|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
przyszła teściowa...wspólny wyjazd...natychmiastowa pomoc!
Dziewczyny! Jest problem. Jutro ( to jest w czwartek rano) wyjeżdżam z TŻ nad jeziorko, miało być romantycznie, kameralnie, łowienie rybek i wieczorne migdalenie. Okazało się niestety inaczej.
Już wyjaśniam. Jesteśmy razem od ponad 3 lat, Jego matka jest furiatką, niestety. Nie polubiła mnie, zresztą wcale się o jej względy jakoś nie starałam, po prostu według mnie zawsze się czepiała i nie pogodziła się z faktem, że jej już dorosły syn zajął się swoim życiem i życiem swojej kobiety (moim)....Niestety istnieje taki typ kobiet, które czasem z uśmiechem na twarzy oglądamy na filmach. No cóż, w życiu takiej nowej kobiety ten uśmiech znika w codziennym życiu, to po prostu nie bawi. Pewnie wiele z Was boryka się z tym faktem, zawsze-cokolwiek byśmy nie zrobiły to zawsze ale to zawsze będzie coś nie tak. Urwał się kontakt, mój TŻ powiedział wyraźnie - uszanuj to albo przestaniemy się widywać, a nie chcemy tego ani ja, ani moja dziewczyna...No i się kontakt urwał :-( Nie wiecie ile nocy przepłakałam, zostałam oficjalnie olana przez rodzinę mojego TŻ. Dlatego nawet przestałam się starać. Długo by opowiadać, szkoda klawiatury. Ale ja z innej beczki....Wracając do tego wyjazdu, miało być spokojnie. Ale ja wpadłam na pomysł, żeby zawalczyć ostatni raz. Ponieważ mam swoją rodzinę bardzo daleko, to chciałabym mieć chociaż szacunek w rodzinie mojego kochanego misia. Wzięłam się w garść i zadzwoniłam do mojej przyszłej teściowej, co ona na to, żeby zabrać swojego 10 letniego synka (młodszego brata mojego tż) ze sobą i żeby wpadli do nas nad to jezioro na weekend. I tak mamy czwartek i piątek dla siebie, niech wpadną na weekend, może bedzie to chwila dla nas, może mnie w końcu polubi...może w końcu zmieni zdanie? Zgodziła się. I tu pojawia się problem. Strasznie przyziemny, pewnie wiele z Was się teraz rozbawi, że cos takiego może kogoś stresować ale proszę o wyrozumiałość. W sytuacji rodzinnej jestem jak w ciemnej dupie za przeproszeniem, nie zawiniłam niczym, ale wiem że też z mojej strony nie wyszła inicjatywa. Chcę, żeby rodzina doceniła to, ze zaczynam zapraszać, na głupie wyjazdy, na kolacje, obiady i spotkania....W sumie, to ja wchodzę w rodzinę, to chyba ja powinnam się trochę postarać? chociaż na przykład mój TZ nie ma z tym problemu, wcale się nie stara a i tak moja rodzina go kocha...no cóż, to pewnie zależy od rodziny.... OK, krótko. Dziewczyny, jedziemy nad jezioro. Będzie wynajęty domek. Chciałabym żeby ta Pani ![]() Przepraszam za banały. Nie chcę nikogo urazić, nie chciałabym głupich komentarzy (choć takich tu raczej nie ma), nie chcę żeby ktoś odebrał mnie źle. Po prostu chcę rady. Kobieto musisz uzbroić się w......itd. Dobre rady nagrodzę całusami ![]() ---------- Dopisano o 03:54 ---------- Poprzedni post napisano o 03:47 ---------- .....uzbroić się w....miałam na myśli autentyczne, fizyczne rzeczy jak ugotowany wcześnien kapuśniak, który możesz im odgrzać na obiad ![]() ![]() kocham Was i naprawdę oczekuję szybkiej pomocy, tylko na Was zawsze mogłam w takich sprawach liczyć ![]()
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: przyszła teściowa...wspólny wyjazd...natychmiastowa pomoc!
No to witaj w klubie, mam podobną sytuacje z tesciową. Po pierwsze nie podchodź do tego tak nerwowo bo do samego wyjazdu sie wykończysz. Na twoim miejscu podpytałabym Twojego TŻ jakie jest ulubione danie Twojej tesciowej. Gdy zrobisz jej cos ulubionego pomyśli sobie ze o niej myślałaś i bedzie jej bardzo miło. Najlepszym rozwiązaniem jest np grilowanie - kiełbaski jakieś mięsko czy chlebek. Do lodówki powinnas zabrac napewno masełko, jakies wędliny, chlebek. cos zimnego do picia, możesz wczesniej zrobic jakąś sałatke ( napewno masz jakies swoje danie popisowe) ser, warzywa. A jeśli chodzi głównie o obiady to często bywa tak ze się je je gdzies w jakiś pobliskich knajpkach typu zapiekanka , hamburger i inne cuda nie widy. Ja jestem po kilku wyjazdach i często wychodzi tak ze jemy pożądne śniadanko, a gdzies ok 16 zaczynamy grilowac. Nie przejmuj się napewno wszystko wyjdzie ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
na drugie mam Irena
|
przyjeżdzają na weekend to chyba będą ci potrzebne dwa obiadki
co tu zrobić ciężka sprawa , to właściwie urlop to powinnaś odpocząć a nie przesiadywać w kuchni, wszystko zależy od tego jak jesteście tam wyposażeni macie kuchnię, lodówkę, stół ja też uważam że grill to dobry pomysł, może też być kotlet z piersi, szybko się robi i większość lubi, może jakieś ciasto do kawki ona tam zostaje na noc więc trzeba by jakoś miło spędzić wieczór, weż karty i koc co by teściówka nie zmarzła ja bym ją trochę zaangazowała do obiadku poradziła się jej, dopuściła do garnka, poczuje się ważna , bo wydaje mi się że nie chodzi o to abyś ty wszystko sama tylko razem wtedy więzi się zacisnią, ma być miło i rodzinnie a nie ty robisz ona ocenia, przynajmniej ja bym sobie życzyła aby tak było ale wiadomo nie da się tak ze wszystkimi powodzenia
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
A może po prostu szczerze z nią porozmawiaj o tym co was boli.Trzymam kciuki
![]()
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Ja akurat z przyszłą teściowa mam dobry kontakt. Początkowo mnie nie lubiła,ale później jak poznała (i zjadła kilka moich wypieków;D) to zmieniła zdanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Szczerze? To choćbyś była najmilsza, najlepsza, najbardziej utalentowana to i tak nie będziesz kimś ważnym dla swojej teściowej, bo on nie raczył posłuchać mamusi. Mam ten problem w drugą stronę :/
Nie ma sensu się starać o nią, bo to i tak ci nic nie da. A wątpię że będziesz chciała mieć hipokrytkę za plecami - tu się uśmiechnie, ale obgaduje dalej.
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
skąd ja to znam
![]() Na obiad zrób to co umiesz najlepiej i wiesz, że napewno Ci wyjdzie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Powodzenia i ładnej pogody życzę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Zrób jakieś ciasto.
![]() Zabierz ze sobą: -kawę/herbatę, cukier -zimne napoje -jedzenie,które lubicie -naczynia...nie mam na myśli PLASTIKOWYCH kubków itp. -kocyk -dobry humor i uśmiech ![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli chodzi o obiad, bo w sumie większość na to zwróciła uwagę, to nie radzę zapraszać teściowej do kuchni
![]() ![]() Danie zrób takie, jakie wychodzi ci najlepiej. Rzecz jasna dobrze żebyś faktycznie zapytała TŻ czy mama nie jest na coś uczulona i czy ewentualnie będzie jej smakowało... Bo np. ty możesz lubić sałatę, a ona jej nie cierpieć ![]() ![]() witchyou dobrze radzi w kwestii ekwipunku ![]() ![]() Do tego powinniście być zorientowani gdzie jest apteka, sklep/market, być może kościół, jeśli teściowa miałaby życzenie pójść w niedzielę na mszę...
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Też mi się wydaje, że chociaż się mocno postarasz to niewiele to da
![]() Takie mamuśki będą zawsze przeciw związkom swoich synów, bez względu na to, czy trafią na jakieś barachło czy na księżniczkę z bajki. ![]() Postaraj się, by wyszło jak najbardziej sympatycznie i naturalnie. Nie udawaj, bo będzie jeszcze gorzej. Tak jak dziewczyny polecam grilla, jest idealny na takie warunki. Grill jest fajny przez to, że wszyscy siedzą wokół, gadają, nikt nie musi uciekać co chwilę do kuchni żeby coś podgrzewać, czy gotować. Niemniej jednak średnio pasują tu kiełbachy i kaszanka z musztardą. Wymyśliłabym inne dania typu szaszłyki, karkówka w marynacie (kiedyś robiłam taką w żurawinie - pycha ![]() ![]() Edytowane przez ksiezniczkaa87 Czas edycji: 2010-05-12 o 10:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
tez myslę, że grill jest super pomysłem
![]() będzie wiekszy luz, Tż zajmie sie jedzonkiem na grillu, Ty reszta, zrób jakąś sałatkę może, żeby było oryginalnie - polece brokułowa (gotujesz brokuły, smażysz kurczaka w kostkach, dodajesz, czerwona fasole i pyszną świeżą soczysta pomarańczę, troszke majonezu i jogurtu i mniam) dasz radę ![]()
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
i po co sie tak pucowac, jak nie bedzie chciala to i tak cie nie polubi, a jak jestes ok a ona tylko zalozyla, ze nie, na pewno kiedys sie przekona;p
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
O kobieto ... i Ty teraz w czasie wyjazdu będziesz stała w kuchni i pyszny obiadek dla teściowej co Cię nienawidzi gotowała? Albo ciasto piekła? Litości.
Miej do siebie szacunek. Nic złego jej nie zrobiłaś, żebyś miała jej teraz w tyłek włazić. Rozumiem, jakbyś coś zawiniła, na prawdę jakiś sensowny konflikt-wtedy ok, fajny pomysł tak trochę się zreflektować, pogadać przy kawce, przeprosić za coś tam. Ale jak ona od początku jest na nie i przez 3 lata ma Cię gdzieś ot tak sobie to to się nie zmieni choćbyś na uszach stanęła. Szkoda Twojego czasu i energii. Napracujesz się w kuchni, dwa dni będziesz uważała na każde słowo i każdy gest, a Ona i tak po powrocie Cię obsmaruje bo to po prostu taki typ człowieka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli naprawdę chcesz "zaimponować" teściowej - bo tak to odbieram, powinnaś stać się na ten weekend żoną idealną
![]() Powodzenia! ![]()
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=moooniaaaa;19247488]O kobieto ... i Ty teraz w czasie wyjazdu będziesz stała w kuchni i pyszny obiadek dla teściowej co Cię nienawidzi gotowała? Albo ciasto piekła? Litości.
Miej do siebie szacunek. Nic złego jej nie zrobiłaś, żebyś miała jej teraz w tyłek włazić. Rozumiem, jakbyś coś zawiniła, na prawdę jakiś sensowny konflikt-wtedy ok, fajny pomysł tak trochę się zreflektować, pogadać przy kawce, przeprosić za coś tam. hehe łatwo powiedzieć....ja stwierdzam, że jestem osobą niekonfliktową, fajnie jest ze mną być ale jak nie sie nie jest w podobnej sytuacji to się nie wie. Dla mnie rodzina jest najważniejsza. Czuję się w tej rodzinie obco. Chciałabym inaczej. Jeśli ktoś ma komentować w ten sposób to dziękuję ![]() Na szczęszcie są osoby, które rozumieją, dzięki za rady bajdełej
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
uśmiechaj się, bądź kulturalna i naturalna
![]() ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ugotuj to co sami byscie zjedli ale więcej ,zrob grila i obiadoklacja z glowy do tego sałatka np. grecka i już.
Ale fakt jak baba jest upierdliwa to chocbys upiekła indyka i posadzila żurawinę to ona i takbedzie niezadowolona. Gdybys byla synowa mojej mamy to moja mama przywiozla by wielka wałówkę z miesem na grila,pieczywem i pysznym ciastem z najlepszej cukierni. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Nie przesadzaj z pieczeniem ciast i takich innych
![]() I bądź sobą, nie nadskakuj przesadnie, żeby nie wyszło sztucznie. Zabierz różne napoje (woda, soki, cola?), materiały na śniadania i kolację (wędlina, ser, jajka, pomidory, sałata...), jakieś rozrywki, gry planszowe może, karty... Gdyby padało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Natomiast weź pod uwagę, że jeśli kobieta cię z jakiegoś powodu nie lubi, to chociażbyś na rzęsach biegała nic ci to nie pomoże i żadne danie tego nie zmieni. Mnie nie cierpi babcia tż-ta, uważa, że ja na pewno nie umiem gotować (nigdy niczego robionego przeze mnie nie zjadła jeszcze) i nawet jak mój tż mnie chwali to babcia wie swoje, że jemu na pewno nie smakuje i na pewno chodzi głodny a tylko tak mówi, że tak nie jest. Czasem trzeba kogoś olać ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie po prostu ludzie, którzy z reguły są do kogoś nastawieni na "nie" ot tak, bez powodu nie zmienią swojego nastawienia choćby im się nadskakiwało na każdym kroku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Fakt faktem jak Twoja teściowa jest niemiła z natury to żadnym obiadem jej do siebie nie przekonasz. Jednakże moim zdaniem warto zrobić wszystko, aby mamusia czuła się dobrze i nie mieć nic na sumieniu.
Co do domku - dziewczyny chyba doradziły Ci wszystko, co najważniejsze. Ja bym zwróciła uwagę na porządek. Mamusie lubią się do tego przyczepiać. Nie dopuść aby ani nie siedziała i narzekała na bałagan ani broń boże nie zaczęła sama sprzątać. Jeśli chodzi o jedzenie... Na śniadanie kupiłabym trochę produktów i zrobiła szwedzki stół ![]() Na obiado-kolację rzeczywiście grill jest najlepszym rozwiązaniem. Jest tyyyle przepisów na potrawy z grilla - również bardziej wyszukane i niezbyt skomplikowane. Znajdź jakiś ciekawy przepis na coś mniej banalnego ale bez przesady - nie ma potrzeby piec dzika na jej cześć ![]() W ciągu dnia możesz jeszcze podać kawę. Przydałoby się do niej coś słodkiego, ale nie musi to być ciasto, które wymaga kilku godzin pracy. Zrób dobrą galaretkę, dodaj kilka owoców i już masz coś dobrego. Pokaż jaka jesteś zorganizowana ![]() Jak zabieracie teściową to musicie niestety zająć jej czas. Nie może być tak, że ona sobie a Wy sobie. Zabierzcie ją na spacer, pokażcie trochę ciekawych miejsc - niech się nie nudzi. Zadbajcie aby włączyć w to jakieś atrakcje dla młodszego brata ![]() I nie przemęczaj się. Pamiętaj, że jedziesz tam co najważniejsze odpoczywać a nie kucharzyć osobie za którą nawet nie przepadasz, choć całkiem możliwe, że ona tego oczekuje. Powodzenia ![]()
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przykładowo, siostra mojego Tż i ja się nie lubimy, więc ani ja jej nie zapraszam, ani ona mnie, bo i po co? po co udawać, starać się, dla jakiegoś picu. Ty się napieczesz ciast i mięs, jej coś odwali i będzie mówiła później, że nie umiesz piec, robisz za słone, za gorzkie, za słodkie (nawet jak będzie dobre). Jesteś kobietą, przez którą 'straciła' synka i ja uważam, że może mieć do Ciebie zawsze jakiś, bezzasadny uraz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Bez względu na intencje wypada zaproponować coś do jedzenia i być miłym, nie wiem mnie się właśnie z tym kojarzy kultura osobista i gościnność
![]() Także ja jak najbardziej popieram zrobienie czegoś do jedzenia typu grill, przygotowanie śniadania. Teściowa na pewno też coś przywiezie, chociaż to ty ją zapraszałaś, więc jesteś niejako zobowiązana do większych starań. Podejrzewam, że wystarczy, że będziesz miła i uśmiechnięta. Jak cię wtedy nie polubi to już jej strata. Proponuję wymyślić jakąś zabawę dla małego, może piłkę wziąć albo coś żeby się nim zająć. Teściową posadzić na fotelu na powietrzu z ciastem obok ![]() Wierzę, że będzie sympatycznie. Trzymam kciuki ![]()
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Chyba bym się tak specjalnie nie starała po prostu jakiś grill z dodatkami i tyle.... trudno jeśli przyszła Mamusia mnie nie lubi to nie będę kobiecie nadskakiwać. Jak ma Cię polubić to zrobi to z twoimi staraniami lub bez nich. Bądź naturalna bo chyba nie za każdym razem chcesz być taka och i ach, nie zawsze ma się do tego głowę, żeby być super uprzejmym dla kogoś.
trzeba być sobą kultura i już ![]()
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Ja uważam , że bardzo dobrze robisz sarając się aby Wasze stosunki się polepszyły, i mam nadzieję ż e Ci się uda czego zyczę całym serduchem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Ja bym odpuściła i zachowywała się normalnie
![]() Ale nie o to pytałaś: więc dodam jeszcze naczynia, płyn do naczyń, ścierki, proszek do prania, igłę i nici, coś na komary, apteczkę, świeczki i tego typu rzeczy skoro chcesz być przygotowana na wszystko ![]() Proponuję gry towarzyskie, magazyny, coś dla tego 10latka... o jedzeniu już dziewczyny pisały... ubranie przemyśl, żeby potem nie gadała, że w szpilkach nad jezioro się wybrałaś ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Może jakieś fajne potrawy na grilla? Pokażesz jej, że w przyszłości jej syneczek nie będzie głodny chodził.
Zrób coś, co wymaga dużo pracy (albo sprawia takie wrażenie, w końcu można użyć półproduktów). To zobaczy, że się starasz i dobra z ciebie gospodyni. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Jedziesz tam odpocząć, a nie robić za kucharkę. Sałatka z sałaty lodowej lub pekinki, pomidora, cebuli, sera feta; do tego grill (karczek - można kupić od razu zamarynowany; kiełbaski, pierś lub udko kurczaka); ziemniaki z ogórkiem i śmietaną / jogurtem naturalnym - taka prosta sałatka zamiast samych ziemniaków. Dobre wino, piwo. Ciasto kup gotowe w dobrej cukierni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
hej Kochane. Przepraszam, że piszę dopiero teraz, ale powódź...ogólnie się działo. Wyjazd super. Wprawdzie teściowa maruda- okazała się inną osobą
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:04.