|
Notka |
|
Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() ćwiczenia na wydłużenia wędzidełka podjęzykowego
Witam ponownie,
wcześniej założyłam wątek dotyczący kwestii nacinania wędzidełka podjęzykowego, otrzymam wystarczająco dużo odpowiedzi, więc usunęłam. Mimo, że cały czas przychylam się do decyzji o nacięciu w.jęz. to cały czas nie daj mi spokoju to, że można bez nacinania wydłużyć w.jęz, gdyż jest ono tylko minimalnie za krótkie. Mój problem: prawie niesłyszalna wada artykulacji głoski R (naje się we znaki przy wypowiadaniu wyrazów, gdzie pokrywa się ze sobą r lub występuje częściej (horror,narrator,rurka)). Czy istnieją jakieś samodzielne masaże w.podjęzykowego i ćwiczenia dla całego języka?!? Czytałam na ten temat bardzo dużo, ale są jedynie ćwiczenia nad przedszkolaków mających całkowitą wadę - r->l/ł. Proszę o podanie takowych! pozdrawiam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: ćwiczenia na wydłużenia wędzidełka podjęzykowego
Witaj,
Studiuję logopedię, chociaż sama mam problem z przykrótkim językiem. Logopeda, do której chodziłam przed rozpoczęciem studiów zaleciła mi ćwiczenia, by wędzidełko uplastycznić, a zarazem wydłużyć jęzorek. ![]() Mówiła o wyciąganiu języka jak najdalej potrafię, nadgryzaniu jego końca zębami, oblizywania ust dookoła, próbowaniu dotknięcia nosa czubkiem języka, 'malowaniu' językiem jednego policzka od wewnątrz i drugiego. ![]() Podcięcie wędzidełka może być trochę niebezpieczne. Jest możliwość, że po takim zabiegu ciężko Ci będzie panować nad językiem i odpowiednią artykulacją. Edytowane przez CytrynowaPannica Czas edycji: 2010-02-10 o 22:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
pomogło? : ) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
dziękuję, w takim razie może i ja zacznę : ))
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Warto spróbować.
Sama miałam pomysł, żeby podciąć wędzidełko. Logopeda mówiła, że to już ostateczność i odradzała ogólnie taki zabieg. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
a czy ktoś miał do czynienia z podcięciem ale u dziecka wędzidełka dolnego??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:41.