|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Wolontariat Europejski
Witam
Szczerze mówiąc zastanawiałam się czy umieścić ten wątek tutaj czy w emigrantkach. Czy ktoś z Was brał udział w takim wolontariacie? Jakie macie doświadczenia? Do jakich prac zazwyczaj przydzielają ludzi? Dla tych co nie są zbyt obeznani, to tak w skrócie: wybieracie sobie państwo do którego chcecie jechać na przynajmniej 2 miesiące - max rok. Można wziąć w tym udział tylko raz. Jeśli dobrze pamiętam to trzeba mieć 16-30 lat. Organizatorzy płacą wam za przejazd, kurs języka na miejscu, zakwaterowanie, wyżywienie i dostajecie drobne kieszonkowe. Więcej znajdziecie tutaj: http://www.mlodziez.org.pl/index.php/ida/10/ Mnie najbardziej interesowałby wyjazd do Wielkiej Brytanii lub Hiszpanii na rok, a później jak dobrze pójdzie to ustawiłabym się za granicą tak żeby tam już zostać na stałe. A więc co o tym sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wolontariat Europejski
Cytat:
![]() (jeśli źle to odebrałam tto wybacz, ale czytając tego posta takie wnioski można wyciągnać.) i raczej nie tylko raz można na to wyjechać. to nie jest socarates\erasmus. ludzie są potrzebni do pomocy to moga jechać nawet i dwa razy.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dużo o tym czytałam i w większości źródeł jest informacja że można jechać tylko raz.
Nie, nie jade tam w celu bezpłatnego pobytu bo nie wiem czy wiesz ale tego nie traktuje się jak wakacje ale niejednokrotnie ciężką harówkę i ja jestem na to przygotowana. A że mam w planach wyjazd z Polski na stałe to po prostu chciałam to połączyć, nie ukrywam że taki roczny pobyt za granicą na pewno by mi to ułatwił. Niemniej jednak wątek dotyczy wolontariatu dlatego interesują mnie głównie opinie na ten temat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
a co tam się robi? tak w skrócie? jakie projekty się realizuje? w jaki sposób pomaga?
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Słyszałam od kilku osób które tam były że m.in. pracowały jako przedszkolanki, czasami zajmowały się osobami niepełnosprawnymi lub starszymi. Założyłam ten wątek żeby się dowiedzieć czegoś więcej na ten temat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
od siebie mogę dodać, że w moim wolontariacie sportowym byli w tamtym roku hiszpanie to ich zadanie było na pomocy przy orgazanizowaniu imprez sportowych dla dzieci, przy promowaniu sportu czy organizacja zajęć sportowych dla ludzi starszych, którymi też się zajmujemy.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Może ktoś jeszcze mógłby się podzielić swymi doświadczeniami?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Jezeli chodzi o zajmowanie sie osobami starszymi to na Zachodzie jest do bardzo popularne, ale nie jako wolontariat natomiast jako praca. Bardzo powszechne sa domy starcow. Z tego co slyszalam nie jest to latwa praca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
No tak, łatwa praca to na pewno nie jest. Ale daje satysfakcję z pomocy innym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
dwa miesiące to nie jest minimum, ja jadę we wrześniu na miesiąc na Ukrainę do ośrodka dla dzieci niepełnosprawnych
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Tak? w takim razie informacje podawane na różnych stronach są sprzeczne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
tak, tak to prawda
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Bardzo ciekawa sprawa.
Tylko ja myślałam, że regulamin jest zależny od organizacji, która zajmuje się danym wyjazdem -że to oni narzucają warunki, a nie że są to "ogólnopolskie"/"międzynarodowe wytyczne. Połączenie takiego wyjazdu z planem osiedlenia się w danym kraju -moim zdaniem bardzo fajny i rozsądny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Tylko dalej nie znalazłam odpowiedz na pytanie jakie prace trzeba tam za granicą wykonywać?
Nie ukrywam - boję się, że np. nie będę umiała zająć się osobą niepełnosprawną. Jest to jednak bardzo duża odpowiedzialność. Wiecie może czy przed tym też są jakieś kursy? Jenny Lila możesz mi coś więcej opowiedzieć o swoim wyjeździe? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Mój znajomy Portugalczyk miał jechać do Hiszpanii w ramach tego wolontariatu i prowadzić jakieś zajęcia dla dzieci (muzyka głownie) w czymś stylu dom kultury czy jak to się tam nazywa
![]() Ostatecznie ma jednak przyjechać do Polski i też prowadzić zajecia w takim stylu. Nie powiem kusiło mnie to swego czasu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kiedy zgłaszasz się do organizacji, to podajesz swoje preferencje co do długośći wolontariatu i gdzie najchętniej bys pojechała. Wtedy organizacja szuka takich projektów i Ty wybierasz ten, ktory najbardziej Ci odpowiada. Trzeba się liczyć też z tym, że nie zawsze się uda znaleźć taki jaki byś chciała. Ja chciałam wyjechać na krotkoterminowy a gdzie to było mi obojętne, dlatego wybierałam spośród Grecji, Finlandii i Włoch ![]() W Grecji były dwa projekty ekologiczne, jeden polegal na odnawianiu sprzętu muzycznego, a ten który ja wybralam na "opiece" parku i generalnie całego miasta. Mieliśmy własne mieszkanie i mieszkaliśmy w 11 a potem w 8 osób z ludźmi z całej europy, ktorzy byli zarówno na wolontariacie długo jak i krotkoterminowym. Praca była akurat lekka i przyjemna ![]() ![]() Generalnie wyjazd wspominam jako jedną z najelpszych przygód w moim życiu ![]() ![]() ![]() Jeszcze co do mieszkania z innymi osobami, to dla mnie to nie był żaden problem bo nie pierwszy raz wyjeżdżałam sama na dluższy czas. Ale niektórzy nie potrafili się odnaleźć ze względu na słaby poziom języka. Poza tym, byly też problemy wynikające z tego, że dla niektorzych co przyjechali na 1 miesiąc to były darmowe wakacje i jedna wielka impreza a mieszkali oni przeciez z ludźmi dla których to był tak naprawdę nowy dom. Ale to już każdego indywidualna sprawa jak to wszystko traktuje. Aaa no i kłótnie o sprzątanie ... to była katorga ![]() Jak coś sobie jeszcze przypomne to dopisze, albo poprostu pytaj. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Ojeju bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi
![]() Cytat:
![]() Martii A możesz mi jeszcze powiedzieć jakie był warunki mieszkalne? I jeśli chodzi o lekcje greckiego to rozumiem że były one wykładane po angielsku? W takim razie wyjeżdżając trzeba znać ten język na prawdę dobrze? Pilnowano was tam w jakiś sposób? Chodzi mi na przykład o to czy gdy nie pracowaliście to mogliście bez problemu wyjść na miesto itp? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie pilnowano nas w ogóle ![]() ![]() EDIT: Jeśli znasz jakiś inny język, zawsze można zadzwonić do organizacji goszczącej i spytać się z jakich krajów są tam obecnie wolontariusze i w jakich językach mówią ![]() Edytowane przez Martii Czas edycji: 2010-05-03 o 12:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Martii, ten Twój wyjazd był z tej strony podanej przez Autorkę? =)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja akurat mówię dobrze po niemiecku, ale nie chcę jechać do Niemiec
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Najlepiej jakbyś tam pojechała i dowiedziała się wszystkiego na miejscu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
up
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:47.