![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Domy Starców
Dlaczego w.g. Was dzieci oddaja swoich najblizszych rodziców do domu starców.Czy brakuje im cierpliwości,pieniędzy,cz y wiedzy fachowej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Domy Starców
Pytasz? Stwierdzasz?
Język to przede wszystkim melodia i sprawne posługiwanie się słowem, to komponowanie wspaniałej muzyki. Komputerszczyzna melodii nie ma i nigdy mieć nie będzie; jest muzyką współczesną, pełną dziwnych dysonansów i zgrzytliwych współbrzmień. J. Grabowski |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mają swoje życie i zwyczajnie nie chca kłopotu-to moje zdanie.
Nigdy bym tak nie zrobiła. Moja mama wychowała mnie,zarywała przy mnie noce,życie towarzyskie,poświęciła wszystko. Dlaczego więc ja mam nie zrobić tego dla niej?
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że ci co nie muszą/nie chcą tego nie robią. A reszta chce lub musi to zrobić. To tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
... choć nie Westwood
|
Skoro są pytajniki czy i dlaczego to raczej pyta
![]() Jeśli chodzi o temat, to nie mam pojęcia, to raczej indywidualna sprawa każdego. Ale ja bym nie mogła oddać rodziców do domu starców...
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Nie mogłabym tak postąpić, więc nie mam pojęcia czym kierują się tacy ludzie. Wydaje mi się, że po prostu mają swoje życie i taka starsza osoba przeszkadza im. Chociaż nie rozumiem takiego postępowania.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi się że nie warto mówić "nigdy".... nie wiadomo jak wam się życie potoczy...
Wydaje mi się że to czy ktoś odda starszą osobę do domu starców zależy między innymi od: tego czy ma warunki mieszkaniowe na tyle dobre zeby przyjąć pod dach osobę która np musi leżeć albo mieć spokój tego czy ma zdrowie, np po to by podnieść i przewinąć starszą osobę tego czy ma w ogóle czas dla niej, bo często starsze osoby potrzebują opieki 24 h na dobę- a wtedy nie ma mowy już o pracy tego czy dana osoba jest sprawna psychicznie i nie stwarza zagrożenia dla otoczenia. Należałoby zaznaczyć że nie oddaje się do domu starców osoby które są starsze ale w pełni sił fizycznych i umysłowych. Bo takie osoby są w stanie normalnie funkcjonować u siebie w domu z np doglądaniem i czasową pomocą bliskich
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Myślę, że zawsze trudno jest podjąc taka decyzję, ale niestety różnie bywa... Moze byc tak, że starsza osoba wymaga opieki non stop, trzeba ja przebierać, karmić, kąpać itd, nie każdy może mieć tyle siły, czasu. Może być tak, że starsza osoba jest niebezpieczna dla otoczenia w tym sensie, że nie zakręca gazu, nie pamięta o wilu sprawach i upilnowanie jej jest bardzo trudne (nie mówię, ze niemożliwe, ale jednak może być to naprawde trudne). Czasem całodobowa opieka nad osoba starszą może trwać wiele, wiele lat, i trudno pogodzić ją z normalnym życiem, praca zarobkową...
Teraz rozumiem takie osoby, ktore znajdują dla swoich najbliższych dom starców, bo jest to ponad ich siły. Choć jeszcze 10 lat temu pisalabym tak jak Wy - że potępiam, albo że nie rozumiem, że nigdy bym tak nie zrobiła. Teraz już nie jestem tego taka pewna, nie wiem co bedzie, czy dam radę jeśli życie postawi mnie w takiej sytuacji jak opisalam wyżej. Smutne to, ale po prostu nie wiem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Ja myślę, że lepszy jest porządny dom starców i bardzo częste wizyty w nim, niż starsza osoba miałaby się gnieździć w jakiejś ciasnej kawalarce ze swoją córką/synem i ich rodziną. Nie każdy ma warunki i trzeba uszanować ludzkie wybory, jeżeli nie wynikają one ze zwykłej wygody, a po prostu braku możliwości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
mysle, ze niepotrzebnie jest to postrzegane jako cos zlego. Czesto osoby starsze choruja, maja problemy powazne z pamiecia, chodzeniem itd. i wymagaja po prostu stalej opieki. Przecietna rodzina, w ktorej dzieci sie ucza, rodzice chodza do pracy nie moze sobie pozwolic na opiekowanie sie 24 h na dobe.
Porownanie do dziecinstwa nietrafne, pieluch nie nosimy, az do otrzymania dowodu, a starosc to dlugi okres, z 20 lat mozna tak chorowac powaznie - Alzheimer itd. i wtedy ani sie samemu zakupow nie zrobi, a i pieluchy potrzebne czesto. Wazne jest zeby zapewnic opieke i miec kontakt z osoba staly i regularny.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
A CO JEŚLI STRASI RODZICE NIE CHCA TA IŚĆ.często się słyszy o takich przypadkach,kiedy starsi ludzie bronią się przed takimi domami
.a co jeśli okazuje się,że takich domach torturuje się ludzi.wciąż słychać o tym w telewizji.i czasem niewiadomo w jakie ręce powierzamy najbliższych |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ja nie rozumiem za bardzo tego oddac
![]() no bo jak to tak? dzieci zwykle odchodza z rodzinnego domu i rodzice zostaja sami. W swoim domu. No i co pozniej, nie rozumiem tego oddac, jakby to rzecz byla. Jak sa traktowani, no na boga, jak sie odwiedza raz na bozenarodzenie, a drugi raz na wielkanoc, no to mozna nie wiedziec co sie z bliskim dzieje, fakt ![]()
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Myślę, że w Polsce jest o prostu mała świadomość społeczna i domy starców kojarzą się wyłącznie źle. Społeczeństwo się starzeje i zaczną powstawać cywilizowane domy starców.
Poza tym mi się wydaje, że lepiej jak starsza osoba jest w domu starców, ma życie towarzyskie, jakieś ćwiczenia, kontakt z rówieśnikami, ma z kim porozmawiać...niż siedzi sama gdzieś i Radia Maryja słucha. Wiem, że to każdego wybór, co lubi, ale piszę ze swojego punktu widzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Czasem rodzina nie ma po prostu warunków by trzymać osobę starszą, nie rzadko schorowaną. Moja znajoma miała babcię chorą psychicznie, byli zmuszeni oddać kobiecinę do domu starców, po prostu wszyscy domownicy pracowali i nie było jak się zająć tą babcią. A w domu starców zawsze ta opieka jest lepsza, lekarz, psycholog - na miejscu. Starsze osoby mają też towarzystwo, nie dziczeją we własnych czterech ścianach.
A co do torturowania... Wiecie, w każdym miejscu mogą się zdarzyć takie sytuacje. Mało to razy słychać było, ze w szpitalu pielęgniarki torturowały noworodki? Wydaje mi się, że nie zależy to od miejsca, tylko od ludzi, którzy tam przebywają. Jeżeli idzie ktoś pracowac do domu starców, zeby tylko pośmiać się z choroby i postroić niesmaczne żarty to już jest obrzydliwe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
calkiem-spoko chyba pierwszy raz :P ale calkowicie sie z Toba zgadzam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Dom starców: najwygodniejsze rozwiązanie: pozbyć się starego człowieka, jak niepotrzebnego nikomu sprzętu...
![]() |
#17 | |
BAN stały
|
Cytat:
A problem ludzi starszych będzie narastał. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
A no właśnie... Chyba lepiej umieścić starego człowieka w domu starców niż pozwolić by np gnił w domu bez ciepłej wody, ogrzewania i w samotnych czterech ścianach. Uważam, że to nie jest żadna ujma dla starszego człowieka, ze przebywa w takim domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A nie pisałam wcześniej, że starego człowieka traktuje się, jak niepotrzebny już nikomu sprzęt? Nie ma co, fajny wybór: albo gnić w domu bez ciepłej wody, ogrzewania i pustych 4 ścianach, albo do domu starców... co wybierasz babciu/dziadku... ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
Czy ty w ogóle rozumiesz co czytasz? Napisałam, że dom starców jest o niebo lepszym rozwiązaniem dla osoby która żyje w obskurnej kamienicy bez wody i światła. Zresztą osoby które mają wszystko w domu też nie powinny się oburzać na hasło dom starców. Jest dużo plusów takiego miejsca, towarzystwo chociażby, opieka całodobowa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Freso, ja Cię od jakiegoś czasu obserwuję. ![]() Czytając Twoje posty czasem mam wrażenie, że jesteś nasza Wizażową idealistką. ![]() Niestety życie często weryfikuje poglądy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
skąd Ty wiesz co jest dla takiej osoby lepszym rozwiązaniem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#25 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zresztą, nie będe z Wami dyskutowac. Wy macie swoje zdanie, ja moje. Szkoda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Idealistką? Chciałabym być, ale daaaleko mi do bycia nią. Jeśli już, to bardziej pasuje do mnie definicja utopistki ![]() Gdybym miała naście lat, to mogłabyś tak do mnie powiedzieć, zakładając, że o życiu wiem mało, albo nic; ja zdaję sobie doskonale sprawę z tego, że życie weryfikuje poglądy ![]() Zaraz i Ciebie Cześka zapyta, czy rozumiesz to, co czytasz ![]() Taaak... lepiej dyskutować z osobą, która będzie Ci potakiwać, to będzie ciekawa dyskusja ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
wyobrażam sobie, że ktoś może wybrać starą kamienicę, w której przeżył swoje życie, swój dom ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie sądzę, że ktoś z miłą chęcią zamienia własne 4 ściany, w których przeżył całe życie, z którymi wiąże się tyle wspomnień, na pokój (często wspólny) w domu starców.
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Jednym okiem.
![]() <backie z właściwym sobie wdziękiem potakuje> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Fresa wspolny pokoj to chyba w jakims patologicznym domu. Widac ze chyba nie widzialas domu starcow z prawdziwego zdarzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:07.