|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
Pokaż wyniki sondy: Kulturoznawstwo czy filologia? | |||
Kulturoznawstwo porównawcze studia cywilizacji (UJ) |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 4,76% |
Kulturoznawstwo zarządzanie kulturą (UJ) |
1 | 4,76% |
Kulturoznawstwo filmoznawstwo (UJ) |
8 | 38,10% |
Kulturoznawstwo Europy Środkowo-Wschodniej (UW) |
1 | 4,76% |
Filologia bałtystyka (UW) |
2 | 9,52% |
Filologia ugrofinistyka (UW) |
6 | 28,57% |
Żadne z powyższych (jakie? napisz na forum) |
2 | 9,52% |
Głosujący: 21. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Kulturoznawstwo / filologia
Hey!
Jestem tegoroczną maturzystką, na maturze zdaję polski i WOS (PR), a angielski i matematyką (PP). Zastanawiam się nad Kulturoznawstwem. Jednak trudno znaleźć jakieś informacje o tym kierunku. Najbardziej odpowiadałoby mi na UJ lub UW, są tam najciekawsze specjalizacje, a dokładnie zainteresowałam się: UJ: - porównawcze studia cywilizacji - zarządzanie kulturą - filmoznawstwo UW: - Filologia bałtystyka - Filologia ugrofinistyka - kulturoznawstwo Europy Środkowo-Wschodniej Czy są to oblegane kierunki? Czy warto na któryś z nich pójść? Ach. Co sądzicie o języku arabskim? Czy jest to język przyszłościowy?
"Świat jest mały, ostatecznie wszyscy kiedyś spotkamy się w łóżku." poprawa MATURA 2011 Polski PR Angielski PR Geografia PR Historia Sztuki PR moooże :p KULTUROZNAWSTWO! Studia? Chcę na Filologię Fińską lub Norweską! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kulturoznawstwo / filologia
Jak dla mnie ankieta, którą założyłaś nie ma większego sensu. Nikt Ci nie powie, który z kierunków na 100% jest dla Ciebie dobry, bo wybierana specjalizacja najczęściej łączy się z zainteresowaniami..
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tzn jakie języki?
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Studiuję filmoznawstwo na UŁ i jestem bardzo zadowolona ze swojego wyboru, ale czy tobie też taki kierunek będzie się podobać to nie mam pojęcia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
1. bałtystyka - języka litewskiego i łotewskiego
2. ugrofinistyka - specjalizacja fińska (język fiński) lub specjalizacja węgierska (język węgierski) To są kierunki, które łączą się z moimi zainteresowaniami, dlatego chciałam zapytać które z nich najlepiej studiować. Czy ktoś którąś z nich studiuje i czy może coś o niej powiedzieć. Dosiak. A jak jest na UŁ?
"Świat jest mały, ostatecznie wszyscy kiedyś spotkamy się w łóżku." poprawa MATURA 2011 Polski PR Angielski PR Geografia PR Historia Sztuki PR moooże :p KULTUROZNAWSTWO! Studia? Chcę na Filologię Fińską lub Norweską! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
A o co konkretnie pytasz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
1. Jak wygląda filmoznawstwo i w ogóle zajęcia na UŁ.
2. Ile ludzi przyjmują i jak to jest z dostaniem się tam. 3. Czy Łódź jest drogim miastem i czy możliwe jest znalezienie pracy podczas studiów. I ogólnie jakieś twoje odczucia co do tego miasta i kierunku. W ogóle to na którym roku jesteś?
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do pracy, to jasne że jest mozliwe znalezienie - łatwiej chyba z taką typowo weekendową, bo w tygodniu plan bywa porozwalany w taki sposób, ze trudno go dostosować do wymagań pracodawcy ![]() aha, w ubiegłym roku na kazdą specjalizację na kulturoznawstwie przyjmowali po 20 osób (były 3 specjalizacje), w tym roku otwierają osobny kierunek - kulturoznawstwo z dziennikarstwem
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Ooo to Kulturoznawstwo - filmoznawstwo zaintrygowało mnie.
![]() Tylko czy jest po tym jakaś praca? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja ze swojej strony powiem tylko ze na filologii jezeli chcesz skonczyc studia z dobra znajomoscia jezyka trzeba sie sporo uczyc, jednak poza tym filologia to nie tylko jezyka ale jest tez bardzo duzo literatury (czytanie i analizowanie wierszy w obcym jezyku itp) oraz histori, kultury wybranego kraju, poza tym jezykoznawstwo i inne przyjemne rzeczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
3. Na to pytanie udzielila Ci obszernej odpowiedzi koleżanka wyżej i nie mam właściwie nic do dodania. Odczucia co do miasta nie będą obiektywne bo mieszkam pod Łodzią od urodzenia więc znam to miasto. Moim zdaniem są tutaj perspektywy dla rozwoju i szansa na znalezienie pracy, z kierunku jestem zadowolona. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Dzięki. Nad filmoznawstwem zastanawiam się już od dłuższego czasu, ale coraz bardziej wynajduję inne ciekawe kierunki, które mogłabym ewentualnie studiować. Ten kierunek jest dla mnie tyle interesujący, że daje dużą różnorodność, zwłaszcza, że raczej przyszłość łącze z jakąś formą pisarską. Ale chętnie też nauczyłabym się jakiegoś ciekawego języka, bo szczerzę mówiąc angielskiego mam dość.
![]() Na filmoznawstwie na UŁ macie jakieś języki, oprócz angielskiego?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Interesuję się filmem i zamiarowałam do filmówki iść. Dlatego, z sentymentu, wybrałabym filmoznawstwo. Myślę, że to ciekawy kierunek.
![]()
![]() |
#14 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:03.