|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 103
|
Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami - problem...
Jako że nie znam się kompletnie na gotowaniu ale podjęłam się ugotowania czegoś smacznego mojemu ukochanemu z okazji urodzin mam pytanie odnośnie takiego oto przepisu:
Skład: - 30 dag kaszy gryczanej palonej - 1 jajo - 4 dag suszonych grzybów - 5 dag cebuli - 3 dag masła - 10 dag smalcu lub ceresu (?) - mąka - łyżka bułki tartej Sos: - 1,5 łyżki masła - 1,5 łyżki mąki - 1 duża cebula - 0,5 szklanki gęstej śmietany - sól - cukier - 1 szklanka wywaru grzybowego Sposób wykonania: umyte i wymoczone grzyby ugotować. połowę wywaru przeznaczyć do kaszy, resztę zostawić na sos. grzyby posiekane przysmażyć z masłem i cebulą. kaszę gryczaną rozgotować (rozkleić) na grzybowym smaku, osolić, ostudzić, wbić jajo i dodać tyle mąki aby masa dała się formować. robić z niej podłużne placki, smarować grzybowym nadzieniem i zwijać zrazy. posypać bułką tartą i smażyć na gorącym tłuszczu. ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i wstawić do gorącego piekarnika na 10-15 min. podawać w tym samym naczyniu. Sos: cebulę obrać, pokroić, zarumienić na maśle, dodać mąkę, zasmażyć na rumiano, rozprowadzićszklanką wywaru grzybowego i zagotować. przetrzeć przez sito, posolić, wsypać szczyptę cukru i doprawić śmietaną. - No więc jak przygotować te grzyby, namoczyć je na noc? - Ile wlać tej wody żeby starczyło na przygotowanie kaszy i sosu. - Co to jest ten ceres, czy zamiast tego może być masło (albo jakikolwiek wegetariański tłuszcz) Może banalne pytania ale niestety dopiero się uczę sztuki kulinarnej ![]() a przepis przepisałam w całości, może komuś się przyda |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 883
|
Dot.: Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami - problem...
Grzyby wystarczy ze wymoczysz 1-2h
Ceres to tłuszcz na bazie rzepaku
__________________
Never give up under strain, Keep your head up day by day, You're the only one to live your life. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 103
|
Dot.: Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami - problem...
Dzięki za poradę
![]() A zrazy wyszły ok jak na moje umiejętności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.