|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Cysta na jajniku
Wczoraj stwierdzono u mnie cyste na jajniku. Nie odczuwałam żadnych dolegliwości objawów zapewne temu ze jest ona jeszcze mała. Jedyny objaw to brak miesiączki - 4 miesiace. Troche jestem zaniepokojona bo w sumie od zawsze miałam problemy z miesiaczka a raczej z jej brakiem. Brałam luteine na wywołanie. Lekarz jak narazie zapisał Duphaston - i tu moje pytanie - czytałam troche o tym leku i spotkałam sie z opiniami albowiem w USA został wycofany poniewaz w jakims stopniu był toksyczny. Czy ktos go zazywał na taka przypadłosc? Prosze o odpowiedzi.
czy z tą cystą moge normalnie funkcjonować, uprawiac jogging, aerobik itp?? i jeszcze jedno - ginekolog powiedział mi ze po udanej kuracji zwalczenia tej cysty potem bede musiała brać non stop tab. antykoncepcyjne by nie powstawały nowe, czy to naprawde konieczne?? wiem ze temat był powielany wiele razy ale nigdzie nie mogłam sie doczytac na co trzeba lub nie uwazac majac tą cholerną cyste takze prosze o wyrozumiałosc ![]()
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Cysta na jajniku
Witaj
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
własnie nic mnie nie boli, naszczescie narazie
![]() pytam - bo jak wiadomo ta cysta to pecherzyk z płynem który przeciez moze pęknąć nie daj Boże. i tak sie naczytałam i boje sie teraz ze moge miec zespół policystycznych jajników. Duze prawdopodobienstwo jest?? bo tak: w ciagu ostatniego roku chcąc nie chcąc przytyłam 10 kg (uda, brzuch), nadmierne owłosienie wystepuje (wąsik, twarde i geste wlosy np na nogach, kłujące, ręce)
![]() Edytowane przez Cornette Czas edycji: 2010-05-07 o 13:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Mnie tez nic nie boli ani nie bolalo...i tez mam nadzieje ze tak zostanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
moja z tego co wnioskuje jest mała skoro moj lekarz postanowił ja wykanczac hormonami. z ataku paniki na fotelu zapomniałam sie zapytac jakie wymiary ma.
kurcze zaczynam sie powaznie denerwowac. ;/
![]() Edytowane przez Cornette Czas edycji: 2010-05-07 o 13:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zapisz sobie wszystkie pytania na kartce i wróc do lekarza. Nie ma co się denerwowac nie wiedząc, czy jest naprawdę sens
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
jednak moje obawy sie sprawdziwy. mam zespol policystycznych jajników. cysty na szczescie nie mam co dodaje mi troche optymizmu
![]() lekarz przepisal mi Yasmine takze chyba nie jest jeszcze tak zle. I przestrzegam was dziewczyny przed nieregularnoscią okresu (u mnie to byl jedyny objaw) warto zrobic badania hormonalne i leczyc sie za wczasu zanim to wstretne choróbsko sie nie pogłębi.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:46.