|
Notka |
|
Paznokcie Forum, w którym rozmawiamy o pielęgnacji paznokci. Podyskutujmy o malowaniu, kształcie, stylizacji i dominujących trendach w zdobieniu paznokci. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Pomocy! Nie umiem posługiwać się innymi pilnikami, niż metalowy!
Jak w temacie.
Od lat używałam pilników metalowych, zarówno do skracania jak i piłowania paznokci (u rąk, jak i u stóp). Od pewnego czasu próbuję zapuścić trochę dłuższe, niż nosze na co dzień (a noszę mega króciutkie, teraz chciałabym zapuścić jakieś 2-3mm poza opuszek palca). Jednak moje paznokcie mają tendencję do pękania, nawet gdy lekko w coś uderzę. Sądzę, że to przez metalowe pilniki i postanowiłam zmienić technikę piłowania. Szklany to porażka, kompletnie się nie sprawdził, nie umiem się nim posługiwać i jest dla mnie za tępy. Spróbowałam więc papierowych... Jestem załamana. Nie jestem w stanie pilnikiem papierowym uzyskać takiej precyzji, na jakiej mi zależy. Czuję, że go nie kontroluję. Lubię mieć idealny kształt, czego nie potrafię osiągnąć pilniczkiem papierowym (nie mówiąc juz o piłowaniu w jedną stronę - u mnie to tez porażka). Nie potrafie poza tym usunąć papierowym pilnikiem tych "ścinków", które wystają spod brzegu paznokcia po opiłowaniu ![]() Proszę, dajcie mi jakies rady, jak nauczyć się prawidłowo piłować paznokcie. A może popełniam jakiś częsty błąd. Czy jakość papierowego pilnika jest istotna, czy może być to najzwyklejszy, np. z Rossmana? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. Bardzo zależy mi na pięknych, mocnych paznokciach i wiem, że prawidłowe piłowanie to jeden z głównych sposobów, żeby takie uzyskać (oczywiście stosuję tez na płytkę odżywki)...
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pomocy! Nie umiem posługiwać się innymi pilnikami, niż metalowy!
Ja używam pilników papierowych o gradacji 180 i wyżej, warto na to zwrócić uwagę chociaż może ty polubisz i te o większej ziarnistości (im większa gradacja, czyli drobniejsza struktura, tym delikatniejszy pilnik), a po pilniku poleruję brzegi. Warto też zwrócić uwagę na kształt, wypróbować różne i sprawdzić który Tobie pasuje.
Życzę zdrowych, mocnych paznokci ![]()
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez Kanaig Czas edycji: 2010-03-17 o 01:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Nie wystarczy kupic zwykły papierowy pilnik. Z reguły spotykam z w sklepach te czarne pilniki które w trakcie piłowania się całe kruszą. Myślę że to piłowania naturalków dobry byłby taki pilnik z serii kolorowych. One są raczej o wyższej gradacji, przez co łatwiej nimi wypiłowac cos bez obawy że ściachamy sobie pół paznokcia.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za rady.
Ale czy wysoką gradacją dam radę skrócić paznokieć?
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jasne że tak, skoro dawałaś radę metalowym to 200 spokojnie
![]()
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mam jeszcze pytanie o pilniki metalowe, wiem że są be. Tylko co właściwie jest nazywane "pilnikiem metalowym"? Bo ja pamiętam z czasów dziecięctwa swego takie stalowe, narzynane w kratkę (<1 mm między sąsiednimi nacięciami). I choć nie używałam ich osobiście, to jestem w stanie wyobrazić sobie jakie krzywdy robią paznokciom. Hmm, nawet znalazłam takie w sprzedaży ![]() Natomiast obecnie dużo więcej jest "metalowych" o powierzchni jak papier ścierny, które (nie wszystkie) nazywają się "pilnik szafirowy". Nic o nich nie znalazłam na Wizażu - tylko to i niby są cacy. Załączam zdjęcie tego metalowego i szafirowego i bardzo proszę o wyjaśnienie ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
No własnie ja używam takiego "szafirowego"... Zawsze sądziłam, że to jest metalowy, który niszczy paznokcie, ale może L_ka ma rację?...
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:49.