Likiery, nalewki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2010-01-17, 12:56   #1
tynkacytrynka
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 4

Likiery, nalewki


Cześć Dziewczynki,
Może macie jakies przepisy na domowe sprawdzone likiery, nalewki itp
tynkacytrynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-18, 21:38   #2
201804271242
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 536
GG do 201804271242
Dot.: Likiery, nalewki

Ja robiłam nalewkę z aronii
Najważniejsze przy pracy z aronią to przetrzymać ją w zamrażalniku kilka dni, przed rozpoczęciem robienia z niej czegokolwiek.
Szczerze mówiąc robiłam tę nalewkę na czuja, wg własnych pomysłów ale wyszła boska tak skromnie wspomnę
Najpierw na próbę wsadziłam wszystkie aronie do słoików przesypując cukrem (oczywiście ich nie zakręcałam, a jedynie przykryłam pokrywką). Po 2-3 dniach wsypałam całe zawartości wszystkich słoików do jednego gara, dodałam trochę wody (na oko ), kilka listków świeżej mięty, odrobinę kwasku cytrynowego i gotowałam przez godzinę. Odstawiłam do ostygnięcia (i tutaj zaczyna się już sposób znaleziony na necie ) na 24 godziny. Dopiero następnego dnia zagotowałam raz jeszcze i jak lekko ostygło przelałam do innego naczynia- zmieszałam z wódką ( spirytus się skończył - na nalewki i likiery mojego chłopaka, których przepisów niestety nie znam..), a potem do butelek

Polecam poszukać przepisów na taką nalewkę na necie i skrzyżować
- robię tak z większością przepisów i jak na razie jestem zadowolona
201804271242 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 11:25   #3
Hosenka*
Zakorzenienie
 
Avatar Hosenka*
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 50 457
Dot.: Likiery, nalewki

Likier krówkowy:

- 1/4-1/2 l wódki
- puszka gotowej masy krówkowej (lub ostudzone ugotowane mleko kondensowane słodzone)
- pół szklanki mleka skond. niesłodzonego
- łyżeczka kawy rozpuszczonej w małej ilości wrzątku.

Do masy dodać kawę i wymieszać. Dodać mleko niesłodzone - znowu wymieszać.
Dodawać alkohol porcjami (tak jak przy np. ręcznym robieniu naleśników, żeby się grudki nie porobiły) i ciągle mieszać.

Wlac do butelki/butelek. Uwaga! Z takiej ilości składników wychodzi ponad litr likieru! Można pić po 2-3 dniach ale im później tym lepiej.
__________________

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-13, 17:54   #4
ewelinka_111
Zadomowienie
 
Avatar ewelinka_111
 
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 1 990
Dot.: Likiery, nalewki

ja dzisiaj zrobiłam likier a la Bailey z przepisu z cincin

SKŁADNIKI na ok. 700 ml:
* 250 ml whisky
* 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
* 0,5 szklanki śmietany kremówki (ew. 18%)
* 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
* 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
* 0,5 -1 łyżeczki cukru pudru

WYKONANIE
1. Mleko skondensowane ugotować w kąpieli wodnej (zamknięte ) lub kupić już gotowane.
2. Czubatą łyżeczkę kawy rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i ostudzić.
3. Ostudzone , ugotowane mleko wyłożyć do miski, dodać cukry, kawę i zmiksować, następnie miksować dalej dolewając powoli whisky.
4. Dolać ostrożnie śmietanę i krótko zmiksować lub wymieszać.
5. Odstawić likier najlepiej na ok. miesiąc.

pycha
__________________
targowisko:
książki
ciuchy

Pain is inevitable, suffering is optional.


blog kulinarny
ewelinka_111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-19, 15:12   #5
misiokoczka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 344
Dot.: Likiery, nalewki

Poszukuję przepisu na likier coś ala likier Sheridan's . Zakochałam sie w tym smaku. jest dość drogi w zakupie. zna któraś przepis na domowy odpowiednik? Pozdrawiam
misiokoczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:30.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.