|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Czy Polacy lubią pławić się w smutku i żałobie?
Uważam, że autorka przypadkowo znalezionego bloga ma dużo racji:
http://kawazchili.blog.onet.pl/Kult-...,ID404604021,n |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy Polacy lubią pławić się w smutku i żałobie?
Zbyt odkrywcza to ona nie jest...
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Odkrywcza nie jest, ale rację ma. Rzeczywiście tak jest, wystarczy włączyć TV i widać co ostatnio ludzi najbardziej "kręci"
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Bawi cię to?
Zabawnie będzie jak po twojej śmierci rodzina włączy sobie south park i będzie "lać ze śmiechu przez tydzień" |
|
|
|
|
#5 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Do tego ten szum z pogrzebem, kłótni już nawet nie skomentuję, specjalne pociągi na pogrzeb, tłumy, kolejki ludzi, wywiady z kim się da o tym co czuje, dogłębne analizowanie uczuć, jak każdy bardzo cierpi, omawianie projektów sakofagu, itd. Oczywiście ranga pogrzebu jest wysoka, ale wszystko powinno mieć pewien umiar. Autorka bloga dobrze ujęła zjawisko w naszym społeczeństwie. "W tragediach i żałobach narodowych znajdują echo swojego przygnębienia, przywołują obrazy, które nadają ich smutkowi osobisty dramat. Powiedzmy sobie szczerze, że ostatnie wydarzenia były smutne i złe, ale tylko rodziny i osoby związane osobiście ze zmarłymi przeżywają swój osobisty dramat." "Ludzie nie są na ogół nieszczęśliwi, nie widać tego w domach, na ulicach, ale niektórzy jakoś w szczególny sposób koncentrują się na doznawaniu smutku, jakby to było coś upajającego. Taki smucący się człowiek pragnie wtedy być w gronie tak samo cierpiących, dlatego udaje się do miejsc żałoby i tam kultywuje wraz z innymi swój rzewny nastrój. Broni się przed rozrywkami, bo to oddala tylko od uczucia przygnębienia, które w rzeczywistości bardzo lubi." Edytowane przez Blushy Czas edycji: 2010-04-17 o 03:11 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Zdecydowanie to prawda, Polacy mają taką mentalność wolą przezywać smutek ,żal i złe chwile a nie potrafia świętować tych dobrych.
O i osobiście straasznie mnie denerwuje gdy w ciągu ostatnich dni pokazują na żywo relację z Placu Zamkowego jak to narod pogrążony w żałobie a za plecami reportera/ki uśmiechnięte twarze machaja żwawo do kamery Masakra!
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wczoraj oglądając wiadomości na TVP1, jak zobaczyłam machającą dziewczyne do kamery,uśmiechała sie,machała jak wariatka,po prostu myslalam,ze mnie szlag trafi
|
|
|
#9 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ludzie jak widzą kamerę, to obojętnie jaka tragedia by się nie działa, to zawsze machają
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
wątek odkryć roku... po prostu.
W kwestii przypadkowego bloga - dziewczyna napisała jakiś pseudo analityczno-psychologiczny tekst co by nadac swojemu blogowi polotu... urocze. Co więcej - poruszając tematyke tej tragedi = sama robi to o czym pisze czyli sie ta cala zaloba rajcuje A dalej autorka wątku - też odkrycie, że w tv tylko o tragediach się mówi dzień w któym jakaś telewizja zaczęła by robić wywiady z serii : - nie było dzisiaj żadnego wypadku, nikt nie zginął - wszyscy chodzą radośni i uśmiechnięci - w cały państwie nie ma osoby która by na chleba nie miała byłby dniem końca tej telewizji no bo co jest ciekawego w tym, że jest dobrze ? Powinno być dobrze więc po co o tym mówić. Mówi się o rzeczach które miejsca mieć nie powinny, które nie są naturalne, społecznie akceptowalne - o rzeczach z którymi trzeba walczyć albo zmierzyć się no w sumie taka to dyskusja o niczym... kto sobie żałobę przeżywa niech sobie przeżywa jak sobie chce.. co tam komu do tego
|
|
|
#11 |
|
BAN stały
|
Nie wiem czy lubią...to raczej konieczność. Wszak tzw. los nie szczędzi nam skrajnych sytuacji/zdarzeń. Wskaż jeden kraj, w którym w jednej katastrofie zginęła para prezydencka, dowództwo wojska, kilkunastu parlamentarzystów. Zdarzyło się to komuś kiedykolwiek ? Nie.
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie z kolei dziwnym byłoby to, gdyby nad tą tragedią (zresztą nad każdą, podczas której ginie masa ludzi,a zwłaszcza jeśli sprawa dotyczy naszej ojczyzny) przejść tak po prostu do porządku dziennego. A żałoba trwająca tydzień wcale nie jest dla mnie jakoś szczególnie długa, ale pewnie niektórzy nie mogą iść na imprezkę ...
|
|
|
#13 |
|
BAN stały
|
I o ile ja sama nie rozumiem po co się ludziska tłoczą w tej gigantycznej kolejce do Pałacu Prezydenckiego, to nie oceniam tego. Widać czują taką potrzebę. Ja nie czuję, ale to nie daje mi prawa do krytykowania ich postawy.
Ergo - jak ktoś nie chce przeżywać żałoby, nie musi. Wystarczy wyłączyć telelwizor, zająć się czymś innym. A teraz minuta ciszy. |
|
|
|
|
#14 |
|
Konto usunięte
|
nie jest to zbytnio odkrywcze, ale moim zdaniem Polacy lubią pławić się w żałobie
![]() a szczególnie na pokaz. |
|
|
|
|
#15 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
|
||
|
|
|
|
#16 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Polacy lubią pławic się w smutki i w żałobie tak samo, jak lubią się bawić. Zginęło 100 osób, które dla swoich bliskich były całym światem. Tych 100 osób zginęło w straszny, straszny sposób. Tych 100 osób jest/było na ustach całego świata - to jest ważne wydarzenie. Jeśli ktoś nie potrafi tego pojąć, niech wyłączy telewizor, radio, komputer. I wszystko będzie prostsze. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
BAN stały
|
A po czym poznajesz, że dana osoba przeżywa żałobę na pokaz ? Nie wiem po co się doszukiwać nieszczerych intencji, do czego to komu potrzebne ?
Ja bym raczej powiedziała, że jesteśmy (ogolnie rzecz biorąc) bardzo emocjonalnym narodem, reagujemy bardzo żywo, łatwo nas poruszyć i porwać/zapalić do wspólnego działania (i to nie tylko jak chodzi o żałobę ale też np. zbiórkę forsy dla fundacji Owsiaka czy inne akcje charytatywne organizowane po klęskach żywiołowych itd.). Tacy jesteśmy. I mi się to nawet podoba, ta gorąca krew
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-04-17 o 20:09 Powód: ort. :) |
|
|
|
|
#18 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
bla bla blaaaa
|
|
|
#21 |
|
Konto usunięte
|
I znów najeżdżanie na jakieś 'gdzieś tam istniejące osoby, które nie rozumieją/nie chcą żałoby'.
Same sobie wymyślacie "bo na imprezkę nie mogą pójść" i jazda, gromy ciskać. Znacie w ogóle takie osoby? Czytacie w ogóle to co piszą tutaj niektórzy nie do końca zadowoleni z tego co teraz się dzieje? I żeby była odp na pytanie zadane w temacie... Ma dziewczyna rację. Podane to jest trochę ciężko strawnie ale nadal z sensem. Nie tylko ona ma takie odczucia. Proszę http://otwarcie.blox.pl/2010/04/Zapa...ipokryzji.html Jak się wczytacie w treść wpisu i komentarzy to może zorientujecie się, że nie o brak możliwości pójścia na jakąś tam imprezę chodzi. Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-04-17 o 11:09 |
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dramat przeżywają rodziny, owszem. Ale ta tragedia dotyczy całego kraju, odeszła głowa państwa.
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
wspaniały argument.
Cytat:
mam wrażenie, że niektórzy oczekiwaliby w takich sytuacjach dwuzdaniowej wzmianki na onecie co najwyżej i paru słów w Faktach. A jeśli kogoś dziwi przygnębienie i smutek w trakcie żałoby to tym bardziej nie rozumiem, co w tym dziwnego. A teksty w stylu 'zapal świeczkę hipokryzji' niestety nie mogę odnieść do siebie bo hipokrytką nie jestem, więc dalej podtrzymuję moje zdanie.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2010-04-17 o 11:15 |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Konto usunięte
|
Ty na prawdę nie zrozumiałaś? Czy może po prostu założyłaś sobie coś i tego się będziesz trzymać choćby Ci pokazywać, że jest inaczej?
|
|
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
To by było dziwnie nie ogłaszać żałoby. Ale nie trzeba zaraz popadać w drugą skrajnośc i mówic o dwóch zdaniach na onecie. Tylko gdyby tak nieco zredukowac ten szum, powiedzmy o połowę to by jednak było trochę lepiej. Ja czytając onet chętnie skasowałabym część informacji, bo uważam je za niestosowne i sensacyjne. Jak choćby wyżej wspomniany artykuł że pasażerowie przez 5 sekund wiedzieli, że umrą. Dla mnie taki tekst to cios poniżej pasa, takie rzeczy lepiej przemilczeć.
Zresztą mam taki sam niesmak po relacji mediów z umierania Papieża. Edytowane przez Blushy Czas edycji: 2010-04-17 o 11:45 |
|
|
|
|
#26 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam tylko jedno ale.
Jaką pewność mamy, że gdyby podobna tragedia wydarzyła się w Niemczech, Francji, Wlk Brytanii (żal Brytyjczyków po stracie księżnej Diany pamiętamy?), USA (a WTC?) to ten narody nie pławiłyby się w smutku i żałobie? NIE MAMY ŻADNEJ PEWNOŚCI. Więc zadajmy sobie podstawowe pytanie: może ten przesadzony żal nie jest to cechą polska, a ludzką? . Edytowane przez wesna Czas edycji: 2010-04-17 o 11:50 |
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
http://wiadomosci.onet.pl/2682,21567...e_lokalne.html
Jak ten artykuł ma się do śmierci Prezydenta i pamięci o nim samej w sobie? Kolejne nakręcanie sensacji
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie trzeba interesować się polityką, by w takiej chwili wykazywać zupełnie ludzkie emocje i (o zgrozo!) płakać.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2010-04-17 o 11:56 |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#30 | |
|
Konto usunięte
|
Ale jednak u amerykanów na przykład jest trochę inaczej. U nas to wygląda jak taplanie się w rozpaczy, nakręcanie się. A w Ameryce ludzie płaczą i zawodzą ale szybko się podnoszą, jednoczą się, pomagają sobie.
Poza tym w WTC zginęło wielu, wielu ludzi, zwyczajnych ludzi. A Diana? Była ukochana przez Brytyjczyków. Była ich ulubienicą. Cytat:
Poza tym, normalnym jest dla Ciebie wpadanie w histerię we wtorek jak już wiedziało się o katastrofie w sobotę? Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-04-17 o 11:58 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:08.

wczoraj oglądając wiadomości na TVP1, jak zobaczyłam machającą dziewczyne do kamery,uśmiechała sie,machała jak wariatka,po prostu myslalam,ze mnie szlag trafi
Ludzie jak widzą kamerę, to obojętnie jaka tragedia by się nie działa, to zawsze machają

nie trzeba interesować się polityką, by w takiej chwili wykazywać zupełnie ludzkie emocje i (o zgrozo!) płakać.