|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Ślub w innej parafii...
Witajcie Dziewczęta
Nadeszla wiekopomna chwila....zaręczyny i plany co do ślubu. Mieszkam nad morzem w okolicy Krynicy Morskiej. Problem dotyczy tego, że pragniemy wziąć ślub w zabytkowym, przepięknym kościele w Stegnie. Czy może któraś z Was miała jakieś podobne kombinacje slubne ![]() Wiem, że teraz nie ma z tym żadnego problemu i generalnie slub mozna wziąć nawet w Zakopanem jesli się tak chce. Nie wiem tylko czy powinnismy załatwiać wszystko z księdzem ze Stegny czy najpierw z proboszczem z mojej parafii. może to troszkę głupi problem ![]() Pozdrawiam Aguha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ślub w innej parafii...
no napewno do swojego proszobszcza musisz isc . Od musi dac swistek ze sie zgadza i takie tam bla bla. bez koperty ani rusz.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
ja biore slub w innej parafii. zaczelam od wizyty w kancelarii parafialnej w kosciele, gdzie bedzie slub. faktycznie - ze swojej parafii musialam miec "zgode na slub w innej parafii" - ale zalatwilam to od reki, bez ogladania proboszcza, jakis urzedujacy mlody ksiadz dal mi ten papier bez szemrania, kosztowalo mnie to 50 zl. wiem tez, ze jak sie czlowiek ladnie usmiechnie to i zapowiedzi moga "isc" tylko w tym kosciele, gdzie sie bierze slub. na poczatku mi jeden ksiadz nagadal, ze bedzie trzeba wszedzie po kolei, w parafii "gdzie slub", w mojej i w narzeczonego - ale mozliwe jest uzyskanie "dyspensy" od tych dwoch ostatnich zapowiedzi. u nas to wszystko zalatwial proboszcz parafii, gdzie bedziemy brali slub. narazie kosztowalo nas to niewiele, ale nie wiem jak nas podliczy na koniec
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Ja 3 tygodnie temu brałam slub w innej parafi niz moja czy męża. Tak jak pisały dziewczyny wczesniej bedziesz potrzebować zaświadczenia z jednej lub drugije parafii tzw. "pozwolenie na slub" od proboszcza. Idź tam gdzie wiesz że nie bedzie problemów. Ja za takie zaświadczenie nie płaciłam nic. Zapowiedzi szły w 3 parafiach: mojej , męża oraz w tej gdzie braliśmy ślub.
ALBUMY Zarobiona mama pracująca ![]() Tylko nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy. Przez pierwsze dwa lata uczysz dzieci chodzić i mówić a przez następne szesnaście lat marzysz o tym żeby usiadły spokojnie i się zamknęły !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Udało się wszystko bez komplikacji załatwić. Ksiądz z mojej parafii skierował nas do parafii Narzeczonego i tam zalatwialismy wszelkie sprawy z licencją, naukami. Załatwiliśmy też wszystko w parafii, gdzie będzie ślub...
![]() Teraz tylko czekamy na 22 września 2007 i... STANIE SIĘ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
witam,
my równiez planujemy slub w parafii, do której nie nalezy zadne z nas. Najpierw skontaktowalismy sie z ksiedzem z parafii, w ktorej chcemy sie pobrac. Probosz bardzo sie ucieszyl i wszystko nam dokladnie wyjasnil. Sa dwie drogi uzyskania zgody na slub w innej parafii. Jedna to uzyskanie tak zwanej licencji, ale wtedy zapowiedzi sa w parafiach narzeczonych lub... mozna przeniesc CALA procedure, lacznie z zapowiedziamy do parafii, ktora sie wybralo, wtedy nie trzeba robic zapowiedzi w parafiach narzeczonych. Teraz najlepsze... ![]() ![]() Osobiscie uratowalo mi to sytuacje, bo moj ksiadz odwroci sie na piecie i nie chcial wogle rozmawiac na ten temat... za to proboszcz mojego narzeczonego jest bezproblemowy ![]() Nie wiem nic o platnosciach, ale nie wydaje mi sie zeby prosba o przeniesienie procedury do innego kosciola byla powodem do placenia... bo za co... Zobaczymy jak to bedzie bo dopiero zaczynamy wszystko zalatwiac. Trzymajcie kciuki. ps. nasza data to 15.IX.2007 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
x
Edytowane przez nieposkromionaa Czas edycji: 2011-02-17 o 21:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:23.