|
|||||||
| Notka |
|
| Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Srebro z Korallo
Cześć dziewczyny.
Chciałam się zapytać, czy żadna z was nie miała problemu z biglami i sztyftami srebrymi z korallo. Chodzi o to czy jest to faktycznie srebro (pomimo wybitej próby) lub czy nie ma jakiś dodatków, które powodują rany w uszach. Kilka moich klientek na to się skarżyła, i nie chce żeby myślały że je oszukuje. Bardzo proszę o odpowiedz. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Srebro z Korallo
Uczulać może i nie uczula, ale sama nadziałam się chociażby na sztyfty z kulką i bigle angielskie do Swarków. Od sztyftów często przy delikatnym odchylaniu tego kółeczka do mocowania po prostu ono odpadało, z kolei bigle do kryształów bardzo często odkształcały się przy otwieraniu i zamykaniu. Osobiście nie polecam
Edytowane przez kolczyki Czas edycji: 2010-04-19 o 19:40 |
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
u mnie jedna narzekala na bigle rybki, ale glowy nie dam czy byly z korallo czy z beadshopu, bo zamawialam w podobnym czasie z kilku miejsc....
podejrzewam jednak ze to przez 'organizm' klientki- jest strasznym uczuleniowcem, ta o przeciez nigdy nie jest czyste srebro, poza tym kolczyki byly bardzo ciezkie a sama mam podraznione uszy po calym dniu noszenia ciezkich kolczykow nawet srebrnych,.... mi kilka razy rozpadly sie bigle z korallo w rekach, ale nie mialam problemow z reklamacja. tlumaczyli mi ze przy masowym szlifowaniu moga powstawac ubytki w strukturze i przez to bigiel szybko peka przy rozchylaniu... w kazdym razie zawsze wymieniali na nowe. w razie watpliwosci czy to srebro czy nie- jest specjalny plyn do sprawdzania. bardziej prowizoryczna metoda to magnes, ale nie zawsze to co sie nie przyciaga jest srebrem... |
|
|
|
|
#4 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) i że są różne ciecze do srebra i złota o różnych próbach - niestety to wszystko, co udało mi się wyczytać, a potrzebuję łopatologicznej instrukcji. Z góry dziękuję.
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
nie jestem specjalistka, ale polecam lekture..
http://gollum.uek.krakow.pl/bibl_ae_.../111252630.pdf prostrza w uzyciu bedzie ciecz chromowa (do srebra), wtedy nie bedzie potrzebny ten kamien ;p Edytowane przez ojejka89 Czas edycji: 2010-04-20 o 00:13 |
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Oooo dzięki Ci za cudowny link, jesteś kochana!
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Ja ostatnio po zakupie w Korallo bigli kajdanek stwierdziłam, że z kilku zakupionych par trudno złożyć jedną dobrą, albo się wcale nie otwierały albo kiwały, więc musiałam je sama naprawić bo wstyd komuś to w ogóle dać w prezencie a co dopiero jak ktoś sprzedaje.
Następne kupiłam w Kadoro i były ok. |
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Bigle kajdanki są bardzo zdradliwe. Jak ja je zamawiam to przed wprowadzeniem ich do sprzedaży sprawdzamy każdą parę. Ładne, ale trochę kłopotliwe. Na temat Korallowych bigli nie wiem nic, ale pamiętam, że na Allegro CJ [?] chyba rok temu miał dużą wtopę z biglami posrebrzanymi czy coś takiego.
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Ale CJ kontaktowal sie ze wszystkimi i oddawal kase.
Poza tym - sterling silver a sterling silver core to roznica...
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
To już te informacje do mnie nie dotarły. Czy wszystko dobrze się skończyło.
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o uczulenia - najczęściej uczula nikiel. Paradoksalnie znajduje się on w niemal wszystkich elementach srebrnych jako dodatek, niewielki procent (bardzo niewielki) jest mieszanką srebra z innym metalem, np chromem, być może z czymś jeszcze innym.
Rozwiązaniem mogą okazać się bigle ze stali chirurgicznej, czy srebro bez niklu (przy artykule jest zawsze zaznaczone, jeśli produkt nie ma niklu).
|
|
#12 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Jasne, uczulać może wszystko, nie tylko złoto ale nawet łzy, pot, papier - może być czynnikiem uczulającym - jednak bezwzględnie najczęściej uczula nikiel (statystyka wyników testów stricte alergicznych oraz na materiały dentystyczne) stądpodałam taką a nie inną informację.
Jeśli Klientkę jedno srebro nie uczula a inne uczula, to należałoby szukać przyczyn w dodatkach.
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:16.

) i że są różne ciecze do srebra i złota o różnych próbach - niestety to wszystko, co udało mi się wyczytać, a potrzebuję łopatologicznej instrukcji. Z góry dziękuję.