|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)
Wczoraj zrobiłam kolejne podejście do szarlotki razowej. Urozmaiciłam, przekształciłam, wymieszałam, zamieszałam i wyszła- nie dość, że pyszna to zdrowa i niskokaloryczna (wg moich obliczeń 100g takiej szarlotki to koło 190kcal). Idealna na śniadanie
![]() *Mąka - około 3 szklanek - ja dałam 1,5szklanki razowej (głównie pszennej, ale i żytniej) i 1,5szklanki owsianej (zmiksowanych na mąkę płatków owsianych) *Jabłka - 5 średnich (około 800g? ale polecam dać nawet trochę więcej ![]() *Masło - 50-60g *Miód - wg upodobania. Ja użyłam łącznie 2 duże łyżki (jednak nie chciałam czuć wyraźnej słodyczy). *Rodzynki - duża garść *Jajo + żółtko *2 łyżeczki proszku do pieczenia +siemię lniane, cynamon, imbir, 2łyżki kefiru odrobina soku z cytryny... wykonanie: Wymieszać suche składniki, zagnieść razem z masłem, łyżką miodu, jajkiem + żółtkiem. Dodać do ciasta trochę imbiru i cynamonu(wg uznania, ja dałam trochę na oko ![]() ![]() Smacznego ![]() Edytowane przez garden_d Czas edycji: 2009-02-07 o 21:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dietetyczna, razowa, zdrowa, bez-cukrowa szarlotka :)
PRzepis zapisałam i wypróbuje w najblizszym czasie
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Brzmi niezle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
To ciasto chyba musi być bardzo ciężkie... Jakim cudem jest 190 kcal na 100g? Większość składników ma znacznie wyższą kaloryczność. Pytam, bo sama mam problem z takim szacowaniem... (i bardzo chciałabym je rozwiązać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Zakorzenienie
|
Pokazałabym, gdybym je jeszcze miała
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Jak będę w domu to wrzucę dokładne obliczenia, bo takowe porobiłam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja piekłam przepyszne ciasteczka i po obliczeniu kaloryczności i wagi składników wyszło znacznie mniej, niż po upieczeniu... Woda wyparowała i tyle ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Hej dzisiaj robiłam ciasto wg Twojego przepisu... Strasznie płaskie mi wyszło ;( ma góra centymetr łącznej grubości ;((( i troche suche jest... moze coś źle zrobiłam?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Wszystko zrobiłam tak jak w przepisie, z jednym tylko wyjątkiem - nie miałam mąki razowej dlatego zastąpiłam ją białą mąką pszenną (2,5 szklanki) i pół szklanki otrębów pszennych.
Jabłek dałam 1kg... I to głównie właśnie te jabłka mi jakoś tak oklapły... dzisiaj się przyjrzałam temu wypiekowi raz jeszcze no i CIASTO jest cienkie ale nie aż tak jakoś szczególnie... Zresztą blachę miałam taką prostokątną - standardową, a nie tortownice, więc mogłam się spodziewać że mniej tego ciasta będzie, bo blacha ma większe pole niż tortownica :P ale Głównie to te jabłka jakoś tak się skurczyły... ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Może za długo w piekarniku trzymałam? (około 40 minut, bo jakoś nie chciało się ładnie zarumienić) ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie co do kurczliwości jabłek :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Szczerze mówiąc podejrzewam, że to kwestia a. Jabłek- każda odmiana jest w końcu inna, znaczenie ma również to, na jak duże kawałki je pokroiłaś, b. Pole Twojej formy na pewno było zbyt duże stąd efekt, bo jabłka 'rozlozyly sie' po calej blasze w końcu zmniejszając wysokość ciasta.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Wczoraj upieklam, i pomimo tego ze byla juz 12 w nocy, musialam sprobowac jeszcze goraca. Pyszna!
Ciasto co prawda tez mi nie wyroslo, ale ja i tak wole cienki spod i duuuuuuzo jablek. Dziekuje za przepis ![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Bardzo sie cieszę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:41.