Kłopoty ze ślubem... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-20, 13:37   #1
Nasari
Przyczajenie

Unhappy

Kłopoty ze ślubem...

Witajcie mam taki problem, że jestem w połowie 5 miesiąca ciąży i razem z moim partnerem postanowiliśmy pobrać się jeszcze przed urodzeniem się małego szkraba. Na ślub cywilny nie mam pojęcia kompletnie w co się ubrać z zaprosznieniem gości też jest kłopot, ponieważ nie mamy tyle pieniędzy mój partner mało zarabia, a rodziców nie mam co prosić toną sami w długach, teściów też nie poprosimy z moim partnerem, bo nie akceptują różnicy wieku (21 lat). Chcemy się sami wykazać inicjatywą i zrobić obiad w domu, ale kompletnie też nie mam pojęcia co podać w tak ważnym dla mnie dniu. Będą moi rodzice, jego (o ile się zjawią) i świadkowie .Jestem tak załamana, że kiedy siadamy z moim partnerem do obliczania kosztów to jestem cała roztrzęsiona i płacze. Sama nie daje sobie z tym rady jestem załamana. Możecie mi powiedzieć ile by to mogło wszystko kosztować i gdzie iść, żeby to było jak najtaniej?
Nasari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-20, 14:00   #2
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Dot.: Kłopoty ze ślubem...

A jaki macie budżet?
Bo jeśli dobrze liczę to będzie razem z wami ok 10osób
Jeśli checie tylko obiad, to nie wiem ile to może kosztowaćw restauracji.. 30zł-50zł/os?
W domu pewnie wyjdzie jeszcze taniej.
Jeśli chodzi o menu to rosół kluski, zimniaczki, surówki, jakieś mięsko(ze 3 rodzaje), deser- tort Ew. po lamce wina i koniec.. Chyba, że chcecie coś więcej?
Co do ubioru to wrzucam kilka propozycji z netu

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-20, 14:12   #3
sweetieSS
Zakorzenienie

Musicie określic, ile możecie wydać na ślub, cywilny to 80zł plus jakieś papierki chyba, obrączki, ubrania, ew. fotograf. Tyle ile Wam zostanie przeznaczcie na obiad, w domu- czemu nie? tradycyjny obiad+ deser, może być nawet domowe ciasto
jeśli możecie pozwolić sobie na przyjęcie w restauracji, poszukajcie w okolicy, ja znam restaurację gdzie za 40zł jest 2 daniowy posiłek plus deser. Nie jest to wykwintne miejsce, ale nie o to tu chodzi więc może i Tobie uda się znaleźć coś niedrogiego

powodzenia i nie stresuj się tak
sweetieSS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-20, 14:12   #4
hajduczkawojtusia
Raczkowanie

Postaraj się nie załamywać tylko dokładnie przemyśl, ile pieniędzy możesz przeznaczyć na obiad czy poczęstunek dla gości. Możesz przecież zamówić stolik dla tylu osób w jakiejś pobliskiej restauracji czy zajeździe i tyle. Co do sukienki to popatrz na allegro...na pewno są tam takie dla panny młodej w ciąży.
Stary 2010-05-20, 16:07   #5
potterka
Zakorzenienie

dziewczyny dobrze prawią... nie ma czasu na łzy trzeba określić ile możecie przeznaczyć pieniędzy na ślub - od tego odjąć kwotę na obrączki, opłaty urzędowe i ocenić czy stać Was na restaurację ok 50 zł/os. czy jednak nie starczy i trzeba pomyśleć nad menu - Justi napisała co powinno się znaleźć trzymam i daj znać co wymyśliliście

PS: jeśli chodzi o sukienkę, wcale nie musi być typowo ślubna, przeważnie dziewczyny do urzędu ubierają się po prostu elegancko
potterka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-21, 07:54   #6
marciadela
Raczkowanie

GG do marciadela

Nie wiem ile pieniędzy możecie przeznaczyc na cala impreze. Od tego dużo zależy. Musicie kupić obrączki i zapłacić za te wszystkie papierki (koszt myślę jakieś 150 zł). Jeśli chodzi o strój to na cywilny ubierasz się poprostu elegancko a w co dokładnie to już Twoja inwencja. Jeśli chodzi o obiad w domu to ja bym podała standardowo rosół a na drugie jakies ziemniaczki, mieso, surówka. Do tego wino,potem jakiś deser i wsio. Wiadomo, że wygodniej pójść do restauracji. Zależy ile macie pieniążków.
marciadela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-21, 09:01   #7
myszka197
BAN stały

ja po swoim ślubie miałam własnie imprezę w domu dla rodziny, (imrezy dla znajomych były w innym terminie). Na pomysł wesela w domu wpadłam dlatego, że nie lubię klasycznych wesel, dla tego też, że chciałam mieć inaczej (trochę dla zasady: wszyscy robią w lokalach, to ja zrobię w domu dla odmiany), choć kwstia finansowa też wchodziła w grę.
Podałam na obiad rosół z makaronem, na 2 gie danie frytki i młode zimniaczki, jakieś surówki, 2 drugie dania:schabowy i kurczak "po chińsku" pieczony z warzywami.
Były też 2 dania ciepłe podane później ( impreza trwała od 18 do 12 w nocy), bigos i potrawka z warzywami na "ostro-kwaśno", popisowe danie mojej mamy
do tego jakiejś wędlinki, sałatki, warzywaka, ciasto domowe, tort upieczony przez Babcię (naprawdę o wiele smaczniejszy, niż z cukierni), do tego napoje, winko, wódeczka.
Produkty zakupiliśmy w churtowniach, wódkę w Czechach, nie pamiętam dokładnie, ale koszt był naprawdę niewielki i było bardzo miło.
myszka197 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-21, 14:00   #8
paula78
Zakorzenienie

O ludzie ale problem ,generalnie nic nie wiesz a masz zostac matka i zoną.
ogarnij sie dziewczyno.

Chyba w tym momencie wazniejsze jest żeby miec co do gara włozyć i za co dziecko wychowac anie sukienka czy krewetki.

Idz do USC z facetem zaklepcie datę ,zaproscie rodzinę na slub i juz po slubie kazdy do domu.
lub macie date zjawiacie sie ze swiadkami ,podpisujecie i juz do domu.
Umiesz zrobić schabowe ziemniaki i surówke ?czy to co bedziecie jedli to takie wazne ?
Obiad w domu na 10 osob to nie sa wielkie koszta ,zamow tort ,zrob kawe i tyle.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2010-05-21 o 14:01
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-22, 12:24   #9
Linka24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
O ludzie ale problem ,generalnie nic nie wiesz a masz zostac matka i zoną.
ogarnij sie dziewczyno.

Chyba w tym momencie wazniejsze jest żeby miec co do gara włozyć i za co dziecko wychowac anie sukienka czy krewetki.

Idz do USC z facetem zaklepcie datę ,zaproscie rodzinę na slub i juz po slubie kazdy do domu.
lub macie date zjawiacie sie ze swiadkami ,podpisujecie i juz do domu.
Umiesz zrobić schabowe ziemniaki i surówke ?czy to co bedziecie jedli to takie wazne ?
Obiad w domu na 10 osob to nie sa wielkie koszta ,zamow tort ,zrob kawe i tyle.
OOo tak racja!!! Bez wymysłów i to naprawdę nie dużym kosztem, wystarczą chęci, trochę pieniędzy i wszystko da się zorganizować! Nie panikuj!!!
Linka24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-26, 13:59   #10
zamona
Przyczajenie

Moim zdaniem dziewczyny dobrze radzą Nie ma po co wpadać w panikę... Jeśli oboje jesteście urodzeni w tym samym mieście to czeka was tylko opłata w USC - jakieś 85 zł, jeśli któreś z was urodziło się gdzieś w Polsce to dodatkowa opłata 22zł i oczekiwanie na przysłanie aktualnego aktu urodzenia... ale pamiętajcie też że dopiero po okresie 30 dni będziecie się mogli pobrać więc trzeba działać już. To jak się ubierzecie to wasza sprawa, ale można znależć coś eleganckiego i w sam raz za małe pieniądze... Najtaniej wyjdzie chyba obiad w domu, menu zaproponowałabym podobne jak inne dziewczyny...
zamona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-26, 20:41   #11
kardamon
Raczkowanie

Dokładnie, nie ma co się rozklejać. Zaplanujcie budżet na miarę waszych możliwości. Poza tym zawsze możecie liczyć na jakieś małe koperty...
kardamon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości