Książki, które MUSZĄ być na półce? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-03, 20:20   #1
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Książki, które MUSZĄ być na półce?

A tak z innego wątku natchnienie Specjalnie na Plotkowym, bo o opinię ogółu mi chodzi

Czy pozycje takie, jak Trylogia, Krzyżacy, Pan Tadeusz - powinny znaleźć się w każdym domu? Czy wypada je mieć lub - czy nie wypada ich nie mieć?

Ja mam - bo dostałam. I to nawet ładne wydania, ale nie przeczytałam i nie przeczytam. A próbowałam razy kilka - nie zmogę się. Może dlatego, że usilnie przez całą edukację byłam do tego zmuszana? A książeczki sobie stoją w tylnych rzędach, przywalone innymi, znacznie ciekawszymi
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 20:23   #2
pannanatalia
Rozeznanie

Dot.: Książki, które MUSZĄ być na półce?

Książki,które muszą być na półce to bezapelacyjnie "Cień przyszłości" Anny Walentynowicz i "Rio Anaconda" Wojciecha Cejrowskiego : )
pannanatalia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 20:32   #3
Nealinne
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21847998]A tak z innego wątku natchnienie Specjalnie na Plotkowym, bo o opinię ogółu mi chodzi

Czy pozycje takie, jak Trylogia, Krzyżacy, Pan Tadeusz - powinny znaleźć się w każdym domu? Czy wypada je mieć lub - czy nie wypada ich nie mieć?

Ja mam - bo dostałam. I to nawet ładne wydania, ale nie przeczytałam i nie przeczytam. A próbowałam razy kilka - nie zmogę się. Może dlatego, że usilnie przez całą edukację byłam do tego zmuszana? A książeczki sobie stoją w tylnych rzędach, przywalone innymi, znacznie ciekawszymi [/QUOTE]
Te wymienione książki gdzieś mam pochowane, szkoda mi było miejsca na półkach na coś czego nigdy nie przeczytam. Również próbowałam, szkoła tego wymagała ale nie przemogłam się.. Moją ukochaną książką, która ma zapewnione dożywotnie miejsce na mojej półce jest "Mały Książę".Lubię do niego wracać
Stary 2010-09-03, 20:36   #4
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pannanatalia Pokaż wiadomość
Książki,które muszą być na półce to bezapelacyjnie "Cień przyszłości" Anny Walentynowicz i "Rio Anaconda" Wojciecha Cejrowskiego : )
No super, ale ja pytałam o tamte konkretne książki.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 20:43   #5
201607291951
Konto usunięte

Krzyżacy , Pan Tadeusz SĄ - nigdy nie przeczytane , tz Krzyżacy jeden tom chyba nie do końca
Trylogii nie mam a przeczytałam i chętnie przeczytałabym jeszcze raz . Pamiętam jak musiałam przeczytać Potop , bo wiedziałam że będe z tego pytana. Z kwaśna miną do tego podeszłam ale wciągnęło tak , że cała trylogia przeczytana

Edytowane przez 201607291951
Czas edycji: 2010-09-03 o 20:46
201607291951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 20:44   #6
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

Hm... czy ja wiem czy powinny być w każdym domu? Bez urazy dla autorów, ale czytanie tych pozycji również nie dostarczyło mi jakiejś przyjemności z czytania, w szkole się to katowało więc znać trzeba było, ale dla mnie osobiście na półce powinny stać książki, które się czyta, do których się wraca - po prostu lubiane i szanowane a nie takie, które są określane jako perły literatury, wiekopomne dzieła, a stoją kurzą się na półce. No chyba, że ktoś akurat te pozycje uwielbia, no to nie ma problemu, swoją drogą chyba najbardziej uwielbianą przez młodzież księgą Pana Tadeusza była księga XIII, pana Fredry, niestety pomijana w szkole

Edytowane przez KawaMarcepanowa
Czas edycji: 2010-09-03 o 20:45
KawaMarcepanowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 20:45   #7
cava
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21847998]A tak z innego wątku natchnienie Specjalnie na Plotkowym, bo o opinię ogółu mi chodzi

Ja mam - bo dostałam. I to nawet ładne wydania, ale nie przeczytałam i nie przeczytam. A próbowałam razy kilka - nie zmogę się. Może dlatego, że usilnie przez całą edukację byłam do tego zmuszana? A książeczki sobie stoją w tylnych rzędach, przywalone innymi, znacznie ciekawszymi [/QUOTE]

"krzyżaków " kocham w wersji kinowej.
"Trylogię" (Sienkiewicza jak mniemam, nie Tolkiena?) przeczytałam z bólem. A mimo to uważam, ze tak, każdy to powinien przeczytać. To dzieło po prostu ma duszę. Do bólu polską.
No i uwielbiam Zagłobę.

"Pan Tadeusz"- cierpiałam jak czytałam w szkole, mimo że od poczatku byłam ksiązkowym molem zdolnym przeczytać wszytko, byle litery miało. Po prostu jest w kanonie o wiele za wcześnie. Potem, jakież z 15 lat później, tak koło 30tki , jakoś tak przypomniałam sobie wykute w szkole na blachę "Litwo, ojczyzno moja..." i... jakoś mnie pchnęło, wygrzebałam z dna szafy i przeczytałam.
Boże, jakie to piękne. Jakie nasze. Płakałam nad tym ze wzruszenia jak mało nad czym.
Po prostu trzeba do tego dorosnąć, tak zwyczajnie.

takich pozycji jest krocie,
przerabianych w szkole za wcześnie, zbyt technicznie.
Jak ja nie rozumiałam co chce ode mnie polonistka odnośnie np. "stepów akermańskich".
A teraz, czytam i az mnie serce za każdym razem ściska z bólu , tak czuję ból próznej nadziei zawarty w tym wierszu.

Ale tez nie widze innej drogi nauczania kluczy literackich. Bo jak nie wtedy, to kiedy?
jak ktoś w szkole z programem nie przyswoi, to potem już nie będzie miał okazji. Literatury nie da się po prostu czytać, żeby zrozumieć, wyczuć tropy literackie, załapać aluzje, klucze, odniesienia, trzeba przerobić i przyswoić co w szkole zapodają. To są ziarna, które zasiewa się w ludziach, z nadzieją że wykiełkują i wyrosną.

A i do tematu.Powiem tak, obowiązku nie ma, ale warto mieć. I warto czasem po 10-20 latach sięgnąć i zobaczyć, czy może coś się nie zmieniło. czy martwy tekst nie ożył.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2010-09-03 o 20:47
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-03, 20:46   #8
muszynianka
Zakorzenienie

Nienawidzę Sienkiewicza, przebrnęłam z bólem i płaczem. Przeczytałabym jeszcze raz jakby mi ktoś zapłacił
Za to Pan Tadeusz - wypada przeczytać, wypada mieć. Btw co mnie bawi, wielu szalonych katolików Biblii w domu nie ma. Duszę Polską to ma moim zdaniem piękna Lalka albo Pan Tadeusz, a nie Trylogia.
Uważam że jest 150 lepszych książek niż Sienkiewicz, na Nad Niemnem szkoda mi każdego centymetra kwadratowego w moim domu. Orzeszkowa bardzo mądra kobieta, inne dzieła są raczej lepsze. Nigdy nie zrozumiem piękna Nad Niemnem. Mam ochotę przyrównać to do romansidła. No ale tutaj mogłabym się rozwodzić nad tym bardzo długo, bo jednak pięknie ujęła wątek historyczny. Jednak podniecanie się gorsetem Justyny która ogląda kwiaty... No nie ważne, nie ważne

Edytowane przez muszynianka
Czas edycji: 2010-09-03 o 20:49
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 21:10   #9
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

[/QUOTE]
Nie mam, jestem po kilku przeprowadzkach i zwyczajnie nie mam. Z klasyki, na półce, mam tylko Wisłocką i księdza Twardowskiego. Wymienione książki znam i lubię, a Pana Tadeusza to nawet na porodówkę zabrałam w mp3, bo jakoś nigdy nie ma czasu wsłuchać się i posmakować. Tak samo lubię smakować wspomniane tu Nad Niemnem, wszystkie opisy co w szkole omijałam.
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 21:11   #10
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

A ja jestem przeciwko wszelkich "lekturom obowiązkowym". Dlaczego mam kupować Krzyżaków, Potop czy Pana Tadeusza i hodować na nich kurz, skoro wiem że nigdy nie będę tego czytać? Bo wypada?
Nie interesuje mnie klasyka w stylu Sienkiewicz, Żeromski czy Prus, więc nie kupuję, nie mam i wcale nie uważam tego za jakiś nietakt ani wstyd.
Kupuję i czytam to co mi się podoba. I mam gdzieś lektury obowiązkowe;-)))
PS> Krzyżaków czytałam w szkole, raz wystarczy.

http://www.angtest.pl
Testy z angielskiego!

http://wojnowski.net.pl
Blog o Wordpresie
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 21:46   #11
Kayako
BAN stały

Wszystkie Sienkiewicze, Orzeszkowe, Kochanowskie i Mickiewicze mają zakaz wstępu do mojego domu. NIENAWIDZĘ - w tym słowie mieści się wszystko. I jeszcze coś - Krzyżaków, Potop i Nad Niemnem miałam nieprzyjemność przeczytać
Kayako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 22:03   #12
żurawinka
Zakorzenienie

Chmm. Zwyczajnie warto mieć te książki które lubimy, chociaż posiadam i Trylogię i Krzyżaków i Pana Tadeusza ( do którego jednak mam sentyment mocny) - przeczytałam bez małej nawet męki.
Jak dla mnie muszą być być w domu Pan Tadeusz, Biblia i rozlatujące się ukochane książki z dzieciństwa.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 22:04   #13
Methe
Rozeznanie

u mnie w domu z książek tego typu jest chyba tylko "Quo Vadis", którą dostałam od babci i stoi nieprzeczytana od paru lat nie lubię tego typu lektur, nudzą mnie i nie widzę w ogóle sensu ich czytania.
przez "Krzyżaków" musiałam przejść w pierwszej gimnazjum, wtedy jeszcze czytałam wszystkie nakazane lektury i uważam, że to najgorsza książka jaką miałam okazję czytać. za "Potop" się nawet nie brałam. o dziwo "Pan Tadeusz" nie był dla mnie taki najgorszy, nawet mi się podobały fragmenty przerabiane w szkole, ale całej nigdy nie przeczytałam
nie uważam, żeby to był jakiś wstyd, że nie mam tych książek w domu. po co mi one, skoro i tak nie zamierzam ich czytać?
Methe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 22:17   #14
wesna
Wtajemniczenie

Jak stare przysłowie rzecze: "musi to na Rusi, a w Polsce jak kto chce" .
I coś w tym faktycznie jest. Jeżeli ktoś odczuwa potrzebę posiadania tychże dzieł na półce, bo "wypada" to proszę bardzo. Jeżeli ktoś odczuwa potrzebę ich posiadania, bo mu się np. podobały i dostrzega w nich polskość z krwi i kości to jeszcze lepiej .

Dla mnie jednak książka = przyjemność, rozrywka, wiedza, a nie mebel. Zazwyczaj, kiedy widzę u kogoś zbiory niby skórzanych ksiąg ze złotymi literkami, to jestem w stanie się założyć o stówkę, że nieczytane ani raz . No nie wiem... takie przeczucie mnie ogarnia.

Dogłębnie zgadzam się z tym, co powiedziała cava. Do pewnej literatury trzeba dojrzeć. Ja też niedawno wróciłam do Pana Tadeusza (po 10 latach od przerabiania go w szkole) i seryjnie się zachwyciłam tym kunsztem i słowem pisanym. W liceum przebrnięcie przez ten trzynastozgłoskowiec był dla mnie katorgą. Nie wspomnę już jak dobrze mi się teraz wraca do klasyki polskiej poezji.
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 22:21   #15
kitkulka
Zakorzenienie

Pana Tadeusza mam i przeczytałam, ale Trylogii nie posiadam, a przynajmniej nic o tym nie wiem przeczytać próbowałam, ale nie dałam rady
kitkulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 22:59   #16
wanitatywna
Wtajemniczenie

Nie wiem czy muszą być, ale ja mam większość i chętnie wracam do niektórych.

Mam "Pana Tadeusza", "Krzyżaków", "Dziady", "Nie boską komedię", moich ukochanych "Chłopów" też mam. Tak jak cava płakała przy "Panu Tadeuszu", tak ja przy "Chłopach". I chyba nie wyobrażam sobie nie mieć "Chłopów" w swoim domu.
Nie znosiłam w szkole "Cudzoziemki", po paru stronach dałam sobie spokój z tą lekturą. Natomiast nie dawno znalazłam w piwnicy "Nowele i bruliony" Kuncewiczowej i przeczytałam jednym tchem. Może kiedyś wrócę jeszcze do "Cudzoziemki".

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ----------

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
Zazwyczaj, kiedy widzę u kogoś zbiory niby skórzanych ksiąg ze złotymi literkami, to jestem w stanie się założyć o stówkę, że nieczytane ani raz . No nie wiem... takie przeczucie mnie ogarnia.
Taką to ja mam tylko "Zemstę", którą dostałam na zakończenie szóstej klasy. Reszta zbioru jest stara i rozlatująca się.
Trafne te Twoje przeczucie. Dziadek od strony mojego ojca co rusz wzbogaca swój zbiór o książkę ze złotymi literami, bo ładnie mu się komponuje z wystrojem. Ale z tego co mi wiadomo, to ich nie czyta.
wanitatywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 23:09   #17
Marbella85
Zakorzenienie

Książek Sienkiewicza nie postawiłabym na półce, bo to "pierwszorzę dny pisarz drugorzędny"
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 23:35   #18
cyrylka
Zadomowienie

Widzę, że się wyróżnie, bo uwielbiam zarówno Trylogię, jak i "Pana Tadeusza"
Uważam, że kupowanie jakichkolwiek książek z takiego powodu, że "wypada mieć pewne dzieła", jest bez sensu. Szkoda drzew

<3
cyrylka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 23:35   #19
em_90
Raczkowanie

Przepraszam, ale jak można nie przeczytać 'Pana Tadeusza' ? Nie rozumiem. To jest naprawdę dobrze napisane pod względem warsztatu.
Ja uwielbiam książki i uważam, że do klasyki w literaturze i sztuce trzeba dojrzeć. Na swojej półce chciałabym mieć wszystkie książki W moim domu będę miała prywatną bibliotekę.
em_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-04, 00:04   #20
Rarita
Wtajemniczenie

A ja nie widzę potrzeby, by trzymać na półce książki, których nie lubimy, nie czytamy, tylko dlatego, że to klasyka. Czy w związku z tym poglądem każdy powinien również słuchać Chopina i mieć na ścianie "Mona Lizę"?
Z klasyki podobało mi się tylko "Quo vadis" i do tej książki czasem wracam, sądzę że zamiast tomów zbędnej literatury pięknej w każdym domu przydałby się słownik poprawnej polszczyzny, bo ostatnimi czasy zanika ona, zwłaszcza wśród pokolenia neostrady...
Rarita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-04, 00:16   #21
kitkulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez em_90 Pokaż wiadomość
Przepraszam, ale jak można nie przeczytać 'Pana Tadeusza' ? Nie rozumiem. To jest naprawdę dobrze napisane pod względem warsztatu.
Ja uwielbiam książki i uważam, że do klasyki w literaturze i sztuce trzeba dojrzeć. Na swojej półce chciałabym mieć wszystkie książki W moim domu będę miała prywatną bibliotekę.
Można. Nie każdy lubi klasykę i nie każdy czyta książki, bo "tak wypada". I wiem, że to lektura szkolna, wiem
kitkulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-04, 00:29   #22
Sumi
Zadomowienie

Wg mnie na półce musi być encyklopedia, słownik języka polskiego, słownik ortograficzny, słownik wyrazów obcych, słownik pl-ang i ang-pol. Reszta to kwestia gustu.
Stary 2010-09-04, 00:37   #23
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez em_90 Pokaż wiadomość
Ja uwielbiam książki i uważam, że do klasyki w literaturze i sztuce trzeba dojrzeć.
to może ja nie dojrzałam, albo po prostu mój mały ścisły umysł nie ma ochoty się zachwycać warsztatem wieszcza

jak dostanę to pewnie będę je w domu miała, tak jak szajajaba; kupować - cóż, nie zamierzam żaden to obciach, obciachem jeśli już jest to, że trylogii nie zdzierżyłam pana tadeusza i krzyżaków zmogłam, aczkolwiek nie czuję się w związku z tym lepsza / mądrzejsza / nie wiem jaka jeszcze.
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-04, 00:37   #24
muszynianka
Zakorzenienie

Nie mam żadnego z powyższych (post Sumi) i żyję
Stary 2010-09-04, 00:47   #25
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21847998]

[/QUOTE]
Ponoć wypada aby byly... ja ich nie mam (poza Trylogią).
Zabijcie mnie, ja ich nie czytalam nawet (Pana Tadeusza jakies opracowanie:P).
W kwestii książek jestem okropna, zwlaszcza jeżeli w szkole przez tyle lat mi wkladano że coś MUSZE przeczytac, a jak nie przeczytam to bedzie 1. Efekt? Przeczytalam od deski do deski jedna lekture, w Pustyni i w puszczy. No i Tango ().
Do prezentacji maturalnej tez tak naprawde nic nie czytalam, a uzylam audiobookow, bylo to dla mnie wygodniejsze, bo spedzalam 7h na sluchaniu ksiazki, jednoczesnie np. zmywajac naczynia.

em_90 no można jak widać, nie wiem nad czym tu sie zastanawiać. Ja nie wiem np. jak można bylo wrzucic kombinatoryke i logike na poziom rozszerzony i nie uczyc tego na sile każdego ucznia, chocby wymiotowal na mysl o matematyce. A może po prostu trzeba do tego dojrzeć
Okej, przepraszam za nutke ironii, wkurza mnie fakt że nie lubienie czytania książek, zwlaszcza lektur, a tym bardziej cudownej polskiej klasyki, ma oznaczac jakakolwiek niedojrzalosc. Jeżeli mam coś przeczytać to nie dlatego że tak wypada, tak byc powinno i w ogole to objaw patriotyzmu. Czytam cos bo mam ochote, nie czytam czegos na co nie mam ochoty.

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców
Czas edycji: 2010-09-04 o 00:54
SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-04, 00:49   #26
muszynianka
Zakorzenienie

Kombinatoryka jest na podstawie ;p
Stary 2010-09-04, 00:57   #27
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Kombinatoryka jest na podstawie ;p
Wg. wydruku jaki mam przed noskiem to na podstawie z kombinatoryki nie uswiadczysz co wazniejszych rzeczy, tylko kombinatoryke ledwo liźniętą.
Przeca tą matme pisałam w tym roku i aż mnie skrecalo przez ta podstawe. Jakby sobie ktoś jaja robil z mojej inteligencji. Ale koniec offtopu

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?

Stary 2010-09-04, 01:02   #28
muszynianka
Zakorzenienie

-_- trzeba było zdawać IB jeśli twa duma była urażona.

---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 01:00 ----------

Cytat:
Powtórka do matury, poziom podstawowy.
  1. Podstawy poprawnego rozumowania. Logika. 10 - P
To podstawa. To raz. Dwa, kombinatoryka liźnięta ale jest, nie wiem czemu tak demonizujesz i dziwne świstki trzymasz przed nosem.
Stary 2010-09-04, 01:25   #29
eyo
Zakorzenienie

nienawidzę Sienkiewicza... przyznaję bez bicia - tego przez moją edukację nie przeczytałam chociaż czytać lubiłam no ale ja tego jego "talentu" nie ogarniam i już
raczej do końca życia mi tak zostanie

no ale w domu wymienione pozycje mam - bo tata uwielbia więc w domu są
ale na mojej osobistej półeczce z książkami to takich nie ma
Z lektur to wolę Zbrodnie i Kare, Mistrza i Małgorzatę, może nie "książki" ale Stachurę
chociaż.. i tak 3/4 moich książek to książki związane z kierunkiem studiów czyli TQMy, ZJty, BHP....

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-04, 01:30   #30
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
-_- trzeba było zdawać IB jeśli twa duma była urażona.

---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 01:00 ----------

[/LIST]To podstawa. To raz. Dwa, kombinatoryka liźnięta ale jest, nie wiem czemu tak demonizujesz i dziwne świstki trzymasz przed nosem.
IB akurat do szczescia potrzebne mi nie bylo, wystarczyl mi ten PP z matmy jak i PR
I na PP nie bylo logiki, logika wyleciala z poziomu podstawowego, swistek jaki mam to swistek z CKE, czego ludzie maja sie spodziewac na maturze z matematyki. Demonizowac nie demonizuje, tylko zwyczajnie (przeczytaj moj pierwszy post, zwlaszcza drobny maczek ) nie czaje za nic, czemu nie mozna zrozumiec ze ktos czegos nie czytal. Iksinska zajmujaca sie historia nie zrozumie czemu ktos nie zna na pamiec drzewa genealogicznego jakiegos tam rodu, Ygregowski od geografii sie przezegna noga na mysl o tym że ktoś nie potrafi powiedziec jaka polityka panowala w kraju ZYX w latach niewiadomo jakich. Moj Tz moze dostac zawalu na mysl że ktoś nie trawi Tolkiena, Franka Herberta...
No kurcze są ludzie którzy zwyczajnie nie chcą czegoś robić i nie ma sie co dziwić że ktoś tej epopei narodowej nie czytal i to nie znaczy ze ktos musi byc niedojrzaly, charakteryzuje sie brakiem szacunku do narodu i jego historii. Każdy ma prawo czegos nie wiedziec, nie znac, nie lubic, i nie ma sie czemu dziwic

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?

Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców
Czas edycji: 2010-09-04 o 01:31
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości