Wady , aparat .. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-05, 12:30   #1
laaroox2
Przyczajenie

Wady , aparat ..

Witam. Zaznaczam , że to mój pierwszy post na forum .. ;- )
Chodzi to o wady ząbków
. Wiem , że podstawowych informacji udzieli mi orto , ale może mała częśc z was , orientuje się trochę , lub miała podobne przypadki.. Otóż mam tyłozgryz, górna szczęka jest za wąska, kły przedsionkowe .. wysunięte spoza łuku ;x , jedynki lekko na sieie nachodzą..
Czy przy takich wadach będę musiała nosić na poczętek aparat ruchomy . ? Bo dowiedziałam się ostatnio od mojej koleżanki , że ona najpierw miała nosić aparat ruchomy , a potem stały..
Czy ktoś może orientuje sie jak to może być w moim przypadku . ?
Z góry dziękuję za odpowiedź
laaroox2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 09:26   #2
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Dot.: Wady , aparat ..

zależy ile masz lat. Jeśli więcej już 15-16 to już ja bym zakładała aparat stały, bo ruchomy nic tutaj nie da. Oczywiście jeśli wszystkie zęby stałe już wyszły u ciebie, jeśli nie to trzeba poczekać na nie, nie mam tutaj na myśli ósemek, bo je można wyrwac w trakcie leczenia jeśli będą przeszkadzać.

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 16:41   #3
wyszukiwarka
Zadomowienie

myślę,że bedziesz od razu nosiła aparat stały.Nie ma się co cackać z ruchomymi,bo raczej nic ci to nie da...
Stary 2010-03-10, 07:10   #4
laaroox2
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
zależy ile masz lat. Jeśli więcej już 15-16 to już ja bym zakładała aparat stały, bo ruchomy nic tutaj nie da. Oczywiście jeśli wszystkie zęby stałe już wyszły u ciebie, jeśli nie to trzeba poczekać na nie, nie mam tutaj na myśli ósemek, bo je można wyrwac w trakcie leczenia jeśli będą przeszkadzać.
Tak dla sprostowania . Mam 13 lat .
laaroox2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-10, 10:13   #5
88Ekaterina88
Zakorzenienie

jak masz 13 to jeszcze się łapiesz na aparat wyciągany refundowany przez NFZ. ja bym na twoim miejscu nie zakąłdała jeszcze aparatu stałęgo, gdyż jeszcze się rozwijasz, rośniesz i twoja szczęka także. poczekaj do 15-16 roku życia i wtedy aparat stału, bo gdy teraz załozysz aparat stały to po jego ściągnięciu wada może wrócić, gdyż jeszcze będziesz rosnąć.

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-04-08, 15:41   #6
erta10
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez laaroox2 Pokaż wiadomość
Witam. Zaznaczam , że to mój pierwszy post na forum .. ;- )
Chodzi to o wady ząbków
. Wiem , że podstawowych informacji udzieli mi orto , ale może mała częśc z was , orientuje się trochę , lub miała podobne przypadki.. Otóż mam tyłozgryz, górna szczęka jest za wąska, kły przedsionkowe .. wysunięte spoza łuku ;x , jedynki lekko na sieie nachodzą..
Czy przy takich wadach będę musiała nosić na poczętek aparat ruchomy . ? Bo dowiedziałam się ostatnio od mojej koleżanki , że ona najpierw miała nosić aparat ruchomy , a potem stały..
Czy ktoś może orientuje sie jak to może być w moim przypadku . ?
Z góry dziękuję za odpowiedź

ach jak miło, mamy niemalże takie same wady nachodziłam się trochę po ortodontach również będąc w Twoim wieku więc mogę Cię zapewnić, że będą Ci proponować aparat stały przynajmniej tak było w moim przypadku, jednak wtedy się uparłam na ruchomy, ale co się odwlecze to nie uciecze :P
powodzenia

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
jak masz 13 to jeszcze się łapiesz na aparat wyciągany refundowany przez NFZ. ja bym na twoim miejscu nie zakąłdała jeszcze aparatu stałęgo, gdyż jeszcze się rozwijasz, rośniesz i twoja szczęka także. poczekaj do 15-16 roku życia i wtedy aparat stału, bo gdy teraz załozysz aparat stały to po jego ściągnięciu wada może wrócić, gdyż jeszcze będziesz rosnąć.
refundowany jest do 12 roku życia
+wyciągi międzyszczękowe
+łuk podniebienny (już zdjęty )
+headgear

koszt: 3310 zł

erta10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-08, 18:51   #7
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez erta10 Pokaż wiadomość
ach jak miło, mamy niemalże takie same wady nachodziłam się trochę po ortodontach również będąc w Twoim wieku więc mogę Cię zapewnić, że będą Ci proponować aparat stały przynajmniej tak było w moim przypadku, jednak wtedy się uparłam na ruchomy, ale co się odwlecze to nie uciecze :P
powodzenia

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

refundowany jest do 12 roku życia
za moich czasów był refundowany do 13 roku zycia.

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości