|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
po slubie cywilnym a koscielny?
czy ktoras z was wie jak to jest. biore teraz slub cywilny a za 2 lata koscielny.I mam takie pytanie jak ksiadz wyczyta mnie pozniej z ambony na zapowiedziach jako panne? bez sensu bo nia nie bede juz, mezatke ale tak wogole mozna??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: po slubie cywilnym a koscielny?
Dokładnie tak. Dla nich jesteś panną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Wyczyta "....cywilnie związani".
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
w sumie śmieszne to jest dla mnie. dla kościoła jestem panną, a jestem przecież mężatką... pokręcone
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Też się nad tym zastanawiałam
![]() Rozmawiałam z księdzem i powiedział, że wyczyta panna i nazwisko panieńskie ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
no własnie nie jest to dla mnie jakies istotne w sumie ale ...bylam ciekawa i dziekuje za odpowiedzi
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
nigdy jeszcze nie spotkałam się z tym, żeby ksiądz wyczytał "cywilnie związani".
dla Kościoła nie jest ważne, czy jesteś mężatką wedle prawa cywilnego, jeśli nie stanowi to przeszkody dla ślubu kościelnego. Tak więc dziewczyny mają rację, wyczyta Cię jako pannę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
My jesteśmy po cywilnym, za 3 miesiace bierzemy ślub kościelny. We wszelkich kościelnych dokumentach: nauki, poradnia, protokół, zapowiedzi figuruje pod panieńskim nazwiskiem. Szczęście w tym nieszczęściu, że po cywilnym tylko dodałam do swojego nazwisko męża i mam dwa więc idzie się w tym połapać.
Niestety kosciół uznaje ślub cywilny jako konkubinat. I nic nie da się zmienić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
a jestescie dziewczynki pewne ? bo mam klopot ze swoimi rodzicami. z moim narzeczonym slub cywilny chcemy zrobic tylko dla siebie czyli my i swiadkowie a za okolo pol roku koscielny dla wszystkich. ale boje sie powiedziec o tym rodzzicom bo moga tego nie zrozumiec. czyli jak stane przed ksiedzem to nie powie nazwiska meza tylko moje panienskie ?
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Tak. Na 1000% bo według koscioła ślub cywilny to nie jest ślub. A biorąc ślub kościelny po cywilnym jesteś według koscioła panną.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
dzieki wielkie,
![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to nie jest tak, że dla KK nie jest ważne czy ktoś jest po ślubie cywilnym, czy nie. cywilny nie jest sakramentem, wg KK pary po cywilnym grzeszą tak jak pary bez żadnego ślubu. ale wg prawa cywilnego para nie jest już panną i kawalerem i Kościół to respektuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Nie zgadzam się z Tobą. Ja jestem po ślubie cywilnym i najpierw się dziwiłam, że ksiądz nie chce mojego drugiego nazwiska to mi wytłumaczył, że dla koscioła jestem nadal osoba stanu wolnego, żyjąca w konkubinacie. I nie mam prawa podpisywać się innym nazwiskiem.
Także ja wiem to z autopsji, natomiast nie wiem skąd Ty posiadasz swoje informacje. Chociaż dopuszczam możliwość że co parafia to zasady w temacie par po ślubie cywilnym biorących ślub kościelny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W takim razie to zależy od księdza.... bo u nas ZAWSZE jak ktoś jest po cywilnym czyta "cywilnie związany". |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
u nas też. pomijając fakt, że u nas ksiadz z ambony nie czyta, a wywiesza karteczkę w gablocie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:27.