|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Perfumy stworzone z myślą o....
Czytając niedawno w WO o niejakiej markizie Casati http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...sa_Casati.html pomyślałam o założeniu takiego oto wątku...
Za niektórymi perfumami ciagnie się nie tyle historia co geneza powstania, tak jak w przypadku owej szalonej markizy - której hołd w postaci Parfum No. 1 złożył Galliano czy sławne L`Interdit Audrey Hepburn, których historię zna chyba każdy. Może też być tak jak z gorsecikiem Classique Gaultiera - który będąc berbeciem podążał za babką do paryskiej opery a wiele lat później, oczarowany tamtym przeżyciem, zapragnął odtworzyć wspomnienie we flakonie. Znacie jakieś inne przykłady?
![]() |
![]() |
#2 |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Dot.: Perfumy stworzone z myślą o....
Eau de Camille Annick Goutal - stworzone z myslą o córce. W ogole wiele zapachów tej firmy ma swoją historię
![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Santa Maria Novella Marescialla - stworzone bodajże na pocz. XIX wieku, bazujące na recepturze pierwotnie stosowanej do perfumowania rękawiczek. Bohaterką i twórczynią perfum Marescialla była najprawdopodobniej Leonora Dori Concini, markiza d'Ancre i marszałkowa d'Aumont. Oskarżona o czary, ścięta na placu de la Greve 8 lipca 1617 r. Jej ciało potem spalono.
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2010-05-06 o 13:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Eau de Charlotte --> z myślą o córce z pierwszego małżeństwa męża, łasuchu który ulubił sobie połączanie czekolady i mimozy w dżemie ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
jeszcze Galilu na swojej stronie poaje, ze Bandit stworzony został dla Edith Piaff. Ale inne źródła podają, że zapach był faworytem Marleny Dietrich, więc już nie wiem
![]()
![]() |
#6 |
spin doctor
|
Podobno Polge stworzył Allure Sensuelle zainspirowany zmysłowym głosem Anny Mouglailis
![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
CK Eternity
pozwolę sobie zacytować KWC: Historia tego zapachu zaczęła się od ślubu Kleina z jego byłą asystentką, Kelly Rector. Kreator mody podarował jej wówczas zabytkową, ozdabianą brylancikami obrączkę, którą przed laty książe Windsoru Edward wręczył ukochanej, Wallis Warfield Simpson. Na wewnętrznej stronie tego klejnotu wygrawerowane było słowo 'eternity' - symbol wielkiej miłości i oddania. Zakochany stylista postanowił dodatkowo uczcić swój związek z Kelly poprzez wykreowanie zapachu, w którym zamknięte byłyby najpiękniejsze uczucia i namiętności. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Guerlain, Mitsouko.
Inspiracją była prawdziwa kobieta, kochająca dwóch mężczyzna - jeden był jej mężem, drugi...nie. Czekała na powrót z bitwy jednego z nich. Tego, oczywiście, który przeżyje. (tym razem upewniłam się, że post znalazł się we właściwym wątku) ![]()
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=KomEwa;19105935]Guerlain, Mitsouko.
Inspiracją była prawdziwa kobieta, kochająca dwóch mężczyzna - jeden był jej mężem, drugi...nie. Czekała na powrót z bitwy jednego z nich. Tego, oczywiście, który przeżyje. /QUOTE] Tak, Mitsouko to bohaterka popularnej po I Wojnie Światowej powieści Claude Farrere'a "La bataille" . Samsara była skomponowana na zamówienie pewnej zamożnej Angielki, i dopiero po 10 latach od powstania, pani ta zezwoliła na powszechną produkcję. O dzięki ci Lady X ! ![]() Inspiracją dla Ivoire była pewna piękna kobieta odziana w jedwabną, jasną suknie, ujrzana przez Balmaina na schodach paryskiej Opery - Balmain postanowił wprowadzić perfumy, które oddałyby wrażenie tajemniczości, elegancji itd , itp. Każde wielkie klasyczne perfumy mają swoją legendę, ciekawą inspirację. Współczesnym producentom nie chce się specjalnie takich opowieści wymyślać.
Edytowane przez Mitsouko Czas edycji: 2010-05-08 o 17:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chociaż nie wiadomo,czy śmiać się,czy płakać ![]() Nie wiem,może jestem głupia,ale wydaje mi się,że dawniejsze kompozycje miały duszę... Teraz to czysty marketing. Niszowe też do mnie nie przemawiają, takie wariacje na temat ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:59.