|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
![]() Jak to jest z białkiem ????
Jestem od kilunastu dni na diecie - staram się zdrowo odżywiać, ćwiczę. Wyszukuję również posiłki z jak największą zawartością białka.
Wszędzie można znaleźć informacje, że w zw. z tym powinno jeść się jajka, twarożki, ryby, pierś z kurczaka, kefiry itp, ponieważ maja największą zawartość białka. ALE szperając głębiej natykam sie na sprzeczne z tym informacje np taką : "CO ILE MA BIAŁKA : Mleko zawiera 1-3% białka, zaś zawartość tego składnika w serach twarogowych waha się od 16 do 21%, a w serach żółtych od 16 do 31% Jaja są bardzo dobrym źródłem białka o najwyższej wartości odżywczej (13%) i innych składników odżywczych, ale zawierają dużo lipidów, w tym cholesterolu, o czym należy pamiętać przy planowaniu diet .Zawartość białka w wieprzowinie wynosi 15-21%, wołowinie 16-21%, cielęcinie 18-23%, a baraninie 17-20% Podroby zawierają tez stosunkowo dużo białka (11-17%) i są bogatsze w witaminy i składniki mineralne Drób zawiera 18-23% białka Zawartość białka w mięsie ryb jest podobna do zawartości tego składnika w mięsie zwierząt rzeźnych (16-19%) Po obróbce termicznej (pieczenie na ruszcie czy grillu, smażenie) wskutek ubytku wody względna zawartość białka w mięsie drobiu i rybach może się zwiększyć do 30% Produkty roślinne przeciętnie zawierają 1-2% białka Zawartość tego składnika w niektórych warzywach jest wyższa Na przykład groszek zielony zawiera 6% białka, a brukselka 5% Wyjątek stanowią suszone nasiona strączkowe, zawierające 21-25% białka (groch, fasola, soczewica, soja) produktach zbożowych zawartość białka waha się w granicach 7-14%" "Wartość biologiczną białka można określić ilościowo jako liczbę wyrażająca, jaki odsetek danego białka jest całkowicie wykorzystany przez ustrój. Wyrażona metodą tą wartość biologiczna białek pochodzenia zwierzęcego wynosi 70 - 98 % ( na przykład żółtko jaj - 98%, mleko - 85%, szynka - 75%). Wartość białek roślinnych waha się od 30 do 80 % ( na przykład ziemniaki - 78%, ryż - 77%, płatki owsiane - 65%, kukurydza - 60%, strączkowe - 40-60%). Im wyższa wartość biologiczna danego białka, tym lepiej jest ono wykorzystywane przez organizm człowieka. Do najważniejszych źródeł białek zwierzęcych zalicza się: jaja kurze, mleko, sery, mięsa i wędliny oraz ryby. Największą wartość odżywczą mają białka jaj i mleka. Dobrym źródłem białek roślinnych są ziemniaki, kasza, pieczywo, ryż. Produkty zbożowe, które są spożywane w większych ilościach, dostarczają człowiekowi dużych ilości białka roślinnego. Musi ono być jednak uzupełniane białkiem zwierzęcym. Warzywa ( z wyjątkiem ziemniaków) i owoce zawierają tylko nieznaczne ilości białka. " Wynika z tego, że POWINNO się jeść ser, ziemniaki, groch, pieczywo, bo właśne one mają najwięcej białka ![]() Sprawdzam również etykiety na produktach i np ciasto ma więcej bialka niż twaróg, czy kefir, więc co właściwie jeść ? Jeżeli już był taki temat przepraszam, ale chciałabym rozwiać wątpliowości tego typu ![]() Edytowane przez Mruczusia Czas edycji: 2010-04-03 o 15:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak to jest z białkiem ????
nier patrz tylko na zawartość białka ale też tłuszczy i węgli. Jeśli o diety chodzi to wydaje mi sie iż stosujesz jakąś wysokobiałkową? tak? jesli odpowiedź bęzie twierdząca to musisz szukać produktów o wysokiej zawartości białka i niskich tłuszczach i węglach, nie zapominająco właściwej ilośći kcal co by organizm w ketoze nie popadł
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Jw. + pamiętaj,żeby w składzie nie przewazały tłuszcze i węgle,bo to są tzw.bomby kaloryczne. Białko+tłuszcze lub białko+węgle(w zależności od zapotrzebowania - przed/po treningu,na noc itp.)lub same biała(po treningu lub na noc,gdy nie potrzebujesz dużo energii,a na żołądku pusto
![]() Dodatkowo ciasta mogą mieć w składzie 'niewiadomo co',więc ogólnie nie polecam ![]() Pozdrawiam i powodzenia w trzymaniu diety ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Dzięki
![]() staram się jeść produkty wysokobiałkowe, bo ponoć przyspieszają metabolizm, więc tak co 2-3 godz jem coś z białkiem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Polecam grzybki
![]() Polecam kupić jakieś czyste białko(kotkajl np.)jeżeli masz cel albo żyjesz w biegu.I raczej trzymałabym się posiłków co 3h,bo może Ci być cięzko,jakk zmienisz tryb życia(szkołę cyz pracę)i ciężko będzie Ci jeść co 2h,a dodatkowo ciężk się przestawić na nowo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
koktaili wysoko bialkowych i czystych protein w proszku lepiej nie jesc, bo to nie jest jedzenie
ziemniaki, groch maja moze duzo bialka ale tez bardzo duzo wegli, datego odpadaja z warzyw to tylko soja. ogolnie bialko z warzyw jest gorzej przyswajalne i nie pelnowartosciowe z nabialu najwiecej bialka ma bialy ser 0%, nastepny w kolejnosci jest serek wiejski, pozniej serek homo, nastepnie kefir i na koncu jogurt (wszystko 0-3% tluszczu) mleko ma bardzo duzo wegli żoltego sera nie biore pod uwage bo on jest bardzo tlusty- nie jest dietetyczny najlepsze bialko maja jajka - maja tez sporo dobrych tluszczy i witamin ryby tez chociaz bardzo tluste maja duzo bialka i dobrch tluszczy (owece moza tez) z miesa - chudy drob najlepszy - bez skory i ogolnie prawie cale mieso oprocz wieprzowiny i niektorych tlustych elementow wolowiny - na tym sie nie znam bo jestem wegetarianka
![]() |
#7 |
BAN stały
|
EMILA - dzięki
![]() tylko - co do warzyw - ponoć powinno się je jeść 5 razy dziennie ? i 2 sprawa, czytam ostatnio namiętnie etykiety i zauważyłam, że jogurt nat ma wiecej białka - 5 g niż kefir - 3 g. Choć zależey to pewnie tez od firmy itp ![]() Jajek, ryb i filetów z kurczaka jem sporo, wiec mam nadzieję że jakiś efekt to w końcu da ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() warzywa wybieraj takie ktore maja niski indeks glikemiczny - patrz na zawartosc wegli po prostu czy na kalorie marchewka i buraki nie sa najlepsze - nie mozna z nimi przesadzac ze straczkowych fasolka szparagowa i soja straczkowe(grochy, fasole itp), zboza (kukurydza tez), ziemniaki odpadaja jogutr uzywam tylko jako smietana - moze 2-3 lyzki max na dzien kefirow nie pije twarozki mozesz tez spokojnie jesc, maja sporo bialka i malo wegli a nie chcialabys zaczac czysto bialkowej diety? szybsze efekty da, bedziesz miec jasne zasady i nikt Cie na lodzie nie zostawi bo zakonczeniu diety - bo jest faza utrwalania (zeby jojo nie bylo) i wytyczne do konca zycia zeby spokojnie utrzymac wage
![]() |
![]() |
#9 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() wolę jeść po prostu zdrowo - warzywa, chude mieso, chudy nabiał i to tak na zawsze ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a rygorystyczna nie jest, bo mozesz tylko co drugi dzien robic same proteiny przejrzyj sobie moze diete dukana, mozesz z niej czerpac troche ![]() moj maz je bialko+warzywa, ale to facet i bardzo szybko chudnie, brakowalo mu witamin na normalnej diecie jak juz schudniesz to zrob sobie 3 faze z dukana - bo ciezko bedzie Ci do konca zycia nie jesc ryzu i chleba, i owocow - to jest faza utrwalania wagi i wprowadzania w normalne zycie.
zapraszam na moj blog ![]() Moje kąciki na forum ![]() Moje decoupage Moje haftowanie Zakątek Kreatywnych Kobiet "Turkusowy Hamak" Edytowane przez Emila3000 Czas edycji: 2010-04-07 o 15:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:26.