![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
świeżo ( i nie całkiem) upieczone mamusie
Witajcie!
Poszukuję mamuś chętnyh do pisania, dzielenia sie radościami i troskami macierzyństwa. Wiem,ze na wizażu jest już spor takich wąków, na większości mamusie sa już bardzo ze sobą zżyte i niechętne do przyjmowania "nowych" dlatego liczę, że znajda się osoby chętne do utworzenia takiego wątku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: świeżo ( i nie całkiem) upieczone mamusie
Witam !!
09 marca zostałam mamusią. Takiego forum właśnie szukałam, mam nadzieję, że będzie nas więcej. Jest to moje pierwsze dziecko i mam wiele pytań. Mam nadzieję, że dowiem się jak rozwiązać moje problemy. Moje maleństwo ma 2 tyg. i przy robieniu kupki bardzo płacze, zanosi się kupkę robi żółtą, dlatego nie wiem dlaczego sprawia jej to taki ból ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jest całe forum Odchowalnia po to stworzone wiec po co tuatj ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:18 ---------- Tak jest pełno takich forum na te tematy. Ale ciężko sie tam wczuć i zaklimatyzować dlatego myślę, że tutej też dołączy dużo osób nowych co chcą się czegoś dowiedziec a na innych forach albo długo się czeka na odpowiedz albo wogle sie nie doczeka. Bo już są tam osoby które sie znaja i pisza miedzy soba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
mpkm trzymam w takim razie kciuki za udana wizytę u lekarza i rozwiazanie problemów brzuszkowych
![]() ---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- mkmp miało być przepraszam to z rozpędu, bo pewien Malec cały czas mnie wzywa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nam pomagał INFACOL w kropelkach tam jest fajny dozownik w nakrętce i zawsze poda się tyle ile trzeba w sumie zużyłyśmy 3 buteleczki ale nawet skutkowało poza tym masaże brzuszka i gdzieś wyczytałam, że szum suszarki i u nas super działało. Kładłam jej na ubranko tetrę i ciepłym wolnym strumieniem suszarki ogrzewałam brzuszek, CZesto niunka przy tym zasypiała. Pozdrawiam wszystkie mamusie i dobranoc
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Mkmp
![]() ![]() Próbowałam tez esputicon- niezbyt pomagał choć trochę lepiej było z gazami- mały ich więcej oddawał... ale nadal dużo płakał. Poza tym u nas niezawodny przy dolegliwościach jest szum suszarki ![]() Masaże brzuszka- rowerek albo dociskanie nóżek- pomaga odgazować malucha... ale robi się go kiedy dziecko nie ma ataku kolki żeby je łagodzić, a nie w trakcie... Pomaga też wycisnąć trudną kupkę... tj taką przy której maluch się męczy, bo jest papkowata albo towarzyszy jej bół brzuszka, wzdęcie... Na same kupy niektórym pomaga dopajanie... u nas pomagały herbatki rumiankowe... a szkodziły koperkowe ![]() Noszenie dziecka na rączkach - brzuszek do brzuszka... Jak było u nas bardzo źle potrafił zasypiać tylko na mnie... Spałam na siedząco żeby mały cokolwiek odpoczął... Ostatnia rada to przetrwać i przeczekać, bo na szczęscie maluchy z tego wyrastają... Najczęściej do końca 3eciego miesiąca- rzadziej do pół roku.. JA bardzo wielką mam andzieję, ze u nas już będzie koniec(kończymy w poniedziałek 3 miesiące)... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- A no i dzisiaj suszarka bedzie moja bronia na kolke hehe zobaczymy kto wygra ta walkę mam nadzieje ze bedzie 1:0 dla mnie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Mkmp mój maluszek stęka, przeciąga się(aż bordowieje na buzince wtedy i ma śmieszny grymas), chrumka (bo ma sapke niemowlęcą), czaasem się pierze po buzince i wybudza z płaczem ale coraz rzeadziej mu się to zdarza
![]() Jakby nie pomógł espumissan spróbuj kropelek Bobotic, bo mają u nas najwięcej simeticonu ( nie dużo mniej niż Sab Simplex). Wiem, ze mamuśką pomaga też infacol- ale nie próbowałam akurat tego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() u nas dopajanie tez do ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
BAN stały
|
dzisiaj w nocy jak nigdy byla cisza tylko na jedzenie sie budzila a po jedzeniu spala dalej chyba poskutkowalo nastraszenie suszarka
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
mkmp moja lala ma poltora miesiaca.. jadaje roznie herbatki pediatra mi powiedzialaze do 100 ml dzienni9e mozna.
![]() a polozna sie nie przejmuj ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Drogie Mamy, czy któraś z Was ma doświadczenie z przestawieniem maluszka z piersi na butelkę? Jestem szczerze mowiąc załamana, mój syn ma 5 miesięcy do tej pory karmiłam go tylko piersia niestety z powodów zdrowotnych lekarz kazał podać butelke, niestety raczej na stałe, bo przy lekach ktore bede przyjmować stwierdził, ze laktacja raczej zaniknie. Jestem załamana, nie wiem jak to maluch zniesie
![]() Do tej pory kiedy próbowałam podac mu odciagnietę mleczko butelko strasznie sie buntował. Prosze poradcie co robic ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Pink może ja pomogę...JEszcze jak akrmiłam piersią musiałam dziecko dopajać wodą z glukozą ponieważ walczyło z pzredłużającą sie żółtaczką... Była to istna tragedia na początku, bo nie dość, że z butelki to jeszcze nie mleko
![]() Mkmp brak słów jaka położna! Niemiej wyrzutów sumienia- też tak miałam a była to siła wyższa i wiesz co ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
tak dokładnie masz racje 666 maleństwo lepiej spi w nocy gdyby nie ta meczaca kolka ktora sie w nocy pojawia (ale nie zawsze) mała spałaby cała noc. Wszyscy mowia, ze ta polozna chyba sie pomylila przy wybieraniu zawodu.
A mam pytanko co robicie na zaparcie u Waszych pociech ?? bo moja malutka strasznie sie prezy jak robi kupke i placze ?? ![]() A tak pozatym to teraz robienie kupki no i oczywiscie jej zabarwienie stal sie dla mnie głównym tematem ![]() ![]() ![]() p.s Czy wiecie cos na temat kasy z tytulu urodzenia dziecka. ?? Moj maz jest dodatkowo ubezpieczony w pracy w Alianz tam dostaje sie kase za urodzenie dziecka, wyslalismy akt urodzenia ale kaski nie ma i nie ma czy ktoras z Was tez czekala jak tak to ile mniej ewiecej?? Buziaczki Edytowane przez mkmp Czas edycji: 2010-03-26 o 14:14 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Mkmp nie czekaliśmy długo... może miesiąc. A co do kuek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
BAN stały
|
Cytat:
Właśnie tez podaję probiotyk małej ale lacidofil codziennie jedna kapsułke. No i popraw zbytnio nie wiedzę, do tego Espumisan podajemy po 5 kropelek ale wrazie ataku: mocnego prezenia się napinania i tym podobne. Jejkuś już bym chciała aby mała wyrosła z trych kolek zatwardzeń itp.bo ja cierpię razem z nia nie potrafiac jej pomoc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A bardzo długo płacze jak ma kolki? czy ma delikatniejsze albo wzdęcia? Pomaga Wam espumissan? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Witam. Jestem mamą 3miesięcznej córci i również miałyśmy problemy z brzuszkiem, lekarze stwierdzali kolkę, a mała poprostu nie tolerowała witaminy,które jej podawałam. Może Mkmp zmień mleko na inne, bo to nie służy małej. I jak mi powiedziała położna maluszek musi się wszystkiego nauczyć nawet robić kupkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
czesc matki!
a ja jetem mama, ale nie swiezo upieczona.M oj synek ma 22 mce i chetnie dolacze do was bo na innych watkach faktycznie ciezko dolaczyc do rozmowy ![]() ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nawet po sobie wiem jak ciężko jest keidy maleństwo cierpi ale takich rzeczy jak rurki termometry lepiej sobie darować chyba, że jest naprawdę źle i nic nie pomaga... można tlyko zaszkodzić, bo dzidzia przestanie sama kupki robić, mozna coś uszkodzić gmerając w pupci termometrem... Polecam szum radia, suszarki... I masaże brzuszka- do tej pory to nam najlepiej pomagało... Do tego jak kłopoty z kupka- nam pomógł Dicoflor 30- dzisiaj kupka była już rzadsza i zrobiona bez stękania...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Nam rozrzedził kupki na szczęście... Bez sensu żeby coś co ma regulować prace jelit robiło zaparcia... Ale w sumie nigdy nie wiadomo... Mnie martwi, że mimo że już ma zradkie kupki męczy się przed kupką... potem juz luz ale zanim ją zacznie cisnąć to marudzi...
Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2010-03-28 o 09:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
Witam Was. Właśnie chciałam napisać, że jak narazie radzę sobie bez czopków ani innych wynalazkow hehe. 666 podaję mojej małej sama wodę no i jak narazie widzę poprawę ale tak jak u Ciebie mała zaczyna marudzic przy jej robieniu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Mkmp mam zamiar dziś zwykłą przegotowaną wodę przetestwować- te herbatki maluch też musi przetrawić i są dosładzane choć nie takim krystalicznym cukrem... No i odstawiam specyfiki na kolki, bo moze po nich te kupowe problemy? przedtem ich nie było... My mamy papkowate kupki... ale wcześniej były rzadkie jak na piersi i lajtowo robione...dlatego obstawiam, e to te leki co miały pomóc zapierają... dicoflor zmiękczył kupkę ale nie zlikwidował męczenia przed nią...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez melabn Czas edycji: 2010-03-28 o 22:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:46.