![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nasze sposoby na udane zakupy z ALLEGRO.PL
Witam wszystkie Wizażanki!, a przede wszystkim Allegrowiczki!
![]() W tym wątku będziemy dzieliły się naszymi sposobami na udane zakupy na allegro.pl ... jak również uwagami oraz spostrzeżeniami ![]() Tu są linki do wątków o: oszustach allegro >https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=113706 atrakcjach cenowych allegro (moda, biżuteria) >https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=bon+prix Zapraszam do rozmowy ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Ja mam swoje 3 niezastąpione rady ![]() -Zawsze wybieram opcje "za pobraniem" bo nie trzeba się martwić że nie przyślą produktu, a z reguły po wybraniu tej opcji wysyłają bardzo szybko bo chcą mieć pieniążki -Zawsze kupuję rzeczy z aukcji na których jest RZECZYWISTE zdjęcie, no wiecie, robione zwykłym aparatem a nie obrobione w photoshopie lub z internetu. -Zawsze, ale to zawsze kupuję od osób które maja 100% POZYTYWNYCH KOMENTARZY, naprawdę, jest takich wiele a szkoda ryzykować. Edytowane przez bambiii699 Czas edycji: 2010-07-28 o 16:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze sposoby na udane zakupy z ALLEGRO.PL
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;20986161]ja też bo dałam babie negatywa za brak kontaktu po kupnie u mnie produktu a ta odwdzięczyła się tym samym
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja też nie cierpię gdy ktoś wystawia negatywny komentarz gdy ani nie zaczeka, ani nie próbuje się skontaktować
![]() Słyszałam że na ebayu mają zlikwidować negatywne komentarze, bo ludzie dają je sobie w rewanżu ![]() Co sądzicie o dodatkowym systemie oceniającym sprzedawcę przy wystawieniu komentarza? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie opcja "Za pobraniem" jest bardziej kłopotliwa, na dodatek nie każdy ma taką opcję.
I nie zawsze da się kupić po rzeczywistym zdjęciu, bo chyba nie oczekujesz, że gdy ktoś sprzedaje 200 podkładów, to będzie robił każdemu zdjęcie. Nie zawsze też widać czy było poprawiane ![]() Rada o 100% pozytywnych komentarzach też ma swoje wady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja kupuje od osób które mają komentarze pozytywne,jak czytam komentarze negatywne to już obawiam sie i szukam dalej, nigdy nie zostałam oszukana więc coś w tym jest
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
jak dla mnie zadna z tych rad nie daje 100% bezpieczenstwa. Mnie oszukala osoba z samymi pozytywami.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A ja zawsze czytam negatywne i neutralne komentarze- kupuję, jeśli jest ich kilka, a pozytywów dużo więcej i jakoś nigdy się nie nacięłam. Wiadomo, że czasem kwasy wychodzą z tymi zakupami i to z winy klienta np...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Źle mnie trochę zrozumiałaś odnoście zdjęć-nie chodzi mi o to aby robić zdjecie każdemu produktowi, lecz zamieścić 1, 2 (zbliżenie) aby udowodnić że tą rzecz mamy "u siebie w domu" tak jak np to: http://allegro.pl/item1163359553_k_d...pan_style.html Wiadomo, nie zawsze da się kupić za pobraniem, ryzyko że zdjęcie jest nieprawdziwe również jest, ale według mnie, zawsze mniejsze ![]() ---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- mad89 trzeba baaardzo uważać, wiadomo, nic nie daje 100% pewności, ale lepiej dmuchać na zimne. agniesikk masz dużo racji ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
To i ja dorzucę swoje 3 grosze, bo spotkała mnie wczoraj przykra sytuacja. Zrobiłam na allegro swoje pierwsze, dość duże, zakupy. Kontakt ze sklepem był okej, wszystko przyszło dość szybko. Pomylili się co prawda przy pakowaniu, ale nie było problemu z wymianą - choć to już niestety trwało dłużej, na dodatek na zwrot pieniędzy za wysyłkę też czekałam tydzień. Niemniej jednak zdecydowałam się wystawić komentarze pozytywne (mając na uwadze zwłaszcza to, że po odesłaniu reklamacji kupiłam jeszcze kilka rzeczy i poprosiłam o wysyłkę razem z reklamacją, na co przystali) - poza jednym. Wynikało to stąd, że zakupiłam rajstopy, które miały być w rozmiarze 3/4 - i nalepka na opakowaniu też tak głosiła - ale niestety okazały się wielkości standardowego rozmiaru 2. Zaznaczyłam w tym komentarzu, że kupowałam na kilku aukcjach tego użytkownika i tylko raz się zawiodłam, i że poza rozmiarówką tych jednych rajstop wszystko jest okej.
Dalszy bieg wydarzeń opisałam już w innym wątku, więc skopiuję ![]() Zaraz po wystawieniu tego komentarza facet zażądał unieważnienia, dodał do tego, że "jak się pani nie zmieściła to nie jest wina rajstop" ![]() Ja odpisałam grzecznie, że mu wystawiłam uczciwie komentarze i tylko jeden nie jest pozytywny. A on, że nie zamierza dyskutować, że albo to anuluję albo i on "wyleje swoje żale", że czeka do wieczora i że wstrzymał automat wystawiający pozytywne komentarze, bo tę resztę też musi przemyśleć. Ja nic nie odpisałam, tylko zgłosiłam sprawę do allegro. W międzyczasie dostałam jeszcze pogróżki: że widzi, że szykuję się do sprzedaży na allegro (owszem, TŻ mi robi szablon i uzupełniłam "O mnie" ) i że nie ma danych firmy, więc to szary biznesik i co on z tym zamierza, to niech się domyślę. ![]() (koniec cytatu) Allegro mi odpisało, że nie ingerują w treść komentarzy i nie są w stanie opowiedzieć się po żadnej ze stron. W "zasadach allegro" znalazłam informację, że nie zajmują się też komentarzami wystawionymi "w odwecie"... Ale w regulaminie jest zapis, że komentarz może być unieważniony/edytowany/usunięty, jeżeli został wystawiony z intencją zaszkodzenia innemu użytkownikowi - i wydaje mi się, że tutaj ta sytuacja się "łapie" - jeśli oczywiście dostanę te złe komentarze. Otrzymałam też pytanie o dokładny numer aukcji, żeby mogli coś z tym zrobić, liczę więc, że rzeczywiście ktoś się tym zajmie, tylko nie bardzo wiem, jak to ma wyglądać. No i tyle na razie wiem, a spodziewam się, że sprzedawca dziś wieczorem mnie uraczy negatywnymi komentarzami na dobry początek :/ Mimo, że z mojej strony wszystko było okej. Sądzę, że dość prostym rozwiązaniem problemu "zemst" byłby mechanizm uniemożliwiający podgląd komentarza wystawionego przez kontrahenta, dopóki samemu nie skomentuje się transakcji.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Uważam że wielu sprzedawców hurtowych nie zna się na produktach które sprzedaje
![]() Poza tym, panuje zasada na allegro, iż przy produktach o niewielkich wartościach jeśli cała transakcja została dobrze przeprowadzona a między kupującym a sprzedajacym był dobry kontakt, wystawia się zawsze pozytywny komentarz, szczególnie jeśli roszczenie dotyczy tak subiektywnej kwestii jak rozmiar ubrania. Twój komentarz o 1 parę rajstop może spowodować iż ktoś nie będzie miał pieniedzy na życie, niektóre osoby utrzymują się tylko poprzez sprzedaż na allegro, a nie każde uchybienie można zawsze zauważyć, jeśli na pudełku pisało 3/4 a sprzedaje mężczyzna to zapewne ufa wartością podanym przez tego producenta i nie zrobił tego specjalnie ![]() To moja opinia. Mam nadzieję że pomogłam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedź
![]() Cóż, jak wspomniałam, był to mój debiut na Allegro i nawet radziłam się TŻta co do tego, czy mogę wystawić neutral. Zwłaszcza, że opisałam sprawę uczciwie i zaznaczyłam, że poza tym wszystko jest ok. Ponadto pozostałe 18 komentarzy było pozytywne, nawet zróżnicowałam ich treść (dla tych reklamowanych napisałam, że wymiana bez problemu, a dla tego, co mi potem dosłali wraz z reklamacją też napisałam, że sklep mi tu poszedł na rękę). Zrozumiałabym jeszcze gdyby chodziło o koszulkę, czy coś takiego, bo tu niestety bywa tak, że L się okazuje wielkości S, ale jednak standardy rozmiarowe rajstop są dość jednolite. Czuję żal, bo naprawde tylko dla nich robiłam to zamówienie i nie czuję się całkowicie usatysfakcjonowana, przemilczałam też przeciągnięcie się reklamacji. Najbardziej mnie dziwi postępowanie sprzedającego, bo treść jest maili i pogróżki (!) nie świadcza o nim zbyt dobrze ![]() ![]() ![]()
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tak jak pisałam, ludzie są różni i trzeba wiedzieć że zawsze mogą sobie coś ubzdurać ![]() ola_gie Przykro mi że zostałaś tak potraktowana a nie inaczej, ale miej nadzieję że to się więcej nie powtórzy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
DOMator
|
Cytat:
Kupuję na takich aukcjach i u takich sprzedawców, którzy wzbudzają zaufanie, starają się dobrze opisać produkt i odpisują na maile, jeśli wysyłam zapytanie. Do tej pory się nie nacięłam, a wręcz czasem trafiam na bardzo miłe osoby pomocne i zaangażowane. Trafiłam też na jedną wizażankę od której kupowałam perfumy, a zakupy u wizażanek to sama przyjemność, przynajmniej u perfumoholiczek ![]() Aha, co do realnych zdjęć, to często perfumerie sprzedające na all często nie dają takich zdjęć, a jeśli dają, to zafoliowanego kartonika. Jeśli należą do polecanych sprzedawców, to nie stanowi to problemu. W przypadku wątpliwości co do uczciwości sprzedawcy wolałabym nie kupować bez zdjęć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Sprzedawca nie zachowuje się fair, to fakt, ale ty też przesadziłaś. Z rajstopami różnie bywa i nie jego wina, że te były na Ciebie przymałe. Napisali na aukcji prawdę, tak pisze na opakowaniu i takie sprzedają... Nie pasują, mogłaś zwrócić a nie wystawiać neutrala czy negatyw, bo w niczym sprzedawca nie zawinił...
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja zakupy na allegro robię dość często i sporo rzeczy też sprzedaję, ale dziś kupiłam 2 książki u jednego sprzedawcy i zapytałam ile wynosi koszt wysyłki (stwierdziłam że jak wyśle to w jednej paczce to powinno być taniej) a on mi odpisał że 22 zł
![]() ![]() Napisałam że w takim razie zapłacę za książki oddzielnie i proszę też aby oddzielnie je wysłał. Nie będzie mnie koleś naciągał i zdzierał ze mnie kasy na koszcie wysyłki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
.
Edytowane przez miiisiek Czas edycji: 2010-09-23 o 18:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
ZAWSZE nalezy sprawdzic za co sprzedawca ma negatywy.
Czasem chce cos kupic u kogos, sprawdzam i ma 20 negatywów. Sprawdzam, za CO. I np laski pisza ze otrzymaly towar po tygodniu, a nie od razu. Albo kolor sie nie podoba. Albo ciuch/but za mały. A sprzedawca na aukcji pisze dokladne wymiary w cm. Albo ostatnio sie zalamalam - laska dala sprzedawcy perfum nega, bo... zapach sie jej nie podobał ![]() Nalezy sprawdzic co ludzie piszą, i ze zdrowym rozsadkiem - czasem zaufac i tym sprzedawcom z negatywami. Tez mam jednego nega. I chyba kazdy rozsadny kupujacy nie skresli mnie jako sprzedajacego, bo z opisu komentarza wywnioskuje to co trzeba. Sytuacja: laska napisala do mnie doslownie 5 min przed zakonczeniem aukcji, ze ona licytuje, bo "wymarzyła sobie te buty" ale mam anulowac koszty wysylki i wyslac jej buty na swoj koszt. Ja przeczytalam maila na drugi dzien, wiec odpisuje jej, ze absolutnie nie bede pokrywac kosztow wysylki, i prosze o wplate calosci kosztow. Nastapilo obrazanie mnie w mailu, i komentarz negatywny ![]() No litosci, chyba kazdy normalny czlowiek nie potraktuje mnie jako oszusta i nie bedzie bal sie kupowac u mnie przez taka idiotke. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Ja pamiętam raz takiego allegrowicza z nożyczkami fryzjerskimi. Wszystko ładnie same POZYTYWNE komentarze, zdjęcia nożyczek prawdziwe. Więc powiedziałam , a co zamówie ! no i ZAMÓWIŁAM . Czekałam tydzień nic, więc napisałam do sprzedawcy. Odpisał , ze nożyczki wyśle w tym tyg. Czekałam kolejny tydz. i NIC. pisze do sprzedawcy po raz kolejny, a ten nie odp. czekałam dobry miesiąc na przesyłkę i dupa. W końcu pewnego dnia weszłam sprawdzić czy ma jakieś negatywy okazało się, ze sprzedawca skasował konto na allegro.
Całe szczęście, że nożyczki były b. drogie więc wzięłam ZA POBRANIEM ![]() Druga sytuacja, która mi się przydarzyła to zamówienie bluzki. Zamówiłam bluzkę za którą zapłaciła bo inaczej nie można było i czekałam całe 2 miesiące ! Sprzedawca cały czas zarzekał się, że wysłał towar i mam cierpliwie czekać. Po 2 miesiącach napisałam, że nadal nie mam bluzki ten serdecznie przeprosił i tego samego dnia przelał wpłacone przeze mnie pieniądze na konto ![]() Jednak czasem istnieją porządni sprzedawcy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
nie stosuję się do ŻADNEJ z twoich zasad ;D
moje zasady: 1) kupuje u sprzedawców którzy się naprawdę zajmują sprzedaż czyli najczęściej u firm, takim osobom trudniej oszukać jeżeli mają zarejestrowaną działalność 2) kupuje u osób które mają naprawdę dużo sprzedaży produktów, mówie o tysiącach nie setkach.. nie kupuje u osób z małym doświadczeniem 3) z powodu wyżej nie przeszkadzają mi np. 3 negatywy na parę tysięcy komenatarzy bo najczęściej to czyste złośliwości lub upierdliwość a nie chęć oszukania ze strony sprzedawcy ( cóż pracowałam jako sprzedawca i niestety kliencie też są czasem upierliwi mimo dobrych chęci) 4) nigdy nie kupiłam niczego za pobraniem.. szkoda przepłacać moim zdaniem, zwłaszcza że nie mam czasu na wyczekiwanie na paczkę, oglądanie jej przy listonoszu itp sprawy 5) zdjęcie nie gra dla mnie roli, nie ważne czy jest katalowego czy nie.. czytam opis i jakoś dobrze jest najwyżej poszukam czasem info chociażby na wizażu o danej rzeczy, to mi wystarczy 6) nie mam produktów których nie kupię w necie (no może poza oczywistymi jak leki etc) kupowałam staniki, buty, spodnie, kosmetyki... kwestia czytania opisu aukcji i dokładnego wymierzenia a nie brania na oko ogólnie.. nie panikuję, nie spędzam godzin nad szukaniem aukcji na której mogłabym kupić etc... i jeszcze nigdy nie zostałam oszukana, odpukać ;D
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2010-07-29 o 00:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. staram się robić tak samo 3. jak to już było napisane w tym wątku, patrzę za co są negatywne komentarze, np. mój małżonek ma negatywa cyt. "ząb za ząb" - bo wystawił negatywa facetowi, z którym nie było żadnego kontaktu przez parę tygodni ![]() Cytat:
od siebie może jeszcze dodam, że zawsze czytam opis aukcji ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
a ja kilka razy, bardzo rozczarowałam się na sprzedawcach z allegro i teraz kupuje tylko określone rzeczy oferowane w ,,sklepach'' allegro, a nie u prywatnych sprzedawców, jak na przykład kosmetyki profesjonalne, niedostępne w zwykłych sklepach, w ilościach kilku.
Co do komentarzy mam na razie same pozytywne, ale tez dużo nie sprzedaję, tylko buty, które były na mnie za małe (ale nie dostałam za nie komentarza, nie wiem czemu, choć były w stanie idealnym, a transakcja przebiegła bez zarzutu) Raz miałam bardzo bardzo niemiłą sytuacje, jak zarząd Allegro zawiesił moją aukcję torebki, bo ich zdaniem była to podróbka! ![]() ![]() bo torebka nie jest podróbką, ma wszystko tak jak w katalogu i wogóle , po tym wszystkim oglądałam ją z każdej strony i nic,... a chciałam sprzedać bo dostałam od Tż bardzo podobną na urodziny ( nie wiedziałam że dostane taką torebkę) i do dziś nie wiem co z tym zrobić(czy im coś odpisać , czy się kłócić z nimi? czy to coś da?), dostałam upomnienie że nie mogę jej już więcej wystawić, wiec pewnie będę w niej chodzić albo ja komuś dam..., nie chce robić awantury, choć jestem stratna na tym, bo boje się żeby mi konta nie zablokowali,... P.s. swoją droga skoro oni uznali ze to podróbka to czemu nie zablokowali tamtej aukcji tamtemu użytkownikowi zanim mi ją sprzedał?.. Edytowane przez PinkyDoll Czas edycji: 2010-07-29 o 10:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;21005177]zapewne ktoś z zazdrości/złości zgłosił im ten fakt.[/QUOTE]
przerażające, że też tak można postępować,.. Swoją droga czemu zarząd Allegro wcześniej mnie samej nie zapytał o tą aukcje i ten produkt, tylko od razu zawiesili ja i upomnienie wysłali... koszmar! pozdrawiam Edytowane przez PinkyDoll Czas edycji: 2010-07-29 o 11:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:05.