|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Transport ciasta w upał...
Witam. Chciałabym przewieźć jakoś ciasto w czasie ok. 7- godzinnym upale w autobusie. Jest to ciasto na zimno, trzymane w lodówce. Myślałam o kupieniu kilku reklamówek przetrzymujących zimno... Czy w ogóle jest możliwy taki transport żeby ciasto nie uległo rozpuszczeniu albo czegoś gorszemu? Może macie jakis pomysł jak to zrobić>
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Transport ciasta w upał...
Cytat:
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
Ciasto musi być w formie, owiń je folią aluminiową, na to jeszcze daj reklamówkę termoizolacyjną. Powinno być dobrze. Lodówka transportowa to oczywiście rozwiązanie, ale trochę droższe.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jakoś bym nie ryzykowała
Trochę za długa podróż. Albo zmień ciasto, albo zrób je na miejscu
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
można je jeszcze zamrozić, żeby dłużej było zimno w torbie termoizolacyjnej+ciasto owinąć folią+wkłady lodówkowe
lodówka najlepsze rozwiązanie (pamiętaj o wkładach lub woreczkach z zamrożoną wodą a na koniec: ja bym nie ryzykowała-rozpuszczeniem/potruciem ludzi takim rozpapcianym ciastem (w końcu to masa) |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wiozłam sernik na zimno w upale, miałam lodówkę na wkłady z lodem, a mimo to ciasto po ok. 2-2.5 godzinnej podróży zwyczajnie się trochę 'rozjechało', po 7 godzinach obawiam się, że nic z tego ciasta nie zostanie.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam taki pomysł, że znajdz cukiernie w tym mieście do kogo chcesz zabrać to ciasto i zamów tam.. odbierzesz na miejscu ..
i problem z głowy.
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
Dokładnie
No i 7 godzin to idealne warunki na hodowlę jakiegoś "przyjemnego" zatrucia pokarmowego przynajmniej Świetny pomysł . Albo po dojechaniu do celu kupić produkty i zrobić ciasto na miejscu . |
|
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Ale czekaj, o jakim upale mówimy? Z tego co wiem, upałów na najbliższy czas nie zapowiadają, przynajmniej tak mi accuweather mówi
kiedy chcesz to ciasto przewieźć?
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;27612221]Ale czekaj, o jakim upale mówimy? Z tego co wiem, upałów na najbliższy czas nie zapowiadają, przynajmniej tak mi accuweather mówi
kiedy chcesz to ciasto przewieźć?[/QUOTE]Co nie zmienia faktu, że nawet przy takiej pogodzie jak dziś 7h dla ciasta 'lodówkowego' poza lodówką to zdecydowanie za długo i bałabym się, że pozatruwam ludzi. Ja bym kupiła tort na miejscu tak, jak już ktoś radził. |
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez bym nie wiozla. Lubie piec i czestowac tym co robie, ale naprawde sa sytuacje gdy trzeba odpuscic.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
ja bym sobie darowała, kup zrób na miejscu.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
Kurczę, przeczytałam transport ciała i w ogóle nie mogłam zrozumieć o co chodzi
![]() Ja bym na Twoim miejscu nie ryzykowała
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Ale przecież ona nie napisała, że to tort
![]() Jeśli ciasta w razie wpadki nie będzie szkoda - można przewieźć. A już na pewno nic się nie stanie w lodówce turystycznej z wkładami sądzę, że przy odpowiednio dużej ilości wkładów nic nie powinno "klapnąć".
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co wiem to w cukierni robią nie tylko torty ale również inne ciasta na zamówienie.
|
|
#16 |
|
Wtajemniczenie
|
Z tego co pamięta ta torba trzymająca tempaerature ma swoje właściwości ok godziny, także odpoada. Moim zdaniem to ciasto nie przeżyje
Jedyne wyjście to lodówka z wkładami, no ale jest mało poręczna
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale proponowanie kupienia/zamówienia na miejscu jest równoznaczne (dla mnie ) z wyjątkowością produktu i okazji
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
A poza tym weź pod uwagę, że jeżeli ciasto będzie w lodówce, to będziesz musiała ją trzymać cały czas poziomo (a nie normalnie, czyli pionowo), żeby ciasto nie wypadło z foremki, co jest uciążliwe. Mi nieporęcznie było w ten sposób zanieść lodówkę do samochodu, a co dopiero jechać z nią autobusem (czyt. dojść na przystanek itp. )
|
|
|
|
|
#19 |
|
Konto usunięte
|
Zdecydowanie sobie odpuść. Szanse, że dowieziesz ciasto bez szkody są niestety bardzo małe, a zatrucia pokarmowego podejrzewam, że nie chcesz ani sobie ani komuś fundować
![]() Tak naprawdę odpowiadam tylko po to żeby napisać to: Kasza Manna CUDOWNY podpis
|
|
|
|
|
#20 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Daj sobie spokój
Jeszcze nie daj Bosche się potrujecie:/
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:36.

"Psia dusza większa jest od psa i kiedy się uśmiechasz do niej, ona się huśta na ogonie"...
Trochę za długa podróż. Albo zmień ciasto, albo zrób je na miejscu

kiedy chcesz to ciasto przewieźć?