AutoCad - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-30, 14:31   #1
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

AutoCad

watek dla tych co w pracy,szkole lub poprostu dla wlasnej przyjemnosci sie tym programem zabawiaja

mam 1 pytanko: wiec zrobilam projekt ogrodu( dodam iz jestem samoukiem) ladnie wypelnilam kolorkiem, przystepuje do drukowania i po wydrukowaniu...kolor mi znika;/
na arkuszu i podgladzie druku mam kolor za to juz po wydrukowaniu na kartce go nie ma za to gdzieniegdzie plamki nieregularne z kolorem porozrzucane zupelnie bez sensu;/ zmienialam kolejnosci warstw przenosilam kolory na inne warstwy ale dalej to samo. ktos wie co to jest?
Stary 2010-07-30, 14:59   #2
lutien
Wtajemniczenie

Dot.: AutoCad

A czy czytałaś na początku zasady tworzenia grafiki w AutoCadzie?
Bo niestety ten program ma się nijak do zwykłych programów graficznych. Nie mówiąc o tym, że przenoszenie kolejności warstw jest możliwe tylko po zainstalowaniu dodatku (chyba, że te najnowsze wersje mają już domyślnie taką możliwość).
Czy ten Twój ogród jest w 2D czy 3D?
Ciężko stwierdzić, czemu tak Ci się drukuje, bo nie wiem, na ile poprawnie stworzyłaś sam rysunek.
Co do drukowania to najbezpieczniej jest ustawiać pisaki, a nie ustawiać kolory i grubości na rysunku. Wiem, że dziwnie pracować na grafice, która inaczej wygląda niż na wydruku, ale mi tak było najwygodniej i nigdy nie miałam problemów z wydrukiem (w odróżnieniu od osób, które ustalały kolory, wypełnienia i grubości linii na samym rysunku).
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-30, 16:20   #3
fiolusiek
Zakorzenienie

przy wydruku zmien styl na acad.ctb a nie monochrome
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-30, 17:47   #4
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Cytat:
Napisane przez fiolusiek Pokaż wiadomość
przy wydruku zmien styl na acad.ctb a nie monochrome

Ja tak robię i jest OK.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-30, 19:10   #5
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
A czy czytałaś na początku zasady tworzenia grafiki w AutoCadzie?
Bo niestety ten program ma się nijak do zwykłych programów graficznych. Nie mówiąc o tym, że przenoszenie kolejności warstw jest możliwe tylko po zainstalowaniu dodatku (chyba, że te najnowsze wersje mają już domyślnie taką możliwość).
Czy ten Twój ogród jest w 2D czy 3D?
Ciężko stwierdzić, czemu tak Ci się drukuje, bo nie wiem, na ile poprawnie stworzyłaś sam rysunek.
Co do drukowania to najbezpieczniej jest ustawiać pisaki, a nie ustawiać kolory i grubości na rysunku. Wiem, że dziwnie pracować na grafice, która inaczej wygląda niż na wydruku, ale mi tak było najwygodniej i nigdy nie miałam problemów z wydrukiem (w odróżnieniu od osób, które ustalały kolory, wypełnienia i grubości linii na samym rysunku).
wsztyko jest w 2d i jest to inwentaryzacja . wypelnilam wewnatrz obrysy kolorem za pomoca opcji kreskowania .wszytko ok nawet w podgladzie a na druku sa tylko nieregularne plamki. zaraz zrobie prt sc i pokaze. tak sam jak przeksztalcam obraz na pdfa wychodzi-czyli plamki tak jak na wydrukowanym projekcie
Stary 2010-07-30, 19:19   #6
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez olkie Pokaż wiadomość
wsztyko jest w 2d i jest to inwentaryzacja . wypelnilam wewnatrz obrysy kolorem za pomoca opcji kreskowania .wszytko ok nawet w podgladzie a na druku sa tylko nieregularne plamki. zaraz zrobie prt sc i pokaze. tak sam jak przeksztalcam obraz na pdfa wychodzi-czyli plamki tak jak na wydrukowanym projekcie
Spróbuj może pokombinować z gęstością kreskowania
(Katharine Hadley )

Stary 2010-07-30, 19:25   #7
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

Cytat:
Napisane przez layla_lbn Pokaż wiadomość

Ja tak robię i jest OK.
a jak sie to robi?

prt sc nie udalo mi sie zrobis ale mam foty kolor to jest podglad wydruku a bez koloru jak wychodza wydrukowane kartki i pdfy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-30, 19:29   #8
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

Cytat:
Spróbuj może pokombinować z gęstością kreskowania
a jak sie wypelnia kolorem to gestosc kreskowania ma tez znaczenie???????????
Stary 2010-07-30, 19:43   #9
lutien
Wtajemniczenie

Jak widzę, to chcesz uzyskać pełne wypełnienie na wydruku, ale transparentne... Czy to tylko tak mi się wydaje??
Jeśli nei zależy Ci na tym, żeby koniecznie to było kreskowanie, to proponuję zmienić wypełnienie na kropkowanie.
A jeśli musi być kreskowanie, to pokombinuj z gęstością kreskowania (bo wydaje mi się, że w tym może być problem). Gęstość jest w opcjach wypełnienia.

I taka dygresja - AutoCad jest ciężkim programem do tworzenia ładnej grafiki. Jeśli zależy Ci na wyglądzie to proponuję inne programy. Bo w Cadzie trzeba na prawdę znać się na rzeczy, żeby coś wyglądało na prawdę super. Ja po kilku latach tworzenia projektów w Cadzie nadal z wieloma rzeczami mam problemy i przerzucam się na np. Corela, żeby dopieścić graficznie.

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ----------

Cytat:
a jak sie wypelnia kolorem to gestosc kreskowania ma tez znaczenie???????????
Jeśli używasz kreskowania to oczywiście, że ma Im większa gęstość, tym gęstsze kreskowanie. A jak zadasz za gęsto to przy wydruku właśnie się zaczyna wypełnienie krzaczyć. Analogicznie, jeśli zadasz za rzadko to na wydruku kreseczki będą tak daleko od siebie, że nie będzie ich widać.
W Cadzie niestety nie jest tak, że to co widać na rysunku, to jest to samo co na wydruku. Musisz się do tego przyzwyczaić i z czasem wyczaisz, jakie wypełnienie, jak się zachowuje na wydruku
(Katharine Hadley )

Edytowane przez lutien
Czas edycji: 2010-07-30 o 19:37
Stary 2010-07-30, 19:54   #10
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

Cytat:
Jak widzę, to chcesz uzyskać pełne wypełnienie na wydruku, ale transparentne... Czy to tylko tak mi się wydaje??
Jeśli nei zależy Ci na tym, żeby koniecznie to było kreskowanie, to proponuję zmienić wypełnienie na kropkowanie.
A jeśli musi być kreskowanie, to pokombinuj z gęstością kreskowania (bo wydaje mi się, że w tym może być problem). Gęstość jest w opcjach wypełnienia.

I taka dygresja - AutoCad jest ciężkim programem do tworzenia ładnej grafiki. Jeśli zależy Ci na wyglądzie to proponuję inne programy. Bo w Cadzie trzeba na prawdę znać się na rzeczy, żeby coś wyglądało na prawdę super. Ja po kilku latach tworzenia projektów w Cadzie nadal z wieloma rzeczami mam problemy i przerzucam się na np. Corela, żeby dopieścić graficznie.
w cadzie robie projekty ogrodow. i nie zajmuje sie tym hobbystycznie tylko ze tak powiem zawodowo;D jednak na studiach mielismy tak okrojone z tego zajecia do tego z osoba calkiem nie znajaca sie na rzeczy ze wlasciwie wszytko sama sie uczylam. patrzylam przy opcjach kreskowania i niestety ja nie mam mozliwosci ich zmiany gdyz mam wybrany styl : standardowy, typ: solid- czyli wypelnienie calkowicie kolorem. a "kreskowalam" tak ze : kreskuj--> (wybralam obiekt)--> zakladka gradient( ustawilam kolor lub 2 kolory)---> zatwierdz i mialam kolor. przy wybieraniu gradientu usyawia sie automatycznie typ solid przy ktorym bawic sie odstepami kreskowania nie da sie specjalnie;/ napewno wszytko co kreskowalam znajduje sie na warstwie z podkladem wiec on niczego nie przyslania

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ----------

Jeśli używasz kreskowania to oczywiście, że ma Im większa gęstość, tym gęstsze kreskowanie. A jak zadasz za gęsto to przy wydruku właśnie się zaczyna wypełnienie krzaczyć. Analogicznie, jeśli zadasz za rzadko to na wydruku kreseczki będą tak daleko od siebie, że nie będzie ich widać.
W Cadzie niestety nie jest tak, że to co widać na rysunku, to jest to samo co na wydruku. Musisz się do tego przyzwyczaić i z czasem wyczaisz, jakie wypełnienie, jak się zachowuje na wydruku
tyle to sie nauczylam na bledach;D ale kurcze szukam tych opcji gestosci i nie widze;/
Stary 2010-07-31, 08:01   #11
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
w cadzie robie projekty ogrodow. i nie zajmuje sie tym hobbystycznie tylko ze tak powiem zawodowo;D jednak na studiach mielismy tak okrojone z tego zajecia do tego z osoba calkiem nie znajaca sie na rzeczy ze wlasciwie wszytko sama sie uczylam. patrzylam przy opcjach kreskowania i niestety ja nie mam mozliwosci ich zmiany gdyz mam wybrany styl : standardowy, typ: solid- czyli wypelnienie calkowicie kolorem. a "kreskowalam" tak ze : kreskuj--> (wybralam obiekt)--> zakladka gradient( ustawilam kolor lub 2 kolory)---> zatwierdz i mialam kolor. przy wybieraniu gradientu usyawia sie automatycznie typ solid przy ktorym bawic sie odstepami kreskowania nie da sie specjalnie;/ napewno wszytko co kreskowalam znajduje sie na warstwie z podkladem wiec on niczego nie przyslania

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

tyle to sie nauczylam na bledach;D ale kurcze szukam tych opcji gestosci i nie widze;/
To ja już nie wiem, czy używasz wypełnienia solid czy kreskowania Oczywiście przy solid nie ma opcji gęstości, bo to wypełnienie pełne. Ale najpierw mówiłaś, że masz wypełnienie kreskowane...
(Katharine Hadley )

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-31, 09:57   #12
monyczkaaa
Zakorzenienie

a sprawdzałaś czy masz tusz w drukarce?
Stary 2010-07-31, 13:11   #13
Sylvia89
Przyczajenie

no wlasnie, jezeli problemem jest drukarka to proponuje zapisac w pdfie i zobaczyc czy kolory beda. jezeli nie bedzie tzn ze problem jest w kreskowaniu i wtedy trzeba moze zmienic skale kreskowania
Sylvia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-31, 13:13   #14
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

Cytat:
To ja już nie wiem, czy używasz wypełnienia solid czy kreskowania Oczywiście przy solid nie ma opcji gęstości, bo to wypełnienie pełne. Ale najpierw mówiłaś, że masz wypełnienie kreskowane...
no jednym z typow kreskowania jest wypelnienie solid. robie tak pokolei: ikonka KRESKUJ-----> wybierz obiekt(wskarz punkty)-----> wybieram obiekt------> zakladka dradient-----> ustawiam jakie chce miec kolorki-----> enter i mam zakreskowane . gdy zaznacze kreskowanie i prwym przyciskiem klikne i wybiore edycja kreskowania na zakladce kreskowanie pokazuja mi sie informacje na temat typu tego kreskowania np ze to typ SOLID. nie umiem prosciej tego wytlumaczyc poprostu wystarczy wypelnic kolo w cadzie i samemu sprawdzic

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cytat:
Napisane przez monyczkaaa Pokaż wiadomość
a sprawdzałaś czy masz tusz w drukarce?
tusz jest .pisalam drukuje gdzieniegdzie kolor ale jako plamki

Edytowane przez olkie
Czas edycji: 2010-07-31 o 13:19
olkie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-31, 14:30   #15
lutien
Wtajemniczenie

Ok - czyli masz wypełnienie solid. A pisząc "kreskowanie" miałaś na myśli opcję Hatch (ja używam jedynie angielskich wersji, więc stąd nieporozumienie).
Spróbuj zrobić pdfa lub jpga i zobacz, czy tam się kolor drukuje
(Katharine Hadley )

Stary 2010-07-31, 16:27   #16
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Olkie, masz dość dużo obiektów na tym projekcie, spróbuj każdy obiekt skopiować obok projektu i wypełnij je pojedynczo, w żadnym razie dwa lub trzy naraz.
Powtarzaj procedurę aż wypełnisz po kolei wszystkie, (Hatch - Solid) następnie przekopiuj je na właściwe miejsce.

Kliknij w wypełnienie i daj funkcję: Tools - Display Order - Send to Back

Która wersję AutoCada masz?

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-07-31 o 16:30
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-01, 12:12   #17
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

Cytat:
Ok - czyli masz wypełnienie solid. A pisząc "kreskowanie" miałaś na myśli opcję Hatch (ja używam jedynie angielskich wersji, więc stąd nieporozumienie).
Spróbuj zrobić pdfa lub jpga i zobacz, czy tam się kolor drukuje
no wlasnie przerabialam na pdfa ( foto bez koloru jest w pdfie ) i dalej lipa;/

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Olkie, masz dość dużo obiektów na tym projekcie, spróbuj każdy obiekt skopiować obok projektu i wypełnij je pojedynczo, w żadnym razie dwa lub trzy naraz.
Powtarzaj procedurę aż wypełnisz po kolei wszystkie, (Hatch - Solid) następnie przekopiuj je na właściwe miejsce.

Kliknij w wypełnienie i daj funkcję: Tools - Display Order - Send to Back

Która wersję AutoCada masz?
mam 2004 bo na niej na poczatek robilam i jakos przy niej zostalam mimo ze mam juz 2010. ale cos mi sie wydaje ze sie niebawem przesiade. wiec jak zrobie wg waszych wskazan to dam znac jak poszlo. jeszce mam pytanie co do skali.

jak ustawic skale np 1: 50? mam tam te ramki na wpisywanie liczb jedna jest w mm druga w jednostkach w 1 wpisuje 10mm a w 2giej ilosc jednostek jaka bedzie przypadac na 10 mm? tzn 10mm: 10mm (1cm):50 jednostek?

bo jak wybiore skale 1:50 mimo ze mam ustalone jednosctki( w m) to na a3 w podgladzie rysuneczek jest mikroskopijny

Edytowane przez olkie
Czas edycji: 2010-08-01 o 12:16
olkie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-01, 12:33   #18
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
jak ustawic skale np 1: 50?
Ustaw na "5". Powinno wydrukowac 1:50

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-01, 14:24   #19
dzidka
Raczkowanie

a czy po otwarciu okna z edycja warst, z boku nie ma symbolu przekreslonej drukarki dla warstwy, ktora wykorzystujesz do wypelniania?
dzidka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-22, 10:19   #20
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

no dziewczyny nic nie dzialalo ale w koncu zrobilam tak ze wydruk i pdf robilam nie z zakladki Arkusz a z zakladki Model i wtedy mi wszystko ladnie wyszlo

ale mam teraz kolejny problem przy Kreskowaniu ( teraz juz nie wypelniam kolorem a kreskuje przekroje)wyskakuje mi blad : "Nie mozna zakreskowac obwiedni" nawet wtedy gdy polilinia jest zamknieta tak samo kolek i kwadratow nie mam pojecia o co chodzi wskazuje mi punkty ktore chce zakreskowac , zaznacza mi obwiednie ale przy zatwierdzeniu pokazuje sie wlasne ten komunikat. o co chodzi?

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości