|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesuj± siê kultur±, sztuk±, filmem, literatur±, polityk± itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 418
|
Sztuka nowoczesna, modernizm - czy sa jacys milosnicy?
zapraszam do dyskusji na temat sztuki nowoczesnej. temat dosc obszerny, obejmujacy wiele kierunkow. Podzielmy sie naszymi ulubionymi dzielami, malarzami, opisujmy wyprawy do galerii.
Jak latwo sie domyslic po moim avatarze, jestem aktualnie zauroczona Asgerem Jornem, grupa Cobra Movement oraz ekspresjonizmem jako takim. Milosc do obrazow Asgera splynela na mnie nagle po ujrzeniu Timid The Proud One w Tate Modern w Londynie (moja mekka!), po tym wydarzeniu zaczelam interesowac sie Cobra i polecam wszystkim lubiacym ten kierunek. mam nadzieje ze nie powtarzam watku, ale przeszukalam kilkanascie stron wstecz i uzylam wyszukiwarki ![]()
![]() |
#2 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 9
|
Dot.: Sztuka nowoczesna, modernizm - czy sa jacys milosnicy?
Modernizm - jak najbardziej. Muszê przyznaæ, ¿e ten kierunek w sztuce przemawia do mnie w najwiêkszym stopniu. Zakocha³am siê szczególnie w secesji (za spraw± Klimta, Beardsleya'a, Muchy, Wyspiañskiego) oraz minimalizmie (rze¼ba). Dlaczego !? To jest w³a¶nie ten precedens, którego w racjonalny sposób nie mogê wyt³umaczyæ... Forma, kolor, linia - to wszystko w modernizmie jest "jedyne", stworzone, wed³ug mnie, bez jakiegokolwiek przypadku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:09.