Nowe mieszkanie - jak urządzić? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-03, 16:46   #1
greatdee
Wtajemniczenie

Nowe mieszkanie - jak urządzić?

Witam.
Debiutuję w tej części wizażowego forum, mam nadzieję, że nie łamię żadnych zasad
W załączniku podsyłam rzut mieszkania. Jeszcze można co nieco zmieniać, dlatego chciałabym się Was poradzić w tej kwestii. Można ruszyć te najcieńsze ściany, grube są nośne. Piony są zaznaczone. Czy macie jakieś pomysły na zagospodarowanie miejsca?
Drugie pytanie jest o wykończenie i wystrój. Jesteśmy młodzi i jeszcze studiujemy, więc będziemy musieli zamknąć się w budżecie ok 50-60tys, czy to jest możliwe? Musimy kupić absolutnie wszystko, od paneli i płytek po meble, rtv i agd. Czy macie dla mnie jakieś rady? Nie mam pomysłu za bardzo na wystrój, wiem, że nie przepadam za klasyką ani też ultra nowoczesnością. Lubię styl podróżniczo/etniczny. Ale nie wiem czy przy takim budżecie mogę marzyć o jakimś stylu, czy raczej będę musiała kierować się przede wszystkim ceną...
Chętnie dowiem się co myślicie na ten temat.

Aha - balkony są od strony zachodniej.
FanPage na Facebooku
greatdee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 14:06   #2
Ayo22
after hours

Dot.: Nowe mieszkanie - jak urządzić?

dla ilu osób to mieszkanie i co chcecie w nim mieć ?
Stary 2010-05-04, 15:35   #3
Ayo22
after hours

może tak?
a co do pytania o urządzenie, to może to być styl podróżniczo-etniczny, trzeba tylko szukać promocji, wiele rzeczy można zrobić samemu, trzeba odrobinę pomysłu.
np. rtv-agd - porównajcie ceny w internecie, czasem sklepy dają rabaty (np.10%) jeśli cały sprzęt kupicie u nich.

wszystko można, tylko trzeba to zrobić z głową
Stary 2010-05-04, 20:30   #4
Ricce
Raczkowanie

w ikea sa bardzo tanie meble -a czesto sa "czyste" ,mozna je samemu pomalowac albo ozdobic jakimis ornamentami.Jezeli tylko macie czas i chce Wam sie pobawic mozecie sami stworzyc regaly ,szafki,stoly,polki.Wysta rczy podjechac do jakiegos praktikera i wyciac gotowe deski -jest duzo zabawy,ale frajda fajna.Ja w ten sposob skomponowalam dwie szfeczki,biurko i komode .A zeby nie sklamac jedna szafeczka wyszla mnie ok 40zl
Ricce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-05, 15:38   #5
greatdee
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ayo22 Pokaż wiadomość
dla ilu osób to mieszkanie i co chcecie w nim mieć ?
Cytat:
Napisane przez Ayo22 Pokaż wiadomość
może tak?
a co do pytania o urządzenie, to może to być styl podróżniczo-etniczny, trzeba tylko szukać promocji, wiele rzeczy można zrobić samemu, trzeba odrobinę pomysłu.
np. rtv-agd - porównajcie ceny w internecie, czasem sklepy dają rabaty (np.10%) jeśli cały sprzęt kupicie u nich.

wszystko można, tylko trzeba to zrobić z głową
Dla 2 osób, no i chcemy mieć salon najlepiej połączony z kuchnią i sypialnię. Jest pomysł, żeby połączyć mniejszy pokój z kuchnią i tam zrobić salon z otwartą kuchnią, a większy pokój zostawić na sypialnię z porządną szafą. Niestety ściana między większym pokojem a kuchnią jest nośna :/ A, no i jest jeszcze pomysł, żeby zrezygnować z osobnego WC (to pomieszczenie jest bardzo duże jak na wc), kibelek wstawić do łazienki (jest to możliwe), a niedoszłe WC przeznaczyć na pomieszczenie gospodarcze/składzik z pralką itd, co o tym myślicie?
Dzięki za radę odnośnie agd Pytałam o styl etniczno/podróżniczy, bo sporo podróżujemy i zwozimy pamiątki z różnych zakątków

Cytat:
Napisane przez Ricce Pokaż wiadomość
w ikea sa bardzo tanie meble -a czesto sa "czyste" ,mozna je samemu pomalowac albo ozdobic jakimis ornamentami.Jezeli tylko macie czas i chce Wam sie pobawic mozecie sami stworzyc regaly ,szafki,stoly,polki.Wysta rczy podjechac do jakiegos praktikera i wyciac gotowe deski -jest duzo zabawy,ale frajda fajna.Ja w ten sposob skomponowalam dwie szfeczki,biurko i komode .A zeby nie sklamac jedna szafeczka wyszla mnie ok 40zl
No właśnie IKEĄ na pewno będziemy się wspierać, chociaż łóżko + materac ok 3tys - to chyba nie aż tak tanio. Sama chętnie bym się pobawiła, tylko nie wiem czy nam czasu/wytrwałości starczy.

Ktoś jeszcze ma jakieś pomysły?
FanPage na Facebooku
Stary 2010-05-05, 19:02   #6
Ayo22
after hours

Cytat:
Napisane przez greatdee Pokaż wiadomość
Dla 2 osób, no i chcemy mieć salon najlepiej połączony z kuchnią i sypialnię. Jest pomysł, żeby połączyć mniejszy pokój z kuchnią i tam zrobić salon z otwartą kuchnią, a większy pokój zostawić na sypialnię z porządną szafą. Niestety ściana między większym pokojem a kuchnią jest nośna :/ A, no i jest jeszcze pomysł, żeby zrezygnować z osobnego WC (to pomieszczenie jest bardzo duże jak na wc), kibelek wstawić do łazienki (jest to możliwe), a niedoszłe WC przeznaczyć na pomieszczenie gospodarcze/składzik z pralką itd, co o tym myślicie?
Dzięki za radę odnośnie agd Pytałam o styl etniczno/podróżniczy, bo sporo podróżujemy i zwozimy pamiątki z różnych zakątków
zrobię jeszcze projekt wg Twoich sugestii, co do wc w łazience - jeśli nie ma rury od wc (która jest szersza) to ciężko będzie, muszla może stać od pionu 1 m, maks 1,2 m (w linii prostej), jak jest więcej, trzeba zapewnić spadek podłogi, co wiąże się z kosztami i nie koniecznie jest to wygodne.
zaraz Ci coś zrobię jeszcze z tym projektem
Stary 2010-05-06, 14:29   #7
Ayo22
after hours

propozycja dość odważna..
jeśli nie gotujecie dużo...

dwie opcje - pierwsza - gdyby nie dało się przenieść muszli do łazienki:
leciutkie przesunięcie drzwi od wc w lewo, po prawej stronie umywalka, muszla, we wnęce wygodna kabina (ok 110 x 70) zamykana drzwiami zasuwanymi, ew wanna np.http://allegro.pl/item1000144250_wan..._promocja.html, może być z parawanem, ale nie ma gwarancji, że się zmieści - tutaj już liczyłyby się mm.
dawna łazienka pomniejszona, pomieszczenie gospodarcze z pralką/garderoba.

druga opcja: gdyby była możliwość podłączenia muszli w łazience, to również łazienka zmniejszona, ale wszystko się mieści spokojnie drzwi na środku, muszla, umywalka, wanna (może być z parawanem)

mieszkanie już stoi, czy się buduje?

Edytowane przez Ayo22
Czas edycji: 2010-05-06 o 14:30
Ayo22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-06, 15:12   #8
Ayo22
after hours

inaczej
Stary 2010-05-06, 16:21   #9
greatdee
Wtajemniczenie

Tak można, już wykonawca mówił, że w głównej łazience jest możliwość podłączenia sedesu.
Dzięki za propozycje, nie wpadłam na taką wersję kuchni
Trzeba przemyśleć.
Dzięki za rady!!

Aha, jeszcze mam pytanie o podłogi, kuszą mnie deski prawdziwe, ale wiem, że są drogie. Teraz mam panele drewniane i też nie były zbyt tanie, i miały być super mega hiper wytrzymałe itd, a bardzo łatwo ślady na nich zostawić czymkolwiek, nawet jak coś spadnie na podłogę. Ma ktoś z Was deski i jest zadowolony?
FanPage na Facebooku
Stary 2010-05-06, 17:01   #10
Ayo22
after hours

u mnie w mieszkaniu jest parkiet drewniany od 1974 roku. Jakby go wycyklinować i uzupełnić - wytrzymałby spokojnie kolejne 30 lat
jeśli próbujecie wszędzie szukać oszczędności, to może szukajcie jakichś promocji, okazji, wyprzedaży? czasem da się trafić w cenie niewiele większej od średniej klasy paneli.

---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ----------

w gruncie rzeczy nie będzie tego metrażu tak dużo, więc może warto zainwestować w parkiet?

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości