|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Moje przekleństwo
Witam drogie Panie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Z góry dziękuje ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Moje przekleństwo
"To moje przekleństo tym bardziej że mam małą córeczke i słodycze są w zasigu mojej ręki"- nie rozumiem? Małe dziecko przyzwyczajasz do słodyczy??? Po co? Po prostu pzrestań kupować, nie masz w domu, nie ma pokusy. Też bardzo lubię słodycze, ale gdy czuję, że powinnam przystopować, nie kupuję, a w domu do kawy zjadam żytni chleb waza z konfiturą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Polecam dołączenie do wątków - ,,100 dni bez słodyczy" i ,,100 dni bez chipsów i tym podobnych".Zawsze jest to jakaś motywacja.
![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
zgadzam się z heidi, te wątki są dobrą motywacją
![]() ![]() bo tutaj chyba nie chodzi tylko o to, żeby nie kupować słodyczy, ale żeby się od nich uwolnić. One leżą obok a ty się do nich uśmiechasz - już cię nie kuszą. Przynajmniej ja tak zrozumiałam autorkę wątku.
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A w razie czego będziemy Cię wspierać ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Z czystym sumieniem polecam chrom
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
:p
Edytowane przez B-52 Czas edycji: 2010-09-08 o 14:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Co do slodyczy to moje dziecko sie nimi nie opycha cały dzień ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Cytat:
Hei_di Dziękuję Ci bardzoooo ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Manda22 Czas edycji: 2010-03-15 o 12:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
ale popatrz na to z innej strony (lepszej) Twoja silna wola będzie podwójnie mocniejsza. ![]() ja jak przestawałam jeść słodycze to przyrzekłam sobie, że nie będę ich jadła, nigdy, nigdy, nigdy. no cóż, jak pewnie się domyślasz dużo to mi nie pomogło, bo np. u znajomych jadłam.. od pewnego czasu przestałam jeść w domu. sporadycznie (raz na dwa tyg) zjem jakieś ciastko czy coś ![]() *uwierzyłam w siebie, że mam silną wolę, przestanę jeść słodycze, będę chudsza, będzie mi się lepiej żyło, będę bardziej atrakcyjna (znajdź sobie jesden ważny powód) *powiesiłam na lodówce <magnesem> karteczkę 'NIE JEM SŁODYCZY' (motywuje.. ![]() *słodycze zamieniłam na inne rzeczy, np. sałatka owocowa (mm ![]() *codziennie gdy wstawałam mówiłam sobie 'kolejny udany, piękny i ładny dzień bez słodyczy) *zniechęcałam się do słodyczy, wyobrażałam sobie że są ohydne, na samą myśl o nich robiło mi się wręcz niedobrze czasami ![]() mam nadzieję że cokolwiek pomogłam ![]() pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziękuję Ci bardzooo ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
Edytowane przez B-52 Czas edycji: 2010-09-08 o 14:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Też uważam, że codzinny lizak czy batonik dla 6-latki jest bez sensu i niepotrzebnie tuczy dziecko (nawet gdy teraz jest szczupła), bodziecko tak przyzwyczai się do słodyczy, jak ty- nie będzie sobie wyobrażała życia bez nich. Dlatego ogranicz ich kupowanie i przestań dojadać po dziecku.
Wiesz, bardzo lubi,ę słodyczne, a ponieważ wiem,że po nich się tyje, jak już je jem, to takie, dla których warto "zgrzeszyć", super czekoladę, nadziewane czekoladki itp. a nie na śmieciowego, tuczącego lizaka... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ale taki śmieciowy lizak ma 50 kcal i się go trzyma w ustach przez 20 minut. W tym czasie zjesz sobie całą wypasioną czekoladkę, co ma kilkaset kalorii
![]() Poza tym widże u Ciebie niechęć do lizaków, bo on jest 'tuczący' (mimo, że mało kcal) i śmieciowy (choć to czekoladki mają najgorsze tłuszcze), a czekolada potrafi być 'super'. Nie dobieramy argumentacji pod zdanie, ale zdanie na podstawie argumentów ![]() Edytowane przez venomik Czas edycji: 2010-03-15 o 16:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Edytowane przez B-52 Czas edycji: 2010-09-08 o 14:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ale wy sie czepiacie tych batoników i lizaków ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- I jeszce jedno ja tez dostawałam od rodziców co jakiś czas coś słodkiego i z nadwagą nie miałam problemów ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Edytowane przez B-52 Czas edycji: 2010-09-08 o 14:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym mało która kobieta mając bombonierkę w domu będzie potrafiła jeść jedną czekoladkę dziennie. Niepotrzebne ryzyko. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ja się akurat częstowania dzieci słodyczami nie czepiam. Dzieci nie mam (młody jeszcze jestem) a i też się zastanawiałem co oznacza 'batonik dziennie nie zaszkodzi'. Czy, że każdego dnia dostaje batonika, czy też chodzi o to, że w ciągu dnia może zjeść najwyżej batonika ze słodkości. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
O ile mnie pamiec nie myli, slodycze to ja dostawalam raz w tygodniu, dwa od wielkiego dzwonu. (to i tak na wage nie pomoglo:P) Mimo ze moj tata pracowal cale moje dziecinstwo (szkolne) w... hurtowni slodyczy. Mam wiele dzieciatych znajomych, przytocze moze przyklad najblizszej. Chlopaczek obecnie 8lat, nie zna smaku czekolady. Wiec tak, sa rodzice ktore nie przyzwyczajaja dzieci do slodyczy. I juz nie chodzi o to, ze Ty dziecku codziennie nie dajesz, chodzi o to ze sadzisz, ze nie zaszkodzi. A rozwiazanie problemu jest proste, zwyczajnie nie kupuj juz wiecej slodyczy, a dziecko? No skoro woli jesc owoce i warzywa to nie powinnas miec problemu, prawda?
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Może to i prawda że niby kupuję małej a sama je jem
![]() ![]() ![]() Dziękuje Wam za wszystkie rady ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Zapomniała bym ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
![]()
Ależ nie ma za co
![]() Z tym,że albo ja jestem ślepa,albo jeszcze nie odwiedziłaś wątku bezsłodyczowego ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:04.