|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
niekompetencja lekarza...prowadzenie kuracji Retinoidami (izotek, Tretinex)
Tak to bywa że nie zawsze trafimy na dobrych i kompetentnych lekarzy. A w przypadku leczenia tak silnymi lekami jest to bardzo ważne.
Dlatego mam pytania odnośnie dobrego prowadzenia leczenia tymi lekami. CZy podwyższony cholesterol całkowity 260 i LDL powyżej 200 wyklucza leczenie Izotekiem? Jak często powinno się robić badania i czy morfologię też lekarz powinien badać? Zadaję te pytania bo sama kiedyś przeszłam kurację. A teraz przechodzi ją mój chłopak i widzę że lekarz nie reaguje na jego podwyższone wyniki... Boję się że może doprowadzić to do jakiś poważnych konsekwencji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: niekompetencja lekarza...prowadzenie kuracji Retinoidami (izotek, Tretinex)
Ja biorę izotek i mam wysoki cholesterol, to nie wina tabletek tylko tego co jem, czyli nie zdrowe jedzenie.
---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ---------- tzn.dzis biore ostatnią tabletkę, i koniec kuracji. Nie przejmuje sie tym cholesterolem, mam poważniejsze objawy, bole mieśni ciągle krwotoki z nosa, cala jestem sucha ;p Robią mi sie na skórze takie liszaje, jakby zadrapania, jetem ciagle rozdrażniona, ciągle boli mnie głowa. Ale za to jak teraz wyglądam stwierdzam , że było warto się męczyć ![]()
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Dot.: niekompetencja lekarza...prowadzenie kuracji Retinoidami (izotek, Tretinex)
a nie łatwiej zapytać lekarza i zwrócić mu uwagę, że bardzo cię to niepokoi i zasugerować, żeby rozwiał twoje wątpliowości. myślę, że trzeba szczerze powiedzieć co ci leży na wątrobie. jeśli jego tłumaczenie cie nie przekona to zmień lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
eh..
wiem, tylko przecież nie będę chodzić z moim chłopakiem do lekarza jak z małym dzieckiem ![]() Ale już po świętach pójdzie do lekarza i się wypyta. A ja kupię mu ten benecol to może coś pomoże i omega-3. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
podwyższony cholesterol to normalna sprawa przy doustnej izotretinoinie. ważne, żeby to kontrolować i rzeczywiście można stosować benecol, troszkę zmienić dietę albo łykać essential forte czy cos w tych klimatach.
badania najlepiej robić co miesiąc. czasami cholesterol podskakuje na początku kuracji a potem już nie rośnie. ale czasami lekarz zmniejszają dawkę ze względu na złe wyniki badań. po kuracji wszystko wraca do normy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
wiem, że takie rzeczy są podobno normalne przy tym leku. Wystarczy obnizyć dawkę i wszystko powinno wrócić do normy. koleżanka miała taki problem i właśnie po zmniejszeniu dawki wszystko wróciło do normy. Badania chyba robiła co 2 miesiące.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
no ja to wszystko rozumiem, tylko chodzi o to że on miał już wysoki cholesterol 260 zanim zaczął brać lek. A teraz jest jeszcze gorzej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Marynia19
lekarz jest wg Ciebie niekompetentny, bo potrafi odczytywać wyniki badań? Cholesterol całkowity: wartości prawidłowe: 150-200 mg/dl (3,9-5,2 mmol/l) wartości graniczne: 200-250 mg/dl (5,2-6,5 mmol/l) wartości nieprawidłowe: > 250 mg/dl (>6,5 mmol/l) Cholesterol LDL (zły cholesterol): wartości prawidłowe: < 135 mg/dl (< 3,5 mmol/l) wartości graniczne: 135-155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l) wartości nieprawidłowe: > 155 mg/dl (> 4,0 mmol/l) 260 całkowitego - ponadprogramowe TYLKO 10mg/dl gdzie tu widzisz te straszne podwyższenia?? 200 LDL - ponadprogramowe TYLKO 45mg/dl gdzie tu te makabryczne wyniki?? takie drobiazgi to można zdrowa dietą zbić, na necie jest mnóstwo informacji jak zbić cholesterol bez stosowania medykamentów w "naszym" temacie było już o tym a co do badań kontrolnych, to co zechce sprawdzić lekarz to jest jego sprawa, jeśli chcesz zrobić sobie dodatkowe badania, których on ine wymienił możesz to zrobić na własną rękę, nie ma ku temu przeszkód morfologia z rozmazem to koszt paru złotych (u lekarza rodzinnego 4-5zł, w każdej prywtanej przychodni 14-15zł), jesli lekarz jej nie uwzględnia nic nie stoi na przeszkodzie by się samemu przebadać (zwykle i tak płaci się za wyniki, a jak masz skierowania, to koszt pobocznych Cie i tak za bardzo nie obciązy) jeśli zaś czujesz, że ten lekarz jest niekompetentny zwyczajnie go zmień, poproś innego, kompetentnego inaczej niż obecny ![]() ja tak zrobiłam pozdrówka
Edytowane przez Silwena Czas edycji: 2010-04-04 o 19:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Wiem że jak się ma taki cholesterol przed kuracją (która prawie na pewno spowoduje podwyższenie) nie powinno zaczynać się kuracji tylko najpierw zbić cholesterol. Przy takim silnym leku trzeba być zdrowym i mieć dobre wyniki (czyli w normach).
Może dla ciebie to nie są wysokie wyniki. Może jak dojdzie do 400 to ma się zmartwić? po prostu uważam że niektórzy lekarze nie są odpowiedzialni i tyle a lekarz powiedział że ma zastosować dietę, ale już mu nie chciało się mówić na czym ma polegać ![]() ok. chyba topik można uznać za zamknięty, chciałam tylko przestrzec, że przy takich kuracjach bardzo ważny jest odpowiedzialny i mądry lekarz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o moje zdanie, to Twoje obawy są poniekąd uzasadnione. Lekarz, który nie analizuje wyników z pacjentem i nie informuje go o tym czy są zadowalające czy nie to lekarz, który zwyczajnie chce odbębnić wizytę. Leczenie retinoidami to poważna sprawa, a taka kuracja może pociągać za sobą poważne konsekwencje. Nie chcę Cię straszyć tylko raczej ostrzec, przed nadmierną pobłażliwością. Bo niestety badania podstawowe jak np. cholersterol całkowity, LDL, HDL i TG oraz ALAT i ASPAT to niezbęne minimum. Tak naprawdę, co jakiś czas powinnaś wykonywać całą morfologię, OB i badanie ogólne moczu, bo nawet kilka nad nabłonków w polu widzenia jest znakiem ostrzegawczym.
A jeśli chodzi o granice referencyjne, które podała Silwena to one tak naprawdę nie są zawsze takie same. Zmieniają się zależnie od wieku, stanu zdrowia, itd. A te " tak małe" podwyższenia, wcale mogę być takie niegroźne, bo często przy zaburzeniach metabolicznych nie ma wcale tak gwałtownych wzrostów czy spadków ![]() Dlatego rozumiem Twoje obawy ![]() ![]() ![]() Także głowa do góry ![]() Pozdrawiam cieplutko |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Dzięki za wypowiedź Edzik K
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
---
Edytowane przez liz5525 Czas edycji: 2010-09-27 o 16:46 Powód: Uzyskanie odpowiedzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:25.