![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
nie umiem docenić tego co mam...
witam,
ostatnio sama nie wiem co ze mną jest i dlatego chciałabym się Was poradzić... aż mi głupio o tym pisać ale nie mam komu się wyżalić w tej sprawie... powiem wprost - nie umiem docenić tego co w życiu osiągnęłam ![]() wg niektórych 'mam wszystko' bo: studiuję na dobrym i przyszłościowym kierunku po którym nie będę miała problemów ze znalezieniem pracy, kasę na mieszkanie i wydatki dają mi rodzice bo nie mam możliwości podczas studiów podjęcia jakiejkolwiek pracy bo nie ma kiedy, studia pochłaniają za dużo czasu... nie są to jakieś kokosy,wiadome ale nie mogę powiedzieć że czegoś mi brakuje mam kochającego,przystojnego chłopaka, dobrze nam się układa, także w sprawach łóżkowych, wiem, że to jest związek już na poważnie, nawet rozmawialiśmy na temat przyszłości i nie widzimy jej osobno, mój chłopak studiuje, sam zarabia sobie w wakacje na studia, nie bierze kasy od rodziców i myśli się usamodzielnić po ich skończeniu co nastąpi niebawem, znaleźć fajną pracę i zamieszkać razem ze mną ale tu pojawia się to ale... nie wiem dlaczego ale nie umiem się z tego cieszyć ![]() zamiast patrzeć z optymizmem w przyszłość to ja jestem zniechęcona, nie cieszy mnie nic...i nie wiem czy to jest spowodowane ![]() tym że to wszystko za łatwo przyszło? może wy coś doradzicie? bo ja się trochę w tym życiu pogubiłam... pozdrawiam i dziękuje za zaangażowanie w mój problem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: nie umiem docenić tego co mam...
Cytat:
proponowałabym nie cudowac i docenic to, co posiadasz, bo nie każda kobieta może poszczycic sie tak szczesliwym zyciem jak Twoje. hm, przynajmniej opisujesz je na kształt szczesliwego. więc nie wybrzydzaj tylko idz do lekarza, może to początki depresji..??
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Wyobraź sobie, że ze studiów Cię wyrzucili, rodzice zbankrutowali, a chłopak Cię zostawił. Jak teraz żyjesz w takiej wizji? Wiesz już co miałaś? Brakuje Ci tego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
oj naucz sie naucz doceniac bo jak kiedys (oby nie) dostaniesz w tylek od zycia to dopiero bedzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
CABIN CREW
|
wiesz..często docenia się coś dopiero wtedy jak się to straci.... chyba tego nie chcesz, prawda???
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
A może po prostu brakuje ci w życiu wyzwań?
Piszesz, że może to wszystko zbyt łatwo przyszło więc może wart0 byłoby postawić sobie nowe cele i do nich dążyć? Albo rozwinąć jakąś pasję by mieć jakąś odskocznię od tego co już masz? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Chcesz docenić to co masz? Popatrz na ludzi, którzy tego nie mają, w zasadzie prawie nic nie mają. Idź jako wolontariuszka np. do ośrodka dla uchodźców. Ja nie miałam takiego problemu jak Twój a i tak po takim doświadczeniu zaczęłam bardziej doceniać to co mam...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
High Quality Since 2007
|
Szerlejka - z jednej strony psycholog pewnie coś by pomógł, a z drugiej - jakaś zmiana w Twoim życiu. Wyjdź do nowych ludzi, idź na jakiś kurs, zrób coś nowego. Brzmisz trochę tak, jakbyś była swoim życiem znudzona. Niezależnie od tego, co ludzie mają, a czego nie - tak po prostu bywa. Nie jest ważne to, ile się ma - ale jak się podchodzi do życia w ogóle. Ty gdzieś zatraciłaś chyba poczucie sensu. Lubisz swoje studia? Na pewno jesteś szczęśliwa w związku? Jak się układają Twoje relacje z rodzicami? Masz swój wolny czas, który wykorzystujesz tylko na swoje przyjemności? Masz jakieś hobby? Masz swoich znajomych, przyjaciółkę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Denerwują mnie takie osoby jak ty. Jęczały co mają dobrze w życiu, a i tak tylko potrafią marudzić i się smucić nie wiadomo z czego. Życie opiera się na tym, że raz jest lepiej raz gorzej. I nikt nie żyje wiecznie w idealnym świecie. Jak cię coś dopadnie to wtedy pewnie docenisz. Bo jak na razie chyba jeszcze od życia kopa nie dostałaś.
![]() |
#11 |
High Quality Since 2007
|
Malwa - a może te osoby też mają prawo do złego samopoczucia, co? Pieniądze i dobre perspektywy na przyszłość czy dobry seks to nie wszystko w życiu, co ważne. Czasami każdemu czegoś brakuje i KAŻDY ma prawo do szukania pomocy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Wiesz co, nie rozumiem w czym problem. Tak, wg mnie masz wszystko, co daje poczucie normalnego i stabilnego życia. Spróbuj sobie wyobrazić, że coś z tego zaczyna ci brakować. Na twoim miejscu naprawdę cieszyłabym się z życia, bo wierz mi, że wiele osób ma dużo gorzej od ciebie.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Lilka212 -> coś w tym jest, będę musiała nad tym pomyśleć
![]() FanaticaDelDembow -> jako wolontariuszka w hospicjum pracowałam, w życiu stykam sie non stop z ludźmi chorymi i potrzebującymi i rozumiem jak to jest gdy nie ma kto się zająć swoją starszą, schorowaną mamą/babcią ama4 - znudzona - chyba trafne słowo, czas się w końcu odbić i zacząć coś nowego robić, co do przyjaciółek to mam nawet dwie, znajomych także, z Tż wszystko się układa, teraz zauważył że coś jest nie tak i stara się mnie podnosić na duchu jak tylko może nie wiem, może ta końcówka wakacji mnie tak nastraja depresyjnie.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
High Quality Since 2007
|
Zaczną się studia, to też zaczniesz pewnie nieco inaczej patrzeć na życie - nie będzie czasu na myślenie
![]() ![]() Ale jeśli taki stan będzie trwać dłużej - spróbuj poszukać psychologa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
ama4 - oby więcej takich ludzi jak Ty na świecie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Nie rozumiem wątku?Jak widzisz,że nie doceniasz to doceń.Jak nie potrafisz to zapisz się do psychologa.Bez sensu wątek zupełnie.
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No może poza medycyną ![]() Idź do jakiejś pracy, wakacyjnej, weekendowej i zobacz jak realnie żyją ludzie za 1300 to w mig docenisz to, co masz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
eee... ja chyba nie doczytałam, ale co Ty takiego osiągnęłaś???? Bo na moje oko, wszystko masz pod nos podłożone i znudzona jesteś łatwym życiem, jakbyś musiała rękawy zakasać i wziąść się za robotę, żeby się jakoś utrzymać, studia opłacić, uczyc się w między czasie itd. itp. to wierz mi, że nie miałabyś czasu na takie rozkminki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
proponuje jechac na wymiane studencka za granice..
![]() bedziesz miala mnostwo czasu zeby sie zastanowic nad swoim zyciem i nad tym czego tak naprawde oczekujesz .. ![]() Mi to bardzo pomoglo...
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
e tam, dla mnie to jakoś tak super ekstra osiągnięć nie masz
![]() wiele osób studiuje przyszłościowe kierunki + mają kochającą połówkę. A w dodatku radzą sobie sami, bo rodzice nie opłacają wszystkiego - więc można pozazdrościć zaradności ![]() z ciekawości : co studiujesz ?
![]() |
#22 | ||
Raczkowanie
|
medycynę
---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- Cytat:
Edytowane przez szerlejka Czas edycji: 2010-09-07 o 17:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() "Osiągnięciem" jest dostać się i SKOŃCZYĆ medycynę, kiedy jest się półsierotą z wsi zabitej dechami, a bezrobotny ojciec zajmuje się tylko chlaniem - bo taką osobę znam. Nie twierdzę, że to nie jest osiągnięcie, co więcej, uważam, że powinnaś sobie wszelką pracę w ciągu roku akademickiego odpuścić, bo ważniejsza jest naprawde ciężka i porządna nauka. Także nie powinnaś mieć żadnych wyrzutów. Proponuję Ci także wolontariat w hospicjum. Może wtedy nauczysz się doceniać, jak masz wiele, a przy okazji to dobra praktyka dla przyszłego lekarza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
Zbyt mało przeżyłaś aby móc powiedzieć,że coś osiągnęłaś. Osiągnięciem nie jest mieszkanie i wydatki z pieniędzy rodziców. Jak dla mnie brakuje ci takiego dreszczyku w życiu,jakiś wyzwań,bo życie staje się monotonne. Nie wiem co ty studiujesz,ale ja pod czas studiów pracowałam i zarabiałam na siebie i wtedy dopiero doceniałam np. kupowanie bułek za swoje zarobione pieniądze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
No rozowo, rozowo, az za rozowo. Widocznie zycie nie sklada sie tylko z chlopca, kilku ksiazek i dobrej zupy u mamy. A jak stoi Twoje zycie kulturalne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Wiec moze zbyt latwo ci to wszystko przyszlo
![]() Z drugiej strony, to tu chyba nie o osiagniecia chodzi, tylko o radosc zycia, bo fakt medycyna moze byc powodem do zachwytu,co nie znaczy ze ludzie innego zawodu nie moga byc szczesliwi wykonujac swoja prace. A czasem jest tez tak,ze trzeba sobie ujac,zeby miec wiecej... Dla kazdego w zyciu jest waznego co innego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
A ja Ci powiem-wakacje. Rok akademicki się jeszcze nie zaczął. Jedź gdzieś, zaszalej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Jak czytam to, co napisałaś, to widzę oczyma wyobraźni piękną, inteligentną dziewczynę, przypuszczalnie jedynaczkę, która całe życie była wzorem wszelakich cnót- grzeczna, uprzejma, kulturalna, świetne oceny w szkole, sporo różnych talentów, niepaląca, jeśli pijąca, to z umiarem, od piątego roku życia odpowiedzialna i w pełni dorosła, która w pewnym momencie zaczyna mieć dziwne wrażenie, że nie zdążyła się poważnie wyszaleć, a już dopadło ją dorosłe życie
![]() Ale to pewnie moja projekcja ![]() ![]() Piszesz tak, jakbyś czuła się winna, ze "wybrzydzasz". Pamiętasz książkę "Weronika postanawia umrzeć"? Czasami jest tak, że żyjemy życiem o którym wszyscy z takim przekonaniem mówią, że jest udane, że zaczynamy czuć się w obowiązku odczuwać szczęście. Nie daj się wpędzić poczucie, że to nienormalne, że go jakoś nie czujesz. Masz jakieś pasje, zainteresowania, marzenia? Coś, co Cię w stu procentach napędza, nakręca, fascynuje i cieszy? Pozwala Ci choćby na chwilę zapomnieć o całym świecie? /polecam książkę "Przepływ"Csikszentmihaly i- fajnie pisze o szczęściu/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:14.