![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Czy Polacy lubią pławić się w smutku i żałobie?
Uważam, że autorka przypadkowo znalezionego bloga ma dużo racji:
http://kawazchili.blog.onet.pl/Kult-...,ID404604021,n |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy Polacy lubią pławić się w smutku i żałobie?
Zbyt odkrywcza to ona nie jest...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Odkrywcza nie jest, ale rację ma. Rzeczywiście tak jest, wystarczy włączyć TV i widać co ostatnio ludzi najbardziej "kręci"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Bawi cię to?
Zabawnie będzie jak po twojej śmierci rodzina włączy sobie south park i będzie "lać ze śmiechu przez tydzień" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Do tego ten szum z pogrzebem, kłótni już nawet nie skomentuję, specjalne pociągi na pogrzeb, tłumy, kolejki ludzi, wywiady z kim się da o tym co czuje, dogłębne analizowanie uczuć, jak każdy bardzo cierpi, omawianie projektów sakofagu, itd. Oczywiście ranga pogrzebu jest wysoka, ale wszystko powinno mieć pewien umiar. Autorka bloga dobrze ujęła zjawisko w naszym społeczeństwie. "W tragediach i żałobach narodowych znajdują echo swojego przygnębienia, przywołują obrazy, które nadają ich smutkowi osobisty dramat. Powiedzmy sobie szczerze, że ostatnie wydarzenia były smutne i złe, ale tylko rodziny i osoby związane osobiście ze zmarłymi przeżywają swój osobisty dramat." "Ludzie nie są na ogół nieszczęśliwi, nie widać tego w domach, na ulicach, ale niektórzy jakoś w szczególny sposób koncentrują się na doznawaniu smutku, jakby to było coś upajającego. Taki smucący się człowiek pragnie wtedy być w gronie tak samo cierpiących, dlatego udaje się do miejsc żałoby i tam kultywuje wraz z innymi swój rzewny nastrój. Broni się przed rozrywkami, bo to oddala tylko od uczucia przygnębienia, które w rzeczywistości bardzo lubi." Edytowane przez Blushy Czas edycji: 2010-04-17 o 02:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Zdecydowanie to prawda, Polacy mają taką mentalność wolą przezywać smutek ,żal i złe chwile a nie potrafia świętować tych dobrych.
O i osobiście straasznie mnie denerwuje gdy w ciągu ostatnich dni pokazują na żywo relację z Placu Zamkowego jak to narod pogrążony w żałobie a za plecami reportera/ki uśmiechnięte twarze machaja żwawo do kamery ![]() Masakra!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
wątek odkryć roku... po prostu.
W kwestii przypadkowego bloga - dziewczyna napisała jakiś pseudo analityczno-psychologiczny tekst co by nadac swojemu blogowi polotu... urocze. Co więcej - poruszając tematyke tej tragedi = sama robi to o czym pisze czyli sie ta cala zaloba rajcuje A dalej autorka wątku - też odkrycie, że w tv tylko o tragediach się mówi dzień w któym jakaś telewizja zaczęła by robić wywiady z serii : - nie było dzisiaj żadnego wypadku, nikt nie zginął - wszyscy chodzą radośni i uśmiechnięci - w cały państwie nie ma osoby która by na chleba nie miała byłby dniem końca tej telewizji ![]() no bo co jest ciekawego w tym, że jest dobrze ? Powinno być dobrze więc po co o tym mówić. Mówi się o rzeczach które miejsca mieć nie powinny, które nie są naturalne, społecznie akceptowalne - o rzeczach z którymi trzeba walczyć albo zmierzyć się no w sumie taka to dyskusja o niczym... kto sobie żałobę przeżywa niech sobie przeżywa jak sobie chce.. co tam komu do tego
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
Nie wiem czy lubią...to raczej konieczność. Wszak tzw. los nie szczędzi nam skrajnych sytuacji/zdarzeń. Wskaż jeden kraj, w którym w jednej katastrofie zginęła para prezydencka, dowództwo wojska, kilkunastu parlamentarzystów. Zdarzyło się to komuś kiedykolwiek ? Nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie z kolei dziwnym byłoby to, gdyby nad tą tragedią (zresztą nad każdą, podczas której ginie masa ludzi,a zwłaszcza jeśli sprawa dotyczy naszej ojczyzny) przejść tak po prostu do porządku dziennego. A żałoba trwająca tydzień wcale nie jest dla mnie jakoś szczególnie długa, ale pewnie niektórzy nie mogą iść na imprezkę ...
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
I o ile ja sama nie rozumiem po co się ludziska tłoczą w tej gigantycznej kolejce do Pałacu Prezydenckiego, to nie oceniam tego. Widać czują taką potrzebę. Ja nie czuję, ale to nie daje mi prawa do krytykowania ich postawy.
Ergo - jak ktoś nie chce przeżywać żałoby, nie musi. Wystarczy wyłączyć telelwizor, zająć się czymś innym. A teraz minuta ciszy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
nie jest to zbytnio odkrywcze, ale moim zdaniem Polacy lubią pławić się w żałobie
![]() a szczególnie na pokaz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
BAN stały
|
Cytat:
Polacy lubią pławic się w smutki i w żałobie tak samo, jak lubią się bawić. Zginęło 100 osób, które dla swoich bliskich były całym światem. Tych 100 osób zginęło w straszny, straszny sposób. Tych 100 osób jest/było na ustach całego świata - to jest ważne wydarzenie. Jeśli ktoś nie potrafi tego pojąć, niech wyłączy telewizor, radio, komputer. I wszystko będzie prostsze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
A po czym poznajesz, że dana osoba przeżywa żałobę na pokaz ? Nie wiem po co się doszukiwać nieszczerych intencji, do czego to komu potrzebne ?
Ja bym raczej powiedziała, że jesteśmy (ogolnie rzecz biorąc) bardzo emocjonalnym narodem, reagujemy bardzo żywo, łatwo nas poruszyć i porwać/zapalić do wspólnego działania (i to nie tylko jak chodzi o żałobę ale też np. zbiórkę forsy dla fundacji Owsiaka czy inne akcje charytatywne organizowane po klęskach żywiołowych itd.). Tacy jesteśmy. I mi się to nawet podoba, ta gorąca krew ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-04-17 o 19:09 Powód: ort. :) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
bla bla blaaaa
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
I znów najeżdżanie na jakieś 'gdzieś tam istniejące osoby, które nie rozumieją/nie chcą żałoby'.
Same sobie wymyślacie "bo na imprezkę nie mogą pójść" i jazda, gromy ciskać. Znacie w ogóle takie osoby? Czytacie w ogóle to co piszą tutaj niektórzy nie do końca zadowoleni z tego co teraz się dzieje? I żeby była odp na pytanie zadane w temacie... Ma dziewczyna rację. Podane to jest trochę ciężko strawnie ale nadal z sensem. Nie tylko ona ma takie odczucia. Proszę http://otwarcie.blox.pl/2010/04/Zapa...ipokryzji.html Jak się wczytacie w treść wpisu i komentarzy to może zorientujecie się, że nie o brak możliwości pójścia na jakąś tam imprezę chodzi. Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-04-17 o 10:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dramat przeżywają rodziny, owszem. Ale ta tragedia dotyczy całego kraju, odeszła głowa państwa.
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
wspaniały argument.
Cytat:
mam wrażenie, że niektórzy oczekiwaliby w takich sytuacjach dwuzdaniowej wzmianki na onecie co najwyżej i paru słów w Faktach. A jeśli kogoś dziwi przygnębienie i smutek w trakcie żałoby to tym bardziej nie rozumiem, co w tym dziwnego. A teksty w stylu 'zapal świeczkę hipokryzji' niestety nie mogę odnieść do siebie bo hipokrytką nie jestem, więc dalej podtrzymuję moje zdanie.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2010-04-17 o 10:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Ty na prawdę nie zrozumiałaś? Czy może po prostu założyłaś sobie coś i tego się będziesz trzymać choćby Ci pokazywać, że jest inaczej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
To by było dziwnie nie ogłaszać żałoby. Ale nie trzeba zaraz popadać w drugą skrajnośc i mówic o dwóch zdaniach na onecie. Tylko gdyby tak nieco zredukowac ten szum, powiedzmy o połowę to by jednak było trochę lepiej. Ja czytając onet chętnie skasowałabym część informacji, bo uważam je za niestosowne i sensacyjne. Jak choćby wyżej wspomniany artykuł że pasażerowie przez 5 sekund wiedzieli, że umrą. Dla mnie taki tekst to cios poniżej pasa, takie rzeczy lepiej przemilczeć.
![]() Zresztą mam taki sam niesmak po relacji mediów z umierania Papieża. Edytowane przez Blushy Czas edycji: 2010-04-17 o 10:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam tylko jedno ale.
Jaką pewność mamy, że gdyby podobna tragedia wydarzyła się w Niemczech, Francji, Wlk Brytanii (żal Brytyjczyków po stracie księżnej Diany pamiętamy?), USA (a WTC?) to ten narody nie pławiłyby się w smutku i żałobie? NIE MAMY ŻADNEJ PEWNOŚCI. Więc zadajmy sobie podstawowe pytanie: może ten przesadzony żal nie jest to cechą polska, a ludzką? . Edytowane przez wesna Czas edycji: 2010-04-17 o 10:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
http://wiadomosci.onet.pl/2682,21567...e_lokalne.html
Jak ten artykuł ma się do śmierci Prezydenta i pamięci o nim samej w sobie? Kolejne nakręcanie sensacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2010-04-17 o 10:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Ale jednak u amerykanów na przykład jest trochę inaczej. U nas to wygląda jak taplanie się w rozpaczy, nakręcanie się. A w Ameryce ludzie płaczą i zawodzą ale szybko się podnoszą, jednoczą się, pomagają sobie.
Poza tym w WTC zginęło wielu, wielu ludzi, zwyczajnych ludzi. A Diana? Była ukochana przez Brytyjczyków. Była ich ulubienicą. Cytat:
Poza tym, normalnym jest dla Ciebie wpadanie w histerię we wtorek jak już wiedziało się o katastrofie w sobotę? Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-04-17 o 10:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:39.