biżuteria - ekspertyza eksperta - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-31, 14:25   #1
kasQ
Raczkowanie

biżuteria - ekspertyza eksperta

Witam, zastanawiam sie nad kupnem bizuterii od osoby, ktora sprowadza ja ze Stanow problem polega na tym, ze nie jestem przekonana co do wartosci tej bizuterii, ktora ta osoba mi podaje. Do bizuterii dolaczona jest "ekspertyza" : "eksperta diamentow.rzeczoznawcy perel i substancji pochodzenia organicznego" postanowilam sprawdzic w internecie czy osoba , ktora podaje sie za tego eksperta faktycznie nim jest. Niestety nie znalazlam nikogo takiego. Dziewczyna wycenila ten pierscionek na 11 tyś zł a oczywiste jest to, ze nie chcialabym pasc ofiara "naciagacza" stad moje pytanie czy jest jakis rejestr takich ekspertow - w necie znalazlam jakis bylo tam doslownie parenascie nazwisk , oczywiscie tej pani "eksper" nie bylo. Czy istnieje jakas inna mozliwosc sprawdzenia tego? Jesli tak - bardzo prosze o jakies informacje
Pozdrawiam
kasQ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 15:13   #2
plywok
Zakorzenienie

Dot.: biżuteria - ekspertyza eksperta

Cytat:
Napisane przez kasQ Pokaż wiadomość
Witam, zastanawiam sie nad kupnem bizuterii od osoby, ktora sprowadza ja ze Stanow problem polega na tym, ze nie jestem przekonana co do wartosci tej bizuterii, ktora ta osoba mi podaje. Do bizuterii dolaczona jest "ekspertyza" : "eksperta diamentow.rzeczoznawcy perel i substancji pochodzenia organicznego" postanowilam sprawdzic w internecie czy osoba , ktora podaje sie za tego eksperta faktycznie nim jest. Niestety nie znalazlam nikogo takiego. Dziewczyna wycenila ten pierscionek na 11 tyś zł a oczywiste jest to, ze nie chcialabym pasc ofiara "naciagacza" stad moje pytanie czy jest jakis rejestr takich ekspertow - w necie znalazlam jakis bylo tam doslownie parenascie nazwisk , oczywiscie tej pani "eksper" nie bylo. Czy istnieje jakas inna mozliwosc sprawdzenia tego? Jesli tak - bardzo prosze o jakies informacje
Pozdrawiam
jeżeli Ci zależy na tym pierścionku i jesteś w stanie wydać taką kasę. to wydaj te 100 zlotych (kwotę podaję na oko bo nie wiem jaka jest właściwa\prawdziwa) i podejdź z tą dziewczyną do jubilera, którego Ty wybierzesz i niech on jeszcze to sprawdzi i Ciebie uspokoi.

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 16:31   #3
bzykubzyk
Raczkowanie

cena takiej ekspertyzy u jubilera jest uzależniona od ceny która mu wyjdzie Kiedyś wyceniałam pierścionek który został znaleziony przez moją mamę i ten Pan spojrzał na mnie i spytał czy na pewno chcę tego bo to nie będzie mała kwota(a ja wtedy 15 lat sobie poszłam zobaczyć ile kosztuje)...swoją drogą nieźle mógł mnie wtedy oszukać że niby odkupi a później by dużo drożej sprzedał. Przejdź się po jubilerach spytaj jak się ceny wycen kształtują i czy w ogóle robią je. Później idź z tą dziewczyną i przy niej niech wyceni.
bzykubzyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 17:19   #4
dzustam
Zakorzenienie

Nie wiem, czy jest jakaś różnica, ale przecież nie trzeba wyceniać tego pierścionka na konkretną sumę, moim zdaniem tu nie potrzeba rzeczoznawcy, ale raczej jubilera, który sprawdziłby autentyczność złota, diamentów i pereł

I jeżeli wszystko jest autentyczne, to autorka może sobie wybrać czy 11 tys. za taki pierścionek chce dać, czy się jej nie opłaca...

Zresztą, przy takiej kwocie dobrze znać prawdziwą wartość. Tylko trochę kiepsko, gdyby rzeczoznawca wycenił pierścionek na 9 tys. a sam zgarnął 2 tys.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości