|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Schudłam i co dalej??
Witam wszystkich..
Jestem tu nowa, i mam pytanie do Was jako ekspertek. Udało mi się zrzucić ponad 40kilo. Stosowałam dietę 1000 kalorii, czasem nawet było mniej. Brałam dodatkowo tabletki, ćwiczyłam.. Ale zastanawia mnie jedna rzecz - jak mam teraz się odżywiać?? Tzn. chodzi mi o to czy żeby utrzymać swoją wagę nadal muszę trzymać taką ścisła dietę?? Co jeśli dziennie zjem powiedzmy 3000 kalorii i przestanę ćwiczyć, albo będe powiedzmy jeździć na rowerku parę minut dziennie. Jakie będzie prawdopodobieństwo efektu jojo.. Tyle mnie kosztowało aby schudnąć i nie chciałabym zrobić żadnych błędów.. Jak wygląda "życie po"??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Schudłam i co dalej??
Największe błędy już niestety za Tobą.
40kg na drastycznej diecie to ogromna strata mięśni + dodatkowe obniżenie metabolizmu. Jak będziesz jadła 3000 kcal to oczywiste, że przytyjesz. Przeciętny facet jedząc 3000 kcal codziennie jest w stanie przytyć ![]() Dobra dieta nie obniża metabolizmu i uczy zdrowych nawyków. Tych, które pomagają trzymać wagę, a nie kosztują nas nic. Zapoznaj się z zasadami odpowiedniego żywienia, stosuj w praktyce stopniowo podnosząc kaloryczność dzienną. To będzie wybudzać metabolizm. Dalej obserwuj organizm. U niektórych osób przebiega to gładko, inne mają pewnie większe problemy niż na redukcji samej. Kwestia szczęścia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Jak długo jesteś na 1000 kcal? Obawiam się że skoro zrzuciłaś az tyle kg to jesz tak od kilku miesięcy... to bardzo niedobrze, w ogóle takie odchudzanie jest bardzo niezdrowe i zapewne masz osłabiony organizm i rozwalony metabolizm. Jak się odżywialaś w tym czasie? Niestety wydaje mi się, że bez efektu jo-jo się nie obędzie, musisz się z tym pogodzić i jak najszybciej zwiększyć ilość jedzenia, bo efekty zdrowotne mogą być opłakane... poczytaj wątki podwieszone w tym dziale, o tym jak się zdrowo odżywiać, jedz 5-6 małych posiłków co 2-3 godziny, zwiększaj ilość kcal stopniowo, w ten sposob może uda Ci się przytyć niewiele, ale za to przyspieszyć choć trochę metabolizm, który potwornie spowolniłaś tą drastyczną i niestety głupią dietą. I proponuje zrobić badania, bo możesz mieć rozmaite niedobory...
edit Spóźnilam się odrobinę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Stosowałam dietę ok.rok. A odżywiałam się różnie.. Czytając to forum i wątek "Przykładowe jadłospisy" widzę że napewno nieprawidłowo.. No ale , mądry Polak po szkodzie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Pozostaje odpuścić te kilka kg i wziąć się za siebie z głową. Jak już rozkręcisz metabolizm, będziesz mogła ewentualnie zdrowo zrzucić to co teraz Ci przybędzie. Ale to może potrwać. Masz na forum potrzebne informacje, więc do dzieła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:26.