|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Praca - zostać czy odejść ??
Hej,
chciałabym się poradzić odnośnie mojej dotychczasowej pracy. Chciałabym aby ktoś spojrzał na sytuację z boku, ponieważ od dłuższego czasu zastanawiam się nad zmianą pracy. Pracuje w sklepie ze zdrową żywnością od ponad roku. Zostałam zatrudniona jeszcze przed jego otwarciem. Pracuję na 2 zmiany, jeden tydzień 7:30-16:00, drugi tydzień 10-18:30. Co druga sobota pracująca(7:30 - 14:30). Obecnie jestem sama, na 2 godziny przychodzi pracować szefowa. Zaczyna mnie bardzo męczyć to, że właśnie jestem sama, fakt ruch może nie jest duży, ale zdarzają się dni kiedy nie wiem w co ręce włożyć. Pracuję po 8,5 h, jednak mam umowę na 3/4 etatu. Dodatkowo męczą mnie dojazdy do pracy. Otóż w jedną stronę jadę 2 autobusami ok 45min. Kiedy mam na rano jestem w pracy o 7:00 ( czyli pracuję po 9 godzin). Wszystkie zamówienia, porządki, dostawy są na mojej głowie. Denerwuje mnie również fakt, że w zimę szefowa nie pozwala za bardzo włączać kaloryferów, więc pracuję w temperaturze 18 stopni, w lato nie ma klimatyzacji i było 32stopnie w sklepie, myślałam, że padnę po całym dniu. Wcześniej pracowały tutaj dziewczyny, ale wszystkie po tygodniu czy miesiącu się zwalniały. A mi samej tutaj jest naprawdę ciężko przepracować tyle godzin. Mam płaconą najniższą krajową + te soboty, wychodzi jakieś 1600zł ( oczywiście na umowie moja płaca to ok1000 brutto). Czy ja wymyślam? Może takie są realia i nie mam co liczyć na znalezienie lepszej pracy? Najchętniej bym już dała wypowiedzenie, ale boję się, że mogę nie znaleźć nic lepszego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Praca - zostać czy odejść ??
Myślisz, że te dziewczyny, które zrezygnowały po tygodniu znalazły inną pracę? Ja myślę, że tak i to o wiele lepszą. Wysyłaj cv i jak coś znajdziesz to zwalniaj się. Etat za 1600...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Jestem w szoku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
jeśli dasz rade przetrwać bbez pracy jakiś czas to się zwolnij i szukaj nowej, jesli nie to szukaj pracując, mając do pracy na 10 mogłabyś chodzić na rozmowy na 8, zależy jeszcze jakie miasto, w większym na pewno da sie znaleźć lepszą pracę, ale trzeba uważać, teraz w wielu miejscach oszukują, wykorzystują jak tylko mogą
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Myślę, że coś bym znalazła. Mieszkam na śląsku, więc w kilku miastach mogę szukać.
Właśnie zaczęłam czegoś szukać. Kiedyś szefowa powiedziała mi, że jeśli będę chciała odejść, to żeby jej powiedzieć o tym parę miesięcy wcześniej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jak miałabyś znaleźć coś innego? "Chciałabym u Państwa pracować, ale dopiero za 4 miesiące..." |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Work, work, work
|
Nie daj się wykorzystywać
![]() Jeśli boisz się o pracę, to po prostu szukaj nowej, a pracuj dalej tam, gdzie pracujesz... chociaż uważam, że szkoda czasu na taką pracę. Niestety trafiłaś na standardowe praktyki wielu "prywaciarzy", którzy po prostu wykorzystują ludzi... Zresztą skwaruszek ma całkowitą rację ![]() Powodzenia ![]()
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Ja rozumiem w 100% obawy autorki. W moim mieście praca za najniższą krajową plus płatne soboty jest można nawet powiedzieć "luksusem". Wszędzie indziej dają śmieciowe umowy, po 6-8zł na godzinę.
Autorko o ile masz możliwość nie wpaść z deszczu pod rynnę to uciekaj i zachowaj tylko taki okres wypowiedzenia jaki obowiązuje w przepisach dotyczących Twojej umowy. Nie miej wyrzutów sumienia, że pani właścicielka nikogo nie znajdzie bo ona ma w nosie Twoje dobro. Powodzenia
![]() |
#9 |
Perfumoholik z wyboru
|
He, ja pracowałam tak po 9h + co druga sobota po 6 za 1500 na umowę zlecenie. Ostatnio delikatnie wypytywano mnie o naukę, kiedy podejmę, bo zmieniono by mi umowę na umowę o dzieło i dostałabym więcej $$. Smutne, ale prawdziwe.
Najsmutniejsze, że nadal tam pracuję.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ojej, nie są to fajne warunki. Ja bym szybko zmieniła pracę na Twoim miejscu. Okres wypowiedzenia w Twoim przypadku to 1 miesiąc. Nawet się nie zastanawiaj, tylko działaj. Już lepiej pracować w jakimś Lidlu lub Biedronce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Znajdź sobie coś nowego a potem się zwolnij. Grunt to nie robić nic pochopnie.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:17.