|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Reklamacja jak długo mam czekać?
Hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Reklamacja jak długo mam czekać?
Czekasz 14 dni KALENDARZOWYCH. Jeśli w tym czasie nie ma odpowiedzi , znaczy że Twoja reklamacja jest zasadna. Nic do terminu nie ma okres urlopowy, Wielkanoc czy Dzień Sąsiada.
Idź do sklepu i nie daj sobie kitu wcisnąć. Nie wywiązali się z ustawowego terminu, w związku z tym Twoja reklamacja została uznana. "Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1 (naprawy bądź wymiany – przypis własny), nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione. Art. 8 ust. 3 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz.U. Nr 141, poz. 1176 ze zm.)" "Dlatego też tak istotne jest ustosunkowanie się sprzedawcy do reklamacji klienta w ciągu 14 dni od dnia jej złożenia. Ważne - nie można się tutaj uchylić od odpowiedzi na reklamację w powyższym terminie ze względu na np. oczekiwanie na informację od rzeczoznawcy, czy też producenta danego towaru, co do istnienia wady. Ustawa nie przewiduje takich wyjątków i sprzedawca, który nie czuje się kompetentny do ustosunkowania się do konkretnej reklamacji, powinien raczej z automatu ją odrzucić i następnie poczekać na obiektywną opinię specjalisty. W razie pozytywnej opinii nie ma przeszkód aby taką reklamację następnie uznać, a w razie negatywnej opinii sprzedawca ma drogę wolną do wykazywania braku niezgodności przed sądem." http://prokonsumencki.pl/blog/masz-1...i-dnia-wiecej/
"Bynajmniej" nie znaczy "przynajmniej" Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo" Edytowane przez Vilqa Czas edycji: 2014-08-10 o 10:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
masz na piśmie z datą, że oddałaś ten pierścionek?
ps. sklep nie może nie przyjąć zgłoszenia reklamacyjnego - w ciągu 14 dni może je rozpatrzyć negatywnie lub pozytywnie ale nie może nie przyjć więc jakby się tłumaczyli, że jeszcze "nie przyjęli reklamacji" to tak nie ma - przyjąć przyjęli i na dodatek spóźnili się z rozpatrzeniem więc wynik jest z automatu pozytywny i generalnie - tj. napisała koleżanka wyżej
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
tak mam zgłoszenie reklamacyjne gdzie jest data zgłoszenia napisana 27 06 2014 wypisany rodzaj produktu, wada i adnotacje że przyjęto paragon i metkę co niby miało przyśpieszyć wszystko
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie daj sobie wcisnac, idz tam i rozmawiaj z kierownikiem a Nie jakas sprzedawczynia. Wyslane przez tapatalk 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pamiętaj, że teraz prawo stoi po Twojej stronie i już absolutnie zbyt długo czekasz - w razie gdyby robili problemy to idziesz do rzecznika praw konsumenckich (wygooglaj gdzie to w twoim mieście), zaraz im się historyjka zmieni
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:51.