|
Notka |
|
Spotkania Wizażanek Spotkania Wizażanek to forum, gdzie umawiamy się na spotkania w realu. Uwaga! W temacie wpisz region, w którym chciałybyście się spotkać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Strach, brak przyjaciół, łatwiejszy start w nowym otoczeniu
ałożyłam podobny wątek w innej części forum nieświadoma tego miejsca tutaj więc z góry przepraszam jak ktoś się natknął na drugi wątek
![]() Moi znajomi poszli na studia w rożne strony i osoby, które były dla mnie bardzo bliskie nagle urwały kontakt. Studiuję zarządzanie na lokalnej uczelni niedaleko mojego miasta. Miałam pewne problemy i po prostu rok temu mimo dostania się w kilka miejsc stchórzyłam przed spakowaniem całego życia w walizkę i wyjazdem, wybrałam codzienne dojazdy. Nie poznałam prawie nikogo, bo większość osób po zajęciach po prostu nie chce utrzymywać kontaktu. Czuję się bardzo samotna i zawiedziona tym, że znajomi ze szkoły idąc na studia w różne miejsca po prostu urwali kontakty. W tym roku chciałabym jeszcze raz złożyć papiery. Do Wrocławia i Poznania (chociaż kto wie jak to się skończy i gdzie), prawdopodobnie na j. obce a przenieść obecny kierunek na studia zaoczne. Mój problem jest taki, że panicznie boję się tego, że będę szła zupełnie sama do dużego miasta. Walczę z tym strachem z pomocą psychologa, ale i tak ogarnia mnie lęk i zbiera mi się na płacz gdy myślę o studiach. Panicznie boję się samotności w nowym miejscu, tego, że nie poznam nowych ludzi, siedzenia w pustym pokoju. Miał może ktoś podobne problemy albo doświadczenia i mógłby się wypowiedzieć? Czy jest ktoś, kto również planuje studia w którymś z tych miejsc i chciałby się poznać, zaprzyjaźnić? Albo po prostu czuję się samotny i chciałby zawrzeć nową znajomość, popisać, poznać się, być może spotkać? Bardzo chętnie poznam osoby, które chciałyby zawrzeć bardziej trwałą znajomość, brak mi takiej przyjaciółki/przyjaciela z którym można by pogadać i pośmiać się z wszystkiego i o wszystkim ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Strach, brak przyjaciół, łatwiejszy start w nowym otoczeniu
hmm wiesz co jak Ty teraz masz takie jazdy ze musisz do psychologa startować to wspolczuje w przyszlych latach zycia( to ciagle zmiany chocby praca itd) ściskaj dupsko i do przodu! co było warto pamiętać ( starzy przyjaciele) ale życie nie stoi w miejscu. Ciesz się młodością, bywaj w miejscach, rozmawiaj... Powodzenia!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Autorce wątku chcę powiedzieć, że bardzo dobrze, że walczysz ze swoim problemem. ![]() Może poszukaj grup np. na facebooku lokalnych związanych z Twoimi zainteresowaniami? Są np. grupy typu 'umówmy się na sport' albo 'miłośnicy X', które działają w danych miastach i w ten sposób łatwo kogoś poznać. ![]() Powodzenia. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Musisz sobie poradzić z tym lękiem przed wyjazdem na studia. I dasz sobie radę
![]() ![]() Trzymam kciuki za Twoje postępy i terapię u psychologa. Bądź dzielna i myśl pozytywnie, studia, nowe miasto i nowe sytuacje to piękny czas. Na studiach też poznaje się najwięcej ludzi, którzy w przyszłości będą z Tobą na rynku pracy i fajnie jest być z nimi w dobrych kontaktach. Dasz radę, powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Wspominam fenomenalnie
![]() Nie, pragnęłam tego. Chciałam żyć w dużym mieście i być panią samej siebie. To cudowne uczucie, na prawdę pozwala rozwinąć skrzydła a to poczucie "robie co chce" potrafi uskrzydlić ![]() Cytat:
Na studiach stacjonarnych ludzie są bardzo nastawieni na doświadczanie, swobodę, czas na kulturę i zabawę. Pozyskują w ten sposób ogromną ilość kontaktów i jeśli są to kontakty pielęgnowane, to w przyszłości mogą to być Twoi współpracownicy lub pracodawcy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W jakim mieście studiowałaś i jaki kierunek? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Mogę napisać tylko, że tak na prawdę nie ma co się bać. Ale teraz nie przekonają Cię o tym do końca żadne zapewnienia, musisz po prostu to przeżyć
![]() Opowiem jak było u mnie. Dzień przed wyjazdem na studia (ponad 200 km od domu i nie szedł ze mną nikt znajomy do tego miasta) siedziałam w nocy kiedy wszyscy juz spali i ryczałam ze strachu. Tydzień później wracając z zajęć do akademika przejęzyczałam już się i mówiłam że idę do domu ![]() Jestem jedynaczką więc bardzo balam się zamieszkania w przybytku takim jak akademik, a dzisiaj uważam, że była to najlepsza decyzja mojego zycia. Wyjeżdżając w miejsce gdzie nikt mnie nie znał mogłam zacząć wszystko od nowa i uwierz mi stałam się innym człowiekiem. Co do ludzi. Zawsze znajdziesz tych fajnych i mniej fajnych. Myślę jednak, że nie da sie trafić tylko na tych drugich. Na studiach stacjonarnych zawsze jest inna atmosfera niż na zaocznych. No i nigdy nie musi być tak, że trzymasz się tylko ze swoim kierunkiem. Ja mimo, że właśnie uświadomiłam sobie, że tegoroczni absolwenci uczelni wyższych zaczynali je w roku mojego ukończenia studiów (troche czasu minęło) uważam ten okres na najpieknieszy w swoim życiu. Trochę szalony, spontaniczny, bardzo emocjonujący, ale też wyrabiający mi charakter i nauczający jak się żyje pełnią życia i jak się stawia granice samej sobie, kiedy już nie ma rodzicielskiej kontroli.
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Ja się nie przeprowadzałam, mieszkam niedaleko Wrocławia od zawsze
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Pierwsza to kierunek, to co studiowałam było tylko na uczelniach oddalonych od mojego miasta.
Druga - ja sama mimo że bałam się, chciałam być daleko od rodziny. Mam z nimi dobry kontakt, ale absolutnie nie jesteśmy typami wydzwaniającymi do siebie i gadającymi o pierdołach codzinnie przez godzinę lub potrzebującymi wiecznie spędzac czas razem. Trzecia - i tak nie miałam zbyt wielu znajomych. Byłam grzeczna nastolatką, która zamiast spotykać się ze znajomymi czytała ksiażki. Pojechałam więc w miejsce gdzie nikt mnie nie znał i zmieniłam siebie o 180 stopni ![]() Po prostu poczułam, że raz sie żyje i skoczyłam na głęboką wodę.
![]() |
#14 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Co studiowałaś ? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale czemu od razu "prawdziwych przyjaciół"? Przecież poznawanie ludzi nie opiera sie na tym, że mamy z nich robić sobie na prawdę bliskie osoby, czasami całe życie człowiek otacza się znajomymi, a tych bliskich nie ma, lub ma niewielu i tez jest dobrze ![]() Na studiach jest o to prościej. Mam porównie, bo po studiach po jakimś czasie zamieszkałam w innymi mieście i znowu przyszlam do niego sama. Miałam tylko 2 znajome osoby, a pracuję w miejscu gdzie średnią wieku raczej mogę tylko zaniżać więc z osobami z pracy sie nie przyjaźnię po godzianch. Mineło trochę czasu i nowi znajomi juz są. Właśnie jesteśmy na etapie wynajmowania wspólnego domu.
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Jakbyś się dostała do Poznania, to się odezwij. Ja się przeniosłam tutaj właśnie niedawno, co prawda kończę już studia i to na uczelni w innym mieście. Miasto mi się spodobało, mam tu chłopaka i siostrę no ale niestety nikogo poza nimi. W pracy mam mało osób w moim wieku no i dopiero zaczęłam więc też nie ma co mówić o jakiś zażyłościach. Z chęcią bym z kimś pogadała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:53.