unieważnienie umowy o zlecenie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-28, 08:35   #1
alicja.b
Raczkowanie

unieważnienie umowy o zlecenie

witajcie, od grudnia jestem na zasiłku rehabilitacyjnym. Niestety miałam wcześniej podpisaną umowę zlecenie z pewną firmą, za wykonywanie pewnej pracy. Odkąd poszłam na zwolnienie lekarskie, nie wykonywałam tej pracy, robiła to inna osoba. Jednak nadal co 3 miesiące dostawałam około 30 zł (wynagrodzenia), ponieważ nie zgłosiłam tego i nie wypowiedziałam umowy. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że okazało się, że jestem śmiertelnie chora i nie miałam głowy aby zajmować się tymi rzeczami. Obecnie jestem na zasiłku rehabilitacyjnym i nie mogę podejmować żadnej pracy zarobkowej, bo zasiłek jest wtedy odbierany. Jutro mam zamiar rozwiązać tą umowę, ale co z miesiącami wstecz? Czy da się taka umowę jakoś unieważnić, skoro jej nie wykonywałam? Wiem, ze firma zatrudniająca mnie, musiałaby pisać korekte do urzędu skarbowego.

Edytowane przez alicja.b
Czas edycji: 2010-03-28 o 14:50
alicja.b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-28, 21:24   #2
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125
Dot.: unieważnienie umowy o zlecenie

Czegoś nie rozumiem. Raz na 3 miesiące dostawałaś wynagrodzenie 30 złotych???
Dlaczego firma Ci płacila i przede wszystkim, co to za wynagrodzenie, 30 zeta?
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-29, 12:11   #3
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Napisane przez alicja.b Pokaż wiadomość
witajcie, od grudnia jestem na zasiłku rehabilitacyjnym. Niestety miałam wcześniej podpisaną umowę zlecenie z pewną firmą, za wykonywanie pewnej pracy. Odkąd poszłam na zwolnienie lekarskie, nie wykonywałam tej pracy, robiła to inna osoba. Jednak nadal co 3 miesiące dostawałam około 30 zł (wynagrodzenia), ponieważ nie zgłosiłam tego i nie wypowiedziałam umowy. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że okazało się, że jestem śmiertelnie chora i nie miałam głowy aby zajmować się tymi rzeczami. Obecnie jestem na zasiłku rehabilitacyjnym i nie mogę podejmować żadnej pracy zarobkowej, bo zasiłek jest wtedy odbierany. Jutro mam zamiar rozwiązać tą umowę, ale co z miesiącami wstecz? Czy da się taka umowę jakoś unieważnić, skoro jej nie wykonywałam? Wiem, ze firma zatrudniająca mnie, musiałaby pisać korekte do urzędu skarbowego.
Jak możesz unieważnić umowe skoro już pracowałaś czyli świadczyłaś pracę? Jedynie możesz się dogadać z pracodawcą jeśli pójdzie Ci na rękę i zrobi korektę w Zusie, bo w skarbówce nie ma śladu że pracowałaś - w umowach zleceniach jest jako zaliczka a nie jako wynagrodzenie.
Stary 2010-03-29, 14:07   #4
alicja.b
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Jak możesz unieważnić umowe skoro już pracowałaś czyli świadczyłaś pracę? Jedynie możesz się dogadać z pracodawcą jeśli pójdzie Ci na rękę i zrobi korektę w Zusie, bo w skarbówce nie ma śladu że pracowałaś - w umowach zleceniach jest jako zaliczka a nie jako wynagrodzenie.
W mojej pracy, dodatkowo zajmowałam się ubezpieczeniem pracowników, za co dostawałam prowizje od ubezpieczyciela. Były to groszowe sprawy.
Wcześniej pisałam, ze zachorowałam i przez pół roku nie wykonywałam tej pracy, robił to ktoś inny. Nie zgłosiłam tego bo byłam bardzo cięzko chora i nie miałam głowy do takich spraw. Do urzędu ta informacja doszła, bo dostałam Pit 11, z każdego zarobku nalezy się rozliczyć. Obecnie chciałabym te pieniądze zwrócić, ponieważ niesłusznie wpływały na moje konto, oraz poproszę o korekte do urzędu skarbowego.

Czy na zasiłku chorobowym również nie można swiadczyć jakiejkolwiek pracy zarobkowej?

Edytowane przez alicja.b
Czas edycji: 2010-03-29 o 14:08
alicja.b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości