nie miałam na tym koncie więcej niż 400funtów, które i tak znikały po czasie. W Barcleysie natomiast robili mi mnóstwo problemów, gdy chciałam kartę kredytową. Nawet, gdy już oczyszczona została moja historia kredytowa. Nie miałam niestety zadowalających ich funduszy, które zostawały na koncie co miesiąc. I ogólnie miałam problemy z założeniem konta. List od pracodawcy, list poświadczający adres zamieszkania (utility bill) oraz 2 x ID. Ale to w sumie było ponad 4 lata temu- może kryteria się zmieniły? Dodam, iż wielu znajomych ma konta w Lloydsie właśnie i są bardzo zadowoleni. Ja nie zmieniam, bo jestem zadowolona ze swojego banku. Myślę, że to kwestia również indywidualna. Ale warto się dowiedzieć o tym jak bank się zachowuje wobec klienta gdy ten przez pomyłkę popełni jakiś błąd. Taki głupi błąd w niektórych bankach może kosztować Cię dużo zdrowia i przyspożyć wielu szkód. Aha, dodam, iż konto internetowe jest również za darmo w HSBC, przelewy z konta na konto są absolutnie za darmo (UK) i dochodzą w ciągu dnia. Takie sprawy jak konta internetowe są tak popularne, że byłabym nieco zdziwiona, gdyby się okazało, iż któryś bank każe za to płacić.. A sprawy takie jak opłata za konto, w którą wchodzą ubezpieczenia telefonu etc etc etc są dość zbliżone w każdym banku. Kwestia może 4 funtów różnicy. Edytowane przez kasia uk Czas edycji: 2009-11-18 o 11:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Z racji, że już parę miesięcy mieszkam w UK to podzielę się moimi wrażeniami odnośnie mojego banku, którym jest Barcalys.
Muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona. Korzystam z darmowego konta z kartą debetową (od kredytowych staram się trzymać z daleka ![]() ![]() Aby założyć konto musiałam pokazać swój paszport oraz dowód osobisty, a od mojego chłopaka kilka miesięcy wcześniej wymagano jeszcze potwierdzenia adresu. Także zależy na kogo się trafi. Ze szczerego serca polecam ten bank. Sprawdza się u mnie świetnie, choć dopiero ok. 4 miesięcy. Edytowane przez Queen Czas edycji: 2010-03-17 o 21:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
A co powiecie o Halifaxie???
potrzebne mi drugie konto, i sie zatanawiam Hali czy HSBC |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
A czy któraś z was ma doświadczenia z Royal Bank of Scotland i kontem easycash ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
hejka ja mam konto w lloydsie i barcalysie, oba konta sa calkowicie darmowe i reprezentuja mniej wiecej ten sam poziom, oczywiscie mozna z ich korzstac w internecie, z zadnym z nich nie mialam zadnych przebojow i mam nadzieje ie bede miec!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:38.