|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 4
|
Likiery, nalewki
Cześć Dziewczynki,
Może macie jakies przepisy na domowe sprawdzone likiery, nalewki itp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Likiery, nalewki
Ja robiłam nalewkę z aronii
![]() Najważniejsze przy pracy z aronią to przetrzymać ją w zamrażalniku kilka dni, przed rozpoczęciem robienia z niej czegokolwiek. Szczerze mówiąc robiłam tę nalewkę na czuja, wg własnych pomysłów ![]() ![]() Najpierw na próbę wsadziłam wszystkie aronie do słoików przesypując cukrem (oczywiście ich nie zakręcałam, a jedynie przykryłam pokrywką). Po 2-3 dniach wsypałam całe zawartości wszystkich słoików do jednego gara, dodałam trochę wody (na oko ![]() ![]() ![]() Polecam poszukać przepisów na taką nalewkę na necie i skrzyżować - robię tak z większością przepisów i jak na razie jestem zadowolona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 50 457
|
Dot.: Likiery, nalewki
Likier krówkowy:
- 1/4-1/2 l wódki - puszka gotowej masy krówkowej (lub ostudzone ugotowane mleko kondensowane słodzone) - pół szklanki mleka skond. niesłodzonego - łyżeczka kawy rozpuszczonej w małej ilości wrzątku. Do masy dodać kawę i wymieszać. Dodać mleko niesłodzone - znowu wymieszać. Dodawać alkohol porcjami (tak jak przy np. ręcznym robieniu naleśników, żeby się grudki nie porobiły) i ciągle mieszać. Wlac do butelki/butelek. Uwaga! Z takiej ilości składników wychodzi ponad litr likieru! Można pić po 2-3 dniach ale im później tym lepiej.
__________________
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 1 990
|
Dot.: Likiery, nalewki
ja dzisiaj zrobiłam likier a la Bailey z przepisu z cincin
SKŁADNIKI na ok. 700 ml: * 250 ml whisky * 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego * 0,5 szklanki śmietany kremówki (ew. 18%) * 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej * 0,5 łyżeczki cukru waniliowego * 0,5 -1 łyżeczki cukru pudru WYKONANIE 1. Mleko skondensowane ugotować w kąpieli wodnej (zamknięte ) lub kupić już gotowane. 2. Czubatą łyżeczkę kawy rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i ostudzić. 3. Ostudzone , ugotowane mleko wyłożyć do miski, dodać cukry, kawę i zmiksować, następnie miksować dalej dolewając powoli whisky. 4. Dolać ostrożnie śmietanę i krótko zmiksować lub wymieszać. 5. Odstawić likier najlepiej na ok. miesiąc. pycha ![]()
__________________
targowisko: książki ciuchy Pain is inevitable, suffering is optional. blog kulinarny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 344
|
Dot.: Likiery, nalewki
Poszukuję przepisu na likier coś ala likier Sheridan's . Zakochałam sie w tym smaku. jest dość drogi w zakupie. zna któraś przepis na domowy odpowiednik? Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:30.