Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-07, 08:49   #1
garden_d
Zakorzenienie

Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)

Wczoraj zrobiłam kolejne podejście do szarlotki razowej. Urozmaiciłam, przekształciłam, wymieszałam, zamieszałam i wyszła- nie dość, że pyszna to zdrowa i niskokaloryczna (wg moich obliczeń 100g takiej szarlotki to koło 190kcal). Idealna na śniadanie

*Mąka - około 3 szklanek - ja dałam 1,5szklanki razowej (głównie pszennej, ale i żytniej) i 1,5szklanki owsianej (zmiksowanych na mąkę płatków owsianych)

*Jabłka - 5 średnich (około 800g? ale polecam dać nawet trochę więcej )

*Masło - 50-60g

*Miód - wg upodobania. Ja użyłam łącznie 2 duże łyżki (jednak nie chciałam czuć wyraźnej słodyczy).

*Rodzynki - duża garść

*Jajo + żółtko
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
+siemię lniane, cynamon, imbir, 2łyżki kefiru odrobina soku z cytryny...

wykonanie:
Wymieszać suche składniki, zagnieść razem z masłem, łyżką miodu, jajkiem + żółtkiem. Dodać do ciasta trochę imbiru i cynamonu(wg uznania, ja dałam trochę na oko ), garść siemienia. Można dodać też parę posiekanych rodzynek i wspomniane 2 łyżki kefiru. Wyrabiając dodawać odrobinę wody tak, by ciasto było odpowiedniej konsystencji (w razie potrzeby dodać trochę mąki), odstawało od rąk i nie kruszyło się jednocześnie (lepiej ażeby było trochę wilgotniejsze). Ciasto schować do zamrażalnika. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na dosyć duże kawałki (mniej-więcej takie-> http://www.przepisy-kuchenne.info/wp...ze%20kopia.jpg), wymieszać z rodzynkami, dodać cynamon, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny. Posprzątać kuchnie i wyjąć ciasto z zamrażalnika Wysmarować tortownicę (~20cm średnicy) tłuszczem, obsypać bułką tartą. Wyłożyć tortownicę rozwałkowanym ciastem(spód i boki). Wyłożyć jabłka z rodzynkami, przykryć górę ciastem tak, by na górę położyć trochę mniejszą warstwę ciasta niż na spód. Połączyć górę ciasta z bokami i wstawić do piekarnika na 30-40minut w temp. koło 180*C (ja piekłam 30min na 185*C, a później chwilkę posiedziało jeszcze z termoobiegiem).

Smacznego
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 0064.jpg (181,2 KB, 329 załadowań)

Edytowane przez garden_d
Czas edycji: 2009-02-07 o 21:48
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-08, 10:38   #2
orzeszek01
Zakorzenienie

Dot.: Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)

PRzepis zapisałam i wypróbuje w najblizszym czasie
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-08, 10:52   #3
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość
PRzepis zapisałam i wypróbuje w najblizszym czasie
Napisz jak wyszła Radzę kierować się instynktem i jeśli coś jest nie tak to dodać odpowiednio więcej wody/mąki
Stary 2009-02-15, 10:21   #4
Rena
Zakorzenienie

Brzmi niezle A pokazesz zdjecie po przecieciu ciasta?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-15, 12:34   #5
Ejli
Zadomowienie

To ciasto chyba musi być bardzo ciężkie... Jakim cudem jest 190 kcal na 100g? Większość składników ma znacznie wyższą kaloryczność. Pytam, bo sama mam problem z takim szacowaniem... (i bardzo chciałabym je rozwiązać ).
Ejli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 16:41   #6
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Brzmi niezle A pokazesz zdjecie po przecieciu ciasta?
Pokazałabym, gdybym je jeszcze miała następnym razem zrobię

Cytat:
Napisane przez Ejli Pokaż wiadomość
To ciasto chyba musi być bardzo ciężkie... Jakim cudem jest 190 kcal na 100g? Większość składników ma znacznie wyższą kaloryczność. Pytam, bo sama mam problem z takim szacowaniem... (i bardzo chciałabym je rozwiązać ).
->
Cytat:
Napisane przez garden_d Pokaż wiadomość
*Mąka - około 3 szklanek - ja dałam 1,5szklanki razowej (głównie pszennej, ale i żytniej) i 1,5szklanki owsianej (zmiksowanych na mąkę płatków owsianych)
= 600g

*Masło - 50-60g

*Miód - wg upodobania. Ja użyłam łącznie 2 duże łyżki (jednak nie chciałam czuć wyraźnej słodyczy). ~50g?

*Rodzynki - duża garść 25g?

*Jajo + żółtko 150g?
Ciasto waży trochę ponad 1,6kg (łącznie z wodą trochę więcej), a że przewagą są tutaj jabłka to kaloryczność się obniża
Jak będę w domu to wrzucę dokładne obliczenia, bo takowe porobiłam
Stary 2009-02-17, 08:39   #7
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Wczoraj zrobiłam kolejne podejście do szarlotki razowej. Urozmaiciłam, przekształciłam, wymieszałam, zamieszałam i wyszła- nie dość, że pyszna to zdrowa i niskokaloryczna (wg moich obliczeń 100g takiej szarlotki to koło 190kcal). Idealna na śniadanie

*Masło - 50-60g

*Miód - wg upodobania. Ja użyłam łącznie 2 duże łyżki (jednak nie chciałam czuć wyraźnej słodyczy).

*Rodzynki - duża garść

*Jajo + żółtko

wykonanie:
Wymieszać suche składniki, zagnieść razem z masłem, łyżką miodu, jajkiem + żółtkiem. Dodać do ciasta trochę imbiru i cynamonu(wg uznania, ja dałam trochę na oko ), garść siemienia. Można dodać też parę posiekanych rodzynek i wspomniane 2 łyżki kefiru. Wyrabiając dodawać odrobinę wody tak, by ciasto było odpowiedniej konsystencji (w razie potrzeby dodać trochę mąki), odstawało od rąk i nie kruszyło się jednocześnie (lepiej ażeby było trochę wilgotniejsze). Ciasto schować do zamrażalnika. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na dosyć duże kawałki (mniej-więcej takie-> http://www.przepisy-kuchenne.info/wp...ze%20kopia.jpg), wymieszać z rodzynkami, dodać cynamon, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny. Posprzątać kuchnie i wyjąć ciasto z zamrażalnika Wysmarować tortownicę (~20cm średnicy) tłuszczem, obsypać bułką tartą. Wyłożyć tortownicę rozwałkowanym ciastem(spód i boki). Wyłożyć jabłka z rodzynkami, przykryć górę ciastem tak, by na górę położyć trochę mniejszą warstwę ciasta niż na spód. Połączyć górę ciasta z bokami i wstawić do piekarnika na 30-40minut w temp. koło 180*C (ja piekłam 30min na 185*C, a później chwilkę posiedziało jeszcze z termoobiegiem).

Smacznego
brzmi pyyysznie- trzeba koniecznie sprobowac

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post61735726
andziuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-17, 08:46   #8
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andziuchna Pokaż wiadomość
brzmi pyyysznie- trzeba koniecznie sprobowac
Daj znać jak coś Ci wyjdzie
Stary 2009-02-17, 09:27   #9
Ejli
Zadomowienie

Cytat:
Pokazałabym, gdybym je jeszcze miała następnym razem zrobię

->
Ciasto waży trochę ponad 1,6kg (łącznie z wodą trochę więcej), a że przewagą są tutaj jabłka to kaloryczność się obniża
Jak będę w domu to wrzucę dokładne obliczenia, bo takowe porobiłam
A ważyłaś je, czy tylko składniki?
Ja piekłam przepyszne ciasteczka i po obliczeniu kaloryczności i wagi składników wyszło znacznie mniej, niż po upieczeniu... Woda wyparowała i tyle (nic dziwnego, spaliłam je trochę ). Szkoda, bo boskie były według mnie^^.
Ejli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 10:52   #10
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ejli Pokaż wiadomość
A ważyłaś je, czy tylko składniki?
Ja piekłam przepyszne ciasteczka i po obliczeniu kaloryczności i wagi składników wyszło znacznie mniej, niż po upieczeniu... Woda wyparowała i tyle (nic dziwnego, spaliłam je trochę ). Szkoda, bo boskie były według mnie^^.
hm, no fakt. Ważyłam składniki. następnym razem zważę ciasto
Stary 2010-03-06, 17:55   #11
ciciak001
Przyczajenie

Hej dzisiaj robiłam ciasto wg Twojego przepisu... Strasznie płaskie mi wyszło ;( ma góra centymetr łącznej grubości ;((( i troche suche jest... moze coś źle zrobiłam?
ciciak001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-06, 22:26   #12
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciciak001 Pokaż wiadomość
Hej dzisiaj robiłam ciasto wg Twojego przepisu... Strasznie płaskie mi wyszło ;( ma góra centymetr łącznej grubości ;((( i troche suche jest... moze coś źle zrobiłam?
Hej...jak to centymetr? Powinno mieć z 9. Możesz powiedzieć jak dokładnie je zrobiłaś? i...co z jabłkami? Może użyłaś zbyt dużej formy. Zrób zdjęcie. Co do suchości- przykryj ściereczką na noc i połóż w koło przekrojone kawałki jabłek.
Stary 2010-03-08, 13:59   #13
ciciak001
Przyczajenie

Wszystko zrobiłam tak jak w przepisie, z jednym tylko wyjątkiem - nie miałam mąki razowej dlatego zastąpiłam ją białą mąką pszenną (2,5 szklanki) i pół szklanki otrębów pszennych.
Jabłek dałam 1kg... I to głównie właśnie te jabłka mi jakoś tak oklapły... dzisiaj się przyjrzałam temu wypiekowi raz jeszcze no i CIASTO jest cienkie ale nie aż tak jakoś szczególnie... Zresztą blachę miałam taką prostokątną - standardową, a nie tortownice, więc mogłam się spodziewać że mniej tego ciasta będzie, bo blacha ma większe pole niż tortownica :P ale Głównie to te jabłka jakoś tak się skurczyły...

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ----------

Może za długo w piekarniku trzymałam?
(około 40 minut, bo jakoś nie chciało się ładnie zarumienić) ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie co do kurczliwości jabłek :P
ciciak001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-08, 21:04   #14
garden_d
Zakorzenienie

Szczerze mówiąc podejrzewam, że to kwestia a. Jabłek- każda odmiana jest w końcu inna, znaczenie ma również to, na jak duże kawałki je pokroiłaś, b. Pole Twojej formy na pewno było zbyt duże stąd efekt, bo jabłka 'rozlozyly sie' po calej blasze w końcu zmniejszając wysokość ciasta.
Stary 2010-04-22, 11:21   #15
Pharoach
Raczkowanie

Wczoraj upieklam, i pomimo tego ze byla juz 12 w nocy, musialam sprobowac jeszcze goraca. Pyszna!
Ciasto co prawda tez mi nie wyroslo, ale ja i tak wole cienki spod i duuuuuuzo jablek.
Dziekuje za przepis
Stary 2010-04-22, 15:26   #16
garden_d
Zakorzenienie

Bardzo sie cieszę
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości