|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
pierwsza miesiączka
Skończyłam 15 lat ,ale jeszcze nie miesiączkuję,czy mam juz iśc do lekarza,czy poczekać,az skończę16 lat.(górna granica)Bardzo się wstydzę i boję tam iść.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: pierwsza miesiączka
pytałaś mamy kiedy dostała swoją pierwszą miesiączkę?
zazwyczaj córki dostają podobnie jak swoje mamy. znam wiele dziewczyn, które miały swoją pierwszą po 15, 16 roku życia. ale myślę, ze wizyta u lekarza nie zaszkodzi a tylko CIę uspokoi.
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
ja dostalam 1 miesiaczke jakies 3 tyg po skonczeniu 15 lat. nie martw sie. i jeszcze napisze ze ja sie cieszylam ze tak pozno dostalam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dziekuję za rady.Jestem szczupła,(nie odchudzam się,przeciwnie dużo jem ,ale jakoś nie potrafię przytyć), 169 cm./49,5 kg.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Może w Twojej rodzinie kobiety dostawały okres mając lat 15-16 i Ty też niebawem dostaniesz? Jeśli do 16 r.ż nie będziesz miała okresu, porozmawiaj z mamą, na pewno pójdzie z Tobą do ginekologa, a ten skieruje na badania (poziom hormonów, myślę też, że usg). Na razie nie martw się na zapas. Możliwe też, że Twoja szczupła budowa ciała ma tez na to wpływ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
[to chyba o mnie to to raczej ze jestem malolata a tak sie stalo to nie moja wina. Przezylam tragedie i to wcale nie jest mile wiec prosze sie nie odzywaj na ten temat dziekuje. Pani doktor faktycznie przebila mi blone gdy bylam na pierwszej wizycie mowiac ze inaczej to sie dobrze nie zbada!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() No to tak ;P Mam 14 lat <w Lipcu skończone> I nie mam jeszcze miesiączki. Upławy mam od około 2 lat.Nie jestem zbyt szczupła 165cm/50kg. Dość często boli mnie brzuch w dolnej części. Mam owłosienie łonowe i pod pachami, noszę staniki z miseczką B więc myślę, że jestem dobrze rozwinięta, a okresu nie mam wciąż. Chciałabym już go dostać bo boje się czy wszystko ze mną w porządku;(( Większość koleżanek z klasy już dostała. Co wy o tym myślicie?? Proszę o rady |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
To znowu ja
![]() Wczoraj chyba dostałam pierwszą miesiączkę. Nie wiem czy to okres bo to jest brązowe w ogóle nie przypomina krwi. Nie boli mnie brzuch. Nie ma tego dużo. A ja znowu nie wiem co to moze być Proszę o pomoc ![]() doloresd dzięki ;* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Tak jak napisała kilianna zapytaj się mamy, jak to z nią było - moja dostała pierwszy okres jak miała skończone 16 lat, ja miałam 15. Do 15 r.ż. byłam bardzo szczupła, o chłopięcej budowie ciała, płaska jak naleśnik a kiedy poszłam do liceum to w dwa miesiące rzucił mi sie cyc
![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Amanda, wszystko jest ok, u mnie tez tak było |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Ja dostalam dopiero w III gimnazjum, na poczatku mniej wiecej. Mialam 15 lat i 5 miesiecy ;D i wcale chuda nie bylam (53 kg, 170 cm wzrostu)
Nie masz czym sie martwic, do lekarza wybierz sie dopiero wtedy gdy skonczysz 16 lat a miesiaczka sie nie pojawi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
a ja to moge chyba nawet pozazdroscic :P bo ja w podstawowce meczylam sie juz z podpaskami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
chciałam też powiedzieć że mnie bolał wczoraj bardzo brzuch, a dzisiaj wieczorem na majtkach było coś dziwnie brązowego..chyba krew...ja na razie nie miesiączkuje ... mama powiedziała mi że mam poczekać aż znowu coś będzie na tych majtkach...ale na razie nie ma...czy to był pierwszy okres??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
hej.Mam 14 lat. Mam plamienia na majteczkach takie brązowe plamki nie jestem pewna czy to miesiączka ponieważ za 5 godz. jak zmienilam majteczki juz ich nie mialam. Na miesiączke to troche za krótko i nie mialam żadnych bóli brzucha. Poradzcie mi coś ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
hej. Mam 14 lat i wlasnie nie jestem pewna czy dostalam miesiączki. Na majteczkach zobaczylam ciemno brązową zaschłą wydzielinę z jakimiś grudkami - one tez były zaschnięte. Nie miałam żadnych bóli. Nie chcę pytać mamy bo to dość krępujące... Z mamą nie mam dobrych relacji. prosze o pomoc rowniez w tym jak uzywac kalendarzyka jesli to miesiączka. Z góry dziękuje!
---------- Napisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- sorki ze dwa razy napisalam to samo ale myslalam ze nie wyslalo.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Witam Cię!!!!
nie ma się czym martwić !!! Po prostu zbliża Ci się miesiączka . Są to upławy które ją zapowiadają . Może to jeszcze trochę potrwać . Ja przed pierwszą miesiączką tak samo miałam i trwało to pół roku . Więc nie martw się i czekaj na dzień kiedy staniesz się kobitką. Chyba że pojawią się jakieś inne dolegliwości, które Cię będą niepokoić!!!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
A ja już dostałam;]]
Mając dokładnie 14lat 8 miesięcy i 9 dni ;]] Żadnych objawów od tak sobie przyszła.Rada dla dziewczyn z własnego doświadczenia wiem nie przejmujcie się, miesiączka przyjdzie z czasem ja też czekałam i już zaczynałam się bać, że coś ze mną nie w porządku. Dzięki za pomoc wszystkim ;*** |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
hejo mam 14 lat i od jakiegos czasu <2 lata> mam śluz taki lekko żółtawy nie mialam jeszcze miesiączki a ostatnio strasznie mnie boli dół brzucha..martwie sie ze cos jest nie wporzadku te bóle są czasem nie do zniesienia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Wpisz w google "always" i poszukaj sobie nazwy.
edit: ach no tak, to taka ukryta reklama.
Edytowane przez Neciak89 Czas edycji: 2010-03-10 o 17:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Justyna10
![]() ![]() ![]() I wcale nie musi was boleć brzuch! Jeśli jesteście wysportowane np. gracie w siatkówkę, biegacie itp. prawdopodobnie nic nie będzie was bolało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
Mam takie pytanie, moja siostra (15lat rocznik owo)dostała pierwszy okres kilka dni po urodzinach (grudzień). Dwie miesiączki były normalne, a trzecią powinna dostać na początku lutego, a jest marzec i nic. Co się dzieje? Pytam się ze względu na nią bo się trochę niepokoi- wiem tyle ponieważ ją wychowuję.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Dokładnie, pierwsze miesiączki mogą być bardzo nieregularne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
ja po mojej pierwszej miesiączce, a miałam tedy lat chyba 15, nie pamietam już nawet, miałam taką 2 miesięczną przerwe ![]()
![]() |
#29 |
BAN stały
|
Ok dzięki,bo ona się trochę martwiła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja dostałam pierwszy okres gdy miałam 10 lat i 6 miesięcy (5 klasa podstawówki);/ Zdecydowanie wolałabym mieć go później, ale czasu się nie wybiera ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:11.