|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Prezent na 18-ste urodziny
Witam kochane Wizażanki
![]() Zacznę od początku... Odchudzam się od 13 roku życia, czasem udawało się - odnosiłam sukces, wymarzoną wagę, ale nie mijały 2 tygodnie, jak nadrabiałam to, co osiągnęłam (czasem z nadwyżką). Popadałam w coś takiego, zbliżonego do anoreksji, aczkolwiek szybko z tego wychodziłam i objadałam się. Potrafiłam np. przez kilka dni nie jeść, a potem gdy już przełamałam barierę to się objadałam. Albo żywiłam się samymi owocami, do tego stosowałam duży wysiłek fizyczny. Teraz mam 17 lat, 11.06. będę miała 18. Postanowiłam sobie, że najpiękniejszym, najwartościowszym prezentem, jaki będę mogła dostać, a raczej ofiarować go sobie sama - będzie wymarzona sylwetka, waga. Mam na to 8 miesięcy, aby zrzucić 11 kg (być może więcej) i w taki sposób, aby potem nie przytyć. Zaczynam mniej więcej od jutra, mniej więcej - bo w sobotę mam półmetek i do tego dnia muszę troszkę się wyszczuplić, więc zacznę bardzo rygorystycznie. Przez te 6 dni będę jeść: na śniadanie - owoce, na obiad - warzywa ewentualnie z serkiem feta, na kolację - jajka Po tych 6 dniach zajmę się porządną dietą, myślałam o SB, co prawda jej pierwsze 2 tygodnie także są rygorystyczne, ale przejście do kolejnego etapu sprawia, że to ma jakiś sens. Myślę, że będzie ona najodpowiedniejsza, zważając na 2 etap tej diety ![]() Może któraś z Was też będzie obchodziła w przyszłym roku 18-stke i chciałaby się przyłączyć? ![]() Będę cały czas komenotwać moje postępy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Prezent na 18-ste urodziny
Przy tak rygorystycznym odżywianiu te 11 kg zleci nie w 8, a 2 miesiące ..
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Masz duuużo czasu, spokojnie zdążysz schudnąć, 'porządną', zdrową dietę zacznij od teraz, a nie za 6 dni. Odżywiaj się zdrowo, nie głoduj, dużo ćwicz - wystarczy ![]() Zapraszamy na Ile dzisiaj zjadłam.
![]() |
![]() |
#4 | |
*sportaddict*
|
Ludzia jak zwykle mądrze gada
![]() - na śniadanie nie mogą być owoce, bo po nich Ci siadzie metabolizm na cały dzień - im większe śniadanie, tym szybsze spalanie przez resztę dnia. I dodaj białko. Np. ciemny razowy chleb + serek wiejski + pomidor albo serek wiejski + starte jabłko + cynamon. Śniadanie to podstawa. - obiad: gdzie białko? zjedz np. chudą rybę + te warzywa. Inaczej odpada. - kolacja: jajka to nieglupi pomysł, o ile to JAJKA a nie JAJKO. A gdzie reszta posiłków? Wiesz, że metabolizm spowalnia, jak nie jesz nic dłużej niż 2,5-3 godziny? OBOWIĄZKOWE przekąski - polecam wątek o sposobach na serek wiejski, o białkowych kolacjach, pomysłach na śniadanie itp. Pomysł żywieniowy na najbliższe 6 dni jest bardzo bardzo bardzo głupi, zleci Ci tylko woda, potem na jej miejsce pojawi się dodatkowy tłuszcz - chcesz tego? W kilka dni i tak nie schudniesz, więc odpuść i zacznij od razu zdrową dietę. SB to też dobry pomysł, ale najpierw poczytaj dokładnie o zasadach - taki wątek też jest na dietetyce. Powodzenia ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
No ale ja muszę coś zrzucić do soboty
![]() O tych owockach, warzywach i jajkach to myślałam tylko właśnie do soboty, nie przez całe 8 miesięcy ![]() ![]() South Beach muszę sobie zaplanować, ponieważ ja jestem ichitiwegetarianką - nie jem mięsa, ale jem ryby, (wiem, że można się tu kłócić, iż ryby to też mięso... Ale dla mnie ma to inne znaczenie i już ;p). Uważacie, że SB to zbyt rygorystyczna dieta? To co proponujecie? Nie chcę liczyć kalorii, kiedyś się w to bawiłam i pochłaniało to trochę czasu zanim przeliczyłam dokładnie ile g jakiegoś produktu miało tyle i tyle kcal. Nie chcę schudnąć tych 11 kg w 2 miesiące, bo nie chcę efektu jo-jo. Jeżeli chodzi o fitness to tutaj wszystko ok. Nie mam problemów z kręgosłupem, ani nóżkami, także mogę spokojnie ćwiczyć, szczególnie, że nia mam oporów przed pójściem na siłownię. Wręcz przeciwinie, bardzo lubię tam chodzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Zakorzenienie
|
Zapewniam Cię że kolejne dni byłyby nadrabianiem braku potrzebnych składników ze zdwojoną siłą .. a tego na pewno byś nie chciała.
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
*sportaddict*
|
niestety, trzeba było o tej sobocie pomyśleć wczesniej
![]() A przez 6 dni nic się nie stanie. Nic poza zwolnionym metabolizmem (potem będziesz tyć nawet na diecie) i tym, o czym napisała Śnieżka ![]() Więc nie warto, wierz mi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ok - więc "owoce, warzywa i jajka" odpadają na te 6 dni. Ale od jutra SB nie zacznę.
Więc proponuję na jutro dla siebie... na śniadanie: jajecznica ze szczypiorkiem (z 3 jajek) z żytnim chlebem na 2 śniadanie: jabłko na obiad: sałatka grecka i rybka podwieczorek: 20 orzeszków ziemnych kolacja: serek wiejski z posiatkowaną rzodkiewką Może być tak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
jabłko to nie posiłek ..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Więc (nie zaczyna się zdanIa od więc, ale ;p) czym jest jabłko?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Dodatkiem do posiłku
![]()
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dodałabym białko do II śn i P, trochę więcej warzyw. ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Chodzi o to, że ja nie mam za bardzo warunków w szkole, aby zjeść pełnowartościowe 2 śniadanie. Mogę zjeść : jogurt naturalny, orzeszki, jabłko albo własnoręcznie zmiksowaną pomarańczę w butelce (to już raczej wypić).
Jogurt mogę ewentualnie dodać do jutrzejszego 2 śniadania. A o tym, że codziennie trzeba dostarczać organizmowi określoną ilość witamin, białka, wapnia, węglowodanów, tłuszczów i sm to już od dawna wiem, tylko że jak miałam coś zrzucić do tej soboty, to wymyśliłam kompletną redukcję. Ale jednak się posłucham i zacznę zdrowo się odżywiać od jutra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
*sportaddict*
|
Znaaacznie lepiej
![]() II śniadanie w postaci jogurtu nat. + jabłka też mi się podoba ![]() Mądra dziewczyna ![]() ps: do kolacji [serek + rzodkiewki] możesz też spokojnie dorzucić jajka ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Tuńczyk smakowicie brzmi
![]() Doobranoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
leciutki offtop
![]() anakonda też mam urodziny 11.06 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
EE nie chce mi się jeszcze spać
![]() O popatrz i też Joanna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
I jak tam postepy .. ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Nikt nie mówił, że będzie łatwo
![]() Z rana wszystko szło w jak najlepszym porządku. Na śniadanko zjadłam jajecznicę z 3 jaj ze szczypiorkiem + 1 kromeczka żytniego chleba. Na 2 śniadanie zjadłam jogurt naturalny (450g!! to był dla mnie wyczyn ;p) i jabłko. Na obiadek grzecznie przyrządziłam sobie rybkę (Mintaj - ymmm ![]() ![]() ![]() Skończyłoby się idealnie, ale nie.... Moja mama musiała zrobić akurat dzisiaj przepyszne ciasto, którego od wieków nie jadłam (z okazji imienin taty) No więc skusiłam się na naprawdę mały kawałeczek. Powiedziałam sobie "basta!". Niestety jedno ptasie mleczko, delicja.... No i tak o to zakończył się mój dzień ![]() Za to przemyślałam sprawę SB, stwierdziłam, że przeprowadzę tę dietę w ciągu ferii, bo ten 1 etap trzeba wykonać porządnie. Do tego czasu będę się odchudzać w taki sposób: - odrzucam biały chleb itp. pszenne produkty - dopuszczam żytni chleb, chrupki chlebek Wasa, płatki fitness z Nestle, otręby (bleee nie przepadam za nimi, ale cóż... samo zdrowie xD), kaszę oraz makaron (tak wiem, że makaron powinnam odpuścić, ale ja kaszy prawie nie jem, a ryżu to już w ogóle, a makaronu też codziennie nie będę robić dopuszczalne 3 razy w tygodniu w ograniczonych ilościach!) Z takim małym wyjątkiem, że te wszystkie zbożowe produkty będę mogła spożywać do godz. 14 Od 14 zakaz! - warzywa - oczywiście wszystkie dopuszczalne, od buraczków ograniczać się nie muszę bo i tak ich nie jadam ![]() - owoce - wszystkie (dopusczalny 1 banan dziennie) Ta sama zasada co ze zbożowymi - do godz 14:00 - nabiał - odtłuszczone sery, niskokaloryczne, jogurty naturalne, mleko 1,5 % - orzechy (tak jak w SB) - jajka (o każdej porze dnia i nocy ;D no może nie koniecznie nocy ;p ) - rybki (wszystkie xD) - tłuszcze; masło (w ograniczonych ilościach), oliwa z oliwek Co Wy na to? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
*sportaddict*
|
Ale - do czasu grzeszków
![]() ![]() Reszta też brzmi wg mnie sensownie ![]() edit: nestle fitness sobie odpuść, takie one fitness jak ja baletnica ![]() a ryż polecam dziki - o ile sie nie myle ma niższe IG i w ogóle jest smaczniejszy ![]() tuńczyk jest smaczniejszy np. - z serkiem wiejskim - z jajkiem - z warzywami itp. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Czasem uważam, że mam zbyt mało siły, aby powiedzieć sobie stanowcze "NIE!"
jestem zła na siebie, kolejna porażka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Do godziny 14.30 wszystko pięknie szło... Potem? ![]() wstyd mi za siebie. Muszę sobie dać takiego prawdziwego kopniaka w tyłek!!!! ![]() Co do płatków fitness ![]() ![]() ![]() Teraz idę na matmę, przynajmniej wtedy nie będę mogła niczego zjeść ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Anakondo, wiesz ja tak mam że często rano nie wyrobie się z czasem i na sniadanie zabraknie czasu,
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pamietaj nic na wariata.
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
1.69 i 48 kg?! Tak się składa, że też mam taki sam wzrost, ale ja chciałabym osiągnąć wagę 54-55 kg Razem z mięśniami
![]() ![]() ![]() Ale to też chyba zależy od budowy ciała. Dzisiaj stwierdziłam, że jeżeli się czegoś bardzo chce to się to osiąga. Przykład podam taki... przez kilka miesięcy paliłam (wiem młodziutka jestem ale cóż). Uzależniłam się od tego świństwa, kilka razy próbowałam rzucić no i nic, po 2 tyg. wracałam do nałogu. Po ostatniej imprezie (u mnie ![]() ![]() Myślę, że tak samo mogę postąpić wobec żarełka które mnie tuczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Trzymam kciuki
Edytowane przez ViVian66 Czas edycji: 2014-04-27 o 21:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
![]() I na podstawie mojego ostatniego postu stwierdziłam, że ależ owszem chcę już nie jeść tego co mnie tuczy, ale jeszcze nie teraz ![]() Kiedy? Nie wiem Jednak wiem, że chcę być na mojej 18-ce laska ![]() Może jutro, może pojutrze mnie oświeci. ViVian66 a ja 3mam kciuki za Ciebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Życzę powodzenia
![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Zaczęło się
![]() Dzisiaj zjadłam jedną grzankę z dżemem ze śliwek ... I tak miałam awersje, czy jeść ją w ogóle, bo jeszcze na półce leżały banany... Najgorsze jest to, że dobrze mi z tym... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Uf i po półmetku
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
A może ban
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:17.