Orientujecie się ile trwa zamykanie konta bankowego? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-22, 15:26   #1
rybkad
Zadomowienie

GG do rybkad

Orientujecie się ile trwa zamykanie konta bankowego?

Sytuacja wygląda tak,że moja chrzestna zapytała się mnie czy może przelać wszystkie pieniądze ze swojego polskiego banku na moje konto bo chciałaby wogóle zlikwidować polski rachunek.Sama mieszka za granicą.
Oczywiście zgodziłam się i ona wydała dyspozycję zdaje się 1 maja.
Do dziś pieniędzy na moim koncie nie ma,chrzestna pyta się czy dotarły i czy wszystko w porządku no ale nie dotarły.Chrzestna skontaktowała się z osobą prowadzącą jej sprawę i powiedziano jej, że pieniądze są już zakredytowane (cokolwiek to znaczy????) ale jeszcze nie są do dyspozycji.
Orientujecie się co to może znaczyć i ile może trwać taka procedura.Ciotka jest już zaniepokojona a ja kompletnie się na tym nie znam.
Może mój bank coś przetrzymuje w co wątpię?
rybkad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-23, 10:11   #2
anita00079
Wtajemniczenie

Dot.: Orientujecie się ile trwa zamykanie konta bankowego?

Witam, nei wiem ale jakas dziwna ta sprawa Przelac pieniazki moze osoba ktora posiada konto, chyba ze online mogl ktos przelal za chrzestna kase jesli ma dostep do pin-ow itd, Ale nei mozna takiej dyspozycji wydac pani w banku, chyba ze wypelnila druczeki przy stanowisku jak to sie zawyczaj robi dokonała przelewu.Ale na pewno ma poswiadczenie, stempelek jakis.W kazdym razie do kilku dni trwa taki transfer z zagranicy A zamkniecie konta, trwa tylec o wprowadzenie danych do komputera, Nie wiem jaki to Bank i kraj ale u nas srednio do 6 tyg konto jest jeszce aktywne od momenty rezygnacji z niego.

Tak jeszcze doczytałam i wnioskuje ze oba banki sa polskie wiec okolo jednego dnia ida pieniazki.
pozdrawiam-)

Edytowane przez anita00079
Czas edycji: 2009-05-23 o 10:15
anita00079 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-23, 10:15   #3
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez rybkad Pokaż wiadomość
Sytuacja wygląda tak,że moja chrzestna zapytała się mnie czy może przelać wszystkie pieniądze ze swojego polskiego banku na moje konto bo chciałaby wogóle zlikwidować polski rachunek.Sama mieszka za granicą.
Oczywiście zgodziłam się i ona wydała dyspozycję zdaje się 1 maja.
Do dziś pieniędzy na moim koncie nie ma,chrzestna pyta się czy dotarły i czy wszystko w porządku no ale nie dotarły.Chrzestna skontaktowała się z osobą prowadzącą jej sprawę i powiedziano jej, że pieniądze są już zakredytowane (cokolwiek to znaczy????) ale jeszcze nie są do dyspozycji.
Orientujecie się co to może znaczyć i ile może trwać taka procedura.Ciotka jest już zaniepokojona a ja kompletnie się na tym nie znam.
Może mój bank coś przetrzymuje w co wątpię?
Może to trwać niestety nawet miesiąc...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-30, 08:07   #4
agusiajnw
Zakorzenienie

Nie chcę otwierać nowego wątku, a mam zbliżone pytanie, bo też chodzi o zamknięcie konta. Tylko moje pytanie brzmi: czy jeżeli zamknę konto i dajmy na to jakaś instytucja upomni się o potwierdzenie zapłaty czegoś tam, to czy ten bank w którym już nie będę miała konta udostępni mi takie potwierdzenie? Czy już nie będe miała możliwości nic udowodnić?
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-30, 10:17   #5
anita00079
Wtajemniczenie

Myśle ze najprościej bedzie jak zadzwonisz na infolinie i zapytasz sie jak to bedzię z dostępnoscia do potwierdzen przelewow. Zazwyczaj od dnia w ktorym podpisalas ze zamykasz konto w danym banku, konto jest aktywne jeszce 2 miesiace(o ile sie cos nei zmienilo, lub bank ma swoje wlasne regulaminy.)Do dwoch miesiecy splywaja jeszce pieniazki.Wiec wnioskuje ze i przez ten czas na pewno masz dostep do konta.A co jest potem, to nei wiem.Moze masz pod ręką regulamin i cos tam napisane jest na ten temat?Albo w necie na stronei banku w regulaminie.A najszybciej bedzie na infolinie dryndnac
anita00079 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-30, 10:47   #6
jodame
Zadomowienie

Musisz zadzwonić albo podejść do oddziału, bo to zależy od banku, czasem nawet od rodzaju konta.
Najlepiej by było, gdybyś sobie wydrukowała potwierdzenia przelewów -ale rozumiem, że nie możesz tego zrobić (np. zbyt dużo takich operacji).
jodame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-30, 11:39   #7
agusiajnw
Zakorzenienie

no właśnie sporo takich przelewów mam, np. raty za meble... no nic - to chyba faktycznie w banku muszę zapytać... tylko czytałam że PKO nie jest zbyt miłe dla opuszczających ich klientów i w większości przypadków robia problemy
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości