|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Depilacja nóg...
Witam, mam na imię Marlena i mam 11 lat. Mam ogromny problem, chciała bym zacząć depilować nogi, bo mam ogromne czarne włosy na nogach , a na W-F nosze długie spodnie bo w krótkich się wstydzę.
Tylko, wstydzę się o to zapytać mamy... Kiedyś w 2 klasie wyskoczyłam do mamy z krzykiem, że też chcę golić nogi, bo moja siostra cioteczna już w 1 goliła... ![]() I teraz boję się o to zapytać... Proszę o odpowiedz, teraz w wakacje jadę na obóz i tam chciałam krótkie spodenki wziąć ... {Chciała bym zacząć golić/depilować nogi ;P} Edytowane przez Milaka Czas edycji: 2010-06-05 o 08:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Depilacja nóg...
Może kup sobie pianke do golenia dla kobiet (około 5 zł) w drogerii wypu rossman bądź supermarkecie, wysmaruj nią obficie nogi i ogol zwykła maszynką ?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Tak, a co z mamą? Jak by zobaczyła, że mam ogolone nogi, to by mi głowę ucieła... chociarz... Jak porozmawiać z mamą o depilacji nóg?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiesz co, myślę że powinnaś spokojnie opowiedzieć się o tym jak się tego wstydzisz, i jak jest ci głupio chodzić w krótkich spodenkach. Wytłumacz jej że masz już rozbudowane owłosienie, i że inne dziewczyny tak nie wyglądają i że okropnie się tego wstydzisz, a teraz idą wakacje. Możliwe że się wścieknie i powie że jesteś jeszcze za młoda, a wtedy będziesz musiała poczekać z goleniem nóg do wyjazdu. Pamiętam ja tak zrobiłam jak byłam niewiele starsza od Ciebie. Mama definitywnie zabraniała golenia nóg w podstawówce, to ogoliłam dopiero po wyjeździe na kolonię pod prysznicem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Widać,że to dla Ciebie duży problem i stres.... A skoro można go zniwelować, to czemu nie skorzystać?
![]() Usiądź na spokojnie i porozmawiaj z mamą, to najlepsza rada. Kiedyś przecież też była w Twoim wieku i też musiała w końcu zacząć golić nogi. To normalna, kobieca rzecz, nie rozumiem czemu ona miałaby Ci uciąć za to głowę... Każdy dojrzewa inaczej, w innym tempie rosną mu włosy na nogach - Tobie akurat w tym wieku potrzebna jest depilacja i już, proste, koniec tematu ![]() Jeżeli to dla Ciebie dyskomfort, źle się tak czujesz (tym bardziej,że idzie lato i chęć na krótkie spodenki rośnie!) - to czemu masz dalej się męczyć? Kup maszynkę, piankę do golenia i do dzieła! ![]()
Kiedyś, w czasie rozmowy o osiągnięciach współczesnej techniki, George Bernard Shaw powiedział: - Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja sie nie pytalam, poprostu zaczelam golic
![]() ![]() musisz kiedys zagadac do mamy, powiedziec ze masz wazna sprawe i oznajmic ze chcialabys ogolic nogi bo uwazasz ze to juz najwyzsza pora i w wakacje nie bedziesz ciagle w dlugich spodniach chodzic bo sie ugotujesz.. mozesz tez powiedziec ze w dzisiajszych czasach depilacja jest na porzadku dziennym i jest to kwestia estetyki, krzywdy sobie tym nie zrobisz, a za to bedziesz mogla paradowac w ulubionych szortach i spodniczkach.. mama powinna zrozumiec.. nie bardzo rozumiem czemu mamy tak sceptycznie do tego podchodzą, przeciez nogi sobie nie utniesz tą maszynka ![]() ![]() Edytowane przez hammie Czas edycji: 2010-06-05 o 22:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
ja poprostu powiedzialam ze sobie ogole nogi bo mam dosc tego buszu i ze jak nie ogole to sie do dżungli wyprowadze.
na Twoim miejscu, skoro zalezy Ci na zdaniu mamy, powiedzialabym jej ze mam z pozoru blaha sprawę, ale chcialabym znac jej zdanie na ten temat, zwlaszcza ze <i tutaj jak sie czujesz, jak w szkole, jak kolezanki, ze lato, ze w-f itp.) i chcialabym sie czuc komfortowo wsrod znajomych ale jednoczesnie nie chcialabym przed nia tego ukrywac. Z jednej strony mama poczuje sie doceniona, że liczysz sie z jej zdaniem, nie zaatakowana, a z drugiej strony doceni to ze 'doroslas' do tego zeby rzeczowo przedstawic swoje zdanie i argumenty. na staly teks 'nie przejmuj sie gadaniem kolezanek' mozesz odpowiedziec, ze w tym wieku liczysz sie ze zdaniem znajomych i byc moze tego nie rozumie, choc powinna bo w Twoim wieku byla i nic do rzeczy nie maja czasy w jakich sie znajdujemy, ale czujesz sie zle kiedy Cie ktos krytykuje i stresuja Cie takie krytyczne spojrzenia kiedy golenie nog nie jest zbrodnia i nic nie zmieni ani w Tobie ani w Twoim zachowaniu w stosunku do innych a da Ci wieksza swobode wsrod rowiesnikow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Różowy Jednorożec
|
Ło matko.
![]() Ja nawet nie pytałam mamy o takie rzeczy, co jej do tego. Pamiętam jak pewnego dnia (12 lat miałam chyba) opalałam się z nią na balkonie i powiedziała: "Posia, czemu Ty nie masz wcale włosów na nogach?" odpowiedziałam "bo je golę, mam takie ciemne i twarde że wyglądam wręcz śmiesznie". I po sprawie. Mama odpowiedziała "aha" i już. Dodam, że mam z mamą bardzo bliski i dobry kontakt. Czemu mama ma Ci urwać głowę? W goleniu nóg nie ma nic złego. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
ja jak byłam mniejsza, to też odczuwałam niewyobrażalną potrzebę depilacji (a tak naprawdę nie musiałam, bo mam włoski jasne i cienkie, nawet teraz
![]() ![]() ![]() teraz już na szczęście nie mam takich dylematów ![]()
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem jak to powiesz mamie- moze wykorzystaj jedna z rad, ktore daly ci dziewczyny powyzej. Ja czesto moim rodzicom nie mowilam roznych rzeczy - dowiadywali sie po fakcie....reakcje byly rozne...choc na dluzsza mete chyba nie polecam tej metody;P
A do depilacji polecam Veet w spray'u- jest genialny i naprawde dziala (nawet na gruba dzungle ![]() http://www.ceneo.pl/2742934 Nie baw sie w zadne depilatory, golarki czy maszynki - na poczatku sie pozacinasz i bedzie okropnie wygladac zanim sie ranki zagoja.
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W moim przypadku było tam, że nigdy nie pytałam mamy o pozwolenie, nigdy też nie rozmawiałyśmy na ten temat. Któregoś dnia po prostu wzięłam maszynkę i uwolniłam się od niechcianych włosów, a mama chyba zauważyła to dopiero po jakimś czasie i chyba od razu zrozumiała, ze nie trzeba już ze mną o tym gadać :P
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Milaka napisz jak Ci poszło i co mama na to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za porady, zapytam się mamy jak będziemy same lub jak tata (w następnym tygodniu) pojedzie na noc do pracy... A teraz w piątek jadę na 3 dniowy biwak (harcerski) więc pod prysznicem przed wyjazdem ogolę i założę długie spodnie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Pamiętaj o piance albo przynajmniej dokładnym namydleniu/ nażelowaniu nóg żelem pod prysznic i dopiero wtedy jazda z maszynką
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:42.