Przyszli teściowie- piekło czy niebo? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-09, 18:56   #1
kassate1203
Rozeznanie

Przyszli teściowie- piekło czy niebo?

Postanowiłam założyć nowy wątek na temat naszych "kochanych" teściów. Napewno jedni mają teściów z którymi mają dobre relacje, a niektórzy ich poprostu nienawidzą. Tutaj jest miejsce żeby o tym porozmawiać.

Zacznę od siebie:

Za tydzień (!!!) biorę ślub, przygotowania trwają pełną parą, każdy jest zaangażowany, każdy czymś się zajmuje oprócz... moich teściów. Ech... niestety moi teściowie to totalna porażka- kompletnie się ślubem nie interesują, poprostu maja go gdzieś. Ale może zacznę od początku: z TZ zaręczyliśmy się po 4 latach chodzenia, następnie po 4 miesiącach ustaliliśmy datę ślubu, zamówiliśmy salę, kamerzystę itp. W tym samym dniu pojechaliśmy zakomunikowac teściom szczęśliwą nowine. No trochę się przejeli i to by było na tyle. Do ślubu został tydzień, a oni niczym się nie interesują. Zeby się nas chociaż zapytali: "jak wam idą przygotowania do ślubu?", "czy macie już wszystko gotowe?" "CZY MOŻEMY WAM JAKOŚ POMÓC W PRZYGOTOWANIACH?" Kompletnie maja to gdzieś!
Nie mówiąc już o wsparciu finansowym! Całe koszty wesela ponosi mój TZ i moi rodzice. Oni się wszystkim zajmują, wszystko przygotowują, jeżdżą załatwiają . Natomiast CI (inaczej ich nazwać nie mogę) ani wspomną żeby nam coś się dołożyć!
Wręcz przciwnie jeszcze wołają na mojego tz żeby im dawał pieniądze. Opiszę jedną z wielu sytuacji- jesteśmy w domu TZ już mamy wychodzić, aż tu nagle mój kochany tesć woła: "R. internet jest do zapłacenia" No to mój TZ wyciągnął 50 zł i dał. We mnie natomiast zawrzało- to wiedzą przecież że składamy grosz do grosza na ślub, że pieniądze są nam potrzebne bo jeszcze mamy dom do wykończenia to oni jeszcze wołają o pieniadze!
Mam ich poprostu dość- nie możemy na nich w ogóle liczyć, nic nam nie pomagają w przygotowaniach, o pieniądzach zeby dać nawet nie wspomną natomiast co chwila narzekaja jak to nie maja pieniędzy. Rozumiem nie mieć pieniędzy bo np. ślub wypadł nagle, ale mieli nie miesiąc nie dwa ani nie rok tylko PÓŁTOra roku na naskładanie chociażby tego 1 000. Ale to nie pieniadze tu chodzi lecz o wkład- uwierzcie mi ich to zupełnie nie interesuje, czy będzie wódka, czy będzie co jesc, czy w ogóle wesele się odbędzie. Nawet nas nie zapytaja czy moga nam jakoś pomóc!!!
Widzę jak bardzo jest TZ przykro i wstyd z tego powodu, moi rodzice też są tym wkurzenia, bo cały ciężar leży na nich i na TZ, a tamci? Przyjdą pewnie na wesele jako goście chonorowi!
kassate1203 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 19:17   #2
azakowana
Zakorzenienie

Dot.: Przyszli teściowie- piekło czy niebo?

To ja się też wypowiem, choć mam trochę inne podejście do interesowania się ślubem
Ja z moimi teściami mam bardzo dobry kontakt i tak samo mój mąż z moimi rodzicami. Czasem nie dogaduję się z teściem ale to pewnie w każdej rodzinie tak jest
Jeżeli chodzi o wesele to mnie zdziwiło jedno, że w ogóle nie okazywali że się cieszą z tego, że się pobieramy ale cała ich rodzina jest taka, że ciężko im przychodzi okazywanie uczuć. Ale miałam wrażenie, jakby byli zaskoczeni (a spotykaliśmy się przez 7 lat z czego przez 6 i pół roku mieszkaliśmy razem)
Weselem się za bardzo nie interesowali ale ja sobie nie wyobrażam, żeby mieli się interesować. Wszystko organizowaliśmy sobie sami a im i moim rodzicom zdawaliśmy tylko relacje (nie dopytywali się czy coś załatwiliśmy czy nie - my po prostu mówiliśmy co jeszcze zostało a co mamy za sobą). Dla mnie taki układ był najlepszy Listę ości zrobiliśmy sami oni tylko posprawdzali czy wszystkie imiona i nazwiska mamy ok. Nic więcej nam nie było potrzebne.
A twój narzeczony mieszka z rodzicami czy z Tobą? Bo jeżeli mieszka z nimi to chcieliby, żeby dokładał się do płatności (takie moje przemyślenia)
Stary 2009-07-09, 19:35   #3
kassate1203
Rozeznanie

Mój narzeczony mieszka od 2 lat ze mną w moim domu rodzinnym.

Teściów odwiedzamy co dwa tygodnie jak TZ przyjeżdża z pracy (a przyjeżdża właśnie co dwa tyg).
Ja jestem załamana ich postawą, nie chodzi mi o to żeby się rządzili, przemądrzali, ale żeby okazali jakikolwiek minimalne zainteresowanie. Żeby nam doradzili jak lepiej zrobić, albo poprostu żeby się zapytali jak nam idą przygotowania! W ogóle oni to niczym się nigdy nie interesowali, teścia to nawet przez całe życie nie interesowało czy dzieci mają jakieś buty na zimę!
Stary 2009-07-09, 19:50   #4
azakowana
Zakorzenienie

A jakie podejście ma do nich Twój narzeczony?
Stary 2009-07-09, 20:12   #5
olayya
Raczkowanie

Tak sobie myślę, może może są w jakiejś trudnej sytuacji materialnej i Twój narzeczony czuje się w jakiś sposób zobowiązany do tego żeby im pomóc. No już sama nie wiem. Swoją drogą jakoś chyba nie mają wstydu bo moi rodzice by mi każdą złotówkę oddawali bo im od dziecka wstyd brać kase a wcale się im nie przelewa.
Co do moich przyszłych teściów. Oni wprost oszaleli na punkcie naszego wesela (raczej przyjęcia) choć mają wyraźnie powiedziane że sami wszystko organizujemy i ich ma to nie obchodzić. Oprócz listy gości o którą oczywiście była kłótnia. I teściowa psychocznie zmusiła mojego narzeczonego żeby zaprosił pewną ciotkę. Teściowa jak zacznie wymyślać i podsuwać nam swoje kiczowate pomysły to normalnie bledne. Czasem gryze się w język żeby jej czego nie palnąć ze złości. U mnie jest całkiem odwrotnie. Ale rozumiem, ze jest Ci przykro, że nie wykazują odrobiny zainteresowania. To pewno tak samo wkurzające jak jej nadmiar.
olayya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 09:46   #6
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Moja tesciowa tez nie interesuje sie niczym, z reszta narazie i tak przygotownia stoja w miejscu bo do slubu jeszcze rok. Nie oczekuje od Niej niczego, juz sasiadka jej predzej sie zapyta jak nas spotka np.na klatce niz ona. Problem pieniedzy tez jest, ale nie chce mi sie o tym pisac, za duzo tego.
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 12:12   #7
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Ja ze swoim Tż jestem ponad rok , planujemy niebawem zaręczyny a moi teściowe wiedzą jak mam na imię , że mam rodzeństwo i że mieszkam niedaleko pewnego miasta ;/
Gdy jestem na obiedzie nic się nie pytają przemówili może do mnie z 5razy , najdłuższa rozmowa była chyba o choince i po nocy sylwestrowej . Moja mam z Tż normalnie rozmawia wie tyle o nim , że ho ho ....a moi teściowie o mnie nic :|
Obawiam się tego co będzie na zaręczynach... Nawet nie wiem czy mnie lubią czy nie . Jestem po prostu im obojętna .
upadly_aniol00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-10, 12:19   #8
Ironiaaa
Raczkowanie

U mnie to w ogole masakra... Już nie chodzi o fundowanie wesela bo ugadalismy się z rodzicami jak i moimi tak i TŻta, że pokrywamy wesele kazdy w 1/3 (ja i tż,moja mama, jego rodzice) i tutaj problemu nie ma zadnego.
Z moimi przyszlymi problem polega na tym że im się wydaje że na wszystko jest czas i nie trzeba się z niczym śpieszyc... zawsze słysze "ale nie ma pośpiechu, wystarczy jak sie to zalatwi na miesiac przed" Teściowa samym weselem się nie interesuje, ale za to jak przyjechałam na tydzień do Polski i wpadłam do teściów zdac relacje z tego co już nam sie udało załatwic to usłyszałam całą listę tego co jej się nie podoba... min:
-Zaproszenia nie takie jak ona by chciała
-powinnismy miec konkordat a nie osobno cywilny a osobno koscielny
-ślub cywilny za wczesnie bo ona bedzie musiała brac urlop specjalnie a jakby byl o 15:30 to by się wyrobiła z pracy ( ślub syna a ona urlopu żaluje!!!)
-ze nie zapraszam swojego ojca ( a co jej do tego jakie mam relacje z ojcem)
- ze sukienka w kolorze kosci sloniowej a nie biała
- ze ona nie wie jak wyglada sala weselna (trzeba bylo jechac)
- ze mam dwie sukienki do ślubu i że to marnotrastwo pieniedzy (moje pieniadze poza tym jedna do cywilnego druga do koscielnego)
itd.... itp....
Po godzinie wyszłam ze "spuchnięta" głowa...
Teściu znowu planuje za nas przyszłośc... ja mam isc koniecznie na studia, a moj Tz po doktoracie koniecznie ma przyjechac do polski i kupic dom w jakims duzym miescie zeby jego firma miala duze obroty, ja mam urodzic dzieci po 26 roku zycia. A jak tylko pojawiamy sie w Polsce to uklada nam plan pobytu i zadne z nas nie powinno miec nic do gadania...
Generalnie jedyne osoby normalne w tej rodzince poki co to tylko moj tż i jego rodzenstwo...
Niecierpie tam jezdzic, niecierpie z nimi rozmawiac i ciesze się że mieszkam w Szkocji bo oboje boja się latac samolotem wiec tutaj nie przyjada...

Ironiaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 12:20   #9
azakowana
Zakorzenienie

Upadły aniele - Może dlatego, że spotykacie się tak krótko i jeszcze nie zdążyli Cię poznać
Stary 2009-07-10, 12:22   #10
Ironiaaa
Raczkowanie

A zapomniałam, że przez pierwszy rok mama mojego tz nie odzywala sie do mnie w ogole a jego ojciec nie wiedzial za bardzo jak mam na imie i uzywal od klementyne przez karoline i kinge az w koncu dochodzil do mojego imienia Klaudia....
O moj tz ze wzgledu na to jaka moja mama jest po 2 latach bycia razem zaczal ja nazywac "tesciowką" i częsciej interesuje sie moja mama niz swoimi rodzicami...

Ironiaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 12:27   #11
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez azakowana Pokaż wiadomość
Upadły aniele - Może dlatego, że spotykacie się tak krótko i jeszcze nie zdążyli Cię poznać
Podobno ich taka natura , często bywałam u teściów .
Dla jednych krótko , dla innych długo .
Ale teraz powiedziałam , że będę tam jechać tylko jak będę musiała .
Poza tym ostatnio dowiedziałam się że jej mój "brzuszek się nie podoba " . Więc postanowiłam , że nie musi na niego patrzeć skoro jej mój wygląd przeszkadza .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-10, 12:31   #12
zanetaa88
Zakorzenienie

Ja z teściami kłopotów nie mam i nigdy nie miałam.
Mam tak, że Ja i Mój przystojniak płacimy za wesele sami.
W sumie za wszystko.
Moi Teściowie pomagają jak tylko pomogą, nawet zadeklarowali że kupią alkohol.

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 12:42   #13
azakowana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
Podobno ich taka natura , często bywałam u teściów .
Dla jednych krótko , dla innych długo .
Ale teraz powiedziałam , że będę tam jechać tylko jak będę musiała .
Poza tym ostatnio dowiedziałam się że jej mój "brzuszek się nie podoba " . Więc postanowiłam , że nie musi na niego patrzeć skoro jej mój wygląd przeszkadza .
Brzuszek - znaczy się w ciąży jesteś czy brzuszek - taką masz urodę
W sumie to rzeczywiście nie ich sprawa, bo nie za nich wychodzisz za maż
Stary 2009-07-10, 12:51   #14
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Bo taką mam naturę i nie mogę się go pozbyć
A najlepsze jest to , że ogólnie jego rodzina mnie lubi kuzynki ,wujowie ,ciotki . Tylko teściowie tacy nijacy ... Jakie szczęście , że po ślubie nie będę u nich mieszkać
Stary 2009-07-10, 14:47   #15
kassate1203
Rozeznanie

ech... u mnie z teściami jest tak jak już mówiłam (albo raczej pisałam) czyli do . Nie chodzi mi o pieniądze żeby się dołożyli, nie chodzi mi to że jakąś tam część spraw organizacyjnych mają wziąć na siebie- chciałabym tylko żeby to trochę chociaż ich zainteresowało.
To jest bardzo przykre kiedy ty mówisz im o weselu, opowiadasz co zrobiłaś, co planujesz a oni oglądają sobie tv i nawet cię za bardzo nie słuchają.
Zaówarzyłam ostatnio (i naprawdę nie przesadzam), że oni z miłą chęcią to jeszcze brali by pieniądze od mojego TZ, zamiast dawać braliby. I tutaj przykład z internetem nie jest wyjątkiem, jest tylko jednym z wielu przykładów. Ostatnio teściowa dzwoni do mnie że jej przyszedł rachunek za prąd 250 zł Nie wiem po co mi to mówiła, bo u mnie w domu rachunki płacisię nawt i powyżej 400 zł i nikt do nikogo o to nie dzwoni- może myślała że jej zapłacę czy co?! Zaznaczam że TZ od dwóch lat mieszka u mnie, u teści ów nie jemy obiadów, nie korzystamy z internetu, poprostu przyjeżdżamy w odwiedziny (żeby sobie ktoś nie pomyslał że jesteśmy u nich pasożytami).

Ale oni nie są wyjątkiem- przyjaciel mojego TZ rok temu żenił się (byliśmy na weselu) jego matka z wielką łaska wzieła pożyczkę na to wesele- 4000 zł, na poprawinach podchodzi do syna (czyli pana młodego) i pyta się ile nazbierali z kopert, ten jej odpowiada że jeszcze nie liczyli a ona do niego z grubej rury- to może spałciłbyś tę pożyczkę co wziełam na wesele?!
Stary 2009-07-10, 14:55   #16
azakowana
Zakorzenienie

Według mnie branie pożyczek na wesele to w ogóle poroniony pomysł. A prosił ją ktoś o tą pożyczkę? Bo jeżeli tak to w takim razie powinien ja spłacić. Ale bez przesady - nie powinna o tym rozmawiać na weselu czy poprawinach.
Stary 2009-07-10, 15:30   #17
kassate1203
Rozeznanie

Szczerze powiedziawszy to nie wypytywałam za bardzo o to, ale raczej nie.
Ja też wolałabym nie brać pożyczek, bo jakoś do tych pożyczek nie mam zaufania, wolałabym poczekać jeszcze z rok albo i dłuzej i normalnie sobie odłożyć. Ale cóż niekiedy sytuacja zmusza

Upadły Aniele współczuję teściowej moi są jacy są ale taki z tego plus ze wiem że do mojego życia mi się nie będą mieszać. A ona z tego co piszesz to wyoglądała cię od stóp do głów.

ps. Dziewczynki za tydzień biorę ślub! Stres zaczyna dawać mi się we znaki!!!
Stary 2009-07-10, 15:47   #18
azakowana
Zakorzenienie

Kassate w dniu ślubu zapomnisz o całym stresie Nie będziesz miała na to czasu
Stary 2009-07-10, 19:36   #19
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kassate1203 Pokaż wiadomość
Postanowiłam założyć nowy wątek na temat naszych "kochanych" teściów. Napewno jedni mają teściów z którymi mają dobre relacje, a niektórzy ich poprostu nienawidzą. Tutaj jest miejsce żeby o tym porozmawiać.

Zacznę od siebie:

Za tydzień (!!!) biorę ślub, przygotowania trwają pełną parą, każdy jest zaangażowany, każdy czymś się zajmuje oprócz... moich teściów. Ech... niestety moi teściowie to totalna porażka- kompletnie się ślubem nie interesują, poprostu maja go gdzieś. Ale może zacznę od początku: z TZ zaręczyliśmy się po 4 latach chodzenia, następnie po 4 miesiącach ustaliliśmy datę ślubu, zamówiliśmy salę, kamerzystę itp. W tym samym dniu pojechaliśmy zakomunikowac teściom szczęśliwą nowine. No trochę się przejeli i to by było na tyle. Do ślubu został tydzień, a oni niczym się nie interesują. Zeby się nas chociaż zapytali: "jak wam idą przygotowania do ślubu?", "czy macie już wszystko gotowe?" "CZY MOŻEMY WAM JAKOŚ POMÓC W PRZYGOTOWANIACH?" Kompletnie maja to gdzieś!
Nie mówiąc już o wsparciu finansowym! Całe koszty wesela ponosi mój TZ i moi rodzice. Oni się wszystkim zajmują, wszystko przygotowują, jeżdżą załatwiają . Natomiast CI (inaczej ich nazwać nie mogę) ani wspomną żeby nam coś się dołożyć!
Wręcz przciwnie jeszcze wołają na mojego tz żeby im dawał pieniądze. Opiszę jedną z wielu sytuacji- jesteśmy w domu TZ już mamy wychodzić, aż tu nagle mój kochany tesć woła: "R. internet jest do zapłacenia" No to mój TZ wyciągnął 50 zł i dał. We mnie natomiast zawrzało- to wiedzą przecież że składamy grosz do grosza na ślub, że pieniądze są nam potrzebne bo jeszcze mamy dom do wykończenia to oni jeszcze wołają o pieniadze!
Mam ich poprostu dość- nie możemy na nich w ogóle liczyć, nic nam nie pomagają w przygotowaniach, o pieniądzach zeby dać nawet nie wspomną natomiast co chwila narzekaja jak to nie maja pieniędzy. Rozumiem nie mieć pieniędzy bo np. ślub wypadł nagle, ale mieli nie miesiąc nie dwa ani nie rok tylko PÓŁTOra roku na naskładanie chociażby tego 1 000. Ale to nie pieniadze tu chodzi lecz o wkład- uwierzcie mi ich to zupełnie nie interesuje, czy będzie wódka, czy będzie co jesc, czy w ogóle wesele się odbędzie. Nawet nas nie zapytaja czy moga nam jakoś pomóc!!!
Widzę jak bardzo jest TZ przykro i wstyd z tego powodu, moi rodzice też są tym wkurzenia, bo cały ciężar leży na nich i na TZ, a tamci? Przyjdą pewnie na wesele jako goście chonorowi!
wasz ślub to płaćce sami .
co to za dziwny zwyczaj oczekiwać od rodziców pieniędzy.I to nie swoich w dodatku!

A twoj chlopak to dupa wolowa skoro nie potrafi nic swoim rodzicom powiedzieć.

gdyby sie wtrącali to pewnie też byłabys niezadowolona .

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-10, 20:01   #20
kassate1203
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
wasz ślub to płaćce sami .
co to za dziwny zwyczaj oczekiwać od rodziców pieniędzy.I to nie swoich w dodatku!

A twoj chlopak to dupa wolowa skoro nie potrafi nic swoim rodzicom powiedzieć.

gdyby sie wtrącali to pewnie też byłabys niezadowolona .
Po pierwsze jak już pisałam nie oczekuję od nich pieniędzy tylko zainteresowania.

Po drugie mój TZ nie jest dupą wołową bo do nich nic nie trafia to tak jakbyś tłukła głową o ścianę, poza tym trzeba mieć swoją godność- jeżeli nie chcą do wesela żadnego wkładu dołożyć to nie- my swój honor mamy i napewno nie będziemy na nich wołać!
Stary 2009-07-10, 20:34   #21
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Po pierwsze jak już pisałam nie oczekuję od nich pieniędzy tylko zainteresowania.

Po drugie mój TZ nie jest dupą wołową bo do nich nic nie trafia to tak jakbyś tłukła głową o ścianę, poza tym trzeba mieć swoją godność- jeżeli nie chcą do wesela żadnego wkładu dołożyć to nie- my swój honor mamy i napewno nie będziemy na nich wołać!
wzięłaś pod uwage ,że może ich to nie interesować ?

no to skoro macie godnośc to ok ,nie wołajcie ale co z opisaną przez ciebie historią z internetem ?dlaczego twoj chlopak zaplacil ?
mogliscie powiedziec ,że odkładacie na ślub i już.

Stary 2009-07-10, 20:52   #22
kassate1203
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
wzięłaś pod uwage ,że może ich to nie interesować ?

no to skoro macie godnośc to ok ,nie wołajcie ale co z opisaną przez ciebie historią z internetem ?dlaczego twoj chlopak zaplacil ?
mogliscie powiedziec ,że odkładacie na ślub i już.
Tak brałam pod uwagę że mogą mieć to w d... ale wiesz- przecież to jest ICH syn, który ślub ma raz w życiu i mogliby pomyśleć że takie olewactwo najbardziej rani nie mnie tylko jego. Pomyśl sobie jakbyś się poczuła gdybyś brała ślub a twoi rodzice zero jakiejkolwiek reakcji, jakbyś ty się poczuła wobec swojego TZ wobec jego rodziny wobec samej siebie. Napewno przykro. Zaznaczam jeszcze raz że tu nie chodzi o pieniądze.

pytałaś o ten Internet- no cóż TZ dał te pieniądze (ja bym za cholerę nie dała) bo zaczeli biadolić że nie maja kasy, że dużo maja rachunków i setki innych problemów. Zlitował się, a po drugie to też ma miękkie serce. .

Może i nie mają niewiadomo ile pieniędzy ale to też ich wina w tym- zamiast wziąć się do roboty to siedzą całymi dniami przed telewizorem i popijają sobie piwko, a potem dzwoni do mnie bo jej przyszedł rachunek na 250 zł. Masakra.
Stary 2009-07-10, 21:36   #23
olayya
Raczkowanie

Cytat:
Może i nie mają niewiadomo ile pieniędzy ale to też ich wina w tym- zamiast wziąć się do roboty to siedzą całymi dniami przed telewizorem i popijają sobie piwko, a potem dzwoni do mnie bo jej przyszedł rachunek na 250 zł. Masakra.
.... oj znam takich jednych. Nauczyli się, że zawsze jak zrobią maślane oczka to im dzieci podrzucą kaskę. Iniestety dzieciaki zapier... za granicą a oni przerzucają kanały pilotem w tv. BO PRZECIE ICH WYCHOWALIŚMI TO NIECH SIĘ OPIEKUJĄ NA STARE LATA . Co za egoizmmmmm. Ja bym taich (No może nie aż tak ostro )Rozumiem gdyby byli niewładni to owszem i trzeba.

Ja bym Ci radziła, żebyś pogadała z Twim Tż na temat dawania kasy jego rodzicom. Bo po ślubie możecie mieć niezłe jazdy z powodu teściów i miękkiego serca Twojego męża.

... a na piwko mają a na rachunki nie starcza ...

Edytowane przez olayya
Czas edycji: 2009-07-10 o 21:38
olayya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-11, 06:11   #24
kassate1203
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olayya Pokaż wiadomość
.... oj znam takich jednych. Nauczyli się, że zawsze jak zrobią maślane oczka to im dzieci podrzucą kaskę. Iniestety dzieciaki zapier... za granicą a oni przerzucają kanały pilotem w tv. BO PRZECIE ICH WYCHOWALIŚMI TO NIECH SIĘ OPIEKUJĄ NA STARE LATA . Co za egoizmmmmm. Ja bym taich (No może nie aż tak ostro )Rozumiem gdyby byli niewładni to owszem i trzeba.

Ja bym Ci radziła, żebyś pogadała z Twim Tż na temat dawania kasy jego rodzicom. Bo po ślubie możecie mieć niezłe jazdy z powodu teściów i miękkiego serca Twojego męża.

... a na piwko mają a na rachunki nie starcza ...
Dokładnie. Mogę pomóc finansowo jeżeli są chorzy, niepełnosprawni itp ale żeby pracować na czyjeś śmierdzące lenistwo- nigdy! Rozmawiałam z TZ na temat dawania pieniędzy i on jest podobnego zdania jak ja, więc zaskórników im dawać nie będzie. Zawsze marzyłam sobie żeby mieć takich fajnych, porządnych teściów, a trafiłam na najgorszych w całej okolicy
Stary 2009-07-11, 09:16   #25
martak110
Rozeznanie

Cytat:
Szczerze powiedziawszy to nie wypytywałam za bardzo o to, ale raczej nie.
Ja też wolałabym nie brać pożyczek, bo jakoś do tych pożyczek nie mam zaufania, wolałabym poczekać jeszcze z rok albo i dłuzej i normalnie sobie odłożyć. Ale cóż niekiedy sytuacja zmusza

Upadły Aniele współczuję teściowej moi są jacy są ale taki z tego plus ze wiem że do mojego życia mi się nie będą mieszać. A ona z tego co piszesz to wyoglądała cię od stóp do głów.

ps. Dziewczynki za tydzień biorę ślub! Stres zaczyna dawać mi się we znaki!!!
U mnie zainteresowanie teściów ślubem też było małe ale jednak było,zwłaszcza na kilka tygodni przed, bo w sumie przez 1,5 roku WSZYSTKO załatwialiśmy sami. Sale zobaczyli tydzien przed(jak wpłacalismy czesc pieniedzy) orkiestre i kamerzyste na weselu .
Ja mam super mame i tesciow,nie wtracaja sie i nawet wiele nie pytaja to my raczej im opowiadamy.
Co do finansow to pierwsze załozenie było takie ze płacimy wszystko ze swoich oszczednosci,ale moja mama powiedziala ze nam dołozy wiec na moje pytanie o rodzicow TZ czy sie dołoza on wybuchł ze nie beda nic dawac bo ONI NIE MAJA. Wiec ok,nie maja to nie, ale troche dale do lokalu (2000) i w koperte na prezent (czego sie wogole nie spodziewałam) Bo np. jak moja mama nam tyle dołozyła to by mi przez mysl nie przeszło zeby jeszcze nam prezent kupiła i kwiaty.Wszystkie pieniadze z kopert szły dla nas na urzadzenie mieszkania,nie brałam pod uwage opci płacenia wesela z piieniedzy od gosci.
Aha a nerwami sie nie przejmuj ,znikna w dzien slubu,teraz bedziesz miec tyle załatwien ze szok. Ja tak schudłam przez tydzien przed wesele ze caly czas podciagałam suknie w gore bo mi spadała (była na zamek) a jak ja odbierałam 2 tyg przed slubem to byla idealna
Jest na świecie taki rodzaj smutku, którego nie można wyrazić łzami. Nie można go nikomu wytłumaczyć. Nie mogąc przybrać żadnego kształtu, osiada ciasno na dnie serca jak śnieg podczas bezwietrznej nocy.
martak110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 09:43   #26
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Tak brałam pod uwagę że mogą mieć to w d... ale wiesz- przecież to jest ICH syn, który ślub ma raz w życiu i mogliby pomyśleć że takie olewactwo najbardziej rani nie mnie tylko jego. Pomyśl sobie jakbyś się poczuła gdybyś brała ślub a twoi rodzice zero jakiejkolwiek reakcji, jakbyś ty się poczuła wobec swojego TZ wobec jego rodziny wobec samej siebie. Napewno przykro. Zaznaczam jeszcze raz że tu nie chodzi o pieniądze.

nie iwem jakbym sie czula bo osobiscie slub mi do niczego nie jestpotrzebny i nie zamierzam go brac ale skoro tak go to boli dlaczego nic nie powie rodzicom ?
ok ,moze to sa ludzie do ktorych nic nie dociera i on o tym wie od dawna wiec jako dorosla oosba moza pora sie przyzywczajic i przestac na nich liczyc pod kazdym wzgeldem .

Cytat:
pytałaś o ten Internet- no cóż TZ dał te pieniądze (ja bym za cholerę nie dała) bo zaczeli biadolić że nie maja kasy, że dużo maja rachunków i setki innych problemów. Zlitował się, a po drugie to też ma miękkie serce. .
dlaczego sie nie odezwalac co o tym myslisz ? no skoro ma mieskkie serce to jego strata bedzie wykorzystywany zawsze.

Cytat:
No cóz widac taki typ czlowieka ,odpowiedziec szczerze co sie o tym mysli albo olac i nie zatruwac sobie glowy ich problemami i bzdurami ich dotyczącymi ,szkoda życia.

Stary 2009-07-11, 12:54   #27
mlodaj
Rozeznanie

czytając ten wątek trochę odetchnęłam, że nie ja tylko mam takie problemy ,lecz wiele osób ma okropnych teściów. Mi osobiście nie przeszkadza to, że się nie wtrącają do przygotowań weselnych, bo jakbym co troche miała słyszeć od teściowej, że u jej córek było tak, więc i u nas też tak powinno być, to by mnie chyba coś trafiło.moj tz też sam płaci za wesele a teściowa najchętniej całą okolicę by zaprosiła. odkąd nie zmieniliśmy godziny ślubu wedle jej życzenia bo ja nie chciałam pzrestała się wtrącać w cokolwiek dotyczącego ślubu. za to życie codzienne ją bardzo interesuje: co jedliśmy, po co kupiliśmy nowe ubrania, czemu jeździmy co troche gdzieś samochodem i nie oszczędzamy paliwa- idzie z nią oszaleć
mlodaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 22:19   #28
arisa
Zadomowienie

Musisz pogadać z TŻtem, bo co, po slubie będzie wciąż dawał im pieniądze, a wy nawet jakoś się urządzic nie będziecie mogli? Trzeba oddciąć pijawkom źródło.

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 00:49   #29
conslusion
Rozeznanie

Co do braku zainteresowania ślubem - to faktycznie przykre, zwłaszcza dla twojego Tż. Ale cóż, tacy ludzie - ich nie zmienisz. Można sobie co najwyżej ponarzekać.

Natomiast jeśli chodzi o to dawanie im pieniędzy - rozmawiałaś na ten temat z Tż? Miękkie serce miękkim sercem, ale ja bym się wkurzyła, zwłaszcza teraz kiedy macie tyle wydatków. Nie boisz się, jak to będzie wyglądać po ślubie? Będziecie urządzać dom, kiedyś pewnie będziecie mieć dzieci, no a co za tym idzie masę wspólnych wydatków. A twój Tż z miękkim sercem będzie wciąż wspomagał rodziców pasożytów?
conslusion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 09:43   #30
kassate1203
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez arisa Pokaż wiadomość
Musisz pogadać z TŻtem, bo co, po slubie będzie wciąż dawał im pieniądze, a wy nawet jakoś się urządzic nie będziecie mogli? Trzeba oddciąć pijawkom źródło.
Podoba mi się to określenie pijawki- bardzo do nich pasuje

Cytat:
Napisane przez conslusion Pokaż wiadomość
Co do braku zainteresowania ślubem - to faktycznie przykre, zwłaszcza dla twojego Tż. Ale cóż, tacy ludzie - ich nie zmienisz. Można sobie co najwyżej ponarzekać.

Natomiast jeśli chodzi o to dawanie im pieniędzy - rozmawiałaś na ten temat z Tż? Miękkie serce miękkim sercem, ale ja bym się wkurzyła, zwłaszcza teraz kiedy macie tyle wydatków. Nie boisz się, jak to będzie wyglądać po ślubie? Będziecie urządzać dom, kiedyś pewnie będziecie mieć dzieci, no a co za tym idzie masę wspólnych wydatków. A twój Tż z miękkim sercem będzie wciąż wspomagał rodziców pasożytów?
Rozmawiałam z TZ na ten temat i wiem że dawał im pieniędzy nie będzie- jest podobnego zdania jak ja. Wie doskonale że mamy mnóstwo wydatków a jeszcze więcej jeszcze będziemy mieć (wykończenie domu, kupno samochodu itp) i nie można robić z siebie Matkę Polkę- tak jak już pisałam pomogłabym i to bardzo chętnie gdyby byli chorzy itp, ale pasożytów utrzymywać nie będę. Zwłaszcza że TZ całe życie od nich nic nie otrzymał (jego ojca n interesowało nawet czy syn ma buty na zime).
Chociaż myślę zę oni tego by oczekiwali, że dzieci przyjadą dadzą kasę jedzenei kupią, dom posprzątaja a nwet wyremontują. Przez 25 lat swego małżeństwa nic nie zrobili, niczym się nie przejmowali nic ich nie interesowało. Jedyne co kupili do domu to meble do jednego z pokoi, a tak to wszystko co mają to im poprostu ludzie dali. Oni tak lubią dostac gotowe, niech ktoś mi da, sprezentuje.
Jedynym plusem tego wszystkiego jest to ,ze mi sie do życia nie będą wtrącać, bo jezeli teraz maja to wszystko to i potem też tak bedzie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości