![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Praca w przedszkolu / żłobku
Witajcie, pracuje ktoś jako pomoc wychowawcy w przedszkolu?
Jakie macie obowiązki? Trudno dostać taką pracę? To dla mnie bardzo ważne, będę wdzięczna za odpowiedzi. Pozdrawiam.
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pomoc wychowawcy w przedszkolu.
hej,
moja mama pracowala jako pomoc wychowawcy w przedszkolu. Nie wiem czy trudno dostac taka prace, ale jak sa zamykane przedszkola z braku dzieci, to chyba duzego popytu na to nie ma. Nie wiem. W kazdym badz razie obowiazki byly oczywiste, czyli pomoc w organizacji porzadku w grupie, przy jedzeniu, przy lezakowaniu itd. Wszystko zalezy od wychowawczyni. Mama czasami padala na twarz jak przychodzila do domu, bo jedna taka siedziala caly dzien na korytarzu i sie szczerzyla do rodzicow, a na moja mame spadaly obowiazki wychowawcy i pomocy. Z druga kobieta pracowalo sie o niebo lepiej. To ona zajmowala sie spiewaniem, czytaniem, zabawami itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Miałam staż w przedszkolu właśnie jako pomoc wychowawcy.
Podawałam dzieciom jedzenie, organizowanie leżakowania też należało do moich obowiązków, dodatkowo zabawy z dziećmi, ubieranie dzieci, czasem sprzątanie itd.Byłam w grupie, gdzie były dwie wychowawczynie, jedna niezbyt zajmowała się dziećmi nawet bawić jej się nie chciało ![]() ![]() Rzeczywiście nie jest to łatwa praca, trzeba mieć cały czas dzieci "na oku", a dodatkowo ma się swoje obowiązki.Natomiast ja bardzo miło wspominam ten okres, kiedy tam pracowałam.Też często padałam ze zmęczenia, ale nie żałuje.
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
jako pomoc wychowawcy najłatwiej zatrudnić się w prywatnych przedszkolach. obowiązki były już wczesniej wymienione, bo pomoc ma sprawić by z dziećmi wszystko szlo łatwo i przyjemnie. jeżeli studiujesz pedagogikę (a wiem, że tak
![]() ![]() a jeśli u Ciebie w mieście nie ma prywatnych przedszkoli, jesli pieniądze nie są Ci super potrzebne..to warto starać się o staż z UP, bo wtedy łatwiej znaleźć tego typu pracę.
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Niestety nie dostanę stażu z UP, dostaję rentę rodzinną i nie należy mi się staż, dyskryminacja. A jakie jest wynagrodzenie osoby pomagającej? Myślę, że w trakcie studiów będę się starać o taką pracę, zależy mi na zdobyciu doświadczenia przed podjęciem właściwej pracy ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
co do wynagrodzenia, to nie mam pojęcia. w Warszawie, w prywatnym przedszkolu ( z dochodem około 70tys), było jakieś 800zł netto
![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
próbuję pisać list motywacyjny, nie wiem jeszcze co napisać
![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
pisać list motywacyjny, bo to dobry materiał do zachęcenia pracodawcy naszą osobą. oczywiście list taki nie może być sztampowy i szablonowy. oryginalny list przedstawiający nasze zalety i doświadczenie jest jak najbardziej pożądany
![]()
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dowiedziałam się, że w moim mieście jest tylko jedno prywatne przedszkole i aż 20 przedszkoli publicznych, Mam wielką nadzieję, że w którymś z przedszkoli znajdę pracę ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
To zajmowanie się dwuletnim bratem jak najbardziej powinnaś wpisać. To jest ważne, tak powiedział mi kiedyś doradca zawodowy, ze w niektórych typach pracy trzeba wpisywać niby błachostki, typu, że było sie kiedyś przewodniczącym szkoły/klasy, skarbnikiem, zajmowało się rodzeństwem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Otóż mam taki problem , może któraś z was też pracowała jako pomoc . w czerwcu skończyłam półroczny staż w przedszkolu pomoc nauczyciela -referenta przez urząd pracy . Teraz szukam podobnego stanowiska , i tu wielki zawód wszędzie nie maja etatów wprawdzie w jednym przedszkolu było miejsce ale pani dyrektor bardziej chodziło o etat woźnej i teraz się zastanawiam, czy jest możliwość pracowania w butikach , bo jednak trzeba mieć doświadczenie , już sama nie wiem co robić ??
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomoc nauczyciela w przedszkolu i problem
do pracy w butikach rzadko kiedy wymagaja doswiadczenia. ja pracowalam w takim zaraz po liceum, bez jakiegokolwiek doswiadczenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
spróbuj sie rozejrzeć w sklepie na pewno coś znajdziesz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
lain dzięki za odpowiedź , bo ja właśnie (niestety) będę musiała się rozejrzeć za pracą w sklepie , tylko one są czynne też w soboty a w galeriach handlowych sobota , niedziela a ja bym chciała sie uczyć zaocznie , bo widzę że w przedszkolu nie mam szans . Ostatnio jak przeglądałam ogłoszenia to w takim zwykłym sklepie chcą co najmniej 3-5 letnie doświadczenie w handlu i ukończoną szkołe handlową i jeszcze mam takie pytanko czy pisząc cv do butiku powinnam umieszczać w zdobytch umiejetnościach na stażu opieka nad dziecmi itp a jesli dotyczy sklepu dla dzieci , bo nie chcę sie wygłupic
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie też szukam pracy i w szkołach czy przedszkolach nie mam szans jej podjąc bo u mnie nie ma etatów. Nie wiem już co robić, szukałam w sklepach, ale mi dziękują bo nie chcą kogoś z wyższym wykształceniem. Nie wiem już jak i gdzie mam pracy szukać! Jestem załamana!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
mysza007 Jak starasz się o pracę w sklepie to po prostu nie przyznawaj się do wyższego wykształcenia, sklep nie ma się co dziwić nie chce przyjmować takich osób bo boi się że pracownik szybko ucieknie bo praca nie jest adekwatna do wykształcenia.
karolinaa przejdź się po centrach handlowych tam co chwilę mają wywieszone kartki że szukają sprzedawczyń. Co do CV to zawsze warto zaznaczyć że się wcześniej pracowało, nawet jeżeli nie jest to związane ze stanowiskiem o które się starasz, ale jeżeli to były praktyki to pominęłabym tę informacjię, nikt raczej poważnie nie trraktuje praktyk.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
proponują skorzystać z usług lidera klubu pracy lub doradcy zawodowego jeśli jesteś zarejestrowana w urzędzie pracy
powinnaś otrzymać tam wsparcie w zakresie poszukiwania zatrudnienia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
mysza007 faktycznie o pracy za granicą lepiej nie pisać, bo wtedy oczekiwaliby pewnie jakiejś znajomości języka- choć to nie do końca tak jest, kuzyn wyjechał do Irlandii i puki pracował na budowie to czegoś się uczył, a jak poszedł do Della gdzie jest pełno polaków i polskie sklepy to zaczął się cofać ze znajomością języka.
Może powiedz że przez te lata nie mogłaś zdobyć pracy i robiłaś na czarno jako opiekunka do dziecka, a teraz ostatnie dziecko którym się zajmowałaś właśnie poszło do przedszkola więc pomyślałaś że sytuacja na rynku pracy się poprawiła postanowiłaś poszukać legalnego zatrudnienia.
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
angielski w przedszkolu POMOCY!
ostatnio dostałam propozycje pracy jako lektor jezyka angielskiego w przedszkolu. bardzo chetnie przyjelam ta oferte jednak chcialabym się jakos do tego przygotowac. czy ktoras z was praccuje jako lektor? gdzie mozna zrobic jakies kursy doszkalajace?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Praca w przedszkolu z językiem angielskim
Hej
![]() ![]() ![]()
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Dot.: Praca w przedszkolu z językiem angielskim
Nie, gdyż nie masz edukacji przedszkolnej/wychowania przedszkolnego. Tak samo teraz większość dyr. chce, by do 1-3 nauczyciel języka miał ped. wczesnoszkolną lub język angielski w nauczaniu początkowym lub coś w tym stylu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Niby masz rację, ale z tego, co słyszałam, to często przyjmuje się nauczycieli bez tego wykształcenia, tylko np. po samej filologii polskiej, jak ja, i potem w trakcie pracy robi się jakiś kurs czy coś.. Czy coś wiesz na ten temat?
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
P.S. Wysłałam zgłoszenie do przedszkola na lektora w przedszkolu i... zaproszono mnie na rozmowę kwalifikacyjną
![]() ![]()
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Moment, co ty piszesz w ogóle
![]() Bez jakiego wykształcenia? Filologia polska daje uprawnienia do uczenia w klasach 4-6, gimnazjum, ponadgimnazjalnych szkołach. Jeśli rzecz jasna jest się na nauczycielskiej specjalizacji, bo jeśli nie, trzeba zrobić uprawnienia pedagogiczne. ALE to dotyczy tylko tych klas, które wymieniłam - do przedszkola i 1-3 potrzebna ped. przedszkolna lub wczesnoszkolna. Są CZASEM wyjątkowe sytuacje, gdy nie mając pełnych kwalifikacji można być zatrudnionym (kiedy naprawdę pracodawca nie może znaleźć pracownika z pełnymi kwalifikacjami), ale wówczas jak najprędzej należy uzupełnić wykształcenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18929219]Moment, co ty piszesz w ogóle
![]() Bez jakiego wykształcenia? Filologia polska daje uprawnienia do uczenia w klasach 4-6, gimnazjum, ponadgimnazjalnych szkołach. Jeśli rzecz jasna jest się na nauczycielskiej specjalizacji, bo jeśli nie, trzeba zrobić uprawnienia pedagogiczne. ALE to dotyczy tylko tych klas, które wymieniłam - do przedszkola i 1-3 potrzebna ped. przedszkolna lub wczesnoszkolna.[/QUOTE] Wiem, że mój kierunek daje te uprawnienia dla klasy 4 szkoły podstawowej wzwyż. Ale ja kończę filologię polską z nauczaniem języka angielskiego w szkole podstawowej i gimnazjum. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18929219]Są CZASEM wyjątkowe sytuacje, gdy nie mając pełnych kwalifikacji można być zatrudnionym (kiedy naprawdę pracodawca nie może znaleźć pracownika z pełnymi kwalifikacjami), ale wówczas jak najprędzej należy uzupełnić wykształcenie.[/QUOTE] Dlatego właśnie pytam, jak mogę uzupełnić to wykształcenie (oprócz studiów magisterskich z pedagogiki, bo chciałabym wpierw skończyć język polski)?
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Podyplomówka z przedszkolnej z językiem angielskim lub z wczesnoszkolnej z językiem angielskim.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:33.