Domy Starców - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-04, 19:14   #1
TmargoT
Zakorzenienie

Question

Domy Starców

Dlaczego w.g. Was dzieci oddaja swoich najblizszych rodziców do domu starców.Czy brakuje im cierpliwości,pieniędzy,cz y wiedzy fachowej.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 19:28   #2
_totally_
Zakorzenienie

Dot.: Domy Starców

Pytasz? Stwierdzasz?
Język to przede wszystkim melodia i sprawne posługiwanie się słowem, to komponowanie wspaniałej muzyki. Komputerszczyzna melodii nie ma i nigdy mieć nie będzie; jest muzyką współczesną, pełną dziwnych dysonansów i zgrzytliwych współbrzmień.

J. Grabowski
_totally_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 19:34   #3
pink69
Zakorzenienie

Mają swoje życie i zwyczajnie nie chca kłopotu-to moje zdanie.
Nigdy bym tak nie zrobiła.
Moja mama wychowała mnie,zarywała przy mnie noce,życie towarzyskie,poświęciła wszystko.
Dlaczego więc ja mam nie zrobić tego dla niej?

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 19:34   #4
Madia
Zakorzenienie

Myślę, że ci co nie muszą/nie chcą tego nie robią. A reszta chce lub musi to zrobić. To tyle.

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 19:34   #5
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez _totally_ Pokaż wiadomość
Pytasz? Stwierdzasz?
Skoro są pytajniki czy i dlaczego to raczej pyta

Jeśli chodzi o temat, to nie mam pojęcia, to raczej indywidualna sprawa każdego. Ale ja bym nie mogła oddać rodziców do domu starców...

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 19:44   #6
springtime
Rozeznanie

Nie mogłabym tak postąpić, więc nie mam pojęcia czym kierują się tacy ludzie. Wydaje mi się, że po prostu mają swoje życie i taka starsza osoba przeszkadza im. Chociaż nie rozumiem takiego postępowania.
Stary 2008-03-04, 20:26   #7
olka_222
Zakorzenienie

wydaje mi się że nie warto mówić "nigdy".... nie wiadomo jak wam się życie potoczy...

Wydaje mi się że to czy ktoś odda starszą osobę do domu starców zależy między innymi od:

tego czy ma warunki mieszkaniowe na tyle dobre zeby przyjąć pod dach osobę która np musi leżeć albo mieć spokój

tego czy ma zdrowie, np po to by podnieść i przewinąć starszą osobę

tego czy ma w ogóle czas dla niej, bo często starsze osoby potrzebują opieki 24 h na dobę- a wtedy nie ma mowy już o pracy

tego czy dana osoba jest sprawna psychicznie i nie stwarza zagrożenia dla otoczenia.

Należałoby zaznaczyć że nie oddaje się do domu starców osoby które są starsze ale w pełni sił fizycznych i umysłowych. Bo takie osoby są w stanie normalnie funkcjonować u siebie w domu z np doglądaniem i czasową pomocą bliskich
Stary 2008-03-04, 20:32   #8
megi.3
Zadomowienie

Myślę, że zawsze trudno jest podjąc taka decyzję, ale niestety różnie bywa... Moze byc tak, że starsza osoba wymaga opieki non stop, trzeba ja przebierać, karmić, kąpać itd, nie każdy może mieć tyle siły, czasu. Może być tak, że starsza osoba jest niebezpieczna dla otoczenia w tym sensie, że nie zakręca gazu, nie pamięta o wilu sprawach i upilnowanie jej jest bardzo trudne (nie mówię, ze niemożliwe, ale jednak może być to naprawde trudne). Czasem całodobowa opieka nad osoba starszą może trwać wiele, wiele lat, i trudno pogodzić ją z normalnym życiem, praca zarobkową...
Teraz rozumiem takie osoby, ktore znajdują dla swoich najbliższych dom starców, bo jest to ponad ich siły. Choć jeszcze 10 lat temu pisalabym tak jak Wy - że potępiam, albo że nie rozumiem, że nigdy bym tak nie zrobiła. Teraz już nie jestem tego taka pewna, nie wiem co bedzie, czy dam radę jeśli życie postawi mnie w takiej sytuacji jak opisalam wyżej. Smutne to, ale po prostu nie wiem...
megi.3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 20:40   #9
calkiem-spoko
BAN stały

Ja myślę, że lepszy jest porządny dom starców i bardzo częste wizyty w nim, niż starsza osoba miałaby się gnieździć w jakiejś ciasnej kawalarce ze swoją córką/synem i ich rodziną. Nie każdy ma warunki i trzeba uszanować ludzkie wybory, jeżeli nie wynikają one ze zwykłej wygody, a po prostu braku możliwości.
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 20:40   #10
syntagma
Zakorzenienie

mysle, ze niepotrzebnie jest to postrzegane jako cos zlego. Czesto osoby starsze choruja, maja problemy powazne z pamiecia, chodzeniem itd. i wymagaja po prostu stalej opieki. Przecietna rodzina, w ktorej dzieci sie ucza, rodzice chodza do pracy nie moze sobie pozwolic na opiekowanie sie 24 h na dobe.

Porownanie do dziecinstwa nietrafne, pieluch nie nosimy, az do otrzymania dowodu, a starosc to dlugi okres, z 20 lat mozna tak chorowac powaznie - Alzheimer itd. i wtedy ani sie samemu zakupow nie zrobi, a i pieluchy potrzebne czesto.

Wazne jest zeby zapewnic opieke i miec kontakt z osoba staly i regularny.
Stary 2008-03-04, 20:46   #11
TmargoT
Zakorzenienie

A CO JEŚLI STRASI RODZICE NIE CHCA TA IŚĆ.często się słyszy o takich przypadkach,kiedy starsi ludzie bronią się przed takimi domami
.a co jeśli okazuje się,że takich domach torturuje się ludzi.wciąż słychać o tym w telewizji.i czasem niewiadomo w jakie ręce powierzamy najbliższych
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 20:51   #12
syntagma
Zakorzenienie

ja nie rozumiem za bardzo tego oddac

no bo jak to tak? dzieci zwykle odchodza z rodzinnego domu i rodzice zostaja sami. W swoim domu. No i co pozniej, nie rozumiem tego oddac, jakby to rzecz byla.

Jak sa traktowani, no na boga, jak sie odwiedza raz na bozenarodzenie, a drugi raz na wielkanoc, no to mozna nie wiedziec co sie z bliskim dzieje, fakt
Stary 2008-03-04, 20:53   #13
calkiem-spoko
BAN stały

Myślę, że w Polsce jest o prostu mała świadomość społeczna i domy starców kojarzą się wyłącznie źle. Społeczeństwo się starzeje i zaczną powstawać cywilizowane domy starców.
Poza tym mi się wydaje, że lepiej jak starsza osoba jest w domu starców, ma życie towarzyskie, jakieś ćwiczenia, kontakt z rówieśnikami, ma z kim porozmawiać...niż siedzi sama gdzieś i Radia Maryja słucha. Wiem, że to każdego wybór, co lubi, ale piszę ze swojego punktu widzenia.
Stary 2008-03-04, 20:57   #14
Cześka
BAN stały

Czasem rodzina nie ma po prostu warunków by trzymać osobę starszą, nie rzadko schorowaną. Moja znajoma miała babcię chorą psychicznie, byli zmuszeni oddać kobiecinę do domu starców, po prostu wszyscy domownicy pracowali i nie było jak się zająć tą babcią. A w domu starców zawsze ta opieka jest lepsza, lekarz, psycholog - na miejscu. Starsze osoby mają też towarzystwo, nie dziczeją we własnych czterech ścianach.

A co do torturowania... Wiecie, w każdym miejscu mogą się zdarzyć takie sytuacje. Mało to razy słychać było, ze w szpitalu pielęgniarki torturowały noworodki?
Wydaje mi się, że nie zależy to od miejsca, tylko od ludzi, którzy tam przebywają. Jeżeli idzie ktoś pracowac do domu starców, zeby tylko pośmiać się z choroby i postroić niesmaczne żarty to już jest obrzydliwe.
Cześka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 21:02   #15
Papiszynka
Zakorzenienie

calkiem-spoko chyba pierwszy raz :P ale calkowicie sie z Toba zgadzam nie dosc ze starsza osoba ma zycie towarzyskie i opieke na miejscu, to tymbardziej nie ma poczucia ze ciazy wlasnej rodzinie (starsi ludzie czesto tak mysla nawet jesli tak nie jest). Ja osobiscie wolalabym isc do domu starcow. Moja babcia sama sobie zapewnila takie mieszkanie i ja zrobie dokladnie tak samo jak ona.
Papiszynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-04, 21:09   #16
Fresa
Zakorzenienie

Dom starców: najwygodniejsze rozwiązanie: pozbyć się starego człowieka, jak niepotrzebnego nikomu sprzętu...

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 21:11   #17
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Dom starców: najwygodniejsze rozwiązanie: pozbyć się starego człowieka, jak niepotrzebnego nikomu sprzętu...
No i właśnie przemawia przez Ciebie te stereotypowe polskie myślenie. Niestety, póki ludzie będą tak dalej myśleć, domy starców nigdy nie staną się cywilizowane i lepiej kojarzone.
A problem ludzi starszych będzie narastał.
Stary 2008-03-04, 21:15   #18
Cześka
BAN stały

A no właśnie... Chyba lepiej umieścić starego człowieka w domu starców niż pozwolić by np gnił w domu bez ciepłej wody, ogrzewania i w samotnych czterech ścianach. Uważam, że to nie jest żadna ujma dla starszego człowieka, ze przebywa w takim domu.
Stary 2008-03-04, 21:16   #19
taka taka
Zakorzenienie

Cytat:
Dom starców:najwygodniejsze rozwiązanie: pozbyć się starego człowieka, jak niepotrzebnego nikomu sprzętu...
myślę, że czasem, może nawet często jest to bardzo trudne i bardzo niewygodne rozwiązanie
taka taka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-04, 21:24   #20
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cześka Pokaż wiadomość
Chyba lepiej umieścić starego człowieka w domu starców niż pozwolić by np gnił w domu bez ciepłej wody, ogrzewania i w samotnych czterech ścianach.

A nie pisałam wcześniej, że starego człowieka traktuje się, jak niepotrzebny już nikomu sprzęt?

Nie ma co, fajny wybór: albo gnić w domu bez ciepłej wody, ogrzewania i pustych 4 ścianach, albo do domu starców... co wybierasz babciu/dziadku...

Stary 2008-03-04, 21:30   #21
Cześka
BAN stały

Cytat:

A nie pisałam wcześniej, że starego człowieka traktuje się, jak niepotrzebny już nikomu sprzęt?

Nie ma co, fajny wybór: albo gnić w domu bez ciepłej wody, ogrzewania i pustych 4 ścianach, albo do domu starców... co wybierasz babciu/dziadku...
Czy ty w ogóle rozumiesz co czytasz? Napisałam, że dom starców jest o niebo lepszym rozwiązaniem dla osoby która żyje w obskurnej kamienicy bez wody i światła. Zresztą osoby które mają wszystko w domu też nie powinny się oburzać na hasło dom starców. Jest dużo plusów takiego miejsca, towarzystwo chociażby, opieka całodobowa.
Stary 2008-03-04, 21:36   #22
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez olka_222 Pokaż wiadomość
wydaje mi się że nie warto mówić "nigdy".... nie wiadomo jak wam się życie potoczy...

Wydaje mi się że to czy ktoś odda starszą osobę do domu starców zależy między innymi od:

tego czy ma warunki mieszkaniowe na tyle dobre zeby przyjąć pod dach osobę która np musi leżeć albo mieć spokój

tego czy ma zdrowie, np po to by podnieść i przewinąć starszą osobę

tego czy ma w ogóle czas dla niej, bo często starsze osoby potrzebują opieki 24 h na dobę- a wtedy nie ma mowy już o pracy

tego czy dana osoba jest sprawna psychicznie i nie stwarza zagrożenia dla otoczenia.

Należałoby zaznaczyć że nie oddaje się do domu starców osoby które są starsze ale w pełni sił fizycznych i umysłowych. Bo takie osoby są w stanie normalnie funkcjonować u siebie w domu z np doglądaniem i czasową pomocą bliskich
Nie powiem, że chętnie, ale się z Tobą zgodzę.

Freso, ja Cię od jakiegoś czasu obserwuję.
Czytając Twoje posty czasem mam wrażenie, że jesteś nasza Wizażową idealistką.
Niestety życie często weryfikuje poglądy.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 21:36   #23
taka taka
Zakorzenienie

Cytat:
Czy ty w ogóle rozumiesz co czytasz? Napisałam, że dom starców jest o niebo lepszym rozwiązaniem dla osoby która żyje w obskurnej kamienicy bez wody i światła. Zresztą osoby które mają wszystko w domu też nie powinny się oburzać na hasło dom starców. Jest dużo plusów takiego miejsca, towarzystwo chociażby, opieka całodobowa.
oburza mnie, że starszych ludzi traktuje się jak ubezwłasnowolnionych
skąd Ty wiesz co jest dla takiej osoby lepszym rozwiązaniem
Stary 2008-03-04, 21:36   #24
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, nie rozumiem tego, co czytam.

Stary 2008-03-04, 21:39   #25
Cześka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez taka taka Pokaż wiadomość
oburza mnie, że starszych ludzi traktuje się jak ubezwłasnowolnionych
Nie nie wiem, ale moge się domyślać, że wolałabyś żyć w cieple, w domu z opieką medyczną niż siedzieć sama i słuchac radia maryja, a myć się raz w tygodniu w toalecie na piętrzę, wspólnej dla kilkunastu osób.
Zresztą, nie będe z Wami dyskutowac. Wy macie swoje zdanie, ja moje.

Cytat:
Nie, nie rozumiem tego, co czytam.
Szkoda.
Stary 2008-03-04, 21:42   #26
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez backie Pokaż wiadomość
Freso, ja Cię od jakiegoś czasu obserwuję.
Czytając Twoje posty czasem mam wrażenie, że jesteś nasza Wizażową idealistką.
Niestety życie często weryfikuje poglądy.
Filujesz zza winkla ?

Idealistką? Chciałabym być, ale daaaleko mi do bycia nią.
Jeśli już, to bardziej pasuje do mnie definicja utopistki , bo chciałabym, żeby było idealnie, uczciwie, sprawiedliwie...

Gdybym miała naście lat, to mogłabyś tak do mnie powiedzieć, zakładając, że o życiu wiem mało, albo nic; ja zdaję sobie doskonale sprawę z tego, że życie weryfikuje poglądy .

Cytat:
Zaraz i Ciebie Cześka zapyta, czy rozumiesz to, co czytasz , bo ona czegoś takiego nie napisała...

Cytat:
Taaak... lepiej dyskutować z osobą, która będzie Ci potakiwać, to będzie ciekawa dyskusja .

Stary 2008-03-04, 21:49   #27
taka taka
Zakorzenienie

Cytat:
Nie nie wiem, ale moge się domyślać, że wolałabyś żyć w cieple, w domu z opieką medyczną niż siedzieć sama i słuchac radia maryja, a myć się raz w tygodniu w toalecie na piętrzę, wspólnej dla kilkunastu osób.
ja nie wiem co bym wolała
wyobrażam sobie, że ktoś może wybrać starą kamienicę, w której przeżył swoje życie, swój dom

Cytat:
Zaraz i Ciebie Cześka zapyta, czy rozumiesz to, co czytasz , bo ona czegoś takiego nie napisała...

bez obaw, Cześka nie chce więcej dyskutować
Stary 2008-03-04, 22:02   #28
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
ja nie wiem co bym wolała
wyobrażam sobie, że ktoś może wybrać starą kamienicę, w której przeżył swoje życie, swój dom
Dokładnie.
Nie sądzę, że ktoś z miłą chęcią zamienia własne 4 ściany, w których przeżył całe życie, z którymi wiąże się tyle wspomnień, na pokój (często wspólny) w domu starców.

Stary 2008-03-04, 22:03   #29
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Cytat:
Filujesz zza winkla ?
Jednym okiem.

Cytat:
Idealistką? Chciałabym być, ale daaaleko mi do bycia nią.
Jeśli już, to bardziej pasuje do mnie definicja utopistki , bo chciałabym, żeby było idealnie, uczciwie, sprawiedliwie.
<backie z właściwym sobie wdziękiem potakuje>
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 22:10   #30
Papiszynka
Zakorzenienie

Fresa wspolny pokoj to chyba w jakims patologicznym domu. Widac ze chyba nie widzialas domu starcow z prawdziwego zdarzenia
Papiszynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości