|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Elwirka-Elmirka :D
|
![]() Czy psy mogą mieć depresję?
Mam problem z psem sąsiadki, Maxiem.
Max ma 5 lat. Jest to pies " ogródkowy" ( kiedyś siedział na łańcuchu, ale to przez to, że ogródek jest koło ruchliwej ulicy, a Maxiu to sprytny pies i zawsze jakoś udawało mu się uciekać- nawet obrożę potrafił przegryźć ). Od tej zimy, puszczałam Maxa na noc z ogródka. Biegał sobie po podwórku, chodził ze mną i z moimi psami na spacery, siedział u mnie w ogródku...Wszystko było ok. Ale od kilku dni dzieje się z nim coś dziwnego: za cholerę nie chce wyjść z budy, a jak już wyjdzie po 5 min. wołania go (!!!) -zawsze jak tylko usłyszał, że idę do ogródka już stał przy furtce!- to stoi taki biedny, nie merdnie do mnie nawet ogonem ![]() Na wieczór i z samego rana zawszę coś mu niosę dobrego: jakieś chrupki, mięso, puszki, ciastka dla psów. Tak się zawsze cieszył, a teraz... ![]() Poza tym, co mnie zdziwiło i nawet zabolało- jak wyciągam rękę, aby go pogłaskać, on się bardzo kuli ! Normalnie jakby był bity !!! ![]() Wczoraj poszłam do jego prawowitej właścicielki (86 let. pani). Też o tym mówiła i była przerażona. Jej syn zawiózł go do weterynarza i podobno ma coś z żołądkiem.Dostał antybiotyk. Ale on nie dostaje do jedzenia nic nowego, a jak mu wczoraj zaniosłam pyzy z mięsem na ciepło, to trochę zjadł, poza tym je wędlinę, więc nie wiem... ![]() Sąsiadka wzięła go do domu z wnuczką, pozwoliły mu wejść na łóżko, ale pokręcił się trochę i chciał wyjść...A on zawsze jak tam wpadł, to nie można go było wygonić !!! Wczoraj też ta pani poprosiła, to go przyprowadziłam do domu-musiałam go wyciągać z budy siłą. Tam mieszka Maxia mama, ale nawet to go nie przekonało !!! Nie mam pojęcia co z nim jest... ![]() Budę ma ocieploną, może sobie biegać. Teraz w dzień ogródek jest otwarty, jeszcze są przymrozki, więc na razie czuby tak nie szaleją... Wczoraj wyszłam z moimi psami o 21.30. Poszłam do niego, zaniosłam mu puszkę. Wyszedł po jakimś czasie sam z budy, skubnął troczę jedzenia i nawet poszedł ze mną do ogródka mojego ! I merdnął ogonem ![]() Ale co dziwne, że nie chce wychodzić poza podwórko... ![]() Miał ktoś może podobny przypadek, albo chociaż coś słyszał podobnego ? Będę szczerze wdzięczna za jakiekolwiek sugestie, które może naprowadzą mnie na jakiś trop !
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy psy mogą mieć depresję?
Proponowałabym zrobić psu podstawowe badanie krwi,mocz i kał.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
![]() A jak wyglądają odchody? Czy kupa normalna, czy biegunka? Czy wcale? Opowiadali,że wet na wstępie o to zapytał. A odrobaczany był?
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
ewidentnie cos psu jest..Ja bym zrobila badania bo moze to ne tylko zoladek
![]() Psy moga miec depresje ale ona musi tez miec jakis powod,ot tak sie nic nie dzieje...A nie zostal otruty przez kogos?Albo pobity przez jakis gowniarzy? ![]() No nie wiem ale zachowanie psa jest dziwne jak piszesz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Depresja dotyka także i psy. Obawiam się jednak, że w tym wypadku chodzi o coś innego. Może rzeczywiście ten żołądek... Niewykluczone też, że ktoś wystraszył pieska
![]()
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ale depresja u psów nie bierze się z niczego, to zwierzęta pogodne z natury i cieszace się byle czym. To u ludzi jest tak, byle co i już, mam depresję
![]() Moze rzeczywiście ktoś mu przydzwonił albo kopnął? A on u Ciebie mieszka czy się opiekujesz nim? Moze zauważyłas cos niepokojącego w otoczeniu? Czemu nie mieszka u sąsiadki? Może to była osoba z jej otoczenia, ktora znał, inaczej zauważylibyście szczekanie.
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2010-02-25 o 13:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Nie, pobić to on się nie da, bo on jest nieufny do obcych i nie daje się głaskać.
Ale powiem Wam, że dzisiaj jest już o wiele lepiej ![]() Byłam niedawno z psami na dworze i poszłam do niego. Dałam mu karmy z puszki , zjadł. Biegał rano po dworze, merda ogonem, cieszy się ![]() Był ze mną na ogródku. Ale dla pewności uzbieram kasę i zamówię wizytę weta ![]() Dzięki za odpowiedzi, jutro postaram się napisać więcej ![]() ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Nimfo, czyli jest jakaś poprawa. Ale masz rację, przydałaby się wizyta u weta. A tak w ogóle to piesio ma szczęście, że Cię zna
![]()
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi sie,ze czul sie nieswojo poniewaz byl chory (faktycznie ten zoladek) wtedy zwierzeta sa osowiale, zbieraja sily wiec chca przebywac w bezpiecznym miejscu. To tak ja my, jestesmy chory i najlepiej jest nam u siebie w lozku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:10.